Gospodarstvo

Ameriški regulator toži Volkswagen in nekdanjega vodilnega Winterkorna

Washington, 15. 03. 2019 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri leta in pol po izbruhu škandala dieselgate pri nemškem proizvajalcu vozil Volkswagen je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev vložil tožbo proti podjetju in njegovemu nekdanjemu šefu Martinu Winterkornu. Volkswagnove hčerinske družbe naj bi pri izdaji obveznic kršile predpise o varstvu podatkov.

Komisija za borzo in vrednostne papirje (SEC), neodvisna agencija ameriške vlade, toži Volkswagen, dve njegovi hčerinski družbi in Martina Winterkorna, da so zavajali vlagatelje, s tem ko so objavili vrsto zavajajočih trditev o vplivu svojih čistih dizelskih avtomobilov na okolje. Ta tožba prihaja tri leta in pol po izbruhu škandala dieselgate.

Po podatkih komisije je Volkswagen med aprilom 2014 in majem 2015 na ameriškem trgu izdal za več kot 13 milijard dolarjev obveznic in vrednostnih papirjev, zavarovanih s premoženjem, pa čeprav so vodilni v podjetju vedeli, da pol milijona vozil v ZDA "presega zakonsko določene meje izpustov".

Leta 2015 so testi, ki jih je opravil ameriški okoljski nadzornik, pokazali, da je Volkswagen goljufal pri testih izpustov svojih vozil, s tem ko je vanje vgradil nedovoljeno programsko opremo, ki so jim omogočale zaznati, kdaj se izpuste spremlja, in so oddajali nižje ravni dušikovega oksida.

Winterkorn je trdil, da ni vedel za goljufanje na testu izpušnih plinov.
Winterkorn je trdil, da ni vedel za goljufanje na testu izpušnih plinov. FOTO: AP

To je pomenilo, da so mnoga vozila, ki jih je prodajal Volkswagen, bistveno bolj onesnaževala okolje, kot so trdili v družbi. S tem je Volkswagen svoje vlagatelje v ZDA po mnenju SEC izpostavil nesprejemljivim tveganjem.

V Volkswagnu obtožbe ameriškega regulatorja zavračajo. Kot pravijo, so se obveznice prodajale le dobro poučenim profesionalnim institucionalnim vlagateljem. "Ti veliki vlagatelji niso bili oškodovani na noben način," je dejal tiskovni predstavnik Volkswagna. Veliko dela je imel tiskovni predstavnik tudi z zdajšnjim izvršnim direktorjem podjetja, saj se mu je zgodil hud nacistični lapsus. 

Winterkorn je kmalu po izbruhu škandala odstopil s položaja, vendar pa je vedno zanikal, da bi vedel za goljufanje na testih izpušnih plinov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbr1001
15. 03. 2019 20.01
+2
pokvarjeni lopovski wv.... čudim se, da jim še vseeno toliko ljudi zaupa
puspan
18. 03. 2019 14.04
Vidim, da nimaš pojma cbr... No pa malo bolj razloži, kaj se dogaja med USA in Nemčijo, ko si tako pameten. Pa upam na skorajšnji odgovor, da ti razjasnim vse o tem, ker prav veliko časa zate nimam.
primorec2
15. 03. 2019 17.00
+10
Tožijo firmo in odgovornega direktorja. Pri nas firmo še nekam, da bi pa direktorja zaradi nepravilnosti, je to skoraj znanstvena fantastika ...
VolkBrenin
15. 03. 2019 16.49
+16
" udarec " usa na nemško tehniko in inženiring...kot posledica nemške " neposlušnosti " severni tok in huawei...Pa še kaj bi se našlo okoli irana , rusije in podobno...
Andree
15. 03. 2019 18.51
+6
Volk delno se strinjam z tabo, je pa dejstvo,da VW ni tako nedolžen
lodz68
15. 03. 2019 21.05
+0
ne pribijaj,dobili so jih z prsti v marmeladi.Sicer pa ...če ne razumeš brezveze da ti razlagam.