Gospodarstvo

Banka Slovenije znižala napoved letošnje rasti na 2,6 odstotka

Ljubljana, 17. 12. 2019 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banka Slovenije je napoved letošnje rasti BDP znižala s 3,2 na 2,6 odstotka. Za prihodnje leto je napoved z junijske ocene znižala za 0,4 odstotne točke 2,5 odstotka. Na podobnih ravneh naj bi se gibala tudi v letih 2021 in 2022. Slovenija bo še naprej dohitevala najrazvitejše članice EU.

"Glavno gonilo gospodarske rasti bo ob sicer solidni rasti izvoza predstavljajo domače povpraševanje. Rast gospodarske aktivnosti bo še naprej presegala povprečno rast v evrskem območju, s čimer se bo nadaljevalo dohitevanje najrazvitejših članic," so ocenili analitiki centralne banke.

Kot so pojasnili v publikaciji Napovedi gospodarskih gibanj, se bo dohitevanje nadaljevalo zato, ker so bo BDP kumulativno do leta 2022 povečal za več kot 10 odstotkov, kar je okoli pet odstotnih točk več kot v evrskem območju.

Tveganja, ki spremljajo napovedi, so v mednarodnem okolju povezana zlasti z razmerami v svetovni trgovini. "Ta bi se lahko ob novih protekcionističnih ukrepih in poslabševanju geopolitičnih razmer dodatno upočasnila," so opozorili.

Dolgotrajnejša negotovost bi se po njihovem lahko začela izraziteje kazati tudi v upadu aktivnosti v storitvenih dejavnostih, ki so sicer manj odvisne od tujega povpraševanja, in na trgu dela. Geopolitična trenja v državah proizvajalkah nafte bi se lahko odrazila v višji rasti cen energentov.

Banka Slovenije je v napovedih zmerno pozitivna.
Banka Slovenije je v napovedih zmerno pozitivna. FOTO: Reuters

Pričakujejo večje vlaganje v opremo in stroje

Ob stabilizaciji razmer v zunanjem okolju, ki jo odraža krepitev tujega povpraševanja proti koncu obdobja napovedi, se pričakuje postopna oživitev investicijske aktivnosti podjetij, zlasti v opremo in stroje. Slednje predstavlja pričakovan odgovor podjetij na izziv nizke rasti produktivnosti. Ta sicer odraža strukturo slovenskega gospodarstva, ki še vedno v precejšnji meri temelji na delovno intenzivnih panogah z nizko dodano vrednostjo.

Skupno rast investicij bodo v celotnem obdobju napovedi krepile investicije države, ki bodo odvisne predvsem od hitrosti izvajanja večjih infrastrukturnih projektov in uspešnosti črpanja evropskih sredstev. "Rast potrošnje države bo v celotnem obdobju napovedi ostala zmerna," so ocenili in dodali, da bo končna potrošnja države v obdobju napovedi rasla povprečno okoli 1,8 odstotka letno.

Pomanjkanje delovne sile

Na trgu dela bodo razmere ostale ugodne, pri čemer se ob izzivih staranja prebivalstva vse bolj kažejo strukturna neskladja. Ta se ob nizkih stopnjah brezposelnosti v zadnjem obdobju odražajo v pomanjkanju ustrezne delovne sile, v obdobju napovedi pa tudi v zmernejši rasti zaposlenosti.

Rast plač in še naprej ugodni pogoji financiranja bodo omogočali rast domačega povpraševanja in uvoza blaga in storitev. Rast plač bo zaradi enkratnih dejavnikov visoka predvsem v letošnjem in prihodnjem letu, nato pa se bo postopoma umirjala proti štirim odstotkom.

Ob postopoma hitrejši gospodarski rasti evrskega območja in drugih pomembnejših trgovinskih partneric se pričakuje tudi solidna rast izvoza. "Takšna gibanja v menjavi s tujino se bodo odražala v pozitivnem prispevku neto izvoza k skupni rasti BDP, vendar pa bo ta precej manjši kot v zadnjih letih. Presežek na tekočem računu plačilne bilance se bo ohranjal na ravneh blizu šestih odstotkov BDP," so navedli.

Inflacija

Inflacija bo zaradi nižjih prispevkov rasti cen hrane in energentov letos 1,7-odstotna, nato pa se bo okrepila in gibala okoli dveh odstotkov. S krepitvijo domačih cenovnih pritiskov se pričakuje pospešek osnovne inflacije. Ob naraščanju stroškov dela se bodo povečevale predvsem cene storitev, medtem ko bodo cene v menjalnih dejavnostih ob večji konkurenci rasle nekoliko počasneje. Visoka rast plač bo storitveno inflacijo tako ohranjala nad tremi odstotki. 

Napovedi rasti za Slovenijo 

Rast BDP /mesec objave201920202021
Umar /september2,8%3,0%2,7%
Banka Slovenije /december2,6%2,5%2,5%
Evropska komisija /november2,6%2,7%2,7%
OECD /november3,1%3,0%3,1%
EBRD /november3,0%2,8%/
MF /oktober2,9%2,9%2,7%

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
17. 12. 2019 20.33
+2
Tudi, če bodo najrazvitejše države obstale v razvoju ali celo nazadovale, Slovenija s to vlado nima šans, da kogarkoli dohiti.
antilevi?ar
17. 12. 2019 16.38
+2
To kar vi napovedujete obesite mački na rep, bukselni. Recesija, kriza, kriza, kriza,.kje je sedaj uni telebajske, ki je v novembru strašil narod.
jugatneme
17. 12. 2019 12.13
+4
....a ta napovedana rast BDP je kot pri oni babi, "rekla čula"...
Volga Malek
17. 12. 2019 12.05
+11
'Slovenija bo se naprej dohitevala najrazvitejse clanice EU' 😂 Gospodarstvo se seli ven zaradi previsokih davkov na splosno, nobene resne tuje velike investicije ni v drzavo, zgolj spekulativni kapital. Kot v DDR isto so pisali da bo dohitela najrazvitejse drzave z gospodarsko rastjo, in smo videli kako je sla rakom zvizgat leta 1989. Vse resne velike tuje investicije se Slovenije v velikem loku izogibajo. Vec kot polovica drzave je na minimalnih placah ter na mizernih pokojninah, davki so visoki, kupna moc pada, kreditno nesposobna je vec kot polovica. Od socialistov drugega ni za pricakovat kot reven in pohleven narod ki se ga lahko kontrolira ne sme bit pa uspesnih ljudi, nizjih davkov, ekonomske svobode, trzne ekonomije ker jim vse to predstavlja groznjo nad izgubo oblasti nad ljudmi in moci nad drzavo.
butalistan
17. 12. 2019 15.18
+3
Malinha
17. 12. 2019 16.04
-2