Gospodarstvo

Apple razburil delniške trge. Za padec prodaje iPhonov krivijo Kitajce

San Francisco, 03. 01. 2019 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški tehnološki velikan Apple je v zadnjih dneh razburkal delniške trge z novico, da se prodaja njihovih izdelkov upočasnjuje, kot glavnega krivca pa razglasil slabitev gospodarskih razmer na Kitajskem. Bo torej ameriškemu tehnološkemu velikanu vendarle uspelo ohraniti položaj glavnega igralca na trgu pametnih telefonov? Trenutni kazalci kažejo, da bo za ustavitev padajočih trendov potreben nov veliki korak.

V presenetljivem včerajšnjem razkritju je podjetje napovedalo, da za zadnje tri mesece minulega leta pričakuje prihodke v višini 84 milijard dolarjev (7,37 milijarde evrov), kar v primerjavi z istim obdobjem lani predstavlja 5-odstotni padec. Omenjena napoved vlagateljev ni pustila ravnodušnih, cena delnic se je v samo v nekaj urah znižala za več kot sedem odstotkov, s tem pa v primerjavi z mesecem poprej zabeležila več kot 28-odstotni padec. Novica je udarila tudi podjetja, ki proizvajajo sestavne dele za telefone.

Prodaja najnovejših telefonov iPhone na območju širše kitajske regije dosega nižje številke od pričakovanih.
Prodaja najnovejših telefonov iPhone na območju širše kitajske regije dosega nižje številke od pričakovanih. FOTO: AP

V sredinem pismu vlagateljem je izvršni direktor podjetja Tim Cook podrobneje pojasnil, da padec prodaje pripisujejo poslabšanju gospodarskih razmer v razširjeni kitajski regiji (poleg Kitajske tudi v Hong Kongu in na Tajvanu). Na omenjenih trgih sicer dosežejo kar 20 odstotkov prihodkov od prodaje."Čeprav smo bili pripravljeni na izzive na nekaterih ključnih trgih, vseeno nismo predvideli tolikšnega obsega gospodarske upočasnitve, zlasti v že omenjeni razširjeni kitajski regiji," je dejal. Obenem je priznal, da se s težavami trenutno srečujejo tudi na drugih trgih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodaja najnovejših telefonov iPhone namreč dosega nižje številke od pričakovanih. Zmanjšanje proizvodnje pri glavnih dobaviteljih je povzročilo upravičeno zaskrbljenost, da najnovejši telefoni med kupci niso naleteli na pričakovan odziv, med drugim tudi zaradi visokih cen.

In zakaj tokratna sprememba napovedi prihodkov podjetja še posebej odmeva na mednarodnih trgih? Prvič v zadnjih 15 letih se je namreč zgodilo, da je Apple ’popravil’ smernice vlagateljem. S tem so potrdili tudi njihove dvome glede prihodnjih pozitivnih finančnih rezultatov, ki so v zadnjih mesecih prispevali k širšemu padcu prodaje. 

Kitajski bazen se krči 

Hitro rastoči srednji razred je Kitajsko v zadnjih letih spremenil v največji svetovni trg za prodajo produktov, kot so avtomobili, pametni telefoni in pivo, na račun katerih so bila milijardnih dobičkov deležna podjetja, kot sta General Motors in Apple. Kot poudarjajo analitiki, je kitajska regija, v kateri se gospodarska rast po desetletjih vzpona trenutno upočasnjuje, za Apple do sedaj predstavljala močan bazen novih kupcev, ki pa se trenutno krči. V luči ameriško-kitajske trgovinske vojne in ne ravno spodbudnih napovedi gospodarske rasti za 2019 se te številke utegnejo še občutneje znižati. 

V podjetju so priznali, da se s težavami glede padca prodaje srečujejo tudi na drugih, bolj razvitih trgih.
V podjetju so priznali, da se s težavami glede padca prodaje srečujejo tudi na drugih, bolj razvitih trgih. FOTO: AP
Ameriški proizvajalec iphonov Apple je dolgo časa z velikim naskokom veljal za največ vredno podjetje na svetu, ob koncu leta pa ga je s prestola vrgel proizvajalec programske opreme Microsoft. V letu dni je svojo borzno vrednost povečal za 14 odstotkov na 754 milijard dolarjev (661 milijard evrov) in se s tretjega povzpel na prvo mesto. Hkrati je Apple svojo vrednost zmanjšal za 17 odstotkov in je na borzi vreden dobrih 715 milijard dolarjev. Googlova krovna družba Alphabet je vredna 685 milijard dolarjev, kar zadošča za tretje mesto, torej je od konca leta 2017 poslabšala svojo uvrstitev za eno mesto. Podatke je zbralo svetovalno podjetje EY. Apple nič več najbolj vredno podjetje na svetu

Obenem smo trenutno priča še enemu zanimivemu dogajanju. Neverjeten vzpon dobe pametnih telefonov, v času katere je Apple postal najbogatejše podjetje na svetu, se umirja hitreje, kot so predvidevali v tehnološkem velikanu. Vedno boljše in bolj zanesljive naprave z dolgo obstojnimi baterijami pomenijo, da se ljudje ob poteku pogodb ne odločijo za nakup novih telefonov.  

Analitiki se sprašujejo tudi, ali bodo drugi izdelki in storitve, ki jih ponuja Apple, dovolj, da slednji ohrani položaj glavnega igralca na trgu pametnih telefonov. Že nekaj časa se namreč trudijo diverzificirati nabor izdelkov s produkti, kot so Apple Watch in druge spletne storitve. Čeprav njihova prodaja pospešeno raste, so prihodki iz tega naslova še vedno daleč od tistih, ki jih dosegajo iPhoni. Kot poroča BBC, zaupanja vredni poznavalci trenutno pričakujejo, da se bo podjetje odločilo za novo veliko pridobitev, s čimer bo poskrbel za bolj optimistično razpoloženje investitorjev. 

Izvršni direktor podjetja Tim Cook na predstavitvi novih produktov podjetja oktobra 2018.
Izvršni direktor podjetja Tim Cook na predstavitvi novih produktov podjetja oktobra 2018. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borkov64
30. 01. 2019 16.52
Hvalabogu, da je konkurenca. Iphon je preprosto precenjen izdelek. Celotna proizvoda cena znaša 100 USD oz. še manj, prodajajo ti pa ga pa 1000 eur+ . Saj so nori. Potem pa kupiš Xaomi za 300 USD pa se čudiš da je enako dober. Kje so tisti časi Benefonov ko si s telefonom res lahko samo telefoniral....
urmeka
04. 01. 2019 20.45
+1
V življenju si nikoli ne bom....................... IZDELKA APPLA IZDELKA TESLA in podobnih Ameriških izdelkov!
aloalo
04. 01. 2019 09.55
+3
pa kdo sploh rab telefon, ki ga ne moreš v seloti uporabit...pa sej ste nori. Pa mi rbmo hrano obleko, energijo , elektriko, vodo za preživetje ne pa en klinčev telefon, a ga maš za 20 evrov al pa za 1000 je isto.
aloalo
04. 01. 2019 09.53
+2
hahahha pa kitajci vam delajo te telefone za perst riža, banda . Zradi mene če gre v stečaj ta aple. Kitajci imajo tako dobre telefone 9n tudi tehnologija in vse se je poravilo tako da kmalu ne bom nobene stvari več kupoval v evropi.
Covid 19
03. 01. 2019 21.45
+7
Aple je po prodaji tel.za huaweiem in samsungom,jaz imam oba in oba sta ok.samo,da je pri aplu vse plačljivo,medtem,ko pri androidu dobiš na pleju veliko zastonj..v glavnem vse,kar povprečen uporabnik potrebuje.Seveda vsak hvali kar ima,ampak spomnite se starih nokij,pa sonyericson,motorol..takrat je bil filing imeti gsm,danes pa bi folk rad aplikacijo,ki bi ga z lokom streljala na luno in če imaš še tako dober tel.imaš občutek,da je navadna kišta,če ti samo eden napiše,da pa ima mogoče drugi boljšo kamero..bolano.
Bofur
03. 01. 2019 18.54
+8
Seveda, prosti trg za Američane, tako da vpelješ nove sankcije Kitajski. Apple je preprosto povedano predrag. Konkurenca pa je ponudila za nekajkrat manjšo ceno enako dober ali celo boljši telefon. Neke filozofije tu ravno ni. Meni je tu podobna primerjava kot ameriški in evropski avtomobili.
pozzo
03. 01. 2019 16.37
+4
Problem je da nimajo vizije. Meni osebno je točno jasno kaj bi pričakoval pri naslednji seriji izdelkov, pa so že pri prejšnji žal razočarali. Pa da se razumemo sem zadovoljni lastnik nekaj njihovih produktov.
Antropozofija
03. 01. 2019 16.08
+9
Apple prehiteva konkurenca po levi in po desni..Živi le še na lovorikah in, da ni novih idej in vizije, kij jih je toliko imel preminuli Steve Jobs.
Bott
03. 01. 2019 15.54
+21
za pol manj od cene appla dobiš odličen telefon
igy02
03. 01. 2019 15.57
-10
Z ačetrtino cene od Ferrarija dobiš tudi dober avto. Pa ne verjamem, da si razumel.
oktalz999
03. 01. 2019 16.24
+14
govorimo o iPhonu. Se pravi o ventilčku od Ferarija. in pri Audiju delajo čist isto dobre ventilčke. Pol ceneje!
dadaljudi
03. 01. 2019 16.27
-1
Tocn to zakaj damo za armani obleke vec kot za kik obleke ja zato kr je znamka a ne apple si lahko to privosci so prvi ki so naredili pametni mobitel ki ga poznamo danes je pa res da imas tudi cenejsi iphone Morte pa tut vedit da ko kupis iphona ne rabis kupit mobitela naslednjih pet let razn ce mas prevec kesa jaz osebno upprabljam iphone 6s plus in ga ne zamenjam dokler ne crkne sam od sebe dela pa trenutn na istem ios-u kot tanov iphone
igy02
03. 01. 2019 15.47
+5
Huwei so prepovedali uporabljati že v nekaterih državnih službah; npr Japonska. Sumijo jih, da vohunijo.
+7
ha ha ha Amerikanci zahtevajo to v trgovinski vojni z Kitajci...vendar bodo popušili...
WhatDoYouCare
03. 01. 2019 16.37
-6
Očitno si prejšnje mesece spal v jami sicer bi vedel, da so ZDA skoraj spravile v bankrot eno večjih kitajskih tehnoloških podjetij. Bela Hiša je napovedala sankcije zoper vsa podjetja, ki bodo poslovala s podjetjem in woilaaa. Zahodne države so ustavlie poslovanje, kitajsko podjetje pa je napovedalo bankrot. Je moral it kitajski predsednik Donaldu izpolniti par obljub, da je ta umaknil prepoved. EU in ZDA so glavni kitajski trg. Če ZDA izdajo prepoved poslovanja s podjetjem potem se bodo vsa evropska podjetja tega držala. Morajo se. Sicer se bodo tudi sama znašla na seznamu. Tako je. ZDA so glavni trg za EU zato si evropska podjetja si ne morejo privoščiti kontrirati Ameriki.
TOX6
03. 01. 2019 15.47
+16
84 milijard dolarjev (7,37 milijarde evrov),pišite rajši samo v eurih ker vam pretvorbe povzročajo težave. dolar ni dinar ali pa kuna kjer ste doma??????
igy02
03. 01. 2019 15.42
-4
Apple bo v tem letu kupil Teslo in spet splezal na vrh. No še nekaj: pogosto sem na Kitajskem. Tam velja Huwei za poceni kitajsko robo. Bogataši kupujejo Apple ali Xiaomi. Je pa res konkurenca zelo huda in v naslednjih letih se pričakuje propad nekaterih proizvajalcev. 80% dobička na svetu pri pametnih telefonih pobere Apple. Res da nimajo nekih velikih novosti, vendar je to znamka, ki se prodaja sama po sebi. Kot Ferrari pri avtomobilih. Kitajci pač živijo na njihovi pridnosti in pokradenem po svetu. Nič nimajo svojega, nobene tehnologije ali izumov. Več ali manj je vse ameriško. Tudi to se bo končalo. Tak kot je Trump bi moral priti pred 15 leti. Huwei je državna firma, ki je delal veliko let z izgubo. Kitajska vlada jo je umetno držala nad vodo. Sedaj, ko ima malo dobička, so jo podporniki režima privatizirali (ne v celoti).
wolfterier
03. 01. 2019 15.50
+5
Že pred več leti sem napovedal,da bo Kitajska uspešna,dokler bodo ljudje zastonj delali in dokler se ne bodo v lastnih smeteh zadušili.Pa nisem baba Vanga ! Pa tudi Apple si ne bo veliko pomagal s Teslo,ki je tudi samo modna muha.
Gunnar
03. 01. 2019 15.28
+14
Če bi cene vsaj za četrtino ali polovico spustili verjetno ne bi imeli toliko problemov s prodajo, dokler pa obstajajo zmogljivejši telefoni od jabk za manj denarja bodo pa še naprej v zosu.
BUONcaffee
03. 01. 2019 14.53
+5
Kdaj bo izšel playstation 5????
JohnsonJohnson
03. 01. 2019 14.53
-9
še vedno je med 10 največjimi podjetji na svetu 6 ameriških, tako da me čudi, da pametnjakoviči komentatorji ne stopite skupaj, naredite firmo in pokasirate teh ušivih nekaj 100 milijard in ste dejansko prvi na svetu.
TistoPravo
03. 01. 2019 15.08
+11
Prvi so v pofejkanih debaluhasti človeški rasi...nikjer ni bolj sfejkan lajf, kot čez lužo. Prodajat ljudem super lajf preko hamburgerjev, kartonaskih hiš in informacijskimi igračkami je daleč od tega...kar ti pomaga, seveda pa na ta način najlažje uspeš...ljudem prodajat nekaj, kar ne rabjo oziroma jim celo škodi..,delnice, bitkojni itd. ...vse je to dolar maslo
BUONcaffee
03. 01. 2019 14.49
-2
Jaz bi prepovedal pametne telefone in računalnike za domačo uporabo. Folk ne ve nič drugega kot zgubljat čas ob tem.
JohnsonJohnson
03. 01. 2019 14.48
+8
84 milijard dolarjev ni 7,3 milijarde evrov, mater ste šlampasti.
mare67
03. 01. 2019 15.18
+13
Točno, novinarju namesto jurja le 100 EUR plače, pa bo vedno vedel, kaj se pomeni za 10x zmotit.
TistoPravo
03. 01. 2019 14.46
+16
Ne morš služit preko operacijskih sistemov, in še preko strojne opreme...imajo google in njegov android, imajo apple in njihov ios..,imajo microsoft in njihov windows...samo še mehanikarji hočjo pri delu in hkrati maržo od rezervnih delov pokasirat poleg naroda čez lužo...lahko se grejo te butične prodaje, ampak na splošno pa tako zasloljene strojne opreme ki ti lahko vsak trenutek poleti pod noge.,,ne moreš kr vsakemu prodajat. Ne razumem, da so tko požrešni in da praktično enake telefone kar za 300 eurou letno podražijo...in radi bi jih množično prodajali....hkeati pa še preko programskih kod mastno služili. Zdej počasi se bo treba odločit, na polno strojno opremo...ali na polno programsko...oboje na polno pa dolgo ne bo šlo, z po vrh tega usiljenimi cenami. Vsekakor ima vsak artikel svojo vrednost, samo glede na življensko dobo telefonov in kaj nam vse dejansko prodajajo preko teh buljen posiljenih vsebin....bi človek pričakoval počasi telefone množično po 1 euro
wolfterier
03. 01. 2019 15.54
+7
Dokler bodo bučkoti v vrsti stali,se cene ne bodo znižale,a ne.
BUONcaffee
03. 01. 2019 14.45
-2
Ni važno ali je ameriški ali kitajski, vse ena bedarija za ofce.
BUONcaffee
03. 01. 2019 14.43
+6
Brez telefona eni še na sekret ne gredste.