Gospodarstvo

Bankirjem za polovico ali četrtino nižji bonusi, želijo tudi vračila

Bern, 05. 04. 2023 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zadnja skupščina propadle švicarske banke Credit Suisse se je končala udarno: delničarji so zavrnili milijonske nagrade upravi. In postavlja se vprašanje – ali lahko v skladu z njihovimi odločitvami banka sploh nakaže plačo svoji upravi? Svoje pa je nato dodala še oblast - bankirjem krčijo bonuse in preverjajo, kako povrniti sredstva, ki so bila že izplačana.

Credit Suisse je pred kratkim poceni kupila tekmica UBS.
Credit Suisse je pred kratkim poceni kupila tekmica UBS. FOTO: Shutterstock

Šef Credit Suisse Ulrich Körner in preostalih 10 članov uprave so lahko ob koncu skupščine jasno čutili razočaranje svojih delničarjev, piše blick.ch. Delničarji so namreč zavrnili prejemke uprave za prihodnjih 12 mesecev. Ali to pomeni, da najvišji menedžerji banke, ki jo čakajo velike spremembe, ne bodo več plačani?

Vsekakor ne toliko, kot je bilo načrtovano. Glede na poročilo o prejemkih bi vodstvo v naslednjem letu prejelo največ 34 milijonov švicarskih frankov (nekaj več kot 34 milijonov evrov). To se ne bo zgodilo, saj naj bi bil pravni prevzem Credit Suisse s strani UBS končan v največ dveh mesecih. 

Delničarji so sicer želeli stopiti še korak dlje in korenito poseči v preostale prejemke vodstva, a so nekoliko omejeni pri uveljavljanju svoje volje. 

Na mesec naj bi vodstvo prejelo dobrih 2,8 milijona švicarskih frankov. In ta denar bi lahko prejemali kljub odločitvi  delničarjev – vsaj glede na statut banke, v katerem je glasovanje o prejemkih posvetovalne narave in ni pravno zavezujoče.

"Upravni odbor bo analiziral glasovanje delničarjev in po potrebi sprejel ustrezne ukrepe," so za Blick sporočili iz Credit Suisse. 

Poznavalci branže so k temu dodali, da imajo bankirji veljavne pogodbe o zaposlitvi, ki jim zagotavljajo dohodek. To, da bi vodstvo ostalo praznih rok, je težko združljivo s švicarsko delovnopravno zakonodajo.

Na drugi strani delniško pravo pravi, da ima glasovanje o prejemkih zavezujoč učinek. Toda pravni strokovnjak Peter V. Kunz je za Blick dejal: "Če bi delničarji hoteli upravi znižati plače, bi morali na skupščini vložiti nasprotni predlog z nižjimi prejemki."  A v pogajanjih o nižjih prejemkih bi vodstvo banke moralo sodelovati. 

Nič sicer ne kaže, da bi želeli nižje prejemke. Pred kratkim je odjeknila novica, da nameravajo v banki kljub težavam izplačati vse načrtovane nagrade vodstvu in ostalim zaposlenim. Opustili naj ne bi niti načrta o zvišanju plač. Za skupaj okoli eno milijardo švicarskih frankov (1,01 milijarde evrov) bonusov vodilnim pa naj bi banka večinoma že izplačala. 

Ko je dovolj tudi oblastem

In ko je torej že kazalo, da morda večjih posledic za bankirje, ki so banko spravili v težave, ne bo, so se oglasile še švicarske oblasti. Credit Suisse so naročile, naj prekliče ali zmanjša za 50 ali 25 odstotkov vse variabilne prejemke za najvišje tri ravni vodstva.

Banka mora tudi preveriti, ali je mogoče izterjati že izplačane variabilne prejemke - in o tem poročati pristojnim organom.

Ukrep naj bi prizadel okoli 1000 zaposlenih. 

Zaposleni sicer lahko zoper odločitev še sprožijo tožbo. Zakon o bančništvu določa, da lahko vlada sistemsko pomembnim bankam omeji bonuse, če država "neposredno ali posredno dodeli državno pomoč iz zveznih sredstev".

Zaposleni, ki jim je bil zdaj ukinjen ali znižan prejemek, pa lahko uveljavljajo svoje terjatve do banke na sodišču oziroma vložijo pritožbo zoper odločitev ministrstva za finance. 

Bi morali bankirji za svoje spodrsljaje odgovarjati?

Zgodba o Credit Suisse sicer v Švici niti po prevzemu banke ni izginila iz zavesti ljudi.  Če parlament ne bo sprejel strožjih pravil, želijo predvsem mladi vzpostaviti ljudsko iniciativo.

Predsednik Mladih liberalcev Matthias Müller je dejal, da ocenjujejo, da je trenutna ureditev neprimerna.  "Potrebujemo vitko, a strogo bančno ureditev. Vsak, ki na kolena spravi sistemsko pomembno banko, mora kazensko odgovarjati," pravi. V zakonu mora biti tudi določeno, da je prepovedano izplačevanje bonusov v primeru, da banko rešuje država, že izplačane bonuse pa je mogoče zahtevati nazaj. 

Tudi organ za nadzor finančnega trga (Finma) je treba profesionalizirati in mu dati več pooblastil, menijo. Ocenjujejo tudi, da gre za premalo aktiven organ, saj da bi lahko bilo marsikaj drugače, če bi Finma v Credit Suisse odločneje posredovala. 

Kaj se je zgodilo z nekoč uspešno banko?

Za zmešnjavo, v kateri se je zdaj znašel 167-letni švicarski posojilodajalec, je mogoče kriviti niz škandalov v dolgih letih, menjave najvišjega vodstva, izgube v višini več milijard evrov in nespodbudno strategijo, poroča Reuters.

Razprodaja delnic Credit Suisse se je začela leta 2021, sprožile pa so jo izgube, povezane s propadom investicijskih skladov Archegos in Greensill Capital.

Januarja 2022 je nato Antonio Horta-Osorio odstopil s položaja predsednika zaradi kršitve covidnih pravil, le osem mesecev po tem, ko so ga najeli, da reši banko v težavah.

Julija istega leta je novi izvršni direktor in strokovnjak za prestrukturiranje Ulrich Körner predstavil strateški pregled – vendar mu ni uspelo pridobiti zaupanja vlagateljev.

Neutemeljene govorice o morebitnem propadu banke lansko jesen so stranke pognale v beg.

Credit Suisse je nato februarja potrdila, da so stranke v četrtem četrtletju dvignile 110 milijard švicarskih frankov, medtem ko je banka utrpela največjo letno izgubo od finančne krize – v višini 7,29 milijarde švicarskih frankov. 

Delnice Credit Suisse so v zadnjih 12 mesecih izgubile več kot 75 odstotkov svoje vrednosti. Banko je na koncu prevzela UBS. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
06. 04. 2023 12.43
+3
Se spomnite kako so sredi Ljubljane prišli avstrijci po svoje direktorje v svojo banko (stolpnico na Dunajski) in ji v pol ure zaklenili vrata in poslovanje. Naši direktorji iz te iste banke so odkorakali pa na dopust.
ajdanakolesu
06. 04. 2023 12.37
+3
V Sloveniji za noben bankrot bank nihče ni vrnil nagrade za uspešnost, noben nadzornik, vodstvo ni bilo finančno kaznovano, ali mu bila ukinjena plača za 1/4. V Švici tile mandeljci ne bodo dobili službe nikjer v Svici, v Sloveniji so se po dokapitalizaciji bank, gospodje presedli v drugo državno ustanovo, borzo, banko, zavarovalnico...
slovenskidelavec
06. 04. 2023 12.35
+2
za koliko so dvignili svoje storitve, meni za 140 %. banke zapret in delat z gotovino.
terlox
05. 04. 2023 19.50
+4
Tu se kaze vsa pokvarjenost bankirjev. V prejšnji krizi se jih je reševalo, potem so si izplačevali bogate nagrade zaradi uspesnega poslovanja (seveda je bilo uspešno če se jih je zasipalo z denarjem), zdaj spet propadajo, jih spet rešujemo in bi si spet izplačali nagrade. Pokveke pokvarjene...
VelikoVedro
05. 04. 2023 19.50
+2
Noro :D Zavoziš podjetje v tla in dobiš bonus. Ampak malo manjši. Kasta.
Anonymous111
05. 04. 2023 19.04
+6
tam se menijo v nekih miljardah, v Sloveniji pa nemorš dvignat 5000€ brez da te vprašajo, '' zakaj pa to potrebujete '' mislim katastrofa
grumf
05. 04. 2023 19.37
+3
Pa ne met v banki, če vam gre vse tolk na živce. Sej ni nujno...
LocoCoco
05. 04. 2023 18.51
+5
Kot janšisti...zavozili so državo, zdaj pa se še hvalijo...
lokson
05. 04. 2023 20.05
-1
osancta simplicitas
05. 04. 2023 18.51
+7
Ali pa v najslABŠEM primeru na minimalca! Zagonili so milijarde in oni bi nagrade!
osancta simplicitas
05. 04. 2023 18.50
+8
Vse te bankirje pozapret!
Bebec
05. 04. 2023 18.46
+6
vvvilice
05. 04. 2023 18.43
+13
Norost! Banka propade, oni bi mega nagrade! Brez sramu. Za slabo delo. Kakršnakoli podobnost s politiko je zgolj namerna.
vvvilice
05. 04. 2023 18.42
+8
Čedalje slabši ljudje vodijo karkoli že, hočejo pa ogromno. Svet se je postavil na glavo. Edino mi, običajni ljudje, vse to financiramo od naših, v primerjavi z njimi, izjemno skromnih dohodkov.
Banion
05. 04. 2023 18.04
+11
zanimivo, švicarji so pri reševanju te banke mrtvo hladno izbrisali vse podrejene obveznice z obrazložitvijo da so tako prihranili denar davkoplačevalcem in ni ga junaka ki bi se pritožil kot to počno razlaščenci pri nas kajti država jih ne zna vprašati od kod jim denar in kje imajo potrdilo da so pošteno plačali vse davke
terlox
05. 04. 2023 19.52
+2
Tudi v Švici bodo glede tega padale miljardne tozbe... 100%..
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2023 17.40
+21
Samo pri nas se dogaja, da narod niti ne pisne, ko banka bivšemu predsedniku uprave NLB izplača milijon EUR nagrade, ... medtem, ko država izdatno injicira močne doze kapitala za pokrivanje "bančne luknje". Zato samo čestitke Švicarjem!👋👋👋 Res je nehigienično in odurno, da vodstvo banke, ki je propadla, dobi še nagrado za očitno slabo vodenje. Tudi za v bodoče bi moral biti to poduk vsem bankirjem - v primeru propada bi se moralo reševati izključno banke in imetnike vlog,... na noben način in v nobenem primeru pa ne tudi bankirjev. Še več,... ti bi morali biti kazensko odgovorni za slabo vodenje. Potem takih težav s propadanjem bank ne bi bilo več, sploh pa ne v večjem številu.
Banion
05. 04. 2023 18.05
+11
samo pri nas se tudi dogaja da razlaščei imetniki podrejenih obveznic tožijo in da o tem odloča še ustavno sodišče, ki vemo kako je. V švici so jih tudi razlastili a nihče niti ne pisne
grumf
05. 04. 2023 18.07
+4
Ko rečete "podrejena obveznica" vam v resnic sledi samo še ene 3% bralcev..
Reycis
05. 04. 2023 18.22
+5
To so bile coco obveznice, ki bi bile brez reševanja banke vredne nič. S to potezo so po njihovih besedah strošek reševanja banke znižali na še sprejemljivega, torej če tega nebi naredili banke nebi reševali in bi bile te obveznice itak vredne nič. Če mene vprašaš zelo slaba racionalizacija očitno nelegalne rešitve. Podobno je bilo pri naši NKBM.
grumf
05. 04. 2023 17.35
+9
Hehe, delničarji... vi ste jim podpisali take pogodbe.. kako zdej?
Sickk 2
05. 04. 2023 17.31
+10
Kr naj delajo zastonj, sj so se dost usi nakradl...
devote
05. 04. 2023 17.28
+4
no, to so super novice... kako se lomijo bidnovi hlapci... je prav imela Vanga...
arctic
05. 04. 2023 17.30
+3
vanga je napovedala zdruzitev ubs in swiss? :D
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2023 17.34
+6
Ja, napovedala je burno skupščino delničarjev Credit Suisse.🤣🤣🤣
St. Gallen
05. 04. 2023 18.00
+0
ACC0
05. 04. 2023 17.17
+3
Tudi najboljšim se zgodi. Podobno kot Barings banka.
heroj2000
05. 04. 2023 17.08
+8
natmat
05. 04. 2023 17.04
+18
Bankirje in razne borzne mešetarje dati na hladno kot so to naredili na Islandiji!!!Pa bi bila blaginja tudi za vse ljudi ki sedaj životarijo!!!