Gospodarstvo

Novi predsednik uprave SDH je Gabrijel Škof

Ljubljana, 21. 08. 2019 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
9

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na seji za predsednika uprave holdinga imenoval Gabrijela Škofa, zdajšnjega prvega moža zavarovalnice Adriatic Slovenica. Igor Kržan, ki je po odhodu Lidije Glavina začasno vodil upravljavca državnih naložb, se tako vrača med nadzornike.

Gabrijel Škof se bo v upravi pridružil članoma Boštjanu Kolerju in Andreju Božiču in tako zaokrožil niz nedavnih kadrovskih sprememb v SDH in tudi Družbi za upravljanje terjatev bank.

Gabrijel Škof se bo v upravi pridružil članoma Boštjanu Kolerju in Andreju Božiču in tako zaokrožil niz nedavnih kadrovskih sprememb v SDH in tudi Družbi za upravljanje terjatev bank.
Gabrijel Škof se bo v upravi pridružil članoma Boštjanu Kolerju in Andreju Božiču in tako zaokrožil niz nedavnih kadrovskih sprememb v SDH in tudi Družbi za upravljanje terjatev bank. FOTO: Bobo

Uprava SDH bo sicer kmalu spet nepopolna. Kot je po današnji seji nadzornikov še povedala predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner, je namreč Božič danes s 1. decembrom podal odstopno izjavo.

Ta poteza ni bila pričakovana, a nadzorni svet je odstop sprejel in bo nadaljeval s postopki popolnitve uprave, je dodala.

Božič se sicer v medijih omenja kot možen prvi mož nastajajočega državnega turističnega holdinga oz. sklada državnih turističnih naložb.

Kržan je vodenje SDH prevzel z aprilom kot predsednik nadzornega sveta, potem ko se je Glavina z nadzornim svetom dogovorila za predčasen odhod iz uprave. Vodenje nadzornega sveta je medtem prevzela Dietnerjeva.

Nadzorni svet SDH se po odhodu Glavine s položaja ni odločil objaviti razpisa za novega predsednika uprave upravljavca državnega premoženja, ampak je kandidate iskal neposredno.

Škof, rojen leta 1960 v Ljubljani, je univerzitetni diplomirani pravnik s pravosodnim izpitom. Ima dolgoletne menedžerske izkušnje v zavarovalništvu in dobro pozna tudi portfeljsko upravljanje naložb. "Izbran je bil tudi zaradi osebne predstavitve, s katero nas je prepričal, in zaradi svojega pogleda na strateško upravljanje naložb države," je pojasnila Dietnerjeva.

Škof izrazil zadovoljstvo

Škof je izrazil zadovoljstvo, da mu je nadzorni svet podelil mandat za prihodnje štiriletno obdobje. O svoji viziji upravljanja naložb države še ni želel govoriti, saj se mora, kot je pojasnil, najprej podučiti o "tistih zadevah, ki v splošni in strokovni javnosti niso znane".

SDH: Gospod Božič je z mesta člana uprave SDH odstopil, ker bo z imenovanjem novega predsednika uprave SDH zagotovljeno nemoteno poslovanje družbe, ker je v času svojega mandata izpeljal določene zastavljene cilje in projekte, in ker se je odločil, da se posveti drugim izzivom.

Izrazil je zadovoljstvo z doseženimi rezultati v Adriatic Slovenici. "Odločil sem se, da grem po skoraj 33 letih dela v zavarovalništvu in vzporedno približno sedmih letih dela v finančnem holdingu v nove izzive," je pojasnil. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo svoj mandat zaključil v celoti, pa je odgovoril, da je to potrebno vprašati "tiste, ki me postavljajo".

Na vprašanje novinarjev v zvezi z mnogimi menjavami na čelu SDH je Dietnerjeva zagotovila še, da Škof v pogodbi nima posebnih pogojev ali določil. Pogoji so takšni, kot jih imata druga dva člana uprave, odpravnina v primeru njegovega odhoda je določena "kot v vsaki gospodarski družbi". Božič medtem odhaja brez odpravnine, saj se je za slovo odločil prostovoljno.

V zvezi s konstantnimi menjavami v upravi in nadzornem svetu SDH je predsednica nadzornega sveta holdinga med drugim dejala še, da "se moramo zavedati, da smo v državni družbi". "Koalicija je sestavljena iz petih strank in seveda so tudi pritiski takšni in drugačni," je dodala in izrazila upanje, da se bodo stvari s prihodom Škofa vendarle umirile.

SDH, ki je bil uradno vzpostavljen junija 2014, so doslej vodili Matej Pirc, zdaj operativni šef DUTB, Marko Jazbec, ki trenutno vodi Savo Re, in Glavina. Slednja je v upravo prišla iz nadzornega sveta in SDH sprva vodila začasno, po njenem odhodu iz uprave pa je holding začasnega vodjo dobil tudi v Kržanu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TolstojV
21. 08. 2019 20.50
+3
Prosim, kaj imamo državljani od enega vsranega, nepomebnega in nepotrebnega SHD - ja, razen, da imajo nebodigatreba dobre plače.
Rookoko
21. 08. 2019 18.09
+13
kolobarjenje...
Karlo
21. 08. 2019 18.06
+18
Čeprav ne morem soditi osebe ki jo premalo poznam, pa imam slab občutek, ker gre za človeka iz sfere, kjer se denar samo nabira in nič ne ustvarja. Bankirsko - zavarovalniški lobi je očitno zelo vpliven in tudi soodgovoren za bančne luknje. Kako učinkovito in pošteno upravljati firme pri nas, kadar kadrujejo ali pa se vmešavajo politiki, pa ostala vprašanje za milion €.
glava2
21. 08. 2019 18.03
+14
koliko ima pogodbeno odpravnino, kako odgovarja, kako je opredeljena uspešnost,.....
SadButTrue
21. 08. 2019 14.01
+17
TAKLE MAMO: "Če združiš dve vreči denarja in ne izboljšaš nadzora nad izvajanjem storitev, samo omogočaš tistim, ki so se že sedaj nekontrolirano napajali iz tega bazena denarja, da se bodo iz še večjega bazena napajali še bolj nekontrolirano." G.Š., predsednik uprave zavarovalnice AS d. d Primorske novice, 24.5. 2017
DEEP
21. 08. 2019 09.42
+17
maršal Broz
21. 08. 2019 10.52
-4
Če ima karšnokoli povezavo z SDS, potem ni pošten, ali pa bo to postal.
riss
21. 08. 2019 13.02
+8
Marsal Broz, najprej, da te ni sram nadeti si taksno ime, ki ga je zgodovina ze postavila na ustrezno mesto. Nisem zagovornik SDSa, sem pa vseh postenih in pravicnih. Ti vidis samo v eni struji tisto, kar pocnejo oblastniki ze odleta 45 in vecino casa od osamosvojitve, saj so z manjsimi prekinitvami ves cas na oblasti: visoke place, odpravnine, netransparentne prodaje pod ceno svojim somisljenikom,...Ti pa govoris o SDSu, se enem brezzobem tigru, ki pa vsaj povzdiguje glas, da samo ne izgleda, ker imamo v resnici enopartijski sistem (od zadnjih volitev sploh), sistem tvojega vzornika, komunisticno "prenoviteljski" sistem. Ti bi pa pozornost za kraje preusmeril drugam. Ubozcek, zaradi taksnih harajo tvoji, ki pa skrbijo samo zase in ne za Slovence, ter Slovenijo. Tebe rabijo, da jih izvolis in verjetno jih bos volil dokler bos volilno opravilen. V zahvalo pa vsi nazadujemo in zivimo pod pragom povprecja zahodne civilizacije. Pa vse imamo, zal pa premalo pameti in taksne kot si ti.
SadButTrue
21. 08. 2019 14.06
+3