Gospodarstvo

AVK Agrokorju začasno zasegla delnice Mercatorja

Ljubljana, 18. 12. 2019 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

AVK je Agrokorju začasno zasegla delnice Mercatorja, je potrdil glavni izvršni direktor Fortenove. Kot pojasnjujejo v Agrokorju, zaseg temelji na odločitvi glede globe v znesku 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila AVK zaradi prevzema Costelle. Odločitev še ni pravnomočna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaostrene razmere
    04:26
    Iz 24UR ZVEČER: Zaostrene razmere
  • Iz 24UR: Zaseg delnic Mercatorja
    02:49
    Iz 24UR: Zaseg delnic Mercatorja

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) je po naših informacijah 16. decembra sprejela odločitev, s katero je Agrokorju začasno zasegla delnice Mercatorja. To je na današnji novinarski konferenci potrdil Fabris Peruško, izredni pooblaščenec v koncernu Agrokor in glavni izvršni direktor Fortenove. Slednja mora za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo sicer pridobiti tako soglasje varuha konkurence kot tudi vseh 56 bank upnic Mercatorja, od katerega so tri slovenske, tudi državna SID banka. 

Mercator
Mercator FOTO: Damjan Žibert

Kot še pojasnjujejo v Agrokorju, je zaseg temeljil na odločitvi glede globe v znesku 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju septembra 2019 naložila AVK, in sicer zaradi prevzema Costelle. Po mnenju Agrokorja gre za nesorazmerno odločitev, saj vpletena družba Costella letno ustvari le malce več kot milijon evrov prihodkov. 

AVK je glede na to, da Agrokor ni poročal o koncentraciji družb Agrokor AG in Ardeya Global Ltd., 24. septembra sprejela odločitev o kazni, v znesku 53,9 milijona, ki naj jo plača Agrokor kot pravna oseba, in 5000 evrov, ki naj bi jo plačala odgovorna fizična oseba. Glede na pojasnilo AVK je v tej koncentraciji Agrokor pridobil 100 % delnic družbe, ki je lastnik slovenske družbe Costella, skladno s slovenskim Zakonom o konkurenci je domnevno obvezan poročati o koncentraciji v roku 30 dni po podpisu dogovora o prevzemu. To poročilo ni bilo vloženo, zato je 9. aprila AVK po uradni dolžnosti začela postopke za oceno koncentracije.

Po mnenju Agrokorja je odločitev AVK neutemeljena, saj so bile vse odločitve, nanašajoče se na zgoraj opisan prevzem, narejene in izvršene le s strani Ivice Todorića, ne da bi o tem vedel ali pri tem sodeloval kakršen koli drug član takratnega upravnega odbora Agrokorja. To pomeni, da Agrokor d. d. s prevzemom ni bil nikakor povezan, temveč je šlo za Agrokor AG iz Švice, ki ga je vodil izključno Todorić in od leta 2017 upravitelj oziroma komisar, ki ga je določilo švicarsko sodišče, ta je oktobra 2019 agenciji poslal formular za koncentracijo v imenu Agrokorja AG, še pravijo v družbi. 

V Agrokorju še dodajajo, da odločitev AVK o globi 53,9 milijona evrov ni pravnomočna, saj je Agrokor zoper njo vložil zahtevo za sodno varstvo, ki je bila predana AVK 8. novembra.

AVK te zahteve za sodno varstvo še ni posredovala pristojnemu sodišču v Ljubljani in s tem omogočila sodišču, da se o zahtevi za sodno varstvo odloči in je namesto tega začel postopek za začasni zaseg delnic Mercatorja, še pojasnjujejo v Agrokorju. 

Mercator je sistemsko pomembna družba v Sloveniji, ker zaposluje več kot 10.000 ljudi, ustvari 1,5 mrd EUR prometa in od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot 0,5 mrd EUR na leto.

Pojasnilo AVK: Odločitev še ni pravnomočna

AVK je v odzivu zapisala, da je zoper odločbo o prekršku Agrokor kot oglobljena odgovorna oseba vložila zahtevi za sodno varstvo, o katerih odloča okrajno sodišče v Ljubljani, zato odločba o prekršku še ni pravnomočna in izvršljiva. Dodali so, da so uporabili institut skladno z 201. členom zakona o prekrških, zaradi interesa postopka pa več informacij ne morejo posredovati.

Omenjeni člen zakona o prekrških med drugim za primere, ko obstaja bojazen, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe o prekršku skril ali odšel neznano kam ali v tujino, predvideva, da lahko pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa oziroma sodišče zaradi zavarovanja izvršitve odločbe s sklepom odloči, da se storilcu začasno vzamejo potna listina, vozniško dovoljenje, dokumenti vozila, prevozne listine ali drugi dokumenti, npr. vrednostni papirji, prevozna sredstva ali druge premičnine. Začasni odvzem lahko traja največ šest mesecev in se lahko s sklepom podaljša še za največ šest mesecev. Za hrambo in upravljanje z začasno odvzetimi vrednostnimi papirji ali drugimi predmeti je pristojen davčni organ, torej Finančna uprava RS. Če se postopek z odločbo ustavi ali če storilec plača globo, ugotovljeno škodo, pridobljeno premoženjsko korist in stroške postopka, se začasno odvzete listine in predmeti vrnejo storilcu.

Na agenciji so še pojasnili, da so pri določitvi globe upoštevali čas zamude, obliko krivde, dejstvo, da koncentracija kljub pozivu ni bila priglašena, ravnanje pravne osebe in druge okoliščine v skladu z zakonom. Upoštevali so tudi, da je treba odvračati od tovrstnih kršitev, saj so pravočasne priglasitve ključne za učinkovito presojo in obravnavo koncentracij.

Poteza AVK z zasegom Mercatorjevih delnic je po mnenju Peruška del usklajene akcije, ki onemogoča prenos Mercatorjevih delnic na Forternovo. Srž spora naj bi bil sporazum s slovenskimi dobavitelji, ki naj bi jim omogočal boljši položaj v skupini. "Takšnega sporazuma ne moremo podpisati," je dejal Peruško. V četrtek so dogovorjeni za sestanek s slovenskimi dobavitelji, Peruško pa je zatrdil, da bodo "nanj prišli". Na vprašanje, kaj pričakuje, ni želel odgovoriti, pod črto pa je za njih pomembno to, da bo "Mercator prodajal to, kar kupci kupujejo".

Gospodarski minister primera ne more komentirati

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v zvezi z postopanjem AVK v primeru Mercatorja in Agrokorja poudarja, da je "AVK samostojna in neodvisna institucija in mora postopati v skladu z veljavno zakonodajo. To velja tudi v primeru Agrokorja."

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se trenutno mudi na delovnem obisku v Nemčiji, je v odzivu na današnje poročanje medijev o začasnem zasegu delnic Mercatorja s strani AVK dejal: "Konkretnega dejanja AVK v primeru Agrokor ne morem komentirati, saj ministrstvo, niti sam kot minister nisem seznanjen o postopanju v posamičnih primerih. Verjamem pa, da AVK v zvezi z neprijavo koncentracije in tudi izrečeno globo ravna v skladu s sprejetimi pravili in zakonodajo."

Minister je prav tako poudaril, da v Sloveniji deluje vladavina prava in da so institucije neodvisne in da Slovenija ne odloča in ne bo odločala o prenosu, saj nima vpliva na prenos družbe Mercator in njenih neodvisnih družb na Fortenova Grupo. Kljub temu pa na ministrstvu poudarjajo, da si "vsi želijo, da se Agrokor prestrukturira na način, da bo nova družba postala uspešna družba in bo omogočila tudi Mercatorju, da bo rasel in se razvijal." 

Borili se bodo z vsemi pravnimi sredstvi

Skupina Fortenova je zaživela 1. aprila letos, ko so nanjo prenesli 32 Agrokorjevih solventnih podjetjih na Hrvaškem, v drugi fazi pa bodo nanjo prenesli tudi lastnino 82 nekdanjih Agrokorjevih podjetjih izven Hrvaške. Med njimi je največji Mercator. Slovenska država si ob tem prizadeva za sporazum, ki bo slovenskim dobaviteljem Mercatorja zagotovil enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji. Pogovori o tem s Fortenovo še potekajo.

V Fortenovi se bodo za zaščito svoje lastnine borili z vsemi pravnimi sredstvi, o ukrepu AVK pa so že obvestili vsa veleposlaništva držav članic EU v Sloveniji, kot tudi veleposlaništvi Rusije in ZDA.

Sta pa Fortenova in Agrokor pred dnevi že vložila pritožbo pri Evropski komisiji proti slovenski državi oz. ministrstvu za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška, ker naj bi se nedovoljeno vmešavala v prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dETRE mARCKO
18. 12. 2019 20.40
-7
Ne glede na to da so lastnik Hrvati je kazen AVK nesorazmerna glede na velikostni red Costele ki napolni nekaj flaš letno - kazen kar 53,9 milijona Evrov. So normalni ? V oči vpijoča zloraba institucije konkretno AVK v politične namene. Naša država mora biti pravno kredibilna, toda s takšnimi zaplembenimi akcijami, ki bodo prej ali slej spoznane za nepravne ce ne drugega na evropski ravni se neskoncno sramotimo. Varnost investicij - kdo bo pa se prisel v Slovenijo ce te lahko drzava preko noci razlasti z zlorabo t.i. neodvisne institucije, kjer se gre za tipicno sprenevedanje Pocivavska. Pri nas si moramo razcistiti pojme kaj je prav in kaj ni ter kaj se spodobi in kaj je zavrzeno. Taksna dejanja kot je konkretno ravnanje AVK so pravno popolnoma zavrzena.
Uporabnik113189
19. 12. 2019 09.34
+4
mackintosh
19. 12. 2019 16.30
-1
svečko kazen je v skladu z našimi zakoni. če jo nočejo plačati bi se morali ravnati po naši pozitivni zakonodaji. ampak ker je nad grvati po njihovem samo bog se jim bo to še zelo otepalo. v tem primerom pa je nad njimi tik pred bovom še slovenska avk :)
mackintosh
19. 12. 2019 16.33
nakaj je tiskovnih napak ampak svečko važno je da znaš prebrat kaj sem nameraval napisati :)
RedCell
18. 12. 2019 20.29
+11
Dragi novinarji: probajte dobiti od kakega navelicanega SOVA-ka papirje, kako so sledili in dokumentirali denarni tok posameznikom v Slovenijo. Potem vprašajte, zakaj na GPU v predalih stoji zadeva. Poglejte si takratni ZPOmK in se vprašajte; zakaj hudiča je takratni direktor UVK dal soglasje v rekordnem času enega meseca, brez presoje trga, ki je bila obvezna. Spomnite se enih morskih slik v medijih in preverite, katera odvetniška pisarna je že zastopala Agrokor v postopku pri UVK? No , potem po ZDIJZ zahtevajte podatke o plači takratnega direktorja... in se spomnite filma Falling Down, kjer se je Douglas vprašal...what is wrong with that picture??
Eastman
18. 12. 2019 19.38
+12
Mariomandžikić... kar spakiraj kovčke vaša precednica Tamburović bo uredila, da boš naslednje leto lahko zaslužil preko 8000 € samo z delom preko interneta :)... ahahahahahahahaha
Eastman
18. 12. 2019 19.30
+12
Bravo napi končno je en hrčkom nastavil ogledalo in jim povedal kar jim gre, žal malce prepozno saj so zadaj Rusi, tako da se bo ta zgodba hitro končala Fortenovi v prid.
ecnarf
18. 12. 2019 18.37
-10
pa komu mar za ta rdečkarski merkator saj je tko od kockarjev
paxvobiscum
18. 12. 2019 18.21
+11
Zakaj morate "ptički pri koritu" vsako stvar, v tem primeru stvar nacionalnega interesa (izguba 20000 delovnih mest) spremenit v 70 let staro gre znico? Govorim o "levih" in "desnih" koritarjih. Vaš čas se naglo izteka. Pametno ga porabite. Domov pojdite. Objemite svoje najbližje. Če jih sploh imate.
lumpimonster
18. 12. 2019 17.57
+0
Mujtijo pred,med in po tem bo še pa še haha
Mirjiam90
18. 12. 2019 17.42
+0
Me sam čudi, da še ni nastopil Kordiš z Bajonetom In Fajfaronka ter Mesec z nacionalizacijo. Zanimivo če samo poizkušajo kaj v RREEVOZU je v sekundi dvajst konec dela v Sloveniji. Sloveci ne morejo iz svoje Komunistčne drže oni preprosto ne priznavajo svobode, trga, privat lastnine, podjetij, svobodne izbire in uspeh posameznika..To je tako nagnito da boli..
Mirjiam90
18. 12. 2019 17.43
-2
Može samo Kolhozi, Inkubatori, podjetniški centri, Kolhozi, Solhozi in Občinsko državni Zadružni Kotlovski sistem..
Geniusslo
18. 12. 2019 17.50
+17
Če greš kupit podjetje podeduješ tudi njegove dolgove... Ne gre samo sladko tebi :) no razen če si slučajno slovenske banke... Potem delaš kar hočeš in si 5 minut po tem ko te rešijo davkoplačevalci izplačaš nagrade za uspešnost... Oni pa lahko...
noire
18. 12. 2019 19.27
+3
Mirjiam o čem bluziš? In v katerem jeziku?
jaka
18. 12. 2019 17.36
+19
Pa saj jim niso vzeli-zasegli teh delnic. Imajo še VSE pravice iz lastništva, le prodati jih ne morejo. Lahko prejmejo dividende, imajo vse glasovalne pravice.... Omejen je le prenos lastništva. Pozitiven ukrep!
RedCell
18. 12. 2019 17.09
+17
Za dobro mero naj obvestijo se tistega pijancka Junkerja, pa pravobranilca, pa svetega Petra. Mi pa v jok in na drevo. Ta postopek soglasja takratnega UVK Agrokorju bi bilo treba itak obnoviti in soglasje razveljaviti...soglasje je bilo dano b takih okoliscinah, da se danes smrdi do neba.
SVETTEL5
18. 12. 2019 18.33
+0
plasticar
18. 12. 2019 16.33
+11
edino pravilno koncno ena dobra poteza da se ne zgodi kot z adrio pa med drugim je bil danes clanek na 24 ur gor o nepriljubljenosti v bivsi jugi....anketa zmagali so hrvati med drugim je pisalo prej bomo dobili kugo kot pa srecali postenega hrvata ,nacionalizem jim je v krvi mi i niko vise in zalijo vse republike bivse SFRJ.no moderator zacni brisat.
Uporabnik458403
18. 12. 2019 16.37
-9
A tebi je to dobra poteza......... A sedaj mislis, da bodo hrvatje-rusi rekli da bomo delali tako kot vi slovenci zelite.........? Raje bodo vse v stecaj poslali, kotb da bi gaj mi imeli od tega
plasticar
18. 12. 2019 16.40
+10
dobra poteza clanek preberi bolje 150 miljonov e bi odteklov sklad z skladi pa ti ne rabim pisat dalje kako je in kam gre vse skup
plasticar
18. 12. 2019 16.44
+6
Uporabnik458403
18. 12. 2019 16.50
+2
Plasticar........a mercator je vreden 150 milijonov ima pa se 800 milijonov dolga do ruskih bank....... Mercator je 5x bolj zadolzen kot je vreden in to je zate nekaj dobrega............ Pa se vse vecji mercatorjevi trgovski centri so v lasti avstrijske supernove in jih ima mercator v najemu.............. 150 milijonov pomeni, da imajo par skladisc v lasti in to je prakticno vse....... Vse ostalo so razprodal
Eastman
18. 12. 2019 19.31
+0
ha ha ha ej kje je ta anketa kaj naj vpišem v google
noire
18. 12. 2019 16.33
+17
"Iz do zdaj znanih projekcij je namreč razvidno, da Fortenova brez Mercatorjevega denarnega toka ni finančno vzdržna skupina."
džonborno
18. 12. 2019 16.18
+8
Manđukić je pa eden redkih, ki se je vsaj za silo naučil poleg srbskega tudi drugega materinega jezika - slovenskega.
SISTEMA
18. 12. 2019 17.26
+2
Mandżukela se še marsičesa ni naučil, sploh pa ne kulturnega jezika. Nivo razmišljanja ima otomanskega.
Eastman
18. 12. 2019 19.34
-2
Uporabnik458403
18. 12. 2019 15.55
+15
Ste ze pozabili, da je avstrijska Supernova letos kupila vse vecje mercatorjeve centre v nasi drzavi.......... Mercator ima te zgradbe v najemu..... Sam sem preprican, ce mercator propade bo sla v te trgovske centre v najem sla avstrijska Billa- Rewe
Bassettt
18. 12. 2019 15.36
+8
Tako radi se imamo, da se sosed nam ne more biti najboljsi, ker je bil nastiman v igranje te igrice, ajej
Burtonnn
18. 12. 2019 15.20
-3
Normalno, Zdravko Počivalšek nima pojam o tem!
totalka
18. 12. 2019 15.14
-7
Jao nam ko bo pršlo to na sodišče........nezakonita kazen,nezakonita zaplemba,izguba dobićka,širjenje slabega imena..itd.........samo kazen bi morali plačati tile na AVK ,tud z izgubo penzijona in vseh gat,ne pa kot po navadi vsi mi siromaki !!!!
nitiniti
18. 12. 2019 15.03
+16
valda smo se kaj od hrvatov naučili
Christi Miles
18. 12. 2019 14.53
+26
Naj jim naši ruknejo teh par milijončkov za Mercator, da ponovno pride k nam nazaj. Itak niso hrčki še nič plačali zanj. Ko pa Hrvatom lopovščine ne uspevajo, takrat brez težav priznavajo, kot se tudi sklicujejo, na vse pravne evropske institucije
mariomandzukic
18. 12. 2019 14.27
-74
Resujemo vam propadajoca podjetja, dali smo vam morje, kterga vi Slovenci nikol v zgodovini niste imel, brez nas Hrvatov bi slovenski zimski turizem propadel v 1 tednu, saj Hrvati predstavljamo 50% vseh vasih turistov, rihtamo vam vase zenske poleti po Istri, Dalmaciji in namest da ste nam Hvalezni, nas vi blokirate, tozarite.,.,
SISTEMA
18. 12. 2019 14.32
+57
ekonomija ti ne gre, zgodovina popravc, sociologija popravc, drži se raje fusbala
Lutra Lutra 1
18. 12. 2019 14.34
+44
mariomandzukic, Mercator je edina zgodba, kjer so za razliko, enkrat slovenci nate-gnili hrvate. :)
kameltrajbar
18. 12. 2019 14.37
+14
mackintosh
18. 12. 2019 14.38
+10
ker pa ena lastovka še ne prinese pomladi prihajajo tudi druge :). pomlad je pa pred vrati.
butalistan
18. 12. 2019 14.43
+23
agenor
18. 12. 2019 14.54
+26
S tvojim hrvatarskim nacionalizmom je najbolje, da takoj spokaš v tvoj CRO-BANANISTAN.
mackintosh
18. 12. 2019 14.59
+30
mario zanimivo da v tej silni ljubezni do domovine ne živiš tam. bi verjetno stradal a ne? tako pa raje roko ki te hrani grizeš
mackintosh
18. 12. 2019 15.03
+13
marijo da te mi ni treba imenovati z besedo tudi ti veš katera živa bitja to delajo in ti to si. navaden ....
marabou
18. 12. 2019 16.51
+7
saj te je kar zanimivo brati. se bolj zanimivo, da verjetno zivis v neki drugi dimenziji. saj ne vem kaj naj sploh napisem, da bos razumel. od kdaj je pa Istra bila Hrvaska ?..mogoce ves ,da je Koper v Italijanscini Capodistria..hiter prevod je glavno mesto Istre. je pa tudi res, da ce bi se Hrvati spomnili, da je zemlja ravna, jim nobena raziskava, dokumentacija ne bi nic pomenila, ker oni pac vse vedo..zalostno je res, da nekaterih dejstev sploh niste sposobni sprejeti..kot, da je cel narod na drogi. Mario, daj komentiraj raje o nogometu ali sportu, tam imas vsaj vsake toliko prav.
Eastman
18. 12. 2019 19.36
+5
ha ha ha mario.... poleti po istri in dalmaciji rihtajo naše ženske dalmatinci in istrani ne pa hrvati... hrvatice ga najraje fašejo od srbina, zraven pa poslušajo Ceco.