Gospodarstvo

'Biobrazilska' vozila

Hamburg, 01. 10. 2006 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot dve tretjini vseh letos prodanih avtomobilov v Braziliji poganja biogorivo, samo ali mešano z bencinom.

Vozila na glavni cesti Sao Paula
Vozila na glavni cesti Sao Paula FOTO: Reuters

Brazilija ima med vsemi državami najbolje razvito mrežo za ponudbo biogoriva. Sem spadajo tako polnilne postaje kot tudi tovarne, ki proizvajajo kot biogorivo uporaben etanol. Po mnenju analitikov bi druge države potrebovale leta, da bi razvile podobno razvit in učinkovit sistem, kot so ga ustvarili Brazilci.

Volkswagen je v Braziliji leta 2003 prvič predstavil tako imenovano vozilo s prilagodljivim tipom goriva oziroma Flexible Fuel Vehicle (FFV). FFV-avtomobile poganja tako neosvinčen bencin kot tudi etanol. Od takrat zanimanje za avtomobile FFV v Braziliji ne upade. Večino svojih modelov so za brazilski trg prilagodili avtomobilski proizvajalci Volkswagen, General Motors in Fiat.

Medtem na Švedskem pričakujejo, da bodo ob koncu letošnjega leta FFV-avtomobili predstavljali 20 odstotkov vseh novoprodanih vozil. Prodajo teh vozil vzpodbuja tudi švedska zakonodaja, saj so kupci bioetanola oproščeni plačila davka, voznikom FFV-vozil pa v mestnih središčih tudi ni potrebno plačevati parkirnine.

V Braziliji zaradi visoke razvitosti na področju biogoriva razmišljajo, kako bi svojo tehnologijo ponudili tudi drugje po svetu kot odgovor na naraščajoče cene nafte.

Načeloma je mogoče veliko večino novih avtomobilskih modelov prilagoditi na FFV-tehnologijo. Ta vozila po mnenju številnih strokovnjakov predstavljajo najboljšo kratkoročno rešitev v obdobju, ko cene nafte naraščajo, v veljavo pa stopa tudi ostrejša zakonodaja s področja varovanja okolja.

Negativne posledice?

Svetovni sklad za varstvo narave (WWF) sicer opozarja, da lahko ima proizvodnja biogoriva tudi številne negativne posledice. Med temi je predvsem neracionalno upravljanje z vodo, krčenje gozdov, vplivi na kmetijstvo in predvsem proizvodnjo hrane. V skladu sicer pozdravljajo biogoriva kot alternativo uporabi fosilnih goriv, ki so glavni vir toplogrednih plinov, kljub temu pa je potrebno pri njihovem pridobivanju upoštevati tudi naravo, menijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.