Gospodarstvo

Leben po sestanku v Bruslju: 109 milijonov za drugi tir 'praktično odmrznjenih'

Ljubljana / Bruselj, 16. 05. 2018 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.I. / Ti.Š.
Komentarji
7

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta drugi tir Jure Leben je po sestanku s predstavniki Evropske komisije v Bruslju dejal, da je 109 milijonov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija pridobila za projekt drugi tir, praktično odmrznjenih. "Računamo, da bi finančni sporazum za ta sredstva lahko podpisali do konca tega meseca," je povedal.

Komisija je ta denar zamrznila zaradi ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru, ki pobudnikom ni uspel. "Sestanek je bil zelo pozitiven. Tudi komisija je ves čas spremljala, kaj se v Sloveniji dogaja in je dala zeleno luč, da lahko končamo proces podpisa finančnega sporazuma za črpanje 109 milijonov evrov," je pojasnil.

Po njegovih besedah bodo prihodnji teden še enkrat pregledali besedilo, če je treba zaradi zamika podpisa kakšen datum spremeniti. Kljub napovedim pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, da se bo pritožil za izid referenduma, komisija po Lebnovih besedah Sloveniji glede zakona verjame do te mere, da je ta finančni sporazum lahko podpisan.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben se je v Bruslju sestal s predstavniki Evropske komisije, tema pa je bila odmrznitev 109 milijonov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija pridobila za projekt drugi tir.
Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben se je v Bruslju sestal s predstavniki Evropske komisije, tema pa je bila odmrznitev 109 milijonov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija pridobila za projekt drugi tir. FOTO: Aljoša Kravanja

Sedaj je treba v pripravo razpisa za gradnjo. Ko bo zakon uveljavljen, se bo ta denar lahko začel črpati. Če bo razpis objavljen konec leta, se bo gradnja lahko začela sredi leta 2019. "Na tak način lahko zagotovimo primerno projektno okolje za vsako naslednjo vlado, da lahko učinkovito in nemoteno nadaljuje projekt," je ocenil Leben in dodal, da si vsaka vlada lahko model izvedbe projekta zamisli na novo.

V tem trenutku je po njegovem mnenju pomembno tudi to, da se pripravljalna dela začne čim prej. Geologija je končana, sedaj so na vrsti arheološke raziskave in postavitev dostopnih cest. "S temi deli je treba slediti časovnici, ki jo je Slovenija vključila v prijavo za evropski denar," je še dejal.

Leben se je na temo drugega tira s predstavniki komisije sestal v sredo popoldne.
Leben se je na temo drugega tira s predstavniki komisije sestal v sredo popoldne. FOTO: Miro Majcen

Jure Leben je pot v Bruselj napovedal že kmalu po nedeljskem ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru. Rezultat glasovanja je namreč Leben razumel kot zeleno luč, da lahko vlada, ki opravlja tekoče posle, projekt nadaljuje.

Da so v Bruslju pričakovali novice s strani slovenskih državnih organov, je še pred sestankom sporočila tudi evropska komisarska za promet Violeta Bulc.

Dan po ponovljenem glasovanju je tvitnila, da je drugi tir med Divačo in Koprom za EU prioritetni projekt, direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije pa je v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije iz Slovenije.

Sredstva zamrznjena do uveljavitve zakona

Slovenija je 109 milijonov evrov za projekt pridobila na tako imenovanem blending razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope.

"Naredili bomo vse, da se ta sredstva odmrznejo, da bo vsaka prihodnja vlada lahko odgovorno peljala projekt naprej z vsemi razpoložljivimi finančnimi viri," je že v nedeljo poudaril Leben. Omenjena sredstva so zamrznjena do uveljavitve zakona, ki bo njihovo črpanje omogočil projektnemu podjetju 2TDK.

Evropska komisija je sicer marca potrdila, da lahko 44 milijonov evrov, ki jih je Slovenija na razpisu EU pridobila za pripravljalna dela, črpa direkcija za infrastrukturo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
16. 05. 2018 19.59
+1
Če je bilo nekje 15%ljudi na referndumu kako boste denar vračali če se ljudstvo ne strinja z drugim tirom da je predrag??Boste vi g leban zastavli svoj podpis in potem vračali denar,ker če se ljudstvo ne strinja ne morete na VLADI NIČ.
Oliguma
16. 05. 2018 19.56
+4
Bojo še žepe fletn nabasal do volitev..pa to..
felix59 drugič
16. 05. 2018 19.41
+2
Niti začeli še niso graditi , pa že manjka pol denarja , ha ha ha !!
mijavci
16. 05. 2018 19.16
+7
Oni bi že jutri prenakazovali denar iz evrope se jim strašno mudi, samo zakon bo začel veljati ko te vlade ne bo več pri koritu in to je bil tudi namen Kovačiča da zavleče vse skupaj, pa še nekaj Hrvati so iz evrope dobili 80% sredstev za most na Pelješac, naši pa z hojo po žerjavici bogih 20% pa še te so zamrznjeni.
macek_garfield
16. 05. 2018 10.53
+10
in kraja se lahko zacne pa to
cool1
16. 05. 2018 08.50
+25
Narobe se ponekod razlaga, da je bila udeležba na referendumu zato nizka, oz. prenizka, ker Slovenskih državljanov to ne zanima. Ne , ravno nasprotno, zelo jih zanima, vendar so s to nizko udeležbo pokazali to, kar jaz trdim že ves čas, da se o tem mora odločati vlada, ne pa državljani. Državljani imajo o tem projektu premalo podatkov in podrobnosti , da bi lahko kvalitetno odločali, in oni to vedo. Zato udeležba ni bila večja....ne pa zaradi nezainteresiranosti !
medo90
16. 05. 2018 07.42
+9
Kradi miško.... .... levaki že pripravljajo anekse