Gospodarstvo

Belič in Jamnik v upravo Luke Koper, ki želi postati prva izbira na južni poti

Koper, 30. 11. 2023 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Luke Koper je za nova člana uprave družbe danes imenoval Gregorja Beliča in Gorazda Jamnika, ki bosta petletni mandat nastopila 1. januarja 2024. V upravi ostajata Nevenka Kržan kot njena predsednica in Vojko Rotar kot delavski direktor. Nadzorni svet je potrdil tudi strateški poslovni načrt družbe in skupine za obdobje 2024–2028. Njihov cilj je postati prva izbira med pristanišči na evropski južni transportni poti.

Gregor Belič je po navedbah časnika Delo dolgoletni vodja terminala za avtomobile in ro-ro v Luki Koper, Gorazd Jamnik pa regionalni menedžer v Zavarovalnici Triglav za Hrvaško, Bosno in Hercegovino in Severno Makedonijo.

Nevenka Kržan je vodenje družbe začasno prevzela julija, ko se je s položaja sporazumno poslovil Boštjan Napast. Že pred tem, lansko jesen, je nadzorni svet predčasno in sporazumno razrešil člana uprave Roberta Rožaca. Tako je družbo, ki ima po statutu lahko največ štiričlansko upravo, zadnjega pol leta vodila dvočlanska uprava.

Njihov cilj je postati prva izbira med pristanišči na evropski južni transportni poti

Nadzorni svet Luke Koper je danes potrdil tudi strateški poslovni načrt družbe in skupine za obdobje 2024-2028. V prihodnjem petletnem obdobju bo poslanstvo Luke Koper zagotavljati zanesljive, visokokakovostne pristaniške storitve, skladne s smernicami trajnostnega razvoja. Njihov cilj je postati prva izbira med pristanišči na evropski južni transportni poti, so načrt v sporočilu za javnost povzeli v družbi.

Načrtovani razvoj temelji na štirih izhodiščih, ki predvidevajo povečanje infrastrukturnih kapacitet in zmogljivosti, pospešeno uvajanje koncepta pametnega pristanišča, zagotovitev ustrezne kadrovske strukture ter skrb za trajnostne vidike in zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in družbo. "Še naprej ohranjamo tudi model večnamenskega pristanišča, ki je ena ključnih konkurenčnih prednosti naše družbe," so zapisali.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Med ključnimi strateškimi cilji družbe so rast skupnih poslovnih prihodkov na 413 milijonov evrov in rast skupnega pretovora za 3,5 odstotka letno s poudarkom na kontejnerskem in avtomobilskem segmentu.

"Posebno pozornost bomo namenili razvoju infrastrukture in povečanju zmogljivosti ter v ta namen investirali 785 milijonov evrov. Aktivni bomo pri pridobivanju sredstev za naložbene projekte s poudarkom na izgradnji infrastrukture za oskrbo ladij z električno energijo neposredno z obale," so napovedali.

Nadaljevali bodo postopek digitalne preobrazbe, katere cilj sta avtomatizacija in optimizacija ključnih procesov, ter izvedli nadaljnje korake v smeri podnebnega prehoda. "V luči tega si bomo prizadevali za ohranitev standardov trajnostnega razvoja na področju okolja (EMAS), zmanjšanje ogljičnega odtisa družbe in povečanje energijske samooskrbe z obnovljivimi viri energije," so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
01. 12. 2023 11.37
+1
Jamnik, ha ha
Nightingale
30. 11. 2023 21.45
+2
Nam kot javno podjetje lahko malo bolj podrobno predstavijo ta "strateški poslovni načrt"? Baje ima Rastoder že nekaj dni kopijo...
Raček Pujsaček
30. 11. 2023 21.39
+2
A ni klelele v luki koper glavni Gašpar Gašpar!
PREDSIGNAL69
04. 12. 2023 11.19
+1
Delavec_Slo
30. 11. 2023 21.29
+4
Vau in ladje ki plujejo po hrvaškem morji,našega je podarila naša nesposobna vlada hrvaški
Uporabnik1900988
30. 11. 2023 21.17
+3
V Reki pa Maersk pripravlja tudi ogromen kontejnerski terminal. Mislim da zna Reska luka kar pocasi prevzet primat v naslednjih 10letih. Sicer pa so vse tri luke lahko logisticni hub za celo srednjo in jv evropo, saj so geografsko na idelni poziciji za Azijske trge cez Suez.
Rafael Kramar
02. 12. 2023 13.51
-1
Upam, da Reka res prevzame tako primat, kot Luko Koper. Tak socializem, kot je pa v koprski luki je pa za kozlat. Delavci trikratno preplačani in še izsiljujejo dalje... Čimprej, da jim življenje vrne milo za drago!!
traparija
30. 11. 2023 20.41
+2
realno bi pa nujno rabil vsaj 2 tirno progo do italije hrvaške ter po celotni sloveniji. gorenjska enotirna proti jesenicah je tudi sramota nerazvitosti te uboge nebodigatreba rdeče države. bo že trajalo da se prične kej govorit in pisat o tem, do takrat pa glavo v pesek in kritično razmišljanje na off, ane režimski gospodarstveniki.
PREDSIGNAL69
04. 12. 2023 11.22
+1
Leta 91 so osamosvojitelji odločili, da bodo vlagali predvsem v AC.
traparija
30. 11. 2023 20.39
+2
drugega tira definitivno ne rabimo, je izjavil nek ugleden rdeč režimski gospodarstvenik.