Gospodarstvo

Avtomobilska industrija sredi sprememb in na lovu za kadri: koga in kaj potrebujejo?

Berlin, 05. 09. 2021 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
151

Avtonomna vožnja, novi tipi mobilnosti, elektrifikacija branže, zahteve po zmanjšanju emisij ... Vse to terja prilagoditve avtomobilske industrije. Čeprav je Evropa že leta tarča očitkov, da tehnološkemu napredku – tudi na področju avtomobilske industrije – sledi prepočasi oziroma ni nosilec sprememb, nemški Ifo ocenjuje, da je preobrazba avtomobilske industrije v polnem teku, močna nemška avtomobilska industrija pa naj bi se v tem smislu dobro pozicionirala. A izpostavljajo razliko med proizvajalci avtomobilov in njihovimi dobavitelji, ki jih je tudi pri nas kar nekaj. Ti naj bi preobrazbi pogosto sledili (pre)počasi.

Novi avtomobili
Novi avtomobili FOTO: Shutterstock

Avtomobilska industrija je sredi sprememb, pri čemer raziskovalci izpostavljajo predvsem štiri "megatrende", ki narekujejo njen razvoj:

-  povezljivost vozil omogoča uporabniku in vozilom medsebojno interakcijo in interakcijo z okoljem,

- vozila v prometu delujejo vse bolj avtonomno,

- novi tipi mobilnosti, kot so skupna raba avtomobilov in ponudbe prevoza, kot sta Lyft ali Uber, poganjajo trend, ko lastništvo vozila ni več ključno, poteka pa obsežna analiza podatkov za optimizacijo določanja voznega parka tovrstnih ponudnikov, razpoložljivosti vozil in optimalnih cen storitev,

- novi pristopi k varovanju okolja terjajo, da se razvojni fokus seli na alternativne možnosti pogona, predvsem na elektriko. 

Kot v obsežnem poročilu ugotavlja Ifo, ti trendi pomenijo globalne strukturne spremembe v avtomobilski industriji, tudi na področju zaposlovanja.  

V zadnjih petih letih pred pandemijo covida-19 je šlo zaposlovanje predvsem v smeri širjenja kadrov na področju IKT, ugotavljajo. Se pa ne spreminja le tip kadra, ki ga industrija išče, spreminjajo se tudi zahtevane kompetence obstoječih kadrov. Tako na primer delovno mesto razvojni inženir seveda ostaja, dodajajo pa se nove zahteve, denimo razumevanje potenciala aditivne proizvodnje. 

Strokovnjaki sicer menijo, da so se glavni avtomobilski proizvajalci v svojih matičnih tovarnah trendom že precej prilagodili, težave pa so predvsem na strani dobaviteljev, ki jih je tudi pri nas veliko. Opozarjajo, da je zato pod vprašaj postavljeno preživetje nekaterih dobaviteljev, saj je nadaljevanje pogodb odvisno od sposobnosti prilagajanja potrebam proizvajalcev. 

Proizvodnja vozil
Proizvodnja vozil FOTO: Shutterstock

Evropska avtomobilska industrija z velikimi koraki na področju razvoja in proizvodnje avtomobilskih baterij

Potem ko je tudi evropska politika jasno začrtala, da bo avtomobilska prihodnost nekoliko bolj zelena, predvsem pa veliko bolj električna, se največji avtomobilski proizvajalci hitro prilagajajo novi realnosti. 

Evropski avtomobilski velikan Volkswagen tako v sklopu predvidenega pospešenega prehoda na električno mobilnost v Evropi do 2030 načrtuje postaviti šest tovarn avtomobilskih baterij, Daimler jih namerava v prihodnjih letih zgraditi osem. 

Zaradi vseh prihajajočih sprememb so na avtomobilsko industrijo pozorni tudi vlagatelji, ki enotno ocenjujejo, da vsi avtomobilski proizvajalci in dobavitelji ne bodo preživeli. A po drugi strani pričakujejo, da bodo po celotni dobavni verigi v igro vstopali uspešni novinci. 

Odločitev proizvajalcev ni naključna, prav dobava avtomobilskih baterij je namreč eno od ozkih grl avtomobilske branže, ko ta načrtuje prehod na električno mobilnost. 

Brez lastne proizvodnje baterijskih celic tako proizvajalci avtomobilov izgubijo velik del dodane vrednosti. Posledica bi bila množična odpuščanja, ocenjujejo analitiki. 

Namesto tega želijo evropski proizvajalci več energije nameniti samemu razvoju baterij, ki so pravzaprav osrednja sestavina električnih avtomobilov. Od njih so odvisne odločilne lastnosti vozila, kot so pospešek, doseg in čas polnjenja. Noben proizvajalec avtomobilov si ne more privoščiti spodrsljaja na tem področju, so jasni analitiki.

Poleg tega si zahodna avtomobilska podjetja očitno želijo zmanjšati odvisnost od azijskih in zlasti kitajskih proizvajalcev baterijskih celic. Toda začetek lastne proizvodnje celic je lahko dejansko le prvi korak. To namreč samo premakne odvisnost v dobavni verigi, vendar je ne odpravi, saj namreč približno 90 odstotkov litijevega karbonata in hidroksida prihaja iz Kitajske, nekaj teh obratov je še v Avstraliji. Zato analitiki opozarjajo, da bodo morala avtomobilska podjetja stopiti še korak dlje in si sama zagotoviti surovine, ki pogosto prihajajo iz nestabilnih področij.  

Konkurent Tesla si je tako v Nevadi zagotovil okoli 4000 hektarjev zemlje, kjer naj bi skladiščil litij. V Evropi imajo na tem področju velike načrte  Francozi. Renault je pred kratkim napovedal, da bodo od leta 2026 vsako leto dobavljali do 17.000 ton litija iz podjetja Vulcan Energy. Avstralsko podjetje želi črpati litij iz termalne vode v Rheingrabnu. Prva naprava naj bi začela delovati letos, vendar pa je pričakovati množične proteste okoljevarstvenikov. 

Bencinska črpalka
Bencinska črpalka FOTO: Shutterstock

Hkrati je šef Daimlerja Ola Källenius za Das Investment napovedal, da od leta 2030 koncern ne bo več prodajal avtomobilov z bencinskimi ali dizelskimi motorji, kar pomeni, da bi zadnje avtomobile z motorji na notranje izgorevanje začeli proizvajati okoli leta 2023. 

Čeprav številni potrošniki ne želijo preiti na električna vozila, branža vseeno s spremembami odgovarja na zahteve trga. Kar nekaj "velikih kupcev" namreč želi povsem spremeniti svojo floto vozil. Tako naj bi velika skupina Allianz že do leta 2025 celotno floto službenih avtomobilov po vsem svetu zamenjala za hibridna in popolnoma električna vozila.

Premiki tudi na področju proizvodnje polprevodnikov

Medtem se je nemški Bosch lotil reševanja težav s še enim ozkim grlom dobavo polprevodnikov. Kot ocenjujejo, je dobavna veriga na tem področju klonila, saj je pomanjkanje čipov povsem ohromilo proizvodnjo. 

Harald Kroeger, član uprave podjetja Bosch, je v ekskluzivnem intervjuju za CNBC povedal, da se je dobavna veriga v zadnjem letu večkrat pretrgala, težave pa imajo "proizvajalci vsega, kar potrebuje čipe" torej od vozil do električnih zobnih ščetk in igralnih konzol.

K težavam so prispevala ustavljanja tovarn zaradi pandemije covida-19, februarja je zimska nevihta v Teksasu povzročila izpad električne energije v tamkajšnji proizvodnji podjetja NXP Semiconductors, marca je bil nato požar v tovarni polprevodnikov na Japonskem, ki jo upravlja Renesas, eden največjih dobaviteljev čipov v avtomobilski industriji, avgusta pa je obstala proizvodnja v Maleziji znova zaradi protikoronskih ukrepov. 

Volkswagen in BMW sta zato zmanjšala svojo proizvodnjo, saj jima ni uspelo zagotoviti polprevodnikov za izdelavo avtomobilov. To pomeni težave na trgu in jasno je, da je treba najti rešitve, je dejal Kroeger: "Kot ekipa se moramo vprašati, kako naprej." 

"Mislim, da potrebujemo več zalog na nekaterih delih dobavne verige, ker je za izdelavo nekaterih polprevodnikov potrebnih šest mesecev," je še poudaril in dejal, da je dobava polprevodnikov že doslej precej obvladovala avtomobilsko industrijo, a je bil vpliv manj očiten. Poleg tega je težavo nujno rešiti, saj se bo, kot zagotavlja strokovnjak, povpraševanje še povečalo s porastom električnih vozil in avtonomnih vozil. "Vsak avto, ki je pametnejši od predhodnika, potrebuje več polprevodnikov," je dejal Kroeger.

Dejal je, da so se v podjetju izzivov na srečo zavedali že leta, preden je globalna dobavna veriga odpovedala. Družba je tako pred kratkim odprla svojo tovarno polprevodnikov blizu Dresdna, v katero je vložena milijarda evrov.

Vseeno strokovnjaki poudarjajo, da gre za zdaj le še za polnjenje vrzeli, ne za prevzemanje primata, zato pričakujejo še dodatna vlaganja in povpraševanja na tem področju. Vse to pa pomeni nove priložnosti tudi za dobavitelje in iskalce dela, marsikaj pa ostaja odvisno od njihove zmožnosti prilagajanja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zeleznik
28. 11. 2021 08.56
Ajmo Bosna. Njemačka vabi!!!!!
Brabus
06. 09. 2021 15.40
+2
Še sto let se bo črpal plin in nafta. Je preveč denarja v igri. Znajo bit pa tegijske vojne za pitno vodo.
User1899173
05. 09. 2021 18.14
+4
Vprašanje se glasi. Kakšen bo vpliv razgradnje odsluženih baterij na okolje in kdo bo to počel in kakšni bodo standardi za to? To pa nihče ne omenja. Dajte naredit eno pošteno raziskavo na to temo.
Ibrahimović_Ibra
05. 09. 2021 20.55
Upiknal so se v to tak, da lahka človek reče, da jim dol visi za razgradnjo oz. odstranjevanje odsluženih baterij... Važno je promocija elektrikarja kao dobro za okolje itd., itd. 🤮 Da bi pa drevje pa zelenje sadil tist pa nee...
Astalaviva1958
06. 09. 2021 09.08
+1
To se bo rešilo v prihodnje...predvidevam da bodo izdelovali avte z prenosljivimi baterijami na tankštelah, katero ti bojo enostavno menjali na nek racionalen način. Odslužene baterije se reciklirajo tak kot se zdaj navadne AA. Itak so tesline baterije narejene iz AA baterij.
Ibrahimović_Ibra
05. 09. 2021 17.47
+3
Tole bo šele sr... Me zanima kam bojo dal baterije.. pa, ko majo tte kante en k... dosega 🤮 Teral bomo dizle/bencine dokler se bo le dal čim dle :D Električni NE hvala!
Jun2
05. 09. 2021 17.37
+3
Zgrešeno edino kar je dobro da nemorjo samomore v garažah delat z izpusti.Baterija je pa tudi zelo dober in zdrav odpadek itd
tali?ni tom
05. 09. 2021 17.29
+2
kar se tiče vsemogočnega sofisticiranja avtomobilov in vsega voznega parka na motorje z notranjim zgorevanjem,zmaga tista firma ki bo zagotovila da ko ti sredi ničesar zmanjka napetosti v bateriji,odpreš prtljažnik ,vzameš rezervno baterijo kapacitzete do cca sto kilometrov,jo vstaviš in se odpelješ do prve polnilnice! do takrat,je vse to nabijanje v prazno,ker ti noben čip ,super elektronika nne pomaga ko obstaneš sredi nič z traktorjem,avtom,štirikolesnikom in podobno kramo! nadalje,izpusti so danes čistejši kot kadarkoli v zgodovini,zato je brezveze noret v evropi s tem ker so bo ostalega 90 posto svetAA VOZILO Z MOTORJI KI SO PREDPOTOPNI IN SE NIHČE NE BRIGA ZA TO,RAJE POČASI DODELAT ZADEVO DO OPTIMUMA,ENOSTAVNOSTI IN POTEM PRESEDLAT KO BO VSE TO FUNKCIONIRALO V VSAKDANU,NE V RAČUNALNIŠKEM PROGRAMU! DRUGAČE,SMO PREGORELI KAR SE TIČE MOBILNOSTI!kar se baterij tiče,so te na ravni,kdor se spomni zmajevih baterij iz leta 1980! tako,da ,je stvar na prvo žogo zanimiva,drugače pa funkcionalna samo v opitmalnih pogojih,na neki ,za primer veliki planini,traktor na elektriko,tema!
Aligator11
05. 09. 2021 14.46
+17
POtrebujejo neizobražene bike, ki bodo delali za minimalac cele dneve
extradeluxe
05. 09. 2021 16.19
+2
Zaskrbljeni
05. 09. 2021 19.14
V Novem mestu kjer je veliko ljudi iz dol jih bodo našli brez težav.
neopredelen
05. 09. 2021 14.29
+16
dokler bo en elektricni twingo 24000 €....niti pomislo ne bom da kupim hibrida ali komplet el.auto. ne vem kak si to oni predstaulajo 😉
Bukovlist
05. 09. 2021 13.59
+6
Avtonomna vožnja bo v Sloveniji mogoča nekje čez 250 let! Današnji avtomobili imajo asistenco prepoznavanja prometnih znakov in se dobro vidi kako imamo urejeno cestno infrastrukturo...
saknukdhwkfnnkj
05. 09. 2021 13.16
+15
Pa jim bo ratalo narediti el. avto ki bo naredil na AC vsaj 500km brez polnjenja in da ni dražji od 25k €? Verjetno neizvedljivo a "povprečna" plača Eu državljana ob vseh stroških težko kupi avto nad 25k ob recimo 4 članski družini. Seveda je možno na 8-10let leasinga...kar je vseeno za mnoge ob tekočih stroških NEMOGOČE! Prehod na elektriko ne bo tako lahko izvedljiv, nismo mi Skandinavci!
AntiMarksist
05. 09. 2021 13.25
+3
ANTIJANSIST
05. 09. 2021 15.58
+4
Ne bo glih drzalo.. Avto cca. 40.000 eur.. Je lizing na 7 let cca. 500 eur.... Ampak povprecni par v avstriji z dvema otroka dobi na mesec 4000 eur... Plus za otroke vsaj 300 eur... Plus.. Ostalo. Stroski so pa taki kot pri nas.. Zato pa je tam dober vozni park.. Slovencek si ga ne more privoscit
User416781
06. 09. 2021 13.29
Vozni park je v povprečju v Sloveniji boljši od Avstrijskega.
Borec21
05. 09. 2021 12.18
+9
Treba bo prestrukturirati šolstvo in pol univerzitetnih družboslovnih prof odpustit oz dat na sp in dodatno izobrazbeno razširiti naravoslovje
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.39
+7
Vsi profesorji, ki so krivi za trenutno stanje nasih "izobrazencev" bi morali takoj leteti na cesto. Placani bi morali biti da naucijo "bodoco elito" misliti s svojo glavo ne pa ustvarjati "aktivistov".. Ce ne znajo to naresti, nimajo kaj delati na mestu profesorja..
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.04
+7
Kako pa to da niste izpostavili, da lahko zaposlijo nase druzboslovne kadre? A niste levicarji navduseno razlagali kako so super za prihodnost in da ne nucamo povecati tehnicnih smeri?
Sputnik8
05. 09. 2021 11.55
+17
Pred tridesetimi leti so napovedali, da je nafte še za petindvajset let. Toliko o napovedovalcih.
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.07
+6
Vedno bo samo za 30 let. Ce se dvigne cena, se povecajo "zaloge, ki se jih da crpati". Ce se poveca cena, firme vlozijo denar v nove tehnologije. Ce se izboljsa tehnologija se zmanjsa cena za kolicino. Torej.. vse ostane isto. Samo levicarji ustvarjajo paniko in kot resitev imajo "komunizem!"..
mastablasta
05. 09. 2021 11.48
+1
povezljivost je super dokler ti avto ne začne minat bitcoine, ker so namestili malware preko bluetooth.
Borec21
05. 09. 2021 11.36
+7
Cela EU se napaja iz goriva in polni davčno blagajno laj so se vprašal kje bodo dobil nadomestilo?
mastablasta
05. 09. 2021 11.51
+3
iz elektrike menda. saj smo videli zadnjič novico, ko je vas opremila strehe in so postali samo zadostni in lahko celo izvažajo elektriko. vmes v članku pa je neopazno vrinjen stavek, da se jim bo zmanjšal račun za elektriko za 10%. človek bi misli, da bo skoraj zastonj, če sam delaš elektriko. a očitno se plačajo precejšnji davki in je cena elektrike same v resnici zelo nizka. torej bodo pač za avte oz elektriko davke povečali in se tako napajali naprej.
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.08
+1
Bodo pa obdavcili voznjo glede na km. Tehnolosko je to zelo enostavno.
yokerxdinterfan
05. 09. 2021 11.33
+3
Slovenija se mora osredotočiti na kakšen drug tip industrije, ki je bolj trajnosten in na katerega ne vplivajo razne pandemije.
Borec21
05. 09. 2021 11.35
+1
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.09
+0
Ja, vsi imajo letece cilje konkretnih predlogov pa ne. Zakaj? Jah, potem se lahko (konstruktivno) skritizira zakaj ja ali ne..
dante
05. 09. 2021 11.08
+15
Kot prvo, nemci še niso pripravljeno za takšno spremembo, nit ostala evropska podjetja ki izdelujejo avtomobile. Kot drugo, industrija s fino elektroniko izvira iz Kitajske, katera je zavrla proizvodnjo le te. Menim da nasploh nihče ni pripravljen na tako veliko spremembo iz danes na jutri, kot zahteva evropska komisija. Narod pa tudi več ne zaupa tej industriji saj kvalitetne izdelave in vzdržljivosti več ni. Primer, pralni stroj max 3 leta, izjemoma 5. Avtomobili polni senzorjev in elektronike, ki za nemoteno delovanje nujno potrebujejo vzdrževanje, ki ni poceni.,..
yokerxdinterfan
05. 09. 2021 11.33
+4
amapk a ni zanimivo da so ravno v nemčiji odkrili velika nahajališča litija...
yokerxdinterfan
05. 09. 2021 11.35
+7
in argument vseh ki hočejo avto povn elektronike je varnost, zato da lahko vsi bebavi visijo na telefonu ali pa se igračkajo z infotivnim sistemom oz kakorkoli se že to napiše
mastablasta
05. 09. 2021 11.53
+2
hehe, potem ti pa "lane assist" lovi črte, črt na slovenskih cestah nenadoma zmanjka in zamenja bankino za črto in se hoče malo še po bankini pelat. sem ga komaj ukrotil. sam že več 10 let nisem zapeljal na bankino.
mastablasta
05. 09. 2021 11.54
+0
kitajska poceni roba pač. oni naredijo, za kakovost se bodo kasneje sekirali (če se sploh bodo). lahko da bodo rekli smo veliko zaslužili in če povečamo kakovost bomo dobili manj.
Ramzess
05. 09. 2021 12.00
+5
Saj menda veste, da je vzdržljivost materialov in tehnike programirana vnaprej. Sicer ne bi bilo ... saj veste česa.
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.10
+1
Litija je na zemlji kolikor hoces. Pa tudi reciklirati se ga da..
kren29
05. 09. 2021 10.57
+1
Zemlja je milijardo let skladiščila ogljik v obliki premoga, nafte, plina, šote... torej je dejansko skladiščila energijo sonca. mi bomo to delo skurili v 200 letih. Ne da se milijardo let staro skladišče zamenjati s sončnimi celicami, ne da...
TistoPravo
05. 09. 2021 10.51
+7
Delavcev ni in jih ne bo. Kupcev pa tud vsak manj. Vode zmankuje. Narava bo z podnebnimi spremembami uredila po svoje vse na svoje mesto. Tko da, ne se trudit. Uzivejte dokler lahko še
FRC-H
05. 09. 2021 10.55
-1
kren29
05. 09. 2021 11.49
+0
Ramzess
05. 09. 2021 12.01
-1
Žal je res, narava dela svoje, a večina tega ne vidi, žal je javnost slabo obveščena, ker se podatki skrivajo. Pa saj ste opazili povečanje ujm, poplav, potresov, itd.
AntiMarksist
05. 09. 2021 12.12
+2
Levicarski mediji ustvarjajo paniko, s katero potem ustvarjajo "aktiviste"..
Potouceni kramoh
05. 09. 2021 10.02
+8
Vsa industrija potrebuje bebave poslusne in pridne delavce ki jim kratenje pravic ne povzroca nobenih tezav prav tako ne neizplacilo place regresa in bozicnice.No zdaj pa veselo na delo.