Gospodarstvo

ATVP toži Istrabenz

Ljubljana, 12. 09. 2008 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastniki Istrabenza niso spoštovali odločbe ATVP o odvzemu glasovalnih pravic, zato je agencija vložila tožbo.

Ker šest lastnikov Istrabenza na avgustovski skupščini ni spoštovalo odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) o odvzemu glasovalnih pravic, je ta na koprskem okrožnem sodišču vložila tožbo, s katero zahteva razveljavitev sklepov skupščine Istrabenza. Agencija v skladu z zakonom o prevzemih izpodbija samo tiste sklepe skupščine družbe Istrabenz z dne 28. avgusta, ki brez uresničevanja glasovalne pravice s strani družb, katerim je z odločbo prepovedala uresničevanje le-teh, ne bi bili sprejeti, so pojasnili na ATVP.

ATVP izpodbija sklepe skupščine Istrabenza.
ATVP izpodbija sklepe skupščine Istrabenza. FOTO: Dare Čekeliš
V Istrabenzu uradno o morebitni vloženi tožbi s strani ATVP še nismo bili obveščeni, zato jo težko komentiramo. Istrabenz

ATVP je v začetku julija ugotovila, da družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Daimond, Finetol in Fidina delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu. Vse skupaj so namreč imele v Istrabenzu skupaj 49,41-odstotni delež, zato jim je agencija 3. julija z odločbo prepovedala uresničevati glasovalne pravice. Vendar so na skupščini lahko glasovale vse delnice Istrabenza. Predsedujoči skupščine je namreč ugotovil, da so omenjena podjetje znižala svoj lastniški delež pod delež, ki ga ima največji, tretjinski lastnik Istrabenza, družba Petrol, ki je lani objavila prevzemno ponudbo za Istrabenz.

Kot so danes pojasnili na ATVP, pa prepoved uresničevanja glasovalnih pravic po omenjeni odločbi velja do izstavitve prevzemne ponudbe ali do znižanja skupnega deleža teh družb v ciljni družbi pod prevzemni prag, torej 25 odstotkov. O vloženi tožbi ATVP piše časnik Delo, ki ob tem navaja, da so lastnice pridobile pravno mnenje – tega časniku ni uspelo preveriti –, ki se sklicuje na zakonsko izjemo: obveznost objave prevzemne ponudbe ne velja, če v družbi obstaja lastnik, ki ima večji lastniški delež. V Istrabenzu ima Petrol 32,6-odstotni delež, torej skupini podjetij, ki so v postopku pred ATVP, po tej razlagi ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe, sklepa Delo. Delničarji Istrabenza so na omenjeni skupščini podprli nasprotni predlog Petrola o izplačilu dividend v višini 3,79 evra bruto, v nadzorni svet pa po številnih protipredlogih niso izvolili nobenega člana, tako da je eno mesto člana nadzornikov Istrabenza še vedno prazno.

Že na skupščini so bile napovedane tudi izpodbojne tožbe. Tako so predstavniki Petrola napovedali izpodbojno tožbo na izglasovane sklepe o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom ter izbiri revizorja, družbe KPMG Slovenija, delničar Finetol pa izpodbojno tožbo na izglasovan nasprotni predlog o višini dividende. Uprava in nadzorni svet sta predlagala dividende zgolj v višini 72 centov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 09. 2008 19.54
kako da ne,zdej so ja trije kralji,,kaka blaginja se nam obeta,škoda da sem bolana,in ne bom dolgo živela
jansa-arms
14. 09. 2008 18.30
vzgled jim daje sam janez ivan janša\"češ kaj mi pa morete\" !
komunista@bigstring.com
14. 09. 2008 18.20
Pahor tega ne bo naredil, ker mu stric iz Foruma 21 tega ne bo dovolil.
Buena Vita
12. 09. 2008 20.45
to bo naredidil pahor
fuksel
12. 09. 2008 13.40
pa dej, naj se že enkrat nehajo sprenevedati.... v DZ se mora sprejeti zakon, ki bo razveljavil vse prevzeme, ki so se kreditirali s hipotekarnimi krediti...... NEJ SE POLITIKA NEHA ZAFRKAVAT....banda....