Gospodarstvo

Banka Slovenije opozarja na tveganja pri trgovanju s kriptovalutami

Ljubljana, 18. 01. 2018 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Banki Slovenije se bojijo, da bi morebiten večji padec vrednosti kriptovalut povzročil veliko osebnih stisk, saj se v javnosti pojavljajo informacije, da so mnogi potrošniki v kriptovalute vložili precej svojega premoženja. Slovenci smo po podatkih Googlovih analitičnih orodij sicer na drugem mestu v svetu po pogostosti iskanja ključne besede bitcoin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Banka Slovenije v svetu kriptovalut svetuje previdnost
    02:52
    Iz 24UR: Banka Slovenije v svetu kriptovalut svetuje previdnost
  • Iz SVETA: Kriptovalute burijo duhove
    02:54
    Iz SVETA: Kriptovalute burijo duhove
  • Iz 24UR ZVEČER: Pred vstopom v svet kripto valut
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Pred vstopom v svet kripto valut
  • Iz 24UR ZVEČER: Regulacija blockchain podjetij
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: Regulacija blockchain podjetij
  • Iz 24UR ZVEČER: Podjetja si želijo regulacije
    02:11
    Iz 24UR ZVEČER: Podjetja si želijo regulacije

V Banki Slovenije so pripravili nabor pogostih vprašanj in odgovorov o virtualnih valutah, ki bi jih moral po njihovem mnenju poznati vsakdo, ki se želi ukvarjati s tovrstnimi investicijami. Ob tem opozarjajo, da so s kriptovalutami povezana znatna tveganja in da pravzaprav niti ne gre za valuto, temveč digitalni zapis s špekulativno vrednostjo.

Kot je pojasnil Simon Anko iz Banke Slovenije, je nabor pojasnil posledica skrbi za finančno stabilnost in ozaveščanje potrošnikov. Bojijo se, da bi morebiten večji padec vrednosti kriptovalut povzročil veliko osebnih stisk, saj se v javnosti pojavljajo informacije, da so mnogi potrošniki v kriptovalute vložili precej svojega premoženja.

Po njegovih besedah je dvomljiv že sam pojem valute, saj gre pri tem bolj za 'de facto' digitalni zapis, ki ima ceno le, če se pojavijo kupci zanj. Ta cena je poleg tega zelo volatilna.

Subjekti poleg tega na tem področju niso podvrženi nobeni regulaciji, jamstva za vloge ni, nepoučenih vlagateljev pa je vedno več.

Pred nakupom kriptovalut se dobro pozanimajte tudi o tem, kako delujejo

Pred nakupom virtualnih valut bi si moral posameznik po mnenju Banke Slovenije odgovoriti na določena vprašanja. Ta so po besedah Anje Rijavec Ušaj med drugim, kdo je oseba, pri kateri bi kupil kriptovalute, in kako deluje, kako se posamezna valuta izdaja in kakšna je provizija za njeno pridobitev.

Vedeti bi moral, kaj oziroma kdo in na kakšen način zagotavlja menjavo pridobljenih virtualnih valut nazaj v tradicionalne, ali bo vplačilo financiralo izplačilo vlagateljev, ki prodajajo te enote virtualnih valut, ter kako hitro je mogoče izvesti postopek zamenjave virtualne valute v tradicionalno.

Tudi če se dobro obveščeni posameznik odloči za tovrsten nakup, je priporočljivo, da sredstva vloži v obsegu, ki zanj ne predstavlja prevelike izpostavljenosti, in z zavedanjem, da jih lahko tudi izgubi, poudarjajo v Banki Slovenije.

Prav tako bi se moral vprašati, kako bo hranil valuto, kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim jamči za njeno varnost. Pomembno je tudi, kakšna nadomestila oziroma provizije je treba plačati za omogočanje hranjenja virtualnih valut.

Če posameznik nima dovolj informacij, da bi lahko odgovoril na tovrstna vprašanja, v banki predlagajo, naj zahteva jasne odgovore od osebe, pri kateri kupuje virtualne valute, oziroma naj ponovno razmisli o smiselnosti tovrstnega nakupa.

Kupci kriptovalut bi se morali vprašati, kako bodo hranili valuto, kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim jamči za njeno varnost, opozarjajo v Banki Slovenije.
Kupci kriptovalut bi se morali vprašati, kako bodo hranili valuto, kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim jamči za njeno varnost, opozarjajo v Banki Slovenije. FOTO: iStock

Nasloviti želijo tudi potencialne ponudnike storitev, povezanih s kriptovalutami, ki jih spominjajo, da kriptovalut zaradi lastne denominacije ni mogoče šteti za digitalni nadomestek bankovcev in kovancev posameznih tradicionalnih oziroma zakonitih valut, ampak so to enote določene virtualne valute ali pa digitalna oblika povsem druge vsebine.

Kriptovalute zato ne zadostijo kriterijem definicije elektronskega denarja in jih posledično ni mogoče opredeliti kot predmet storitve izdajanja elektronskega denarja skladno z zakonom o plačilnih storitvah in sistemih.

Slovenija glede ureditve področja kriptovalut čaka na uskladitev na evropski ravni

Za kriptovalutami ne stojijo države ali centralne banke, pač pa zasebni akterji.
Za kriptovalutami ne stojijo države ali centralne banke, pač pa zasebni akterji. FOTO: Thinkstock

Na evropski ravni se po pojasnilih banke pripravlja prenova direktive za preprečevanje pranja denarja, ki bo med drugim veljala tudi za menjalnice kriptovalut. Kot je pojasnil Anko, gre za korak v smeri ukinjanja anonimnosti, kljub vsemu pa gre le za področno regulativo.

Glede celovitega zakonodajnega urejanja področja kripotvalut medtem Slovenija čaka na uskladitev na evropski oziroma globalni ravni. Znotraj Evropske centralne banke (ECB) določene razprave že potekajo, vseeno pa po navedbah sogovornikov v letošnjem letu - če ne bo izrednih dogodkov - večjih premikov na zakonodajnem področju še ne gre pričakovati.

Prav tako so v Banki Slovenije spomnili še, da so menjalnice kriptovalut neregulirane in nenadzorovane, saj za samo opravljanje menjalnih storitev kriptovalut licence ne obstajajo. Za kriptovalutami ne stojijo države ali centralne banke, pač pa zasebni akterji, so posvarili.

Slovenci smo po podatkih Googlovih analitičnih orodij sicer na drugem mestu v svetu po pogostosti iskanja ključne besede bitcoin. Koliko sredstev se s slovenskih bančnih računov steka na bančne račune menjalnic kriptovalut, v Banki Slovenije ne razkrivajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
23. 01. 2018 09.10
Banka in kriptovaluta... lastnik je enak...
proofreader
22. 01. 2018 20.34
+3
Ko so pokradli delničarje NKBM se Banka Slovenije ni oglašala.
ferencz 1
21. 01. 2018 12.56
+5
450 zaposlenih, ki štejejo drobiž po bankah!
vv1
19. 01. 2018 08.07
+12
Tapravi se oglašajo. Naj delajo tisto za kar so. Jih pa boli, lopove bančniške, ker od kripto valut nimajo nič, če bi kaj imeli bi drugače govorili.
Die einemaister
18. 01. 2018 22.37
+8
Izjava ženske, ki dela na banki Slovenije, "naj se pozanimajo od koga kupujejo" Ja od mesarja koga drugega pa. In se čudite zakaj je Slovenija kjer je
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2018 22.26
+0
Če pogledamo US debt clock, potem ugotovimo, da je dolgZDA 20,6 triljonov dolarjev, GDP (BDP) pa zgolj 19,6. Samo za obresti dajo 2,6 triljonov, z davki pa zberejo 3,3. Ko bo ZDA kolapsirala bo z njo šel svet, pravi izkušnja iz leta 2008. --- "Mi smo popolnoma odvisni od poslovnih bank. Nekdo si mora izposodit vsak dolar, ki je v obtoku, pa naj bo to gotovina ali kredit. Če banke ustvarjajo dovolj sintetičnega denarja, smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema o kateri lahko inteligentne osebe raziskujejo in razmišljajo. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in ne bojo napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
nikhrast
19. 01. 2018 15.37
-2
Kaj predlagaš, kje investirati? Folk ima milijarde investirane, pa vsak sindikat ima pokojninski sklad, pa brez bank ne gre, vsi imamo kreditne karte, denarje skoraj ne vidimo. Ubogi penzionisti, najbogatejši sloj zdaj, misliš da bodo vse izgubili, se bo vse sesulo?
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2018 22.19
+5
V svetu, kjer direktor privatne banke izjavi, da lahko natisnejo denarja kolikor želijo, bi se bolj bal take valute, kot kaj drugega. Glej: Alan Greenspan: "we can print". Voltaire: "Papirnati denar se na koncu vrne v svojo resnično vrednost, ki je nič." --- Leta 1923 so si v Weimarski republiki kurili z denarjem, ker je bil papir na katerem so bili natisnjene vrednosti več vreden kot bankovci. (google, weimar republic hyperinflation),
tony_abcde@yahoo.com
18. 01. 2018 22.24
+5
Alan Greenspan je lepo razložil, da ZDA sploh ne morejo bankrotirati, ker lahko vedno natisnejo denar :)
mertseger
18. 01. 2018 22.19
+4
Danes sem do sedaj zaslužil 865€. Moje bančne obresti znašajo 0,8€ /mesec.
mertseger
18. 01. 2018 22.23
+3
p.s še komentar na članek. Če nekaj zgubi 77% in nato nazaj dobi 77% ni vredno isto kot dan prej. To je res, ampak že naslednji dan pa je vredno več kot prvi dan.
dolgcajt2018
18. 01. 2018 21.18
+0
Kaj pa d.o.o-ju?
dolgcajt2018
18. 01. 2018 21.08
+1
Vprasanje če kdo mogoce ve do katere visine zneska banka oz. drzava garantira varcevalcu.
tony_abcde@yahoo.com
18. 01. 2018 21.16
+2
frako
18. 01. 2018 20.40
+0
Eh bodo kredite spet najemal v bitcoinih pol pa jokal zakaj je treba 3x tolk nazaj vrnt.
tarzan13
18. 01. 2018 20.06
+3
kok enih špekulacij, ampak dobrodošlih, ker se je danes vrednost kriptovalut močno dvignilaa.....
fafajonka
18. 01. 2018 20.05
+6
Polzela nogavice so zakon.
tony_abcde@yahoo.com
18. 01. 2018 20.05
+36
Če bi Banka Slovenije s tako intenzivnostjo opozarjala pred tajkuni, bančnim kriminalom itd. bi v državni blagajni ostale milijarde EUR. Ampak tam ni bilo interesa...tam so modro molčali in gledali stran.
mejacrnikal
18. 01. 2018 21.00
+7
tony_abcde@yahoo.com
18. 01. 2018 22.08
+12
Da lopovsko razlastitev NKBM delničarjev niti ne omenjamo...dobro prevaro so naumili.
donato
18. 01. 2018 19.29
-15
One Coin je kriptovaluta bodočnosti. Kdor ne verjame, naj se pozanima kako deluje in kaj se lahko že danes na platformi DEAL SHEKER kupuje.
Von_Clausewitz
18. 01. 2018 19.36
+0
Edina valuta v katero jaz verjamem so dragi kamni, zlato in €. V slučaju vojne z slednjim si že lahko obrišeš pod nos. Toliko o tvoji kriptovaluti. Sicer so na 24 ur lepo povedali, da je to navaden na.teg ! To pa je jasno že otroku staremu 5 let.
Jožajoža
18. 01. 2018 19.43
+5
sreča , da ima slovenija bedake, kot je donato. zato se preverantom ni treba bati, da bodo izgubili stranke in zaslužek. samo ne cvlit in potem obtoževat banke,državo itd...da vas ni zaščitila, kot je bilo pri kreditih vezanih na švicarski frank. sedaj cvilijo ravno taki, ki so takrat,ko so kredit jemali, bili najbolj pametni in ostalim solili pamet, kako so profitirali....
mejacrnikal
18. 01. 2018 21.00
+3
Von_Clausewitz
18. 01. 2018 18.56
+9
Banke, ki zagovarjajo kriptovaluto, takšnim Bankam ljudem toplo priporočam, da se jih izogibajo v širokem loku. Bitcoin je samo ha bitosel. Ponavadi so to ljudje, ki vlagajo v podobne valute, za moje pojme so navadni gemblerji, ki bi hoteli na hitro in predvsem lahek način zaslužit pravi denar. Taki pacienti si pripeljali wallstreet na finančni zlom.
robespierre16
18. 01. 2018 18.59
+6
poznam primerke k ne zdržijo več k 1 minuto, da ne bi pogledal kolk je tečaj bitcoina.....
Von_Clausewitz
18. 01. 2018 19.38
+0
Saj pravim, to so zasvojeni gemblerji. Tisti, ki me želi prepričat nasprotno, pol pa mu svetujem, da naj proda vse kar ima in naj investira v kriptovaluto. Da se jim smejem ob propadu...
murate
18. 01. 2018 18.45
+21
jaz pa opozarjam ljudi naj čim manj poslujejo z bankami in se jih v velikem loku izognejo.
User416781
18. 01. 2018 18.52
+12
Eno vprašanje - kam si izplačuješ morebitne dobičke iz kripto valut?
Von_Clausewitz
18. 01. 2018 19.41
+0
MicMicMic
18. 01. 2018 22.52
+2