Gospodarstvo

Bankirjem dišijo milijarde (legalne) trgovine z marihuano

Kalifornija, 02. 11. 2016 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je preprodaja marihuane v ZDA na zvezni ravni še zmeraj prepovedana, se zakonodaja z vidika njene uporabe v medicinske namene, v nekaterih zveznih državah že nekaj časa vztrajno mehča. Za to si po novem prizadevajo tudi bankirji, ki jih mami obet večmilijard dolarjev vrednega trga.

Spravljivejšemu odnosu oblasti do problematike uporabe marihuane je v mnogih primerih botroval pritisk zainteresirane javnosti, ki se vse bolj odločno zavzema za njeno liberalizacijo. Vendar pa ZDA niso zaman utrdba sodobnega kapitalizma in podjetništva, saj je tamkajšnji bančni sektor kaj hitro prepoznal potencialne koristi ureditve oziroma z drugimi besedami deregulacije trga marihuane. Ta naj bi se namreč v naslednjih letih po navedbah agencije Reuters povzpel na osupljivih 23 milijard ameriških dolarjev.

Izzivi poslovanja izven bančnega sistema


Cinično bi lahko dejali, da je tam, kjer je poslovni interes, tudi zakonodajna volja. Zato ni nič čudnega, da so se bankirji postavili v bran prodajalcem marihuane. Tem je bilo doslej, zaradi neurejene zvezne zakonodaje in posledične možnosti kazenskega pregona, onemogočeno ali vsaj močno oteženo legalno poslovanje prek bank.

Zaradi sproščanja zakonodaje naj bi trgovina s konopljo samo v ZDA kmalu narasla na osupljivih 23 milijard ameriških dolarjev. Za tamkajšnje banke je to vsekakor mamljiv posel.
Zaradi sproščanja zakonodaje naj bi trgovina s konopljo samo v ZDA kmalu narasla na osupljivih 23 milijard ameriških dolarjev. Za tamkajšnje banke je to vsekakor mamljiv posel. FOTO: AP

Alternativne oblike poslovanja prodajalcev marihuane, ki so prisiljeni v shranjevanje večjih količin gotovine, so zato v preteklosti povzročile nemalo nevšečnosti. Tako se je samo v zvezni državi Kolorado, ki je pred tremi leti delno legalizirala uporabo marihuane, odtlej zvrstilo kar 600 ropov trgovcev z marihuano.

Trenutno zakonodaja na tem področju ni samo skrajno neurejena ampak v mnogih primerih celo nasprotujoča. Tako je ameriško ministrstvo za pravosodje leta 2014 sklenilo, da ne bo kaznovalo bank, ki bodo poskušale poslovati s trgovci z marihuano, medtem ko tamkajšnje finančno ministrstvo od finančnih institucij zahteva prijavo vsakršnega suma o trgovanju s prepovedanimi drogami s strani njihovih strank.

Pranje denarja z mehčalcem

Najrazličnejša civilna društva in nevladne organizacije pa zdaj intenzivno pritiskajo na člane ameriškega kongresa, ki so doslej javno izrazili podporo bolj sproščenemu odnosu do te problematike. Cilj Zveznega združenja za kanabis (The National Cannabis Association) je denimo sprejetje zveznega zakona, ki bi bankam omogočila neomejeno poslovanje s trgovci z marihuano.

Čeprav so posamezne zvezne države v preteklosti že poskušale s parcialnimi rešitvami (npr. Kolorado), iznajdljivosti pa ni manjkalo niti trgovcem samim, so vsi tovrstni poskusi doslej propadli. Mnogi prodajalci marihuane so se reševanja težav zato lotili s stalnim menjavanjem svojih bančnih računov, ki so jih lahko odprli le tako, da so kot tip posla navedli nekaj bolj vsakdanjega. V takšnih primerih pa so se morali poslužiti celo tako banalnih, pa vendar nujnih, varnostnih postopkov, kot je fizično pranje bankovcev z mehčalcem, s čimer so zakrili razkrivajoči vonj po marihuani. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
03. 11. 2016 12.10
-1
odtlej zvrstilo kar 600 ropov trgovcev z marihuano --- Konoplja postaja tako zaželjena kot župnik za mamce. Oboje pa radi obiščejo nepridipravi.
Kollerik
02. 11. 2016 19.31
+5
spet banksterji
nikhrast
02. 11. 2016 17.12
-3
Poglej razočaranje po državah v Ameriki kjer ta biznis laufa,. Tudi Kanada govori o prodaji marijuane, po Torontu so spomladi odprli polno marijuana butikov, samo občine so navile davek, vse so zdaj zaprte. Raziskave pa kažejo da ta biznis ni zlata goska ki bi napolnila finančne kufre.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
02. 11. 2016 15.19
+12
Kdaj bo pri nas referendum o legalizaciji?...... Aja, EU ne dovoli, saj po 3.a členu Ustave nismo več suverena država....
layers
02. 11. 2016 16.09
+16
legalizacija pomen da bo vecino drzava vzela, dekriminalizacija pa pomen da ja lahko sadis, na trgu brez papirjev pa ne mores prodat, marihuana je enak kriminal kot regrat na travnikih
ni_mi_vse_eno
03. 11. 2016 12.12
+0
polna usta dekriminalizacije, ki baje pomeni, da jo lahko sadiš. V črni kroniki pa prebereš: " Z nekaj sadikami konoplje želel pomagati sinu in ženi. Grozi mu 10 let zapora, Krško, 28.08.2014,"
Jerry Blueberry
02. 11. 2016 14.22
+7
To imajo neke lepe bateke