27°C

Avstrija zaskrbljena: Potresno ogroženost lokacije za JEK 2 naj preverijo mednarodni strokovnjaki

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA / U.V. /
KOMENTARJI
60
Po tem, ko je Slovenija z izdajo energetskega dovoljenja storila prvi korak k postavitvi drugega bloka nuklearke v Krškem, je avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler vnovič izrazila "velike pomisleke Avstrije" glede teh načrtov. V torek se je o tem pogovarjala s slovenskim kolegom Andrejem Vizjakom.

Jedrska elektrarna Krško.
Jedrska elektrarna Krško. FOTO: Damjan Žibert

Avstrijska ministrica je ob robu neformalnega srečanja ministrov za okolje na Brdu pri Kranju Vizjaka med drugim pozvala, naj potresno ogroženost lokacije znova preverijo mednarodni strokovnjaki.

Jedrska energija na splošno "ni varna" in predstavlja "ogromna tveganja". Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako "še posebej tvegan" jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je poudarila avstrijska okoljska ministrica.

Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka nuklearke kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata "tveganje za ljudi v Avstriji". "Te pomisleke sem odločno sporočila svojemu slovenskemu kolegu in pričakujem, da bodo vzeti resno. Prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Podnebje nam bo namreč resnično uspelo zaščititi le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij," je dejala.

Zaskrbljeni so tudi pri socialdemokratih SPÖ, ki so avstrijsko vlado v torek pozvali, naj "aktivno posreduje ter jasno in odločno nastopi proti širitvi jedrske energije v Evropi". Od ministrice pričakujejo "intenzivna prizadevanja" na evropski ravni.

Krška nuklearka stoji približno 100 kilometrov od meje z Avstrijo. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v ponedeljek povedal, da so družbi Gen energija izdali energetsko dovoljenje za drugi blok, a še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana, prav tako ne, kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati.

PREBERI ŠE
Prvi korak za gradnjo JEK 2: ministrstvo izdalo energetsko dovoljenje

Vizjak pa je na torkovi novinarski konferenci po neformalnem srečanju okoljskih ministrov izdajo energetskega dovoljenja pozdravil, saj da brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljičenja in doseganja ciljev, kot je zanesljivost oskrbe. Obenem se je treba zavedati, da je Slovenija v postopku opuščanja premoga, življenjska doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal. 

Hrvaška pripravljena sodelovati pri drugem bloku nuklearke

Hrvaška je pripravljena na pogovore s Slovenijo o financiranju gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem, pa tudi o nabavi elektrike iz njega, je danes izjavil hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić

Hrvaška še ni uradno obveščena o slovenskih načrtih za postavitev novega bloka nuklearke v Krškem. "Ko bodo zadeve formalizirane, smo zainteresirani za financiranje izgradnje drugega bloka v skladu s svojimi možnostmi, pa tudi za nabavo elektrike," je povedal Ćorić na današnji novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri je govoril predvsem o neformalnem srečanju ministrov za okolje držav članic EU, ki je na temo novega podnebno-energetskega zakonodajnega paketa potekalo v Sloveniji.

O tem se je v torek ob robu srečanja na Brdu pri Kranju pogovarjal tudi s slovenskim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom. Ta je po njegovih besedah ocenil, da bo projekt izgradnje drugega bloka potekal več let. Projekt za zdaj ni tema uradnih pogovorov med Ljubljano in Zagrebom, Ćorić pa pogovorom osebno ne nasprotuje.

Povedal je, da je vprašanje slovenske politične odločitve, ali bo zainteresirana za sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka. "Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško," je dejal.

Hkrati je ocenil, da slovenski Gen-I in hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v nuklearki v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.

Ćorić je spomnil, da Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, uvozi pa je od 30 do 45 odstotkov, odvisno od hidroloških pogojev. Hrvaške potrebe po elektriki bodo še večje v prihodnjih letih, ker država počasi opušča rabo fosilnih goriv. Jedrske elektrarne predstavljajo stabilen vir elektrike, je še dejal.

Koronavirus pasica nova