Gospodarstvo

Blagovne znamke na pragu izumrtja?

Portorož, 13. 04. 2018 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec/Jaka Vran
Komentarji
14

Ali lahko pričakujemo, da v prihodnosti ne bomo imeli več blagovnih znamk? To se lahko zgodi hitro, če bodo države presodile, da se ne znamo odločati, kaj je za nas dobro in kaj ne. Za "nezdrave izdelke" bi uvedle enotne embalaže. Pa imajo pravico, bi to imelo učinek? O tej problematiki je na Slovenskem oglaševalskem festivalu govoril Ron Cregan, oblikovalski in komunikacijski strokovnjak.

Regulacija držav ogroža blagovne znamke, meni Cregan.
Regulacija držav ogroža blagovne znamke, meni Cregan. FOTO: POP TV

Ali ima država pravico, da nam diktira in prepoveduje stvari, ki sicer sodijo v domeno našega vsakdanjega življenja? Ima pravico, da regulira naše odločitve – torej, da jemo sladkarije, slane prigrizke ali pijemo sladke pijače in alkohol? Je smiselno, da bi na te "nezdrave izdelke" preprosto prilepila zdravstvena opozorila in uvedla enotne embalaže, podobno kot za cigarete? Ron Cregan meni, da ne. Ljudje se znamo sami odločati in znamo presoditi, kaj je dobro in kaj ne. Odločitev, ali bomo pili alkohol, pojedli sladkarijo ali slan prigrizek je naša temeljna pravica. Vloga države je, da nas izobražuje na tem področju in ne prepoveduje. Da na nas prenaša pozitivna sporočila in ne negativna, je prepričan. Navedel je primer, kako bi se lahko glasilo preprosto sporočilo, ki bi ga lahko uporabila država v primeru sladkih pijač in alkohola.

Z zakonskim prepovedovanjem in ustrahovanjem vlada ne bo prišla daleč, ne bo imelo nobenega učinka, meni Cregan. Strah namreč povzroča nič drugega kot demotivacijo. Po njegovem mnenju se države problemov lotevajo z zakoni zato, ker je to lažje kot izobraževanje. "Najlažje je vriniti še eno določilo v zakon. Izobraževanje pa zahteva veliko prizadevanje in kreativnosti na več področjih."

Irec Ron Cregan ima 30 let izkušenj v komunikacijski industriji. Kot oglaševalec je razvil številne uspešne strategije za priznane blagovne znamke. Ker je šla zakonodaja tako daleč, da je začela ogrožati kreativnost podjetij, zlasti področje oblikovanja embalaže, je lani ustanovil gibanje Endangered Species (ogrožene vrste), da bi obveščal o tem problemu. Trenutno svetuje številnim mednarodnim blagovnim znamkam v sektorjih pijač, luksuznih izdelkov in športa.

Zato se Cregan ne strinja, da bi se država promocije zdravega načina življenja lotila tako, da bi od proizvajalcev sladkarij, sladkih prigrizkov, sladkih in alkoholnih pijač ... z zakonom zahtevala, da uvedejo enotne embalaže ali na njih nalepijo zdravstvena opozorila. Kar pomeni, da bi bili na primer Coca Cola in Cocta pakirani v enake steklenice ali vsi čipsi v enake vrečke. Torej, da bi se zakrila vsa prepoznavna zunanjost izdelkov. Povedano drugače, proizvod ne bi bil več blagovna znamka. Tak ukrep namreč ne bi otežil le nakupovanje potrošnikom, ampak bi pomenil resnično grožnjo obstoju blagovnih znamk. Podjetja v gradnjo in pozitivno podobo svojih blagovnih znamk namreč vlagajo ne samo veliko denarja in časa, ampak tudi veliko znanja. So njihova kreativnost, intelektualna lastnina, ki jim pomeni ogromen kapital.

Cregan zato opozarja, da se blagovne znamke zdaj soočajo z morda največjim izzivom v zgodovini. Regulacija jih stiska ob zid in grozi z najhujšim – izbrisom identitete. Uničujoča zakonodaja, ki pod pretvezo omejevanja prekomerne potrošnje in blaginje prebivalstva uničuje največji kapital podjetij, ne prinaša dolgoročnih koristi za nikogar. Tudi za potrošnike ne, saj se v svetu blagovnih znamk lažje znajdejo. Pripadnost določeni znamki namreč tudi pomeni, da potrošnik hitreje izbere in prepozna kakovost. "Pozabite na čustva, barve, CGP, legendarne slogane … na vse, kar so nekatera podjetja gradila desetletja ali celotno stoletje. Sedaj je regulativni organ tisti, ki ima vse niti v svojih rokah, kar pa ni dobro ne za blaginjo ljudi, še manj pa za zaposlene v marketingu in oglaševanju," je povzel Cregan.

Sicer pa je na dvodnevnem 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu v Portorožu svoje zgodbe, znanje, ideje in izkušnje delilo okrog 40 mednarodnih in domačih strokovnjakov. Letošnja izpostavljena tema je bila Slavimo kreativnost, slavimo posel, s katero so v ospredje postavil prispevek oglaševalske industrije kot celote.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
15. 04. 2018 07.57
+1
Kaj pa flancate na Popu?
nikhrast
14. 04. 2018 17.41
-1
Poglej koliko teh znamk je že izginilo, koliko T-srajc še imaš z napisom gor, kompanija je pa že zdavnaj propadla. Koliko avto kompanij je propadlo v Ameriki, koliko trgovinskih verig..., konkurenca naredi svoje. Isto pri hrani, supermarketi imajo zdaj dva oddelka za sadje, zelenjavo..., polovico tega je zdaj bio ali organic.
tamiflu
14. 04. 2018 13.29
+2
..in korporacije bodo to mirno dopustile...
mastaflash
14. 04. 2018 12.59
+1
ma koga brigajo ti brezveznjakovici
Borec21
14. 04. 2018 12.10
+1
Tole je za v Pavliho kaj odtipkaš v google ko kaj iščeš kot BZ
macro
14. 04. 2018 10.14
+5
Prevent, Rog, TAM, Metalna, TVT Boris Kidrič, Mura, Tovarna sladkorja Ormož, Toper, Iskra Delta, Iskra Tobačna Ljubljana, IUV, Tomos
Mladi? Plasto
14. 04. 2018 09.21
+4
"Pripadnost določeni znamki namreč tudi pomeni, da potrošnik hitreje izbere in prepozna kakovost." .... gospod ne ve kaj govori .... v članku je zapisano , da bi lahko bili v enotnih embalažah izdelki ,ki so ŠKODLJIVI .... gospod crogan pa govori o tem , da kupev v znamki prepozna kvaliteto !!!! - kar pomeni , da nas korporacije DOKAZANO IN OČITNO še naprej hočejo vozit ,ko ovce ..... gOSPODU cROGANU SE GRE ZA NJEGOV KRAVATARSKI ŠIHT in božični bonus ... in to je to
RedCell
14. 04. 2018 12.53
+4
Al pa ce uvedemo se nalepke za na celo: Sem Slovencelj, na vse se spoznam...tebi jo pa prvemu nalepimo na tintaro
olimpija35
14. 04. 2018 09.06
+2
to lahko pride ven samo od liberalcev hahahah taksne police kot jih vi sanjate so imele komunistične države ne tako dovgo nazaj hahah
hotchilipoper
14. 04. 2018 08.56
+12
Filajo nas z reklamami,z junk hrano,obenem pa na ves glas tulijo,kako je treba živeti zdravo-marš
blazter
14. 04. 2018 08.28
+6
Demokracija? Samoodločanje? Dajte no.
ni_mi_vse_eno
13. 04. 2018 22.34
+8
Preverite na strani ECB in se prepričajte, da je to korporacija, ki skrbi za profit svojih delničarjev. (google, ECB shareholders). Mnogi mislite, da ima država neko moč nad korporacijami, pa to ne drži. V svetu so vse države zadolžene, korporacije pa upravljajo z "nagradami politikom", ki delajo v prid korporacijam. Zato pride do upora ljudstva, ker država ne deluje v prid ljudem, ampak zažira ljudi z davki in kopiči vedno večje dolgove iz korporacij na pleča ljudstva (dolg bank - bančna luknja - se je prelil v proračun), medtem ko so nagradili prvega odgovornega z miljon evri nagrade (Kramar). Največji vpliv pa ima korporacija, ki nam raji in državi ustvarja potiskane papirčke iz nič za dolg in obresti na obresti. (Uči se: Corporatism Explained).
tomi.passion@gmail.com
13. 04. 2018 22.01
+21
Počasi a zanesljivo se spreminjamo v hibrid fašistično, komunistično, feministične ideologije. Elita nas ves čas nadzoruje, država nam bo govorila kaj ja in kaj ne, če pa pogledate medije in politiko, se vse vrti samo okoli žensk - moški je izbirsan in zreduciran na minimum. Razlog? Žensko je lažje manipulirati in če manipuliraš žensko, manipuliraš otroke in posledično še moške, ampak ja, žal je svet vse preveč poln bedakov, ki si želijo takšne diktature, da jim ne bo potrebno več razmišljati in nositi odgovornosti, saj bo le-to prevzela država.
Butalci2013
13. 04. 2018 21.20
+3
coca cola je coca cola cockta je pa cockta..lahko dajo obe v belo steklenico ampak jaz bom vedel katera je coca cola in to bom kupil pa če je za mene zdravo ali ne....samo enkrat se živi in če ne bom mogel jesti sladkarij, piti coca colo, ...dovolj sem star, vem kaj je dobro in uživam v teh stvareh,...