Gospodarstvo

Bavčar veliki zmagovalec

Koper, 27. 05. 2010 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanjemu šefu Istrabenza se lahko smeji. Na skupščini Istrabenza, ki je globoko zadolžen, so ga večji lastniki namreč oprali vsakršne krivde za nastale razmere. Proti njemu ne bodo vložili odškodninske tožbe, prav tako niso napovedali novih revizij njegovega poslovanja.

Delničarji Istrabenza so upravi in nadzornemu svetu za leto 2009 podelili razrešnico.
Delničarji Istrabenza so upravi in nadzornemu svetu za leto 2009 podelili razrešnico. FOTO: Mateja Klavs

Delničarji Istrabenza so na skupščini podprli predlog uprave, da na podlagi ugotovitev izredne revizije, ki jih je opravila revizijska hiša BDO, zoper bivšo upravo in nadzorni svet ne vložijo tožb. Predloga društva Mali delničarji – skupaj smo močnejši (MDS), naj bi posle Istrabenza v minulih petih letih pregledala nova posebna revizija, niso podprli.

Petrol, sicer med predlagatelji predloga o novi posebni reviziji, je od predloga danes odstopil. Kot je pojasnila članica uprave Petrola Mariča Lah, so se v tem času pojavili novi tehtni elementi, in sicer javno objavljena informacija v zvezi s policijsko preiskavo Istrabenza.

"S tako odločitvijo ničesar ne zaključujemo, ne izključujemo in ne prejudiciramo. Mislimo, da bomo upravi tako olajšali njeno delo," je na skupščini poudarila Lahova in dodala, da se lahko skupščina za revizijo v prihodnosti še vedno odloči.

Predlog za imenovanje posebne revizije, ki ga je društvo MDS danes sicer zamenjalo z novim, v katerem je nabor poslov natančneje opredelilo, ni naletel niti na podporo uprave. Kot je pojasnil predsednik uprave Tomaž Berločnik, bi pregledovanje poslov izpred petih let za poslovanje Istrabenza pomenilo veliko motnjo in strošek. Izredna revizija, ki jo je na predlog Petrola po nalogu koprskega sodišča opravila revizijska hiša ABC, je po njegovih navedbah holding stala 38.000 evrov, posebna revizija, ki jo je opravljala družba BDO, pa 30.000 evrov.

Bavčar vesel, da ne bo revizije

Novi reviziji v Istrabenzu je nasprotoval tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar. "To pomeni pahniti Istrabenz v neko izredno stanje. Istrabenz ni sposoben financirati tako obsežne posebne revizije, ki pa se je ne bojim, kot se ne bojim policijske preiskave," je o predlagani reviziji dejal Bavčar, ki je podvomil, da za zahtevami malih delničarjev morda stoji politika.

Dogovori v ozadju

Bavčar
Bavčar FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik društva MDS Rajko Stanković je to zanikal. Razloge za umik Petrola od podpore novi posebni reviziji pa gre po njegovem iskati v dogovorih v ozadju. "Mislim, da je bil očitno opravljen kakšen telefonski klic kakšnega dobrega znanca predsednika uprave Petrola, ki je ocenil, da bi naš predlog pregloboko posegel v denarnico," je dejal. Domneve o dogovorih v ozadju je Lahova zanikala.

Brez odškodninske tožbe

Sicer pa se delničarji danes niso odločili, da bi na podlagi ugotovitev izredne revizije družbe BDO Revizija glede nakupa Petrolovih delnic v letu 2007 in prodaje delnic Maksime Holdinga v letu 2006 zoper bivšo upravo in nadzorni svet vložili odškodninske tožbe.

Predstavnica družbe BDO Revizija je opozorila, da revizorji ob pregledu Istrabenzove dokumentacijo niso našli ovrednotenja sinergij iz nakupa Petrolovih delnic, iz katerega bi izhajal izračun ekonomske upravičenosti investicije. Poleg tega cenitve družbe Petrol, ki jo je opravila revizijska hiša KPMG, po njenih navedbah ni podpisal ocenjevalec vrednosti.

Po navedbah predstavnice odvetniške pisarne Šelih in partnerji glede poslov v zvezi s prodajo delnic Maksime Holdinga ter prevzemom družbe Simt ni najti prepričljivih pravnih podlag za vložitev odškodninskih tožb. Glede nakupa delnic Petrola pa bi bilo po njenem težko oceniti, v kolikšni meri je nastala škoda posledica gospodarske krize, v kolikšni meri pa posledica neskrbnosti oz. predragega kupovanja.

Bavčar in Kosmina prejela razrešnico

Skupščina je upravi in nadzornemu svetu Istrabenza za leto 2008 podelila razrešnico. Predlog društva MDS, naj se o razrešnici odloča za vsakega člana uprave ločeno, ni bil izglasovan. "Na simbolnem pomenu je to jasno sporočilo, da lahko ribariš v kalnem in se ti nič ne zgodi," je ob tem dejal Stankovič.

Za revizorja za leto 2010 je skupščina imenovala revizijsko hišo KPMG, društvo MDS pa je zoper sklep napovedalo izpodbojno tožbo. Skupščina je poleg tega sprejela še sklep o spremembah statuta družbe in se seznanila z izrednim poročilom revizije, ki jo je po nalogu okrožnega sodišča v Kopru v Istrabenzu opravila revizijska hiša ABC.

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 05. 2010 03.03
lopovi niso v sindikatu
Buena Vita
30. 05. 2010 03.02
kaj sem ves čas govorila,, bavčar ni nič kriv,,,vse niti vlečejo v ozadju botri
car000
30. 05. 2010 00.55
bavcar je car kr naj ma svoj denar in naj se svobodno sprehaja tista delavska zatezena horda pa naj utihne pa naj bodo veseli da majo sploh kej dobija se prevec direktor more zascitit svoje imetje da ne pride v napacne roke in vse unici !!!
abeceda123
29. 05. 2010 00.00
Potrč in Pahor sta že kupila novi stanovanji.
M-teorija
28. 05. 2010 23.42
Ja dobro je preden greš v "poslovne " vode, da si prej notranji minister. Tudi Maček je včasih obvladoval sceno, ker je imel veliko žgečkljivih podatkov.
Mr.Brownstone
28. 05. 2010 23.27
BANANA Republika!!!! Svaka čast "poštenakarjem" ranga Bavčar, Šrot, Kordež!
Nandadevi
28. 05. 2010 19.46
Ni vsaka svinjarija proti zakonita ampak ve se kdo jo dela.
justime
28. 05. 2010 15.52
lopovi so lopovi in to je naša država. saj veste kako je velike ribe se zmeraj izmuznejo.
Nandadevi
28. 05. 2010 15.35
Zo je LDS v vsej svoji eleganici, delu, navadah, rezultatih in končnim računom. Ste morda pričakovali kaj drugega. ?
nikajana
28. 05. 2010 12.58
naj revizijo plača vlada..........Istrabenz ni sposoben....lepo vas , prosim......ne vem kakšen znesek, pa res niso te revizije.........vsi se bojijo rezultatov,......
nikajana
28. 05. 2010 12.52
vse je povezano na vrhu, kako bi drugače imeli "veliki" ljudje toliko premoženja. Res žalostno, kaj dopušča vlada, država... Istrabenz-insolvente, gre v prisilno poravnavo, dolžan 435 mio, zaprosil za finančno prestrukturiranje......in kdo bo pokril dolgove?....... rezultat-Bavčar dobi 156.000 eur v 6 mesecih za dobro poslovanje....... Ljudje pa na 562,00 eur......eh....Pahor, 2 leti še boš, ali pa še manj, če bodo predčasne volitve.....ali pa naredite še nekaj za "male" ljudi... Vsi se norčujejo iz nas-"navadnih" državljanov
fafajonka
28. 05. 2010 12.47
NLB je potrebno nujno prodati tujcem!
dannajja
28. 05. 2010 12.46
Eh ja, tako je to! Ker če bi Bavčar padel, bi se začele domine podirat, ker ima sigurno dosjeje od vsakega , vsake barabe v Sloveniji. In tukaj so čisto sigurno vmes kakšne grožnje. O mi ubogi Slovenceljni pa smo še kar tiho. No, ko bo pa ulica, bodo pa govorili o tem kako smo nestrpni! Bi bil pa že čas da nekaj naredimo zase! Kajne????
ValterUdovernik
28. 05. 2010 12.24
Kot sem ze pred meseci zapisal na nekem forumu: Bavcar jih bo vse po vrsti peljal scat in jaz mu privoscim!
Spetsnaz
28. 05. 2010 12.02
Upam, da nebo izbrisano ! Glede na danasnje pisanje na 24ur o zvisanju cen avtocest, oprostitvi Bavcarja o dobicku Save...V Italiji ima drzava mafijo..v Sloveniji ima Mafija drzavo.
Spetsnaz
28. 05. 2010 11.59
Bavcar..GAZDA...
smblo
28. 05. 2010 11.07
donitol......če ne verjameš....imaš ajvno dostopna letna poročila pa jih preberi, zraven vzemi relevantno zakonodajo in preštudiraj zadeve....ne pa dajat nekih brezveznih izjav, ki temeljijo na tvojem mnenju, ki je, roko na srce, popolnoma brez temeljev!
tron3
28. 05. 2010 11.03
Bavčar ve, kdo je vse dobil provizije pri odobravanju kreditov, v tem je problem, v upravah bank, sploh NLB, pa bodo vsi skupaj reje čisto tiho in zadevo pometli pod preprogo, davkoplačevalci pa bodo plačali izgubo. Čestitam!!!!
Milan Koleznik
28. 05. 2010 10.45
ne verjamem jim ,takšnega bogastva na pošten način ni mogoče ustvariti,na sodstvu je še Brezigarjeva,bo vse ok.tajkuni pa naj veselo delajo naprej,nikdar in nikoli ne bomo verjeli da je Bavčar delal pošteno.
Marija Krebs
28. 05. 2010 10.11
To pa je samo dokaz, da se je Pahor lotil racionalizacije javnega sektorja: Glede na ugotovitev, da je Bavčar zmagovalec, odslej ne rabimo več slovenskega FBI, ne rabimo policije, potem ko izpustimo vse kurje tatove, zapremo zapore, razpustimo sodišča.... saj je itak vse sprejemljivo