Gospodarstvo

Blokirajte Viso, če ste spletno kupovali v Nemčiji

Ljubljana, 03. 11. 2009 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V največji slovenski banki NLB nekatere izmed uporabnikov kreditne kartice obveščajo o priporočljivi blokadi kartice zaradi zlorabe pri enem izmed nemških spletnih trgovcev.

Če so vam ukradli podatke, je takojšnja blokada kartice najboljša rešitev, s katero boste z malo sreče preprečili najhujše.
Če so vam ukradli podatke, je takojšnja blokada kartice najboljša rešitev, s katero boste z malo sreče preprečili najhujše. FOTO: iStockphoto
Mojca Strojan, tiskovna predstavnica pri NLB, nam je povedala, da so v petek, 30. oktobra, od mednarodnega kartičnega sistema Visa prejeli obvestilo o vdoru v omrežje E-trgovca v Nemčiji, ki naj bi se zgodilo v enoletnem obdobju med 27. oktobrom 2008 do 2009.

Med vdorom preko spleta naj bi nepooblaščene osebe pridobile vse potrebne podatke, s katerimi lahko opravljajo nakupe preko spleta. Po besedah tiskovne predstavnice naj ne bi šlo za veliko število prizadetih komitentov, saj naj bi bilo število tistih, ki so nakupovali v določenem času pri določenemu trgovcu, dokaj majhno.

Zavedajo se, da tovrstni primeri pomenijo zelo veliko tveganje za nastanek morebitne finančne škode za njihove komitente, zato v skladu s poslovno prakso takoj izpeljejo vse potrebne aktivnosti, da možnost nastanka zlorab preprečijo ali vsaj minimizirajo v največjem možnem obsegu. V NLB trdijo, da tovrstne primere obravnavajo urgentno, s takojšnjo odzivnostjo in hitrimi reakcijami, med katere sodi tudi obveščanje strank o ukrepih, ki jih v tem primeru izvajajo v banki.

Uporabnike, ki naj bi v tem času spletno nakupovali pri določenem nemškem spletnem trgovcu, smo kontaktirali in jim svetovali, naj preventivno blokirajo oziroma zamenjajo svojo kreditno kartico ter jo nadomestijo z novo. Mojca Strojan, NLB

Poudarjajo, da je zelo pomembno, da imajo stranke v bančni bazi osebnih podatkov prave telefonske številke, prave e-naslove in druge osebne kontakte, kajti le tako jih lahko hitro in ažurno obvestijo o varnostnih ukrepih za preprečevanje zlorab. Zloraba se ni zgodila prvič, pred kratkim so si uporabnike podobno privoščili v Združenih državah Amerike.

Če ste spletno kupovali tudi vi in ste v dvomih, ali ste potencialno ogroženi, lahko kot komitent NLB pokličete kontaktni center NLB na telefonsko številko (01) 477 2000 in preverite vaš status.

Spomnimo, za uspešno opravljen nakup preko spleta potrebujete številko kartice, ime in priimek lastnika, datum veljavnosti kartice (vsi ti podatki so reliefni zaradi odtisa na prodajnih mestih, kjer še nimajo POS-terminala) ter tromestno varnostno CVC kodo, ki je napisana na hrbtni strani kartice, zato poglejte, kakšne so skrivnosti plastičnih velikanov.

Sami lahko preverite, kako enostavno si je zapomniti tri številke, torej si lahko nepošten trgovec, natakar ali prodajalec, ki je prebral vaše podatke, privošči nebrzdano spletno nakupovanje.

Preverite tudi, kako poteka prevara s plačilnimi karticami in katere kartice so popolnoma neodvisne od vaše banke.

Ko vam podatke ukradejo, za zlikovce ni omejitev, saj mednarodni plačilni sistemi veljajo skoraj povsod po svetu.
Ko vam podatke ukradejo, za zlikovce ni omejitev, saj mednarodni plačilni sistemi veljajo skoraj povsod po svetu. FOTO: iStockphoto


  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MCX
06. 11. 2009 11.52
Mastercad je zakon. Visa že kot auto ni bila kaj prida !!!
ynos
04. 11. 2009 08.53
Spletno kupovali v kateri trgovini in kdaj? Piše, da se je zloraba zgodila v eni trgovini v določenem obdobju.
gemini62
04. 11. 2009 07.27
v bistvu pri današnji tehnologiji ne razumem, zakaj je treba vznemirjati vse potencialne kupce oziroma kar vse imetnike VISA kartic. Saj danes lahko vodimo tudi tajni, kodirani seznam podatkov transakcij tako po številkah kartic kot po identifikacijskih podatkih prejemnikov denarja z njih in v primeru prijave zlorabe, se računalniku zgolj naroči, naj izpiše vse ustrezne navzkrižno ujemajoče se kartice in lastnike teh se potem obvesti individualno. To bi imelo navsezadnje tudi minimalne negativne psihološke učinke na bančne komitente, mar ne ?
BILI_PITON
04. 11. 2009 00.27
CE BANKA PONUJA DODATNO VARNOST,KOT REGISTRACIJA KARTICE S KATERO PRIDOBIS POSEBEN PASSWORD ZA NAKUPOVANJE PREK SPLETA KOT PIN NUMBER , STE LAHKO BREZ SKRBI, NO TAKO JE VSAJ V VELIKI BRITANIJI
proofreader
03. 11. 2009 22.35
NLB ima pa zadnje čase stalno neke težave z varnostjo?
strigalca
03. 11. 2009 22.26
Spadam med tiste srečneže, ki s svojo pokojnino komaj lahko kupim najnujnejše in me ni strah pred zlorabo kartice na spletu, ker o takih nakupih sploh ne razmišljam. Kar potrebujem - si lahko sploh privoščim - vedno najdem v naših trgovinah.
Boyhazard
03. 11. 2009 21.07
Mislim, da če bi pri 24k** bili zakaj, bi tudi napisali za katero E-trgovino se gre in ljudje bi bili dosti bolj hvaležni. Za NLB pa delajo full reklamo, kao prikrita reklama v članku. J... ga, banka se je znašla, loleki na 24k** pa ne.
Zenma01
03. 11. 2009 19.54
kolenczan huh tele kartice so pa ZLO zasitene... tega ne nardi usak amater, pa tud "PRO HACKER" nebi sam tega naredu...
Scheke
03. 11. 2009 19.54
Po moje je Janša kriv, ne ne, Pahor. To je zarota. Zihr so farmacevtske družbe zadaj. Upam, da bodo kmal pogruntal to obsedenost. Sproste se mal...
Zenma01
03. 11. 2009 19.52
titovka
03. 11. 2009 18.19
ni evrov ni kartic...sem brez skrbi!!!!!
pravicnez@gmail.com
03. 11. 2009 18.01
In katera je bila, butast članek brez bistva, Vondurhmustau GmbH?
Tintara
03. 11. 2009 16.45
VSI ZAMENJAJTE KARTICE!!! TAKOJJ...tudi banke znajo tržit, če ne drugače preko menjav kartic, bolje malo kot nič ...hahahaha
CDROM
03. 11. 2009 16.40
Obstajala bi tudi možnost, da je to lažni preplah, da bo narod blokiral kartice in si nove naročal, ker s tem bi banka zaslužila svoje. Prvo se plača blokada kartice, nato pa še novo. Sramota kako te vsi skubijo, če le imajo možnost!
kolenczan
03. 11. 2009 16.38
te kreditne kartice niso poplnoma nič zaščitene...
dejkometod
03. 11. 2009 15.48
Hvala bogu da sem zamenjal banko že pred časom. Vse je bilo narobe. Kjer sem zdaj nimam problemov, tudi osebno svetovalko, Vse se da pogovorit. Kar pa se kartic tiče pa je najbolje plačati v prisotnosti prodajalca, natakarja,... doma in v tujini in voditi strogo evidenco . Imeti nekaj keša, dvig na bankomatu te "oskubi" za veliko provizijo . Kaj se dogaja v NLB ne vem in me ne zanima .Mislim pa da se bodo uredile zadeve. S karticami pa je treba biti previden, še posebej pa z gesli, še posebej pa s klasičnimi slipi ki jih ponujajo ponekod po svetu.Previdni moramo biti na bankomatih doma in v tujini. Kartice so dobre, kot nekoč čeki , so pa tudi velika potuha in si je treba voditi evidenco potrošnje na ka kartici in osebnem računu, drugače se zakvačkaš. In redno sproti sodelovati z osebnim bančnikom/ bančnico ki lahko svetuje, omejuje,... Kako pa je z VISA kartico ,... pa je treba vedeti da je treba vsako spremembo javiti enoti ki vodi kartico in račun. Zato pa je dobro imeti vsako kartico limitirano na določen znesek ki je znan samo komintentu in vedno na dosegu samo komintentu. Huje je pri AMERICAN EXPRESSU, DINERS, ki so nelimitirane kartice, to pomeni da imaš neomejeno potrošnjo v trgovini, hotelu, ... omejitev pa je pri dvigu gotovine kot se dogovori v banki, za poslovanje doma in v tujini. Pa še to plačamo nemalo provizijo, odvisno od dviga gotovine, zato je najboljše plačevanje kar s kartico samo. Osebno svetujem iz osebnih izkušenj doma in v tujini, najbolje , če že, dvig gotovine v zaprtih prostorih banke z dostopom v banko s kartico , nikoli pa na mestih z vrvežem kjer je bankomat nameščen da ti /vam odleti denar. So pa današnje kartice s čipom varne, uporabne s PIN kodo ki jo sme vedeti samo uporabnik. Za varnost mora vedeti tudi pooblaščenec ker uporabnik računa in kartic odgo varja za vse. V tujini je najbolje imeti samo denar in limitirane kartice .Denar na takem mestu ki je znan samo nam . Paziti pa tudi na denarnice in kartice ki jih posedujemo da nam jih ne ukredejo , da jih ne izgubimo . Vse je treba vedno javiti v enoti banke ki vodi naš račun . Z veseljem nam bodo pomagali kjerkoli smo zato je dobro imeti zapisano tel. št. v mobilnem telefonu. Osebno sem zelo previden s karticami, denarjem , nikoli pa ne vemo kaj in kje čaka tudi mene. Nikoli ne vemo kje nas kaj "doleti". Srečno.
Naglas
03. 11. 2009 14.41
Res mi ni jasno, zakaj se ne napiše kateri prodajalec je to!? A se POP boji dat free reklamo ali so v NLB toliko butasti, da držijo to informacijo kot tajno!? A ne bi bilo OK, če bi rekli: tisti, ki ste v obdobju enega leta kupovali preko spleta pri Vondurhmustau GmbH, preverite, če niste med oškodovanci...
Penzic
03. 11. 2009 14.02
ja kaj zdaj? a to pomeni da je panika za vse spletne nakupe iz Nemcije al boste še uspeli izvedet kje točno se je to zgodilo...spet delate paniko po nepotrebnem
agnor
03. 11. 2009 13.56
Ok, za vse pametne o mafiji itd.... Banke ne vejo kje in kdaj in komu so vdrli. To pa zato ker Visa, Mastercard in podobno niso v lasti banke. Bankam le sporocijo stevilko kartice in po tem oni izsledijo lastnika, ki ga po telefonu obvestijo in mu po želji ZASTONJ zamenjajo kartico. In vse to se zgodi veliko prej kot pa o tem zacnejo pisati mediji. Tko da za vse tiste ki uporabljajo mamino Mastercard, ne pisat amapk njo vprasat. Velja tudi za avtorja članka.
JozaFric
03. 11. 2009 13.52
m12 Ja, ampak ta kartica se navadno uporavblja za spletne nakupe. Recimo vstopnice, e-bay, letalske karte, športne stavnice... In ko hočeš opravit večji nakup, neseš denar na banko, sicer pa je bolj kot ne prazna. Ne razumem pa ljudi, ki z kreditnimi karticami kopujejo po navadnih trgovinah in jih nosijo v denarnici. Lopov samo slika kartico in že ste brez vsega.