Gospodarstvo

Aventis za združitev z Novartisom

Pariz, 03. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski gigant Aventis se je odločil za začetek pogajanj o pogojih morebitne združitve s švicarskim farmacevtskim koncernom Novartis.

S tem želi preprečiti sovražni prevzem, ki ga je januarja najavila francoska farmacevtska družba Sanofi-Synthelabo. V primeru združitve Aventisa in Novartisa bi sicer nastal drugi največji farmacevtski koncern na svetu, ki bi zaostajal le za ameriškim gigantom Pfizer.

V Novartisu so minuli teden dejali, da bi bila povezava z Aventisom poslovno smiselna, vendar le, če bi pobuda prišla s strani Aventisa in če bi francoska vlada zavzela nevtralno držo v prevzemnem boju. Francoska vlada namreč nasprotuje združitvi Aventisa in Novartisa, saj meni, da je povezava med Aventisom in Sanofijem v nacionalnem interesu. To stališče, ki ga je sredi marca izrazil francoski premier Jeann-Pierre Raffarin, je pri Novartisovem prvem možu Danielu Vaselli sprožilo val jeze in kritik.

Švicarski farmacevtski gigant je sicer v petek sporočil, da je seznanjen s pobudo k pogovorom za združitev z Aventisom. Obenem pa so pozvali Aventisovo vodstvo, naj s francosko vlado razčisti pomen takšne združitve za delničarje, delovna mesta in raziskovalno dejavnost Aventisa. Novartis bi po mnenju nekaterih analitikov za Aventis odštel približno 52 milijard evrov.

Kot je znano, je Sanofi javno ponudbo za sovražni prevzem Aventisa objavil konec januarja, prevzem pa naj bi veljal približno 48 milijard evrov. Sanofi za 81-odstotni delež v Aventisu ponuja zamenjavo delnic, za 19 odstotkov delnic konkurenčnega podjetja pa gotovino. Ponudba se bo štela za uspešno, če bo Sanofi pridobil vsaj 50 odstotkov Aventisovih delnic.

Z združitvijo Sanofija in Aventisa bi nastala največja evropska in tretja največja farmacevtska družba na svetu po prihodkih, pred katero naj bi se uvrstila le ameriški Pfizer in britanski GlaxoSmithKline.