Gospodarstvo

Berločnikovo upravo odnesle 'večstomilijonske napake'

Ljubljana, 08. 11. 2019 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Petrola je dva tedna po nenadni razrešitvi uprave le pojasnil, zakaj so Berločnik, Vodnik in Stebernak izgubili njihovo zaupanje. Nadzornike so zmotili njihovi načrti za investiciji, ki bi pomenili bistveno večje zadolževanje od predvidenega. Gradiva so bila po mnenju nadzornikov zavajajoča, saj so "vsebovala večstomilijonske napake pri izračunih denarnih tokov in višine potrebne zadolžitve za financiranje investicij". Nekdanji člani uprave trdijo, da gre za enostranska pojasnila.

Nadzorni svet Petrola je zaradi, kot so zapisali, "različnih špekulacij, ki se v medijih pojavljajo po sporazumnem prenehanju mandata članom uprave", objavil dodatna pojasnila, zakaj so morali Tomaž Berločnik, Rok Vodnik in Igor Stebernak predčasno zapustiti svoje položaje. 

Uradni razlog ostaja razhajanje uprav in nadzornega sveta v izvajanju sprejete strategije. Kaj pa to pomeni?

Tomaž Berločnik
Tomaž Berločnik FOTO: Bobo
Slovenski državni holding (SDH) je upravi Petrola danes poslal zahtevo za sklic skupščine delničarjev, na kateri pričakujejo podrobneje informacije o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave družbe.

Gre za predloge uprave, katerih potrditev bi pomenila bistveno odstopanje od sprejetega Strateškega poslovnega načrta 2018–2022, so pojasnili. "Gradiva so vsebovala večstomilijonske napake pri izračunih denarnih tokov in višine potrebne zadolžitve za financiranje investicij," so zapisali. "V gradivih za obravnavo na nadzornem svetu so bile predstavljene bistveno višje načrtovane investicije v relativno kratkem časovnem obdobju, kot so potrjene v sprejeti strategiji. Posledično bi bilo potrebno tudi bistveno višje in zaradi različnih vrst tudi dražje zadolževanje družbe Petrol v času, ko makroekonomski podatki kažejo, da smo na vrhu gospodarskega cikla," so pojasnili. 

Nadzorni svet je gradiva ocenil za zavajajoča, pozivi upravi, naj jih popravi, pa niso naleteli na pričakovan odziv. Uprava je, kot pojasnjujejo nadzorniki, gradiva sicer večkrat dopolnila, ni pa upoštevala pripomb in zahtev nadzornega sveta po dodatnih pojasnilih in popravkih. "Kritične napake" v izračunih so tako ostale, saj – tako nadzorni svet – niso bile oziroma niso želele biti popravljene, to pa je tudi razlog za izgubo zaupanja v Berločnikovo upravo.

"Pomembnost dinamike in višine načrtovanih investicij ter tveganja v povezavi s tem izpostavlja tudi bonitetna hiša Standard & Poor's Rating Services v obrazložitvi bonitetne ocene, kjer opozarja na ključno tveganje velikega investiranja družbe (v višini 521 mio. EUR v skladu s sprejeto strategijo) v naslednjih letih, večinoma izven jedrnih dejavnosti," so svojemu pojasnilu še dodali Petrolovi nadzorniki.  

Potrditev in izvedba predlaganih odločitev bi bila za družbo Petrol lahko škodljiva, zato so nadzorniki ocenili, da nadaljnje sodelovanje z upravo ni mogoče. Berločnik, Vodnik in Stebernak so kljub temu odšli z visokimi odpravninami, nadzorniki pa ob tem pojasnjujejo, da so ob dogovoru upoštevali veljavno zakonodajo in pogodbe o zaposlitvi članov uprave. 

Spomnimo. Čeprav so podjetje zapustili še isti večer, ko so se sporazumeli o predčasnem prenehanju mandatov, imajo trije zdaj že nekdanji člani Petrolove uprave trimesečni odpovedni rok. Pripada jim šest plač odpravnine in celotna letna nagrada, kar naj bi skupaj naneslo približno 19 plač oziroma dobrih 300.000 evrov bruto za Berločnika in nekaj manj za Vodnika in Stebernaka. Skupen znesek tako znaša slab milijon evrov.

Berločnik, Stebernak in Vodnik: Gre za enostranska pojasnila

Trije nekdanji člani uprave so se danes ogradili od naknadnih pojasnil o dogajanju, ki jih je objavil nadzorni svet. Zatrdili so, da gre za enostranska pojasnila, zato upajo, da bodo lahko svoja stališča pojasnili na izredni skupščini.

"Podali smo soglasje za razkritje sklenjenih sporazumov o predčasnem prenehanju mandatov, da bi s tem omogočili objektivno in pošteno informiranje delničarjev. Očitno pa nadzorni svet prikriva vsebino sporazumov, da lahko javnosti ponuja svoja stališča," so zapisali v izjavi za javnost, ki jo je v njihovem imenu medijem poslala Odvetniška družba Zdolšek.

"Skupščina družbe je tista, ki odloča o nesoglasjih med upravo in nadzornim svetom, kadar do njih pride. Upamo, da nam bo dana možnost, da na skupščini pojasnimo naša stališča," so še navedli in spomnili, da poslovni rezultati družbe v zadnjih letih pričajo o tem, kako so družbo vodili.

Slovenski državni holding (SDH) je medtem skladno z napovedmi upravi Petrola poslal zahtevo za sklic izredne skupščine delničarjev, na kateri bi lastniki po prihodkih največje gospodarske skupine v državi dobili podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasen odhod Berločnikove uprave. Država ima sicer neposredno in posredno v Petrolu okoli tretjinski delež.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezblagi
12. 11. 2019 13.40
-1
Odpravnine niso problem. Problem so pogodbe o zaposlitvi, ki jih ti ljudje sami napišejo in potrjujejo. Mafijska tovarišija pač, ki še vedno vlada v družbah, kjer je lastnik država.
piamlakar
11. 11. 2019 20.21
-1
samo pri nas je možno, da nekdo dobi tako odpravnino pri tem,da je naredil veliko napako.....to je že slovenska posebnost.....brez veze
InaB
09. 11. 2019 08.51
+9
In zakaj potem odpravnine ? Ali so odpravnine nagrada za storjene napake ?
zmago56
09. 11. 2019 08.55
+9
To niso odpravnine ampak nagrade za izgubo spomina.
anakondabox
09. 11. 2019 08.46
+4
Zdaj šele sem ugotovila kaj je pravna država. Nekatere odnesejo večmilijonske napake, druge za manjše napakice odnese že veter z juga. #pravičnost
Simoni?
09. 11. 2019 07.36
+13
... in tako so srbski migranti prevzeli tudi Petrol. Slovenci več ne vemo koga bi se bolj bali, srbskih, albanskih, ali kar sirskih migrantov... pa to...
Simoni?
09. 11. 2019 07.33
+12
Tudi na tem področju je Slovenija svetovni fenomen. Za večmilijonske napake dobijo slovenski mangerji vsaj 300.000 evrov odpravnine. Izjema je le Bine Kordež. Le on je dobil enih 6 let aresta. A tudi njemu se je splačalo. Tistih 80 milijonov posojila ki ga je dobil pri NLB, kot je sam rekel "na lepe oči", je pravočasno spravil na varno. Za odpravo teh napak itak vedno poskrbijo slovenski volivci in davkoplačevalci, ki vedno izvolijo "nove" obraze.
James Bond
08. 11. 2019 18.38
+5
uhh..sem se že vstrašo da so nedolžne odpustili...
?udežni de?ek
08. 11. 2019 18.32
+4
laže pa tudi krade
FC Chelsea2
08. 11. 2019 18.26
+10
Ja in to, da so povedali so potrebovali kar dva tedna in ljudje naj bi sedaj kar verjeli temu kajne? Ja mogoče naivneži drugi zagotovo ne. Če bi bilo to res zakaj dva tedna kasnej? To se pove takoj ampak, ker to ni res so seveda dva tedna potrebovali, da razmislilo, koko bodo javnost preslepili. in verjemite, da ne bo daleč dan ko bo lmš postavljala svoje ljudi na te položaje.
bojer
08. 11. 2019 18.24
+6
To še ne pomeni, da mora zasesti stolček uprave takoj predsednica "nadzorca". Mimo...
Brabus
08. 11. 2019 18.05
+14
A zato bodo vsi ti dobili loterijske dobitke v 100 tisočih evrov odpravnin??? Sprevrženo do kraja, je pa seveda vse zmenjeno, kako priti do bogatstva.
medo357
08. 11. 2019 17.59
+12
Potem bodo krivdno razrešeni in kazensko odgovorni, če drži to, kar je zapisano v naslovu.
olimpija007
08. 11. 2019 17.44
+7
Cela država je napaka bol da nas ima pod sabo kaksna nemskogovoreca V vsakem primeru smo hlapci bili in ostali
Vojko Šarman
08. 11. 2019 17.33
+2
Šarec je lažnivec, ker je obljubljal spremembe in drugačno politiko, reforme, pa tega ni sposoben narediti. Kaj se dogaja pri zdravstveni reformi, dodatnem plačevanju zdravstvenih storitev??Krajah v državnih podjetjih?? Lažnivih politikov, ki veliko obljubljajo, storijo pa zelo malo ali nič imam dovolj!
Viking666
08. 11. 2019 17.17
+15
kje se začne sprememba zakona? Pa naj ne nekdo popravi prosim. sprememba se začne pri predlogu, ki ga predlaga predlagatelj, je res? Predlagatelj je lahko vlada( med drugimi), je res? Kdo sprejme in uzakonodaji predlog? pravniki na pobudo vlade, pravnih svetovalcev itd... KDO KOJI K.... JE SPREMENIL KATERIKOLI ZAKON, KI NAREKUJE ODGOVORNOST ODGOVORNEMU? KATERA VLADA?
oježeš
08. 11. 2019 17.13
+7
Na, pa so si pridobili čas, da so si izmislili izgovore.
zmago56
09. 11. 2019 08.59
+1
..., glede na to kolk časa so rabili me kar malo za njihove sposobnosti in nadaljno usodo petrola skrbi skrbi.
Vojko Šarman
08. 11. 2019 16.54
+15
Šarec je govoril pred izvolitvijo: Jaz bom drugačen predsednik, jaz bom delal za ljudi. Šarec ni drugačen, Šarec je še slabši. Dopušča totalno anarhijo v kateri se krade na veliko!
oježeš
08. 11. 2019 17.20
+7
Seveda, šarec je kriv, če se spotakneš in padeš. Šarec je kriv, da se Pahor slika na ograjah, je kriv, da ti je policaj napisal kazen, ker si vozil 10 km nad omejitvijo. Šarec je kriv, kar v Sloveniji ne štima, da se sosedje medsebojno prepirajo, da nekje poči cev in ljudje nekaj ur nimajo vode, da je ogromno nesreč na cestah, Šarec je kriv, da sodniki sodijo po želji neke politične stranke, itd. Šarec je kriv, ker se je rodil, ker zdaj kot tak skače nekomu v obraz in mu ne pusti, da bi bil glavni v Sloveniji. Šarec je kriv, kar komur ne paše ali ni po njegovem. Ok, ti pa nisi ničesar kriv, ker samo jamraš in obtožuješ druge, sam pa ne narediš nič pametnega ali konkretnega da bi bilo vsem boljše kot je.
peresni
08. 11. 2019 16.00
+17
mediji bevskate o kontroliranih novicah...okoli neukinitve milijardnih kriminalnih poslov okoli dodatnega zavarovanja pa čista blokada. oziroma plasirane deformacije za neumne butalce.
Simoni?
08. 11. 2019 15.19
+32
A ni zanimivo? Zaradi večmilijonske škode, pravijo. Vsi člani uprav in nadzornih odborov za nepravilnosti pri upravljanju jamčijo s svojim premoženjem. V Sloveniji pa jih odstavijo in jim dajo še po 300.000 odpravnine. Kdo je še odgovarjal za oškodovanje družbene lastnine?
zmago56
08. 11. 2019 15.29
+26
pa saj to ni odpravnina, to je nagrada za molk, kdo vse se je tukaj napajal.
Matiias
08. 11. 2019 15.15
+18
Temu ze na nosu pise da mu dnar disi