Gospodarstvo

'Proizvajalci avtomobilov bodo preživeli, številni dobavitelji pa ne'

Berlin/Ljubljana, 14. 06. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
271

Medtem ko se proizvajalci avtomobilov soočajo s padcem prodaje, strokovnjaki ocenjujejo, da bodo težave industrije najbolj občutili dobavitelji avtomobilske industrije. In teh je tudi pri nas veliko. Pogovarjali smo se s strokovnjakom münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo Oliverjem Falckom, ki predvsem dobaviteljem, ki izdelujejo dele za motorje z notranjim izgorevanjem, svetuje, naj čim prej začrtajo strategijo svoje prihodnosti in si na trgu najdejo novo mesto.

Oliver Falck ocenjuje, da se bo avtomobilskim proizvajalcem uspelo prilagoditi novim zakonitostim trga, več težav bodo imeli po njegovi oceni dobavitelji avtomobilske industrije.
Oliver Falck ocenjuje, da se bo avtomobilskim proizvajalcem uspelo prilagoditi novim zakonitostim trga, več težav bodo imeli po njegovi oceni dobavitelji avtomobilske industrije. FOTO: Ifo

Pandemija novega koronavirusa je še pospešila neizbežne procese v avtomobilski industriji, med katere spadajo tudi odpuščanja in hitrejši prehod od vozil z motorji na notranje izgorevanje k električnim vozilom, pravijo poznavalci industrije. To pa pomeni, da se bodo morali, če bodo želeli obstati, hitreje odzivati tudi dobavitelji, še posebej tisti, ki so predolgo vztrajali v coni udobja in še nimajo "načrta B".  

Slovenska podjetja z avtomobilskega področja so vlado pred časom pozvala, naj zaradi pandemije novega koronavirusa poskrbi za potrebne ukrepe in pomoč, sicer se obetajo odpuščanja in stečaji. Poznavalci industrije pa svarijo – vse to se obeta tudi, če ne bo potrebnih prilagoditev. 

Avtomobilska industrija sicer pri nas neposredno in posredno zaposluje več kot 40.000 ljudi. Predstavlja tudi okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda in več kot 20 odstotkov slovenskega blagovnega izvoza. Gre torej za pomemben sektor, ki pa se je znašel pred prelomnico.

Naši dobavitelji so močno odvisni od nemškega avtomobilskega sektorja. Tam avtomobilska industrija zagotavlja skoraj milijon delovnih mest. Izzivi, pred katerimi se je znašel sektor, zdaj tam ogrožajo na tisoče delovnih mest, posledično pa tudi dohodke ljudi in davke, ki se stečejo v različne blagajne. Iskanje rešitev zato poteka na najvišjih ravneh. 

Kam torej gredo nemška, evropska in globalna avtomobilska industrija? Kje so največji izzivi, kje rešitve? O tem smo se pogovarjali s strokovnjakom münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo Oliverjem Falckom

Avtomobilska industrija je znova v središču pozornosti, zdaj zaradi hudega padca prodaje vozil v času pandemije novega koronavirusa. Kakšna je vaša ocena aktualnega stanja branže?

Nemška avtomobilska industrija je v obdobju strukturnih sprememb že več let in to je proces, ki bo trajal še nekaj let. Gre ne samo za tehnološko preobrazbo, kjer se težišče z motorja z notranjim izgorevanjem premika na električne motorje, ampak tudi za spremembe, ko gre za izvozne trge – od Velike Britanije do ZDA in Kitajske – povsod se stvari spreminjajo. 

Dogajajo se pravzaprav številni vzporedni procesi, ki vplivajo na avtomobilsko industrijo in bodo povzročili dolgoročne spremembe. 

Kratkoročno pa se je seveda ob vsem že naštetem pojavila pandemija novega koronavirusa, ki je pomenila šok za dobavno verigo, ki je bila nekaj časa povsem prekinjena, proizvodnja je bila za nekaj časa povsem ustavljena, strmoglavilo pa je tudi povpraševanje, saj ljudje enostavno niso mogli kupiti avtomobilov, ker so bili avtomobilski saloni zaprti. Vse to je povzročilo hiter padec avtomobilske industrije. Upamo seveda na hitro okrevanje in tudi na to, da bodo paketi državne pomoči pomagali predvsem v kratkoročnem smislu za blažitev šoka, medtem ko se bodo strukturne spremembe seveda odvijale naprej.

Nemški paket pomoči avtomobilski industriji je bil deležen tudi nekaj kritik. Kakšno je vaše mnenje o ukrepih so dovolj ambiciozni?

Vlada se ni odločila za subvencije za nakup novih avtomobilov, sam menim, da je bila to dobra odločitev, saj subvencije nemški avtomobilski industriji ne bi zares pomagale. Dejstvo je namreč, da večina avtomobilov, ki so proizvedeni v Nemčiji, ni prodana v Nemčiji. Poleg tega v Nemčiji kupimo veliko vozil, ki so proizvedena v drugih državah.

Zato je bolj pomembno, da imamo paket, ki je usmerjen v spodbujanje inovacij, to je namreč področje, kjer nemške avtomobilske proizvajalce čaka največ dela, tudi ko gre za digitalno transformacijo. 

Bodo pa industriji v pomoč subvencije za električna vozila in davčne olajšave.

Razvoj električnih vozil je naplavil nove pomembne igralce. So nemška podjetja predolgo odlašala z odločnejšim vstopom na trg električnih vozil in drugih visokotehnoloških rešitev? 

Težava je, da je v Nemčiji zanimanje za nakup električnih vozil še vedno relativno nizko. Tudi to pojasni, zakaj so nemški avtomobilski proizvajalci oklevali pred vstopom na to tržišče. Ne gre za to, da ne bi imeli znanja, kako proizvesti kakovostno električno vozilo, bolj je šlo za nizko povpraševanje. Ampak zdaj so se znašli v situaciji, ko jih v prehod sili tudi Evropska unija, ki je postavila okoljske cilje, ki narekujejo prehod. 

Podobne ukrepe uvaja tudi eden pomembnejših izvoznih trgov – Kitajska, kjer uvajajo pravila o tem, koliko električnih avtomobilov morajo proizvajalci prodati, če želijo še naprej prodajati tudi vozila z motorji na notranje izgorevanje. V spremembe torej zdaj avtomobilsko industrijo silijo zunanje sile. Ali se ta prehod dogaja prepozno, je bilo kaj zamujenega, o tem je težko soditi, dejstvo pa je, da zahteva po spremembi za industrijo pomeni težko breme.

Avtomobilska industrija se je na težave odzvala tudi z odpuščanji, z zapiranji tovarn, govora je tudi o tem, da naj bi se podjetja v prihodnje odločala za združitve. Kako realen je ta slednji scenarij?

Mislim, da bomo predvsem videli veliko več sodelovanja, še posebej na področju digitalne transformacije avtomobilskega sektorja. Recimo na področju ustvarjanja oblaka za podatke, ki jih bodo ustvarjala visoko tehnološka vozila.

Kaj pa se zaradi strukturnih sprememb avtomobilske industrije obeta dobaviteljem? Potrebe proizvajalcev se bodo očitno spremenile ...

Veliko dobaviteljev se bo znašlo v resnično nezavidljivi situaciji, saj so večinoma izrazito specializirani za proizvodnjo zelo specifičnih delov motorja na notranje izgorevanje, v prihodnje pa tega, kar proizvajajo, avtomobilska industrija enostavno ne bo potrebovala – zagotovo ne več v količinah, kot jih je potrebovala do zdaj.

Nobenega dvoma torej ni, da bodo dobavitelji v velikih težavah. Transformacija industrije jih bo udarila veliko bolj kot proizvajalce avtomobilov. Ti imajo vse znanje in pogoje, da se bodo pač usmerili v proizvodnjo inovativnih vozil, mislim, da ni nobenega dvoma, da bodo preživeli. Ampak številni ozko specializirani dobavitelji pa ne bodo preživeli. 

Torej  je zanje edina možnost preživetja ta, da se lotijo proizvodnje nečesa, kar bo uporabno v "novi avtomobilski industriji". 

Natančno tako. 

Avtomobili med pripadniki mlajših generacij izgubljajo mesto pomembnega statusnega simbola, meni analitik.
Avtomobili med pripadniki mlajših generacij izgubljajo mesto pomembnega statusnega simbola, meni analitik. FOTO: Dreamstime

Kakšne trende prodaje pa avtomobilski industriji analitiki napovedujete v prihodnjih letih?

Tudi brez pandemije novega koronavirusa je jasno, da se je povpraševanje po novih avtomobilih zmanjšalo. Po eni strani se populacija krči, po drugi strani avtomobili med mladimi niso več takšen statusni simbol, kot so bili nekoč. Poleg tega je razvoj tehnologije povečal priljubljenost drugih načinov mobilnosti – na primer souporabo avtomobilov. Zato je precej jasno, da se številke prodanih avtomobilov ne bodo več približale tistim, ki smo jih videli v preteklosti in bodo še padale. 

Smo pa, kar je zanimivo, na primer v zadnjih dveh letih videli, da niso zelo padli prihodki avtomobilskih proizvajalcev. Razlog za to je, da so se dobro prodajala dražja vozila. Vprašanje pa je, kako dolgo bo to trajalo. Namreč, ko pogledate, kako prometno obremenjena so mesta, kakšna je gneča, je jasno, da bi bilo bolj smiselno, da ljudje vozijo manjša vozila, ki so tudi cenejša. 

Ob stagnaciji in padanju prodaje v Evropi in ZDA avtomobilska industrija išče nove trge kje vidite največ potenciala?

Eden od pomembnih trgov, na katere se je nedvomno računalo, je Kitajska. Po drugi strani pa je Kitajska sprejela ambiciozen načrt "Made in China 2025", iz katerega je jasno, da želijo biti samozadostni na več področjih, tudi na področju izdelave električnih vozil. Zato ni jasno, kakšen tržni delež lahko na kitajskem trgu dejansko zavzamejo nemški avtomobilski proizvajalci. Očitno bodo tam razmere težje, kot je bilo pričakovano.

Na globalnem trgu pa so razmere že nekaj časa turbulentne tudi zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Kako ta vpliva na avtomobilsko industrijo in njeno prihodnost?

Predvsem je v okolju, kjer je že tako veliko negotovosti, ustvarila še veliko več negotovosti, in je še dodaten moteč dejavnik, ki vsekakor ne pripomore k dobri kondiciji avtomobilske industrije. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davidoff297
16. 06. 2020 13.36
+1
50% popusta na novo vozilo iz zaloge in bi hitro prodali vse kar bi imeli, Kia je znižala avte do 40% in so prodali kljub koroni že toliko avtov kot v lanskem letu, samo strategija je pomembna... Npr... Če je avto, ki stane 20.000€ na voljo za 10.000€ bi ga pomoje marsikdo kupil... Ne vem, jaz bi ga...
Amasakul
15. 06. 2020 08.48
+4
Bomo pa stare kante vozili, brez klime ...
2fast4
14. 06. 2020 16.56
+12
Bo potrebno malo cene zmanjšati, pa bo raja več novih vozil kupila. Na varnosti so vozila kar na nivoju, v kvaliteti bi pa lahko katero rekli...
Thor74
14. 06. 2020 15.47
+18
Sej clovk vec ne ve kje je avto izdelan, od kje pridejo deli, cigave masine vgrajujejo , elektronike je zdaj celo do 50 procentov vrednosti avta itd...katastrofa kam vse to pelje....
disorderliness
14. 06. 2020 15.52
-4
Elektronika v avtu vodi k varnosti in avtonomnosti vozila. Tek katastrofi se reče, da ne bo več nesreč, ne predpisov, ne policajev, ne kazni. Joj, katastrofa!
nikhrast
14. 06. 2020 16.40
-10
Vse to pelje v boljše avtomobile. To je globalizacija, vsa industrija je povezana, konkurenca poskrbi da so najboljši uspešni. Pa kaj bi rad kakšen Yugo, ves svet se je smejal jugoslovanski tehnologiji, sigurno še veš za kakšen Yugo vic.
extradeluxe
14. 06. 2020 16.50
+4
samo čakam kašnega yugonostalgika da pove kako ke bil Yugo tehnološki hit v svetovnem merilu. hahaha
Thor74
14. 06. 2020 17.01
+16
Elektronika je dobra le za avtonomno voznjo, kar pa se dolgo ne bo praksa...poleg tega vse kar je pametnega je samo potuha za voznikovo nezbranost...vse ostalo je samo ozemanje lastnika na servisih....
Moj?ica123
14. 06. 2020 14.56
-6
Več proizvajalcev, velikih igralcev že ustvarja platformo(z googlom vred), za nove možnosti transportiranja česarkoli po zraku v smislu kapsul s časovnim zamikom na vakum. Če si lahko predstavljamo, vijačnice z obloženim materialom, v njih pa se pošilja izmenično v krogih kapsule..tako nekako, vaumsko brez onasneževanja...zeloo dolgoročni projekt, ogromno dela za več generacij.Če bo sprejeto seveda.
Moj?ica123
14. 06. 2020 14.57
+0
EEgon
14. 06. 2020 14.49
+17
Prihodnost ni v el.avtomobilih. Prosim, da povprašate svoje znance, prijatelje, sorodnike ki so po profesiji elektičisti. In oni pravijo da je to modna muha, če bi brali strokovno literaturo, bi videli da bi bilo potrebno predelati celotno el.infrastrukturo na ravni države, če bi želeli samo e-avte in tega ne bo naredila nobena država. Preveč $$$ za luxuz, prav tako za elektriko kurimo premog, nafto ali uran 235.
disorderliness
14. 06. 2020 15.55
-3
Jest sem nekaj čital Newtona pa M. Curie, pa tega nisem zasledil. Kdo so ti strokovnjaki?
ms1966
14. 06. 2020 16.05
+13
Slovenija in tudi druge države sploh nimajo ustreznega distribucijskega električnega omrežja in ustreznega števila hitrih polnilnic za zamenjavo obstoječega avtoparka z električnim. Ko/če bomo to kdaj imeli, se bo precej povišala poraba elektrike, kar pomeni potrebo po dodatni proizvodnji elektrike. Obnovljivi viri ustrezne proizvodnje elektrike ne bodo mogli zagotoviti, predvsem zaradi nestabilne proizvodnje (ponoči sončne elektrarne ne delujejo, vetra tudi ni povsod in ne piha vedno). Sicer pa velja, da čim več je obnovljivih virov z nestabilno proizvodnjo elektrike, tem večja je potreba po sistemski rezervi, ki stabilizira oz. preprečuje nihanja v omrežju. Trenutno so za ta namen najbolj učinkovite plinske elektrarne zaradi velike fleksibilnosti proizvodnje (seveda proizvajajo CO2, toda precej manj kot termoelektrarne na premog). Skratka, z e-avti ne rešujemo problema izpustov CO2. Trenutno sem v Nemčiji in spremljam še eno veliko neumnost oz. gretenizem. Nemška država bo subvencionirala nove tehnolgije za proizvodnjo vodika, ki naj bi bil gorivo prihodnosti. Zaenkrat so vse te tehnolgije dokaj neekonomične, nova ideja pa je, da bi za elektrolizo vode, iz katere bi pridobivali vodik, uporabljali energijo, ki jo dobijo iz vetrnih elektrarn. Sicer je najbolj učinkovito pridobivanje vodika iz ogljikovodikov (beri nafte), toda tudi to je ekološko sporno in energijsko neučinkovito.
extradeluxe
14. 06. 2020 14.45
+4
kakšne bedarije je možno tu v komentarjih prebrati madonca.
BUONcaffee
14. 06. 2020 13.51
+16
Baje, da po naših cestah vozi ogromno avtomobilov z več kot 500.000 prevoženimi kilometri.
BUONcaffee
14. 06. 2020 13.50
+27
Če ne kupiš avta na lizing, ne dobiš popusta.
yokerxdinterfan
14. 06. 2020 13.49
+19
glavo stavim da je mnogo firm ki nočejo sprejeti pomoči ampak jamrajo pa še vedno...zaposlenim pa dajo neke čudne pogoje dela
yokerxdinterfan
14. 06. 2020 13.48
+12
EU bi morala imeti hitre železnice. Kot bullettrain na Japonskem. Bi povezali regije, od tam pa lahko malo manj hitrejši vlaki potem vozijo dalje. Naprimer trasa iz Daneske na Hrvaško. ali pa Portugalska do Estonije.
EEgon
14. 06. 2020 14.44
+17
Pa saj v Eu je hitra železnica F, D tudi I imajo hitre vlake. Samo pri nas in na balkanu smo še na AO železnici.
BUONcaffee
14. 06. 2020 13.46
+21
Proizvajalni bodo preživeli, delavci pa šli na zavod.
yokerxdinterfan
14. 06. 2020 13.45
+5
Skrajni čas je da se Slovenija umseri v izdelavo in podporo panogam ki jih taklae kriza ne prrizemlji. Saj pri nas je isto lapajo tole avto industrijo gor in dol namesto da bi šli v smeri telefonije, računalništva itd
yokerxdinterfan
14. 06. 2020 13.43
+7
vlada že lahko poskrbi za ukrepe ampak kaj koristi kot si razni menedžerji umislijo en svoj način...lol
disorderliness
14. 06. 2020 15.59
+3
Ja, zato ker vlada misli prav, samo narava je malo čudna. Tako kot so policaji gonili bika po avtocesti in le ta ni upošteval nobenih njihovih navodil češ, da se naj ustavi, naj gre nazaj, pa dol z avtoceste... sirena in plava luč, kot da je ni. Hojs se lahko raztrga, a bik je še vedno bik.
BUONcaffee
14. 06. 2020 13.30
+28
Trgovci že zavajajo javnost z močnimi popusti, eni celo 45% popusta. Ne bom povedal kateri, kar sami preverite! A cene ostajajo iste. Kje so inšpektorji! Kdo zavaja????
Moj?ica123
14. 06. 2020 13.28
-9
Svet se spreminja z naglo hitrostjo. Valuta bo tudi druga, kmalu, avtomobilov enostavno ne bo več ampak bodo druge alternative naprimer na vakum prevoz po zraku, svet se je že spremenil.
Moj?ica123
14. 06. 2020 13.29
-1
Nagla hitrost pomeni za človeka 50 100 let..
Gorazd Petek
14. 06. 2020 13.19
+21
Gre za navadno zavajanje, tip dobro ve da prihaja konsolidacija branže torej izbris nekaterih znamk,tipov in segmentov,skratka EU avto industrijo čaka tisto kar je doletelo branžo vZDA. Tip obupo skuša vsiliti električne karete,saj so se proizvajalci zagnali naivno v zadevo,ki se je izkazala za slepo ulico sedaj pa bi radi si povrnili vložke v to slepo ulico. Prihajajoča kriza bo elektro avte,poslala na odpad zgodovie,obstali bodo le mestni prevladali pa bodo hibridi in druge alternative.Bo se pa zmanjšalo število proizvajalcev in segmentov in tipov. Bo pa tudi masakr med dobavitelji.
_endrug
14. 06. 2020 12.57
+48
Popust še za 2000evrov večji kot konec maja. Končna cena pa ista. Pa koga imajo za norca?
Brabus
14. 06. 2020 15.27
+15
Pred korono avto 20jurju, zdej pa 45% popust, cena 20 jurju, pa ja de. Naj si popuste nekam vtaknejo.
Covid 19
14. 06. 2020 12.55
+40
Srecnii,...avtomobili so kot politiki,znamke imajo svoje pristaše in nasprotnike..300,000 naredi pri normalni uporabi že skoraj vsak.,Moram pa povedat,da sem imel golfa 4 in 5,in bi med sabo lahko tekmovala,kdo je slabši,puščanje vode,bremzi,mehanizem menjalnika,vsa notranja plastika se kruši z zanič stikali in zapirali vred,klima,daljinski zaklepi vrat...obup,vse crkava..nikoli več te znamke..nikoli!!!
srecnii
14. 06. 2020 13.08
+18
Ja sam eni te gare cenjo, in ko ma 300.000km pa staro 16 let hočejo 2000 evrov, bu*ale
Brabus
14. 06. 2020 15.29
+1
Covid19, to je tvoje subjektivno menje. Men 5 dela, ko ura, 300 jurju prevoženo.
Covid 19
14. 06. 2020 16.51
+7
Konjiček..super,jaz sem pa imel štalo,zgleda kakor pride s traka..ali pa nekdo na sto naleti na garo..
Covid 19
14. 06. 2020 16.54
+6
Ja saj,samo kupec je kralj ne dam 2000 jurja nikoli,potem pa še 3,da vse popravim..
extradeluxe
14. 06. 2020 16.57
-6
moj golf 5ka sdi 17 let star dela kot urca in tudi na cesti je zelo zanesljiv. gumbi so se res površinsko uničli ampak to daš 200€ če te moti panje avto spet nov.
srecnii
14. 06. 2020 12.43
+19
tud moj navaden bencinar ima 300.000km pa samo naavden 1.2 motor. je redno vzdrževan od prvega dne. Vreden je 500 evrov, ampak men služi, letos v njega vložil 500 evrov v podvozje, ampak se avto na cesti obnaša kot nov. Motor, menjalnik, sklopka, orginal.
disorderliness
14. 06. 2020 13.21
+1
yokerxdinterfan
14. 06. 2020 13.47
+5
ti si eden redkih....fotru je težko bilo dati tam max 1500€ za menjavso sklopke in še par maleknosti in raje vzel lizing na 10 let za rabljen avto....ker za slovenca se ne posodbi da ima avto z več kot 300k km