Gospodarstvo

Bo Gorenjska banka pristala v državni lasti?

Ljubljana, 18. 06. 2018 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Marko Milenković
Komentarji
1

Več kot leto dni je Miodrag Kostič, eden najbogatejših ljudi na Balkanu, sicer znan tudi kot srbski kralj sladkorja, poskušal od bankrotirane Save prevzeti Gorenjsko banko. A zaman. Zdaj kaže, da bo Gorenjska banka po dobrem letu pristala v državni lasti.

Pred petimi leti smo banke nacionalizirali, ker smo jih skušali rešiti. Zdaj posebnega poslovnega razloga za nacionalizacijo majhne banke ni videti. Sava v prisilni poravnavi je namreč primorana prodati delež v Gorenjski banki. Miodrag Kostić je z AIK banko ponujal največ, skoraj 300 evrov za delnico. Po več kot pol leta, ko je pridobil, izgubil in ponovno pridobil vsa potrebna soglasja, je prišel do skoraj 33 odstotkov. Čeprav se je Matej Narat umaknil z vrha, pa ima Sava še vedno največji delež, slabih 38 odstotkov.

Vendar, skoraj devet odstotkov delnic je blokiranih, prodaja se jih 29 odstotkov. V petek bodo lastniki, državna KAD in SDH ter finančni sklad York, na skupščini odločali, ali naj te delnice prevzamejo kar sami – po isti ceni 298 evrov za delnico. S prodajo Gorenjske banke bi v Slovenijo dejansko prišel denar, zdaj pa bodo lastniki Savi odpisali dolgove.

Zato se postavlja vprašanje, ali država res zgolj brani položaje in pomaga nekaterim ljudem, ki jim je na pomoč priskočila že pred leti, ko se je DUTB odločil prodati Savine hotele. Takrat je celo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek vztrajal, da gre za strateško pomembno panogo, in je celotno Savo prenesel na SDH.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
18. 06. 2018 20.40
+2
Seveda bodo storili vse, da pride v državno last. Sedaj, ko obstaja nevarnost privatizavije NNLB, si morajo skrajni levičarji priskrbeti vire dodatnega dohodka. Soflerji Meseca in Co. iz ozadja nujno rabijo spet svež dotok denarja posebno sedaj, ko je zaslužek z orožjem skopnel. Nekaj podobnega se dogaja pri ekstremni desnici le da tam že dolgo nimajo prostora pri koritu, zato so si omislili bosanske kredite lastnega denarja, ki ga uradno ne smejo privleči na svetlobo. Kjer je v igri denar, eni in drugi odlično sodelujejo