Gospodarstvo

Rebalans kljub opozorilom nared za sprejem na plenarni seji

Ljubljana, 02. 03. 2019 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
222

Potem ko so se v začetku februarja s predlogom rebalansa državnega proračuna seznanila vsa zainteresirana delovna telesa državnega zbora, ga je kot matično delovno telo obravnaval še odbor za finance. Ob opozorilih fiskalnega sveta in opozicije, da je predvidena poraba previsoka, je soglašal s povečanjem odhodkov prek 10 milijard evrov.

Vlada z rebalansom sledi svojim ključnim usmeritvam, te so doseganje nominalnega presežka v javnih financah, zniževanje javnega dolga in zagotavljanje srednjeročne uravnoteženosti javnih financ. "Rebalans je stabilen in razvojno naravnan ter nagovarja vse generacije državljank in državljanov," je članom odbora povedal minister za finance Andrej Bertoncelj.

Vlada načrtuje hitrejšo rast prihodkov od rasti odhodkov

Izpostavil je zmanjševanje javnega dolga ter dejal, da se stanje javnih financ izboljšuje, na kar pomembno vpliva gospodarska rast. To se kaže tudi v povečanih prilivih iz naslova davčnih prihodkov.

Vlada tako lahko načrtuje hitrejšo rast prihodkov od rasti odhodkov, prvi se bodo povečali za 6,2 odstotka na 10,35 milijarde evrov, drugi pa za 4,8 odstotka na 10,16 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi tako leto končala s 193,6 milijona evrov presežka, kar predstavlja 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda.

Med prioritetami predloga rebalansa so zdravje, znanost, infrastruktura in črpanje evropskih sredstev.
Med prioritetami predloga rebalansa so zdravje, znanost, infrastruktura in črpanje evropskih sredstev. FOTO: Thinkstock

Prednostne naloge so zdravje, znanost, infrastruktura ter izvajanje črpanja evropskih sredstev, je dejal minister in dodal: "S predlogom rebalansa smo postavili temelje za strukturne ukrepe, ki so pred nami." Njegovo ministrstvo je tako že predstavilo predlog davčnih sprememb, s katerimi se želi spodbuditi domačo potrošnjo in s tem gospodarsko rast ter narediti trg dela mednarodno konkurenčen.

Fiskalni svet opozarja, da država troši okrog 270 milijonov preveč

V SDS so takšnim načrtom odrekli podporo. "Predlog rebalansa ne zagotavlja srednjeročne stabilnosti javnih financ, povečuje odhodke, ki bodo trajali v nedogled, ob tem pa ne zagotavlja zadostnih prihodkov," je opozoril Andrej Šircelj (SDS). Kritičen je bil do napovedane zvišane obdavčitve kapitala in opozoril, da obravnavani dokument ne vsebuje nobenih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali strukturni primanjkljaj.

DZ bo rebalans skupaj z novelo zakona obravnaval na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek.

Fiskalni svet opozarja, da država troši za okoli 270 milijonov evrov preveč ter da posledično obstaja tveganje za srednjeročno vzdržnost javnih financ, je opozorila Monika Gregorčič (SMC). "Na podlagi lastnih izkušenj z vodenjem vlade se zavedamo, da je javnofinančna vzdržnost zelo pomembna kategorija," je dejala poslanka, ki srednjeročno strukturno uravnoteženost pričakuje od proračunskih dokumentov za prihodnja leta, katerih priprave se bo morala vlada lotiti kmalu po sprejemu rebalansa.

Ker ne prinaša strukturnih rešitev za prihodnost, na kar opozarja tudi fiskalni svet, so v NSi do predloga rebalansa zadržani. Javnofinančni odhodki se povečujejo, ni pa ukrepov, ki bi proračunu zagotavljali dolgoročne prihodke, je podobno kot Šircelj dejala Ljudmila Novak (NSi). "Dokler je gospodarska rast visoka, so prihodki res visoki, a vemo, da se gospodarstvo že ohlaja, predvsem v Nemčiji, od katere so slovenski izvozniki zelo odvisni," je pojasnila.

Lenart: S 'šparanjem' ni razvoja

Anja Bah Žibert (SDS) je oporekala Bertoncljevim besedam, da je vlada pripravila razvojno naravnan predlog rebalansa. "Ta proračun sploh nima pravih ciljev," je dejala. Jani Ivanuša (SNS) pa pred pretiranim trošenjem posvaril z besedami, da gre pri načrtovani rasti prihodkov zgolj za oceno, medtem ko se bodo odhodki zares za toliko povečali.

Proračun
Proračun FOTO: Thinkstock

"S 'šparanjem' ni razvoja," je odgovoril Jože Lenart (LMŠ). Vsa ministrstva in vsi resorji bodo dobili več, je dejal in dodal, da vlada daje jasno sporočilo, za kaj in kje se bo poraba povečala - to je za razvoj in reforme, ki so potrebne zaradi demografskih trendov. Robert Polnar (DeSUS) pa je kritike rebalansa opomnil, da je z več kot 10 milijardami evrov predvidena rekordna poraba, a tudi če bi imeli na voljo še več denarja, ne bi zadostili željam vseh.

"Toliko denarja, kot ga imamo zdaj, nismo imel zadnjih 15, 20 let," se je strinjal Matjaž Han (SD) ter ugotovil, da gre za rezultat politik, vendar ne le te vlade, tudi prejšnjih. "Ta rebalans daje nazaj vsej del tistega, kar je bilo v preteklosti odvzeto," pa je dokument ocenil za optimalnega njegov strankarski kolega Jani Prednik.

Rebalans bodo podprli tudi v SAB, saj bodo več dobili tako občine kot zaposleni v javnem sektorju in upokojenci, več denarja se namenja tudi za zdravstvo, raziskovalno dejavnost, socialo. A Slovenija že šest let beleži gospodarsko rast in krize je konec, zato se zdi Andreju Rajhu (SAB) prav, da bi sprejeli še kakšen ukrep v korist upokojencev, kot je denimo zvišanje odmernega odstotka za pokojnine.

Odbor za finance zavrnil vsa dopolnila k predlogu rebalansa

Opozicijske poslanske skupine so k predlogu rebalansa vložile 34 dopolnil, od katerih odbor ni podprl nobenega.

Rebalans je potreben, ker je DZ proračun za leto 2019 sprejel že novembra 2017, lani pa so bile med letom državni blagajni naložene nekatere dodatne obveznosti. Sklenjen je bil denimo dogovor glede politike plač v javnem sektorju, sprejet zakon o socialnovarstvenih prejemkih ter dogovorjena višja povprečnina za občine in letni dodatek za upokojence.

V poslanski skupini SDS so med drugim predlagali dodelitev deset milijonov evrov za protipoplavno ureditev porečja reke Pake v občini Šoštanj, pet milijonov evrov za razvoj Haloz ter pet milijonov evrov za izvajanje podporne dejavnosti na področju dela, družine in sociale, s čimer bi se lahko izognili podražitvam oskrbnin v domovih za ostarele. Skupaj 15 milijonov evrov pa bi morali po predlogu največje opozicijske stranke nameniti za investicije v šolsko in športno infrastrukturo.

Zadostne podpore prav tako niso bila deležna dopolnila NSi, naj se za vzdrževanje objektov kulturne dediščine zagotovi dodatnih 10 milijonov evrov, po pet milijonov evrov za investicije v objekte šolske in predšolske vzgoje, 10 milijonov evrov za podporo tehnološkim razvojnim projektom, milijon evrov pa za investicije v železniško infrastrukturo. V NSi prav tako niso zadovoljni z odmerjenimi sredstvi uradu vlade za Slovence v zamejstvu, ki bi jih sami povečali za pol milijona evrov.

Tako SDS, NSi kot tudi SNS so na sejo prišli z več predlogi za zagotovitev dodatnega denarja za ureditev večjega števila cestnih odsekov, ki pa jih je odbor vse zavrnil. Prav tako se ni strinjal s predlogom SNS, naj Umetnostna galerija v Mariboru letos dobi milijon evrov več denarja.

Levica bo podprla predlog rebalansa državnega proračuna

Iz Levice so sporočili, da bodo podprli predlog rebalansa proračuna v DZ, še pred tem pa s koalicijo podpisali sporazum o sodelovanju za letos. Ta vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, je ob robu razprave odbora DZ o rebalansu povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Stranka Levica bo podprla predlog rebalansa proračuna v DZ, še pred tem pa s koalicijo podpisala sporazum o sodelovanju za letos.
Stranka Levica bo podprla predlog rebalansa proračuna v DZ, še pred tem pa s koalicijo podpisala sporazum o sodelovanju za letos. FOTO: Damjan Žibert

Med drugim je s koalicijo dogovorjeno, da bo Levica prevzela pobudo na politikah, ki zadevajo odpravljanje prekarnega dela ter stanovanjske politike. V sporazumu je predvidena tudi ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vladnimi strankami usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021, je povedal.

Svet stranke Levica je tako v petek sklenil, da podpira tako podpis sporazuma o sodelovanju s koalicijo kot potrditev rebalansa proračuna v DZ. O slednjem prav danes razpravlja pristojni odbor za finance, DZ pa bo razpravo o njem začel v torek. Glasovi Levice so pomembni zlasti zaradi možnosti veta državnega sveta. Če bo vložen, bo za ponovno potrditev rebalansa potrebnih najmanj 46 glasov, koalicija sama pa jih ima 43. "To počnemo predvsem zato, ker želimo ohraniti socialno in razvojno naravnanost politike v Sloveniji v prihodnjih letih," je pojasnil Mesec.

Levica se je zavezala, da ne bo podpirala morebitnih interpelacij

Na vprašanje glede zavez Levice v dogovorjenem sporazumu, denimo, da ne bodo podpirali morebitnih interpelacij, Mesec še ni želel odgovoriti. Več o sporazumu bodo razkrili prihodnji teden, ko bo tudi podpisan, je napovedal. Po njegovih navedbah imajo zagotovilo vseh predsednikov vladnih strank, da bo do podpisa prišlo najpozneje pred glasovanjem DZ o rebalansu. 

Vsebinski sporazum bodo podpisali za eno leto, pozneje pa ga bodo obnovili, če se bo sodelovanje z vlado v letošnjem letu izkazalo kot konstruktivno, je povedal Mesec.

Gre za podoben protokol, kot so ga dogovorili lani poleti, a so ga le parafirali. Podpisali pa ga niso zlasti zaradi kritik do nekaterih kadrovskih potez vlade, pri čemer so v Levici med drugim nasprotovali imenovanju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca.

Danes je Mesec na vprašanje, ali jih to ne moti več, odgovoril z besedami, da so dogovorili nov sporazum, ki vključuje zavezo Levice, da podpre proračun in podpiše sporazum. "Glavni zgib za našo odločitev pa je, da je Levica garant, ki vlado vleče v levosredinsko smer. Torej imamo razvojno in socialno usmerjenost vlade," je pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
06. 03. 2019 11.37
A.B. je komentiral, da je proračun stabilen in razvojno naravnan. Izgleda, da ima on drugačno definicijo za stabilnost kot jo imam sama. Pa nič hudega! Moti me ta presežek odhodkov in zmanjšan priliv v državno blagajno. Tu gre za milijone in ne za nekaj deset evrov kot so nam zvišali pokojnine. Ako se jim proračun ne bo izšel, bodo zvišali davke državljanom. V nasprotnem primeru rebalans, po nobeni logiki, ne more biti razvojno naravnan in uravnotežen. #tehtnica
ROMELS
04. 03. 2019 10.59
+2
Zabava levih marmeladarjev se lahko začne.
ROMELS
04. 03. 2019 15.10
+3
,kajti ahilova peta prinaša velike dobičke.
vinogradnik33
03. 03. 2019 08.19
-1
Janez Janša........ V oddaji Tarča, ki je bila na sporedu 19. 12. 2013 na nacionalni televiziji in v kateri so predsedniki parlamentarnih strank govorili o reševanju bančne luknje in o tem, kaj naši državi prinaša prihodnost, je svoj nastop sklenil z besedami: »Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel ... žal na tej točki pač ne vidim nekih realnih ukrepov, ki bi jih sprejemali zato, da bi ponovno dosegli rast in zaposlovanje in delovna mesta. Skratka, če nekdo to vidi in bo to dokazal, mu bom jaz prvi čestital.« Zanimivo je tudi, da je pred tem, v isti oddaji, izjavil tudi: »Upam, da bo ta posnetek shranjen in da si ga bomo lahko ogledali čez dve leti !
kapetan
02. 03. 2019 22.33
+8
Nova kriza je pred vrati in namesto da bi razmišljali kako bodo ukrepali se povečujejo izdatke. Bravo. Res bravo. Pa se bodo mladi spet odseljevali in brihtnezi bodo še razmišljali zakaj.
Bojan-F
02. 03. 2019 21.05
-3
Dopolnitev komentarja ... "V njegovem obdobju 2005-2008 se je ogromno tajkunov zbalo, da jim pred krizo ne bo uspelo izvesti prevzemov in so pri prijateljih v bankah dobivali bianco kredite." ... vlada Jansa 1 (ce ze sama ni hoteli razumeti dogajanja oz. upstevati ugotovitve Banke Slovenija) je zamujala z ukrepi zapovedanimi po EC 553 dni ... dovolj cas, da so banke podelile kredite, njih uprave pa dobile odlicne ocene odi nadzornih svetov sestavljenih po Jansa dr. Janezu.
Bojan-F
02. 03. 2019 20.58
-2
"Predlog rebalansa ... povečuje odhodke, ki bodo trajali v nedogled, ob tem pa ne zagotavlja zadostnih prihodkov," rece Sircelj Andrej (SDS) ... pametna misel, ce nebi bila izrecena po tem politiku ... v casu, ko je bil zadolzen za javne prihodke v kabinetu Vlade in hrati politicni komisar zakladnemu ministru, so njih financni ukrepi dolgorocno oskodovali slovenske drzavljane ...
vinogradnik33
03. 03. 2019 08.09
-1
Ampak Logarjeva ( SDS ) komisija o finančni luknji pa ni odkrila nikakršnih sodelovanj SDS-ovih ljudi ( Janša , Šircelj , Pogačnik ) pri podeljevanju oziroma pomoči pri kreditih , a ni zanimivo ?
Bojan-F
03. 03. 2019 08.24
-1
Kako-le bi odkrila ... Pogacnik Marko je pri prodaji Mercatorjevega deleza celo korigiral anomalijo borznega trgovanja ... pajdasu je delez prodal globoko pod ceno (cca 70.000.000 €), ker naj bi bila borzna vrednost prenapihnjena ... pajdas je, se preden je moral placati kupnino, delez preprodal naprej in sem mastno "oparil" ... take pomoci slovensko gospodarstvo ni imelo ne prej in ne kasneje ...
vinogradnik33
03. 03. 2019 08.52
+0
Pogačnik ( SDS )je bil predsednik nadzornega sveta in omogočil cerkvi kredit 139 mio.evrov , ki smo ga sanirali mi davkoplačevalci !
Bojan-F
03. 03. 2019 09.01
+0
samuray1
02. 03. 2019 20.55
-13
Obeta se mu bleščeča politična kariera,ker Luka Mesec je na nek način začetnik in ustvarjalec nove zdrave politike katero nujno potrebujemo. Le upajmo da se bodo pojavili novi mladi politiki .kateri bi enkrat za vedno pometli s zastarelo politično elito kot so razni princi temačne rabote od princ Janeza vse do Hvaličinega Jelkota
mijav
03. 03. 2019 10.09
+6
od nobenega nič. gradijo gradove na oblakih.
samuray1
02. 03. 2019 20.52
-7
samuray1 02.03.2019, 12:14:40 -20 Luka Mesec je na nek način začetnik in ustvarjalec nove zdrave politike katero nujno potrebujemo. Le upajmo da se bodo pojavili novi mladi politiki .kateri bi enkrat za vedno pometli s zastarelo politično elito kot so razni princi temačne rabote od princ Janeza vse do Hvaličinega Jelkota . ODGOVORI 19 39 Romantik 02.03.2019, 12:35:04 +12 kaj tako neumnega lahko napiše samo človek, ki ga z njim "poha" sredi Metelkove na petkov večer ODGOVORI 22 10 FriedmanovMilton 02.03.2019, 13:40:38 +3 samuray1 prvič te vidim na tem portalu, prvič berem tvoje mentalne izlive in takoj so mi jasne tri stvari. Prvič: Za dostop do interneta ti položnice še nisi videl v življenju, ker ti jo plača nekdo drug. Drugič: Če ti dam motiko v roke, boš najprej vprašal kaj sploh to je, po 20 minutah akrobacije z njo pa si boš najmanj nogo odsekal. Kaj je pa tretjič, ti je pa že Romantik povedal. ODGOVORI 7 4 samuray1 02.03.2019, 20:50:49 Ok. ODGOVORI 0 0
jakec1575
02. 03. 2019 19.40
+20
Resnicno zalostno, da se tu gor brise komentarje, ki niso sovrazni govor, ampak diskusija vec ljudi z razlicnimi pogledi na zadevo.
korintos23
02. 03. 2019 19.40
-13
Šarec ima prav, enkrat se rodimo, večkrat se zaljubimo, jemo pa vsaki dan! Gremo vlada.
mijavci
02. 03. 2019 19.32
+13
Nadkoalicijska stranka levica je za svoje glasove postavila vladi tako visoko ceno da bo Šarca že zelo kmalu bolela glava, se pa vsaj ve kdo vlada to sedaj ni več dvoma.
korintos23
02. 03. 2019 19.39
-12
trunck
02. 03. 2019 18.51
-9
Lansko leto je Slovenija naredila več kot milijardo proračunskega presežka. Opla, pol milijarde, ker je pol milijarde morala nameniti za obresti za Janezovo veseljačenje 2005-2008. Svečkarji, seveda je Janez ne veliko pral denar tistem obdobku, od kje pa mislite, da mu denar, da vam je lahko plačeval po 20€ na dan, da ste s svečko v roki hodili pred sodiščem. Pa za avtobus do Ljubljane, pa sendvič in pivo. Patria, Šentviški predor, Teš6, ...
kolbek460
02. 03. 2019 19.20
+0
jakec1575
02. 03. 2019 19.28
+20
trunck, iz krize so državo zvlekli izvozniki in nobena vlada. kar je vlada 2012 naredila je za bogih 8% znizala place v JS in to bodo zdaj vse nazaj dobili letos in 2020. torej niso prispevali v skupni coln nic. Kar se gospodarske rasti tice nas je zvleklo ven 300 najvecnjih slovensih firm izvoznikov. ti so domov prinesli denar in deloma povecan turizem. nobena vlada. JJ je samo samounicevalno deloval s 3jko iz zamere do globoke države in nespametno skoraj bankrotiral državo. Ni pa kriv za vse kraje v tej državi. V njegovem obdobju 2005-2008 se je ogromno tajkunov zbalo, da jim pred krizo ne bo uspelo izvesti prevzemov in so pri prijateljih v bankah dobivali bianco kredite. Kvazi kapitalisticna leva sredina zdaj to zvraca na Janso v celoti. Sem levicar, ampak buc ne poziram. nesreco imamo v tej državi, da desnico vodi psihopat, ker potem levica misli, da lahko dela cisto vse in krade državno zlatnino. ostala je le se srebrnina. Upam, da ta država cimprej dobi normalno desnico, ker ta sprijena levica v ozadju mora iti. Ne vem še tocno kaj dela Šarec. Bomo videli. Dejstvo je, da dokler jankovic in njemu podobni ne bodo v zaporu in dokler vsaj 5 bankirjev ne bo v zaporu ta država nima resne prihodnosti. bo le povprecna periferna eu clanica. Desnico pa je potrebno prav tako ocistiti. Čas je.
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2019 20.32
-1
Vse je kriv Janez s ne lol. Globalna recesija je na nas vplivala zgolj zaradi Janeza. Saj smo zaprt trg in tujina nima vpliva na nas. Mi z 2-milijonskim trgom smo sami sebi sefi hahaha.
trunck
02. 03. 2019 18.47
-6
A je Janez že sestavil vlado?? Sam prašam.
mackintosh
02. 03. 2019 18.52
-1
bi pa nima ponedeljkov in telefoni so pokvarjeni :))))
RupniK
02. 03. 2019 18.52
-7
S komunisti je konec. Levimi in desnimi. Upam, da jo nikoli več ne sestavijo.
piljan
02. 03. 2019 18.56
+2
Rupsi mamična maza ,kako pa kaže vam desno sredinskim komunistom,svečkarjem???
kolbek460
02. 03. 2019 19.24
+2
Janez je javno zapisal leta 2012 če bo vlada dela tako da bo gaspodarska rast večja od 3,5 se bo upokojil in užival v dobrobiti in teh let je minilo kr šest pa noče v penzijo ,in lepo raje uživa na nakradenem ,
RupniK
02. 03. 2019 19.42
-9
Pilko, izdajalče lažnivo... Glede na to da si zaprt in ti blato skozi uhaja, bi jaz tebi priporočal svečko.
piljan
02. 03. 2019 20.07
+2
Rupsi,mamični mazek,desno sredinski svečks+ar,si pa hitro užaljen.Veš svečkar,maza mamina na tebi se vidi,da ti svečke ne pomagajo,zato se ti zahvaljujem in jih pustim tebi v uporabo.Uživaj v njih ,kot sedaj svečkar.
piljan
02. 03. 2019 20.08
+0
kolbek460
02. 03. 2019 18.38
-4
Desni so začeli šlogat ,jih je strah ,2004 do 2007 so pa navijali za tajkune in hoteli met zastonj šenkane kredite ,nekateri so kr boga v kotu zastavili za prejet kredit ,ki so ga porabili za pojedine in pasje procesije ,hazarderstvo in pornografijo ,
Uporabnik1211614
02. 03. 2019 18.35
+0
Tako, požvižgamo se na žuganje EU.
Borec21
02. 03. 2019 18.12
+7
Tile multipraktiki mavrične koalicije delajo vse da se JJ vrne in to skozi zadnja vrata sam da teta kriza potrka
piljan
02. 03. 2019 18.30
+0
Upaj,očitno,da v tem uživaš,tako,da kar veselo.
kolbek460
02. 03. 2019 18.32
-2
mackintosh
02. 03. 2019 18.34
-2
koll tudi takrat bo ostal na čelu stranke :))))
trunck
02. 03. 2019 18.43
-11
Borec, za Janeza pa ni potrebno, da pride kriza. Če bo on PM, bo kriza že to. Še danes plačujemo pol milijarde obresti na leto za čas, ko je on bil PM (2005-2008). Da ne omenjam, da je v tistem obdobju sprašil vse rezerve in zapufal državo za 24 milijard, kar je več, kot so jo zapufali vsi pM-ji od osamosvojitve naprej. KO pa je prevzel vlado za eno leto (2012-2013) pa mu je BDP potonil za več kot 10%, kar je tudi rekord. Skratka, Slovenija ne potrebuje krize, dovolj bo, da izvoli Janeza za PM.
mackintosh
02. 03. 2019 18.47
+0
Absolutist 1
02. 03. 2019 19.22
+13
trunck,uradno je bilo od 2004-2008 vlade JJ 22% primanjkljaja BDP,danes 2.3.2019 je 73 % primanjkljaj v BDP -ju kjer so vladale leve stranke,razen enega leta vladanja 2012 JJ. Zanimiv si,od kod porast iz 22 na 73 %,torej tudi takrat ko ni bil na vladi JJ.Od osamosojitve 1991-1993 to je 2 leti oblast Demosa in od 1994 na oblasti do 2004 leva konservativne vlade.Od 28 let samostojne države je 5 let in pol na vladi desnica,23 let in pol pa levi pol.
mackintosh
02. 03. 2019 19.27
-9
daj raje si gibanje visine zunanjega dolga rs v času vladavine ĐĐ poglej :)))
Absolutist 1
02. 03. 2019 18.09
+12
Rebalans proračuna je že dobil opomin iz Bruslja,da ni v skladu s prihodki in porabo,enako opozorila našegaa Fiskalnega sveta,ki ga Šarec v celoti negira.Izjave Bertonclja pa ne niso resne in so pravo nasprotje realnemu stanju in še hujšemu stanju ki prihaja.
mackintosh
02. 03. 2019 18.55
-4
vas zelo skrbi za to a ne svečke, ko so pa rekli da je v sloveniji zmagal na volitvah nacionalist in lovek z veliko aferami na grbi vas pa ni skrbelo? na srečo slovenije zaradi svoje znane povezovalnosti ni zmogel oz. znal sestaviti vlade :)))
mackintosh
02. 03. 2019 18.58
-5
napaka ni lovek. lahko je lolek ali pa človek vzemite kar vam bolj paše je pa oboje pravilno :)))
NoviceResnice
02. 03. 2019 18.09
+15
Januar pridodki proračuna 6% večji, odhodki 15% povečani, levica si bo sposodla pri bednih kapitalistih 52 milijonov€ manjka, za poroštvo bodo dali ksiht od Tomičke
Romantik
02. 03. 2019 17.59
+17
rebalans je, ko so finance kompletno v rdečih številkah, ne vem kaj ta vlada dela ampak smatram da bolj malo ali nič
mackintosh
02. 03. 2019 18.19
-5
romantik ti kar smatraj tako kot v tvoji domovini to delajo. je bil ati emigrant?
vertex
02. 03. 2019 17.46
-11
24 milijard pufa je naredil noriški komunist ivan.Sami ste ga volili.
RupniK
02. 03. 2019 17.56
-8
mackintosh
02. 03. 2019 17.59
+0
to je pa ena redkih stvari rupnik ki jo imaš prav
Kollerik
02. 03. 2019 18.01
-2
jakec1575
02. 03. 2019 18.02
+6
Bodi pošten. Dolg je naredil Pahor z neukrepanjem. je pa res, da so mu zminirali na referendumu ljudje 3 pomembne zakone. Ampak vseeno. dolg se je naredil v 3 letih od zacetka krize 2008-2011, ko smo se v JS obnasali kot da ni krize. Kredite z namenom nikoli vrniti pa so vzeli tajkuni in četica podjetnikov, ki so tako scrpali denar iz svojih podjetij ven, brez davka. obvesceni so bili, da ne bo nihce odgovarjal. če pogledas listo vseh podjetij cca. 1500. ti bo jasno. JJ je đavol in cinicna razvalina. preteklost. kriviti ga za nekaj kar ni kriv je pa zlonamerno in neuceno.
NoviceResnice
02. 03. 2019 18.07
-2
To je popolna laž...to zanikajo cela dejstva, fakti, s tem lažete samega sebe
RupniK
02. 03. 2019 18.10
-3
Brakedirt
02. 03. 2019 18.10
-4
zakaj ste pa potem jokali o bankrotu in klicali trojko,ce ste bili tako uspesni?
mackintosh
02. 03. 2019 18.18
-4
no novice le vtipjaj "zunanji dolg republike slovenije po letih" pa povej kaj je laž? cca 25 mlrd porasta v letih gargamelove vlade 04-08 :)))
mackintosh
02. 03. 2019 18.24
-2
jakec za tebe velja enako le poišči na spletu. konec leta 2008 zunanji dolg rs 39 mlrd konec leta 2004 pa 14 mlrd v evrih seveda. zato pa je janez uvedel svoj računovodski standard in izsiljeval državni zbor s sprejemom njegovih računovodskih standardov.ne spomnim pa se kaj je bil predmet da je lahko izsiljeval. in se mi zdaj ne da brskat.
mackintosh
02. 03. 2019 18.35
-2
jakec1575
02. 03. 2019 18.47
+10
Makintosh. jansa je z 800 mio izvedel umetno gspodarsko rast v 1 kvaratalu 7,2% in pognal inflacijo. tajkuni so se pa ustrasili, da jim ne bo uspel notranji odkup in so vsi pohiteli v banke, kjer so imeli svoje ljudi. jansa ni kriv za gospodarsko zadolzevanje ampak direktorji vseh teh firm.
jakec1575
02. 03. 2019 18.51
+5
Kot receno zame je bil jj vedno manipulator in cinik brez primere. Vendar ni kriv za vse slabo v tej državi. so mu pa podkupljeni mediji vse prilepili, kar se je dalo. Ko clovek zacne lucidno brati vsa porocila, vidi, da imamo globoko državo, ki je orkestrirala 2 krajo stoletja. In to ni bil JJ. Žal. Ne maram ga, bi pa proklete pi*de, ki se prodajajo za levo sredino poslal na goli otok. Vse te elite, ki so oropale mlade državljanje, ki niso njihovi sinovi in hcere lepse prihodnosti.
trunck
02. 03. 2019 18.59
-5
Jakec, daj še malo preberi in se informiraj. Ne vem sicer, katere 2 kriji misliš (Patria, Teš6, Banke, Šentviški predor, ...), svs ete kraje so se začele ali so se dogajale v Janševem času. Zdaj pa logiko na plan in razmisli, zakaj se niso dogajale v recimo Drnovškovem času. Janez je hotel tajkunizirati Slovenijo z nekaj prijatli (Šrot, Bavčar, Tovšak, Cerkev, ...) in ti sos tudi skoplani največjo luknjo v bankah. Nekaj se jih je branilo pred to tajkunizacijo (Merkur), nekaj pa izkoristilo trenutek in najelo kredite za svoj račun. Ampak kriv je bil Janez, ker je začrtal takšno politiko.
mackintosh
02. 03. 2019 19.02
-5
ne kdo pa je tega kriv? a res misliš da takrat država se pravi vlada ni imela roke čez recimo temu šparovec nlb in vlada ni vedela kakšni krediti se delijo?
jakec1575
02. 03. 2019 19.19
+7
trunck, patria se ni nikoli izvedla do konca, ker je karel zmanjsal narocilo, Teš 6 placujemo mi skozi poloznice in ni del zunanjega državnega dolga, je pa zadolzenost elektrogospodarstva kjer so jj-ovi ljudje, Banke so pravi odgovor. Vsem tem firmam so banke odobrile bianco kredite. Poglej strukturo podjetij, njihovih direktorjev, malih firm itd. ta podjetja so se za manegerski odkup kreditirale tudi v tujini. Mimo vlade. kako je to vodil JJ? Ni. Firme, ki jih omenjas pomenijo v kreditnem dolgu 1,5 mrd. , 3,5 mrd pa predstavljajo firme s po 10 mio € kredita in manj. Te firme so se usedle na vlak nikoli ne bomo vrnili. Zato so krive banke in njihove vodje ter zaposleni.
jakec1575
02. 03. 2019 19.20
+10
enega bankirja nismo spravili za zapahe. enega. Ceprav so glavni krivci celotne zgodbe.
mackintosh
02. 03. 2019 19.29
-8
jakec ne boj se niso delali brez vladnega blagoslova nikoli
trunck
02. 03. 2019 19.30
-5
Jakec, krivec je samo eden in edini Janez. Ponavljam, zakaj se vsi ti niso zakreditirali za prevzeme v času Drnovška. Zakaj je celo Bajuk opozarjal Janeza na nenormalno zadolževanje, ... Patria, 900M je bilo nakazanih in prenesenih v Slo v Jožetovem žepu, ne ve pa se, kdaj so iz enega žepe šli v drugi žep. Zunanji dolg je tudi dolg Darsa, ki je gradil, da se je kar kadilo (npr. predor Šentvid je bil preplačan za štirikrat, omet je Nemcu padel na glavo, ...).