Gospodarstvo

Audi napovedal delo po skrajšanem delovnem času

Ingolstadt, 19. 08. 2021 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
4

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi bo podaljšal poletne počitnice za okoli 10.000 zaposlenih v tovarnah v Inglostadtu in Neckarsulmu. Razlog je pomanjkanje polprevodnikov. Zaposleni bodo delali po skrajšanem delovnem času, posledično pa bo izdelanih nekaj tisoč manj avtomobilov od načrtovanih.

V glavni tovarni v Inglostadtu bodo vsi tekoči trakovi mirovali do 30. avgusta. Za več dni bo zaustavljen tudi večji del proizvodnje v tovarni v Neckarsulmu, kjer je zaposlenih 4000 ljudi. V obeh primerih je razlog za ustavitev proizvodnje pomanjkanje polprevodnikov, ki že dlje časa pesti avtomobilsko industrijo.

Audi je delo po skrajšanem delovnem času napovedal tudi za september. Gre za previdnostni ukrep, hkrati pa načrtujejo dodatne izmene ob več koncih tedna.

Pomanjkanje čipov je ustavilo proizvodnjo v nemškem proizvajalcu avtomobilov.
Pomanjkanje čipov je ustavilo proizvodnjo v nemškem proizvajalcu avtomobilov. FOTO: Shutterstock

Družba ima polne knjige naročil, a v prvi polovici leta zaradi pomanjkanja sestavnih delov ni mogla izdelati približno 50.000 avtomobilov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ko bodo komponente dostavljene, bo Audi poskušal nadoknaditi izgubljeno proizvodnjo. "Načrtovati moramo iz tedna v teden. V preteklosti smo morali celo odpovedati načrtovane dodatne izmene," je pojasnil tiskovni predstavnik.

Finančni direktor Jürgen Rittersberger je julija opozoril, da bi lahko avgusta in septembra zaradi pomanjkanja polprevodnikov prišlo do nadaljnjih prekinitev proizvodnje in dela po skrajšanem urniku. Kjer je mogoče, nameravajo čipe vgrajevati v vozila z največjim prispevkom k dobičku in najnižjimi izpusti ogljikovega dioksida.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
28. 08. 2021 16.18
Pol prevodniki, vprašanje če je to res.
nikhrast
20. 08. 2021 16.01
-2
Pa kolikokrat so ostala podjetja že zaprla tovarne za par tednov. Izdelava teh chipov pa ni tako enostavna kot nekateri mislijo, to ni delo za otroke v kakšni kleti. Poglej kako Intel gradi novo tovarno v Arizoni.
EEgon
20. 08. 2021 11.45
+1
Torej se bodo dragi Audiji še podražili.
srebrnibreg
19. 08. 2021 20.50
+4
Sedaj se vidi kaj pomeni Kitajska industrija za svetovni trg kjer so poceni izdelki katere nabavljajo kapitalisti čeprav vedo, da jih izdekujejo otroci in kjer ni nobenega varovanja okolja.