Gospodarstvo

Arhar odhaja v Bank Austria Creditanstalt

Ljubljana, 07. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je danes podpisal pogodbo, bo France Arhar, sedanji predsednik uprave zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, od junija prevzel mesto prvega moža Bank Austria Creditanstalt.

Nekdanji guverner Banke Slovenije, dosedanji predsednik uprave Vzajemne in nekdanji predsedniški kandidat Arhar odhaja v bančno okolje
Nekdanji guverner Banke Slovenije, dosedanji predsednik uprave Vzajemne in nekdanji predsedniški kandidat Arhar odhaja v bančno okolje FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji guverner Banke Slovenije je dejal, da je od prenehanja njegovega guvernerskega mandata v začetku aprila minilo dve leti. Prav tako je ob svoji odločitvi upošteval priporočila kolegov iz Basla in ocenil, da to, da je bil guverner, ob njegovem sedanjem povratku v bančno okolje ni sporno. Kot je povedal Arhar, mora za opravljanje poslov pridobiti še licenco centralne banke.

Dosedanji predsednik uprave BA-CA Ljubljana Wolfgang Peter je povedal, da jim je po zelo uspešnem lanskem letu uspelo dobro poslovati tudi v letošnjem prvem četrtletju. Banka je v tem obdobju bilančno vsoto v primerjavi s koncem minulega leta povečala za 10 odstotkov na dobrih 194 milijard tolarjev. Dobiček pred obdavčitvijo pa se je v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2002 povzpel za 26 odstotkov na 612 milijonov tolarjev oz. 2,6 milijona evrov.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) Ljubljana je v prvem letošnjem četrtletju poslovala zelo uspešno in ustvarila 612 milijonov tolarjev dobička pred obdavčitvijo.

Kljub zaostrenim razmeram na bančnem trgu je BA-CA tržni delež v prvih treh mesecih letošnjega leta povečala na 4,2 odstotka. Na področju posojil je BA-CA dosega tržni delež v višini skoraj petih odstotkov, najbolj dinamično, sedemodstotno rast pa je zabeležila pri posojilih prebivalstvu. Kot je dejal dosedanji predsednik uprave BA-CA Ljubljana Wolfgang Peter, izstopajo stanovanjska oz. hipotekarna posojila. Ta so se v prvem četrtletju povečala za 10 odstotkov na 7,5 milijona tolarjev, BA-CA pa na tem področju dosega sedemodstotni tržni delež. Kot je pojasnil, servisirajo večino avstrijskih in nemških podjetij, ki poslujejo oz. vlagajo v slovenska podjetja.