Gospodarstvo

Turškim delavcem prekipelo, na ministrstvu za delo 'pozdravljajo njihov pogum'

Ljubljana, 07. 02. 2024 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delavci štirih turških izvajalcev, ki sodelujejo pri projektu gradnje drugega železniškega tira Divača–Koper, so napovedali stavko. Delovne stroje nameravajo ugasniti prihodnji četrtek, 15. februarja. Med drugim zahtevajo dvig osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov, plačilo opravljenih nadur, ureditev varnosti in zdravja pri delu. V družbi 2TDK pravijo, da so se takoj po prejemu napovedi stavke sešli z vodstvi izvajalcev gradbenih del. Poudarjajo, pa da napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta. Na ministrstvu za delo, kjer so spomnili na številne ugotovljene nepravilnosti pri inšpekcijskih nadzorih, "pozdravljajo pogum turških delavcev".

Izvršni odbori sindikatov v Sloveniji registriranih turških družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so ta teden sprejeli sklepe o začetku stavke za četrtek, 15. februar. Podlaga za napoved stavke so zbrani podpisi podpore stavki pri zaposlenih, zakon o stavki, zakon o delovnih razmerjih in kolektivna pogodba dejavnosti gradbeništva, pojasnjujejo v Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Odprtje viadukta Gabrovica.
Odprtje viadukta Gabrovica. FOTO: Luka Kotnik

Stavkovne zahteve Yapija, YM-ja in Yorpola so: dvig osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov z letošnjim februarjem, poplačilo vseh opravljenih nadur delavcev, izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče, ureditev varnosti in zdravja pri delu ter ureditev pogojev bivanja, tudi v zvezi z zaposlovanjem in namestitvijo novih delavcev. Zahtevajo še, da naj bo to zaradi kršitev delovno pravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost gradbeništva plačana stavka.

Pri Türkcanu poleg tega zahtevajo še poplačilo vseh prispevkov in davkov iz delovnega razmerja za vse delavce, ki so kadar koli od začetka projekta drugi tir delali oziroma še delajo. Pri ureditvi varnosti in zdravja pri delu poudarjajo tudi prijavo delovnih nesreč. Njihov sindikat je tudi sklenil, da vse stavkovne zahteve veljajo tudi za vse tiste delavce, ki jih je na delo na projektu napotilo matično podjetje.

Pri štirih izvajalcih zaposlenih več kot 500 delavcev

Na dan stavke se nameravajo zbrati na svojih delovnih mestih, na gradbiščih drugega tira Divača–Koper v vseh izmenah, je povedal sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Oskar Komac.

Pri omenjenih štirih izvajalcih je po njegovih besedah zaposlenih skupno več kot 500 delavcev. "Stavka bo potekala na ključnih delovnih mestih, od katerih so odvisna tudi druga, zato ocenjujemo, da bo del gradbišča na ta dan stal," je dejal.

Stavkovni odbori so v času od napovedi do začetka stavke pripravljeni na pogajanja in iskanja sporazumne rešitve nastalega spora, zatrjujejo v krovnem sindikatu.

Po Komačevih besedah so se s predstavniki podjetij že pogajali in tudi prejeli "določena zagotovila", ki pa po njegovih besedah temeljijo le na obljubah. "Delavci zato hočejo stavko," je poudaril.

Odziv 2TDK: Napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta

Iz družbe 2TDK so sporočili, da so bili z informacijo o sprejetih sklepih za napoved začetka stavke seznanjeni danes. Zagotavljajo, da napoved stavke jemljejo skrajno resno in z vso potrebno skrbnostjo.

Pojasnili so, da je na njihovo pobudo takoj po prejemu napovedi stavke potekal sestanek z vodstvi izvajalcev gradbenih del. Kot pravijo, so ti zagotovili, da so s turškim sindikatom že začeli iskati rešitve glede zahtev delavcev. "Družba 2TDK je na sestanku z vodstvi izvajalcev gradbenih del poudarila, da napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta. Z namenom, da izvajalci zagotovijo spoštovanje delovnopravne zakonodaje, smo jih tudi pozvali, da aktivno iščejo sporazumne rešitve nastalega spora," so zapisali.  

Ob tem zagotavljajo, da kot naročnik od vseh udeleženih na projektu drugi tir zahtevajo spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda. Družba 2TDK pa ne more urejati medsebojnih pravnih razmerij med delodajalci in delojemalci, pa dodajajo

Etično sporne prakse?

Sindikati v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so bili ustanovljeni pred približno dvema mesecema ter sodijo pod okrilje Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Gradnja drugega tira
Gradnja drugega tira FOTO: Damjan Žibert

Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri projektu drugi tir. Med drugim naj bi opravljali veliko več nadur, kot je dovoljeno, plačanih naj ne bi imeli socialnih prispevkov, nezgode pri delu naj ne bi bile ustrezno prijavljene.

Društvo je zaradi kršitev delovne zakonodaje jeseni napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper Yapi Merkezi in njegovega podizvajalca Türkcan. Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom.

Vlada je januarja sklenila, da se vloge za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo tujcem, ki se zaposlijo pri gradnji drugega tira, obravnavajo prednostno. V Yapi Merkeziju so namreč opozarjali, da se ta dovoljenja ne izdajajo dovolj hitro, da bi lahko opravljali delo v pogodbenih rokih.

Delavska svetovalnica je opozarjala, da se skuša s tem težave pomesti pod preprogo - da hoče država privabiti nove delavce v izgradnjo drugega tira, medtem ko se predhodne delavce na tem projektu očitno pošilja nazaj v Turčijo, ne da bi se jim v celoti poravnale njihove terjatve.

Na ministrstvu za infrastrukturo so nasprotno zatrdili, da je prav hitra obravnava in izdajanje večjega števila delovnih dovoljenj za delo na projektu ukrep, ki bo preprečil, da bi izvajalec imel motivacijo za nezakonite in etično sporne prakse, ki bi vodile do kršitve pravic delavcev.

Na ministrstvu za delo "pozdravljajo pogum turških delavcev"

Državni sekretar na ministrstvu za delo pravi, da zahteve turških delavcev po spoštovanju slovenske zakonodaje podpira in pozdravlja "pogum turših delavcev". Dan Juvan poudarja, da imajo po zakonu v Sloveniji vsi delavci enake pravice, v praksi pa zaradi večje stopnje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave.

"Stavko podpiram tudi zaradi številnih kršitev, ki jih je zaznal Inšpektorat RS za delo. Ta je v zadnjih dveh letih pri družbi Yapi Merkezi in različnih podizvajalcih opravil več kot 120 inšpekcijskih nadzorov, kjer so bile ugotovljene številne nepravilnosti. Delavcem niso bili ustrezno plačani socialni prispevki. V praksi se ni spoštovalo zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu. Prav tako jim je bila kršena pravica do ustreznega počitka, plačila nadur in različnih dodatkov," našteva.

Kot pravi, so bile omenjene kršitve neločljivo povezane tudi z (ne)ustreznim evidentiranjem delovnega časa in oviranjem inšpekcijskega postopka, saj odgovorni v postopkih preprosto niso podali ustreznih evidenc. Ravno to težavo pa upa, da bodo naslovili tudi z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa.

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
08. 02. 2024 09.58
-3
Našutirat Turčine lene pa, da nijkdar več ne pridejo nazaj. Imamo naših stavkačev polno Slivenijo, prav teli nam še falijo!!
Bebec
08. 02. 2024 09.18
+5
Kot družba propadamo.Dosegamo dno.Nobene morale,3 ww je neizogibna.
Bebec
08. 02. 2024 09.15
+10
Slovenija bo propadla zaradi bolnikov na oblasti in zaradi tipicne slovenske fovšije.Stanje v državi na dnu.Leglo kriminala.Albanci in ostali nas bodo pojedli.
proofreader
08. 02. 2024 09.01
+3
To je maslo sindikalistov, ki tujim delavcem pri nas svetujejo, naj gredo raje delat v tujino.
walter2
08. 02. 2024 08.32
+6
Delavska svetovalnica se naj posveti kršenju pravic domačim delavcem od strani slovenskih delodajalcev in ne tujim delavcem tujega delodajalca!
123soba
07. 02. 2024 19.22
+6
Torej je Društvo delavska svetovalnica povod za stavko... Bravo, upam da je iz sd ali nevladnih organizacij g. Forbici, ki je dobil od goloba 1.milijon...
Delavec_Slo
07. 02. 2024 18.50
+10
Sej ne rabimo turkov, imamo na zavodu 50000 prostih delavcev.
periot22
07. 02. 2024 20.36
+4
Delavec kaj bi ti rad da delavci delajo zastonj delaj ti kavčar!!!!!!!
Boogieweeed
07. 02. 2024 18.28
+14
Vidite takšen odnos ima tudi politika do svojega naroda, kot delodajalec do zaposlenih. A moralo bi biti ravno obratno, sej so oni v službi naroda. Kaj nam ni jasno?
25petelinov
07. 02. 2024 18.22
+16
In bo turško podjetje plačalo penale(zaradi zamujenih rokov) v državno kaso?
trdaglava
07. 02. 2024 17.54
+8
A na ministrstvu za delo sploh vejo da te delavci delajo za državni projekt??? Torej država ima nadzor nad njihovim zapsolenim... pa ga očitne ne izvaja.... To je tako kot ko gre Golob na proti vladne proteste...
Senzor
07. 02. 2024 17.42
+9
Pri investicijskih projektih bi morala odločati na razpisih predvsem kvaliteta. Naši pa izbirajo izvajalce glede najnižje cene. Napačno, zdaj je bumerang efekt "stavka gradbenih delavcev", ki imajo pogodbe z tujim izvajalcem.
Boogieweeed
07. 02. 2024 18.28
+4
Oprosti, tudi pri hrani v šoli in vrtcih bi morala biti kvaliteta najprej.
Senzor
07. 02. 2024 17.35
+9
Vsa leta so na Ministrstvu za delo, ministri iz stranke SD. Glede zaposlovanja niso nikoli skušali zakonsko urediti ali prekiniti prakso zaposlovanja za določen čas. Sindikati ne uredijo nič na tem področju. Delavski sindikat samo opozarja v primeru zaposlovanja naših delodajalcev.
Rookoko
07. 02. 2024 17.19
+12
Zakaj se ne obrnejo na podjetje, ki jih zaposluje? Kaj ima s tem država ?
andraa
07. 02. 2024 16.55
+17
bo pač bratuškova podpisala še kakih100 aneksov k pogodbi,saj imamo denar,tako kot za nevladnike za mešanje megle
keved
07. 02. 2024 16.51
+6
Kot je razbrati so delavci zaposleni v TURŠKIH PODJETJIH, torej stavka nima nobene veze z državo Slovenijo.
kristinahopsasa
07. 02. 2024 19.09
-3
Če si funkcionalno pismen in razumeš kar prebereš, bi v članku spoznal, da so podjetja REGISTRIRANA v Sloveniji.
Janez Novak 13
07. 02. 2024 16.23
+23
Kaj naj štrajkajo. Pogodba bi morala biti na ključ in se naj delavci na svojega delodajalca obrnejo glede povišanja plač. Naročnik 2TDK nima nič s tem. Bodo imeli pač manj dobička. Če bodo pa rok zamudili pa vemo: kazen za vsak dan zamude. Dejansko ne vem, če je to naš problem.
JApajaDAja
07. 02. 2024 16.30
+14
v slo brez aneksov ne gre-pri alenki pa sploh ne...torej "na ključ"-odpade !
slim386
07. 02. 2024 16.23
+11
A bo naš revni bojan ki je plačan manj kot čistilka podprl stavko? Kaj pa ostalih 48 najbolje plačanih v JU?
JApajaDAja
07. 02. 2024 16.49
+7
dr., anesteziolog je 10 let gradil to bajto...nikica ima lastniško stanovanje v lj z večjo teraso kot imajo nekateri domovanje za celo družino...s koliko let del.dobe?
kolo1982
07. 02. 2024 16.22
+4
Sramota, država si dela veliko reklamo...
Harpuna
07. 02. 2024 16.07
+18
Naše ministrstvo za delo podpira stavko Turkov v Sloveniji,zakaj niso oni štrajkali kje drugje,ker so sigurno imeli iste pogoje dela,zopet na račun naše države ,naj se oni menijo v Turčiji s svojim gospodarjem,tukaj so samo da opravijo naročeno delo,naše pa tudi nagnati iz ministrstva kdor to podpira,ker sigurno bo to udarilo tudi nas po žepu.
urib1
07. 02. 2024 16.13
+7
Sploh ne vem kaj imamo mi s temi delavci, razen, da pač delajo na ozemlju Slovenije. Naj se žalijo svojim. Mar bi dali drugi tir našim podjetjem za delat
slim386
07. 02. 2024 16.25
+8
Karerikoli delavec ki se bori za svoje pravice si zasluži podporo. Če bi bilo tega več delodajalci sigurno nebi pometali s svojimi zaposlenimi tako kot se to počne pri nas. Tako pa pri nas štrajkajo samo najbolj plačani kadri iz JU
JApajaDAja
07. 02. 2024 16.07
+5
nvo pravno podpirajo stavkajoče...kaj dela delovna inšpekcija v slo?