Gospodarstvo

Blažitev gospodarskih posledic: zamik bančnih obveznosti

Ljubljana, 16. 03. 2020 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
7

Gospodarsko ministrstvo pripravlja ukrepe za blažitev posledic izbruha koronavirusa za podjetja, je v izjavi za medije povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Med možnimi ukrepi je izpostavil zamik bančnih obveznosti za pol leta. Ukrepe pripravljajo tudi na finančnem ministrstvu.

Minister Zdravko Počivalšek je danes, potem ko si je ogledal skladišče Zavoda RS za blagovne rezerve, potrdil, da ministrstvo pripravlja ukrepe za vsa podjetja, tako za mala, srednja in velika, rešitev iščejo tudi za samostojne podjetnike. "Samozaposlenim želimo pomagati enako kot ostalim. Govorimo o interventnem zakonu, kjer naj bi refundirali 40 odstotkov plač," je pojasnil.

Treba je narediti vse za ohranitev delovnih mest in za zagotovitev likvidnosti podjetij, je izjavil Zdravko Počivalšek.
Treba je narediti vse za ohranitev delovnih mest in za zagotovitev likvidnosti podjetij, je izjavil Zdravko Počivalšek. FOTO: Dreamstime

Omenil pa je tudi možnost ukrepa, s katerim bi vsemu gospodarstvu vsaj za šest mesecev zamaknili bančne obveznosti. Treba je narediti vse za ohranitev delovnih mest in za zagotovitev likvidnosti podjetij, je pojasnil.

Da pripravljajo rešitve, s katerimi se bodo za podjetja in podjetnike ublažile finančne posledice epidemije novega koronavirusa, so navedli tudi na Ministrstvu za finance. Z rešitvami za podjetja in podjetnike se bodo podaljšali roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom, kot sta finančna uprava in Ajpes. Kot ukrep napovedujejo tudi odlog plačila določenih finančnih obveznosti. Ukrepi se bodo nanašali tako na finančni kot na administrativni vidik poslovanja podjetij in podjetnikov, so sporočili z ministrstva.

Vsi ukrepi za preprečevanje in lajšanje posledic epidemije bodo začeli veljati pravočasno, so zagotovili na finančnem ministrstvu in pri tem zagotovili, da je v tem trenutku prva prioriteta porabe javnega denarja reševanje človeških življenj in zagotavljanje zdravljenja vseh obolelih.

Spomnili so, da je vlada v soboto zaradi izrednih razmer začasno zadržala sredstva in jih preusmerila v proračunsko rezervo. Ta denar je namenjen in se bo porabil za zdravljenje ljudi ter za aktivnosti, ki bodo omejile širjenje epidemije novega koronavirusa in pozneje odpravile njene posledice.

Minister Počivalšek je medtem ocenil, da se delo v podjetjih, kjer ga lahko zagotovijo na varen način, mora odvijati naprej. "Verjamem, da je naše gospodarstvo v stanju zadeve organizirati na ta način. Imamo precej zelo uspešnih primerov v praksi, ko so zagotovili proizvodnjo na način, da ni stika med delavci in se okužbe ne morejo širiti," je dejal.

Minister Zdravko Počivalšek verjame, da je naše gospodarstvo sposobno oragnizirati delo na varen način.
Minister Zdravko Počivalšek verjame, da je naše gospodarstvo sposobno oragnizirati delo na varen način. FOTO: Miro Majcen

Zagotovil je tudi, da delajo vse, da ne bi v Sloveniji prihajalo do kilometrskih zastojev tovornih vozil. Kot je poudaril, pa tu ni časa za meddržavne sporazume, pač pa za hitro komunikacijo odgovornih ministrov z ministri sosednjih držav. "Si pa ne moremo privoščiti, da bi mi postali žep za ta tovorna vozila. Zato je stvari treba doreči ne le s sosednjimi državami, ampak tudi z državami, ki so bolj oddaljene. Tako lahko zagotovimo, da tovornjaki lahko vstopajo v Slovenijo, jo organizirano prečkajo in tudi zapustijo. Tu ni prostora za neusklajene akcije," je povedal in pojasnil, da je danes na to temo že govoril s hrvaškim gospodarskim ministrom Darkom Horvatom.

Počivalšek je komentiral tudi napovedi Nemčije o morebitnem zaprtju meja s sosednjimi državami. Pojasnil je, da zaprtja mej ali govora o ustavitvi proizvodnje v Nemčiji v tem trenutku še ni. Takšen ukrep bi gotovo imel neposredne posledice na naše delovanje, vendarle pa minister verjame, da se to ne bo odvilo v tej smeri.

Podrobneje je pojasnil tudi navodilo o zaprtju nenujnih trgovin. Izjeme tako veljajo za živilske trgovine, za trgovine s kmetijskimi produkti in za ostale prodajalne, ki so nujno potrebne za delovanje države, prav tako trgovine za grosistično oskrbo z gradbenim materialom. "Zaprte so trgovine, kjer prihaja do menjave kupec - prodajalec, ne pa grosistična oskrba na terenu," je poudaril.

Minister verjame, da pri tej odredbi ne bo treba intervenirati z inšpekcijo, saj je prepričan, da smo "vsi dovolj odgovorni in da uredbo jemljemo resno".

Pasica posebne oddaje PRAVA
Ostanite doma
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
18. 03. 2020 18.43
Corona še zdaleč ni na vrhuncu, prinaša pa velik gospodarski deficit. V avstriji, se že o tem razpralja, saj se je v enem dnevu na zavudu za zaposlovanje(ams) prijavilo 16000 ljudi! In za raliko od našega počivača Počivalška so danes srejeli proračun pomoči za gospodarstvo in zaposlene v višini 10%bdp oz. 38mrd€. Saj se zavedajo , da bodo le z odločnostjo najceneje in najhitreje izplavali iz gospodarske krize, ki sledi. Spet bo trda predla.
zakkram
17. 03. 2020 10.45
Zaradi te situacije ki je nastala, se bo treba kar malo ornk zadolžit,po moje kr za 5 miljard evrov,če ne kr celoletni bdp 10 miljard ali več,ker to nebo zdržalo,skoraj vsa podjetja v evropi se počasi zapirajo,preden se bo to spet popravilo bo trajalo celo večnost,oni kr mislijo da ko bo poletje,da bo mimo,ja a pol pa vse spet po starem,folk si ne bo upal več tko množično potovat,sploh,ko bo naslednja zima nas verjetno čaka še hujši udarec,seveda rad bi videl,da se to umiri,sam ne verjamem da se bo
smajser1
16. 03. 2020 21.47
+3
Pocivalsi je ocenil, da delo v podjetih mora oz lahko poteka nemoteno naprej, saj podjetja zagotavljajo varen nacin dela...pa kje ta clovek zivi...v vecini niti dezinfekcinskega mila nimajo....se en fokaz da se jim je... za delavca
Jožajoža
16. 03. 2020 18.58
+1
spet bodo profitirali kvazi podjetniki in barabuni,ki verižijo firme. in seveda znanci in prijatelji politikov,ki so sedaj na oblasti.
JakaM
16. 03. 2020 18.56
+5
Dejstvo je tudi, da če nekomu prepoveš poslovanje moraš nekaj dati ...
robi1971
16. 03. 2020 17.46
+23
Dejstvo je, da odlog plačila davčnih obveznosti za podjetnika, ki 2 ali 3 mesece ne bo ustvarjal prihodkov na trgu ni rešitev. Smiselna bi bila oprostitev plačika prispevkov za čas, ko ne bo delal.
Rožice cvetijo
16. 03. 2020 16.59
+3
Minister verjame, da pri tej odredbi ne bo treba intervenirati z inšpekcijo, saj je prepričan, da smo "vsi dovolj odgovorni in da uredbo jemljemo resno". Ali te dni živi na luni? Ssmo inšpekcija in kazni!