Slovenija

Bo nov nepremičninski zakon modernejši in pravičnejši?

Ljubljana, 23. 10. 2018 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
200

Nov nepremičninski davek bo preglednejši, modernejši in pravičnejši, napoveduje vlada. Pa bo res?  Lastniki stanovanj, hiš, vikendov, garaž in kmetijskih zemljišč bodo davek plačevali tudi za nepremičnine, ki sedaj niso obdavčene. Davčne stopnje ostajajo skrivnost.

Državna sekretarka finančnega ministrstva Mateja Vraničar Erman je razložila, kako bo davek, morda že čez tri leta, izgledal v praksi. Generalni direktor Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) Anton Kupic pa o tem, kdaj bodo lastniki nepremičnin dobili nove informativne izračune posplošene vrednosti nepremičnin.

Nepremičninski davek sta besedi, ki odpirata desetletje staro rano, čeprav vlada Marjana Šarca miri, da želijo nabrati le toliko, kot se zdaj z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč, skupaj z davkom od premoženja in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest.

Vraničar Ermanova: V davčno stopnjo je treba vključiti vse nepremičnine

Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da so po sedanjem sistemu obdavčene predvsem stavbe, le izjemoma pa nekatera zemljišča. Nova strokovna izhodišča pa temeljijo na ideji, da je treba davčno stopnjo določiti široko, kar pomeni, da se v to vključijo vse nepremičnine, tudi stavbna zemljišča, nepozidana stavba zemljišča, kmetijska in gozdna zemljišča. Na vprašanje, če bodo zdržali pritisk kmetov, ki trdijo, da jim obdavčujejo zemljo in gozdove, od katerih živijo, je Vraničar Ermanova odgovorila, da nameravajo z vsemi interesnimi skupinami opraviti intenzivne pogovore, potem ko bodo opravili prvi krog pogovor s koalicijiskimi strankami: "Na ministrstvu vidimo  kmetijsko dejavnost kot eno od ekonomskih dejavnosti, se pa zavedamo, da ima določene specifike, ki jih nameravamo v končnem predlogu zakona tudi upoštevati."

Vraničar Ermanova izpostavlja, da bi bili, če bi pogledali podatke, presenečeni, da zelo majhen odstotek zavezancev poseduje več nepremičnin in da imajo fizične osebe praviloma eno stanovanje.
Vraničar Ermanova izpostavlja, da bi bili, če bi pogledali podatke, presenečeni, da zelo majhen odstotek zavezancev poseduje več nepremičnin in da imajo fizične osebe praviloma eno stanovanje. FOTO: iStockphoto

Kakšne bodo davčne stopnje?

Ermanova  je pojasnila, da bodo stopnje določene v nadaljevanju pogovorov, na ministrstvu pa so že pripravili nekaj variant teoretičnih izračunov: "Naše izhodišče je, da davek v celoti pripada občinskemu proračunu in da iz teh nepremični, ki so obdavčene že danes, v splošnem ne bi dosegli višjih prohodkov, kot jih po obstoječih davčnih stopnjah." Kot dodaja, je to seveda izhodišče, bo pa konkretna določitev stopenj odvisna od številnih drugih premislekov, med njimi tudi avtonomije občin.

Kako pa bo z obdavčevanjem drugih nepremičnin, v katerih lastniki ne živijo?

Vraničar Ermanova izpostavlja, da bi bili, če bi pogledali podatke, presenečeni, da zelo majhen odstotek zavezancev poseduje več nepremičnin in da imajo fizične osebe praviloma eno stanovanje: "Na ministrstvu še proučujem možnosti, da bi uvedli progresijo tudi v sistemu obdavčitve nepremičnin. Zagotovo pa  bomo koalicijskim strankam odsvetovali rešitev, kakršna je bila vključena v zakon iz leta 2013 in jo je ustavno sodišče zavrnilo." Spomnimo, leta 2013 so bile potrebne 4 pritožbe na ustavno sodišče, da se zakon razveljavi, zanj pa je bilo porabljenih več kot 50 milijonov evrov.

Ali bo nov nepremičninski zakon obdavčil tudi cerkvene nepremičnine?

Kot pojasnjuje Vraničar Ermanova, se trenutno v strokovnih izhodiščih zavzemajo za široko opredelitev, tovrstnih izjem oziroma oprostitev pa za zdaj niso upoštevali, a pojasnjuje, da je na tem področju potreben tudi političen premislek: "Trenutno davka na te nepremičnine niso izločili, a po svetu obstajo zelo različne rešitve na tem področju, od 100 odstotne obdavčitve do izključitve posameznega cerkvenega premoženja, to so objekti, ki se uporabljajo za bogoslužja."

Ocenjevali bodo lokacijo, površino in leto izgradnje

Stroka opozarja, da jih je Gurs skoraj povsem izključil iz posvetovalnega postopka. Fanci Gerbec iz Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI opozarja, da je predvidena obdavčitev za poslovne nepremičnine 0,6 %, a po njihovih izračunih bi za doseganje enakih finančnih učinkov za občine,  zadoščalo 0,4 %, kar pomeni, da je predvidena dajatev za poslovne nepremičnine višja za polovico.

Na Gursu tudi tokrat stojijo za modelom vrednotenja nepremičnin, ocenjevanje treh ključnih dejavnikov – lokacijo, površino in leto izgradnje. Kot je pojasnil Anton Kupic, imajo pri ocenjevanju vrednosti nepremičnin več možnosti: "Uporabimo lahko tržni način, na razpolago imamo tudi dohodkovni ali stroškovni princip, prepričan sem, da bodo vrednosti izračunane pravilno in pravočasno."  Kot je dodal, so pred vrati usklajevanja z občinami, ki morajo biti zaključena do konca januarja. V aprilu bodo poskusno izračunali vrednosti nepremičnin, jih objavili na spletu in odprli široko javno razpravo. Kupic lastnikov nepremičnin svetuje: "Preverite podatke o svojih nepremičninah in v primeru, če podatki niso pravilno evidentirani, poskrbite za pravilno evidentiranje." Predvidevajo, da bodo lastniki nepremičnin potrdilo dobili v avgustu.

Na Gursu tudi tokrat stojijo za modelom vrednotenja nepremičnin; ocenjevanje treh ključnih dejavnikov: lokacije, površine in leta izgradnje.
Na Gursu tudi tokrat stojijo za modelom vrednotenja nepremičnin; ocenjevanje treh ključnih dejavnikov: lokacije, površine in leta izgradnje. FOTO: iStock

Na vprašanje, kako bodo uravnotežili cene, glede na očitek, da so posplošene vrednosti nepremičnin v mestih premalo ocenjene, na podeželju pa preveč, je odgovoril, da to ni težava, saj so zato določene cone in vrednostne ravni, poleg tega pa od leta 2007 nenehno spremljajo dogajanje na trgu. Zavrnil je očitke, da so iz posvetovalnega postopka izpustili stroko: "Z zakonom smo zavezani, da se usklajujemo s stroko, to smo tudi  naredili. Že v maju smo opravili tri posvete."

Se bomo tokrat izognili 'nepremičninskemu fiasku'?

Vraničar Ermanova je optimistična glede sprejema novega nepremičninskega zakona: "Prejšnji mandat smo izkoristili za izboljšanje sistema vrednotenja  nepremičnin, ki je podlaga za davek na nepremičnine. Ker se tovrstni sistemski davčni zakoni uvajajo v prvi polovici mandata, smo pohiteli z javno obravnavo. V tem času je dozorelo tudi spoznanje, da je obstoječi sistem, ki temelji še na družbeni lastnini, zastarel in potrebuje reformo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Relin Quish
28. 10. 2018 07.01
Jaz ne bi obdavčil nikogar.
Lucipin
27. 10. 2018 14.36
+7
Ma kakšen davek lepo vas prosim... Davek si plačal ob nakupu stanovanja , Hiše ali če si na novo zidal hišo... Ti naši politiki bi da plačaš dvakrat davek za isto stvar itn..
borec91
26. 10. 2018 19.09
+3
nov davek podpiram v smeri ,da ga res vsi placujemo ker za obstojecega ne velja in ga samo eni in dodatno bi morali obdavcit tiste nepremicnine ,ki se ne uporabljajo ter luksuz
Relin Quish
28. 10. 2018 07.01
+1
slovenskidelavec
24. 10. 2018 12.16
+12
Od vsega je že nekolikokrat bil plačan davek, neven kaj bluzijo naši pametni politiki. Vse bi naredili po zahodu, samo plač nebi dali takih. Smo samo muzne krave.
fairplayy
24. 10. 2018 10.58
+9
davek naj bo za premoženje, ki je preko neke meje torej nadstandardne gradnje, več m2 bivalne površine kot je določeno z normativi, prav tako prevelike parcele nad 800 m2 in se ne uporabljajo za pridelavo hrane, lastniki več nepremičnin. Se pa strinjam, da kmetijskih zemljišč in gozda se ne bi smelo obdavčiti prav tako hiš in stanovanj, ki jih lastniki tudi uporabljajo in so v mejah nekih min kvadratur za bivanje. Cerkev izdatno obdavčit
kahelc
24. 10. 2018 10.40
+12
Ce se obdavci vse sakralne objekte in gozdove v lasti cerkve, je lahko davek pol nizji pa se vedno se bo enako denarja nabralo od davka. Pa se cerkev si ne bo grabila gozdov vse povprek ker bo za to treba placati. Enostavna resitev
Bibijana3
24. 10. 2018 12.27
-7
če bi bila cerkev edini problem v tej naši ljubi deželici, potem bi bilo to hitro rešeno... ampak pri vsaki zgodbi, vlečete eni cerkev v zgodbo, očitno vas preganja nekaj... za preganjavice je cerkev dobra, če ne celo edina rešitev
borec91
26. 10. 2018 19.11
kahelc
24. 10. 2018 10.34
+13
Kot prvo zakaj je lokacija pomembna? Zato ker hodite na obalo na pocitnice? Hisa v Portorozu je dom, tako kot hisa v Lendavi. Ce gre za edino nepremicnino lastnika potem te razlike ne sme biti. Ce gre za drugo oz pocitnisko hiso potem pa naj se obdavci tudi na lokacijo. Pa ne zdej napadat v stilu oreseli se v Lendavo, jaz sem se tukaj rodil, imam sluzbo in druzino. Res ne vidim razloga zakaj bi placal lokacijo samo zato ker eno hodijo v cacaota in gledajo morje..
Bibijana3
24. 10. 2018 10.32
+11
Razumem, da bo potrebno plačati davke, najbrž še za poljski wc... Ampak nesprejemljivo je, da je potrebno plačati davke za stanovanjske hiše, ker je potem bolje, da gremo živet nazaj v jame. Če že, je odstotek čist previsok, tako kot je čist previsok za poslovne stavbe in zemljišča. Bi že prenesel plačilo narod, če ne bilo to čist previsoko. Pol manj, pa je še veliko, glede da za vsako stvar, iz katere je stavba sestavljena, za vsako malenkost že plačaš davek, prav tako za zemljišče, da o vseh pristojbinah ne govorim.
CarSony
24. 10. 2018 09.05
-19
Zakaj vsi tako jamrajo,če so lahko kupili,ali pa sami zgradili ,bodo pa ja še imeli tistih 100 eur na leto.
kahelc
24. 10. 2018 10.39
+0
100 ce imas hisko na drevesu, ce ne bo pa kar malce drazje
fairplayy
24. 10. 2018 08.13
+4
izdatno treba obdavčiti tiste, ki imajo VEČ nepremičnin in dajejo v najem za dobiček pol se jim ne bo splačalo in bodo raje prodali kot npr starejše gradnje, ki dosegajo cene skoraj kot novogradnje in si jih mladi ne morejo privoščiti. Ljudje ne prodajo za sprejemljivo ceno, če jih ne udari po žepu.
korintos23
24. 10. 2018 08.23
+18
Zakaj več? Če izdaja stanovanje po zakonu, da državi plača davek od tega, kaj te to moti?
kahelc
24. 10. 2018 10.42
+2
Zato ker je upostevan faktor lokacija in cerkvena lastnina bo iz tega izvzeta.
fairplayy
24. 10. 2018 10.55
+3
Zakaj več korint? Ker tist, ki ima kapital pokupi stanovanja in iz tega dela dobiček pa ne ti men o davku, ker jih je ogromno na črno not pod pretvezo sorodstvenih vezi ipd..
borec91
26. 10. 2018 19.13
-2
sploh prazne nepremicnine bi bilo treba zelo zelo obdavcit
cirenij
24. 10. 2018 07.56
+19
Ena in edina nepremičnina ne bi smela bit obdavčena, ker smo jo nekateri gradili in pridobivali v potu svojega obraza. Ampak vse naslednje. Poznam enega, ki je imel veze in pred leti za vsa zemljišča pridobil kot gradbena, pa jih zaradi lege še do danes ni mogel prodat. Take in podobne obdavčit.
korintos23
24. 10. 2018 08.23
+10
Gradbeno zemljišče je itak več obdavčeno kot ostala zemljišča.
NoviceResnice
24. 10. 2018 07.32
+26
Spet ste izvolil omejence ki znajio le neomejeno davke nabijat
borec91
26. 10. 2018 19.14
-1
kot da jih tvoj ljubljeni ni hotel on edin cerve nebi
selector
24. 10. 2018 07.32
-1
severnik
23. 10. 2018 22.47
+26
Za začetek bodo pobrali enako davka kot do sedaj, kasneje pa do 70 mio več. Kaj je 70 mio za državo? NIČ. Toliko na mesec zdravstvena luknja pobere. Nam se bo pa seveda spet poznalo. V Nemčiji 3 članska družina sploh ne sme imeti manj kot 75m2. Stanje ok = davki gor kriza = davki gor super stanje = davki gor Sami težki znanstveniki na kupu. Ker moraš biti pa res brihta, da znaš samo z davki operirat. Itak pa med državljani najbolj podpirajo zakon tisti, ki nimajo nič. Če gre meni slabo, naj gre še ostalim. Se sploh ne zavedajo, da ko bo šlo "premium" srednjemu sloju slabo, bo šlo nižjim še slabše!
MasteRbee
23. 10. 2018 21.06
+42
Po 25. letih ima država vedno manj za prodajat in narod bo zanje še edino bogastvo.
Voyager3000
23. 10. 2018 21.06
+32
Narod, zbudi se !!!
Tomvojo
23. 10. 2018 20.40
+26
Ne iščite izgovore in lepe pridevnike za rop sloovc. Ogabni ste s tem.
sodelujem
23. 10. 2018 19.04
+48
A to je po ovinkih -nacionalizacija zemlje??
korintos23
23. 10. 2018 19.53
+10
Če davka ne plačuješ ti jo lahko odvzame država, po ustavi!
omega _v6
23. 10. 2018 20.37
+9
KORI Seveda levaki bodo zopet vse nacionalizirali nato pa kot so navajeni zapravili in si napolnili žepe!
melhijad1
23. 10. 2018 19.03
+27
Prva nepremicnina naj bo neobdavcena,npr 1 oseba ima lahko 100m2 neobdavcenih,2 osebi 120m2..itd..višek kvadrature se obdavči.Druga nepremicnina naj se obdavci bolj,tretja pa se bolj..to so resitve iz tujine,ne pa da izumljajo toplo vodo
omega _v6
23. 10. 2018 20.39
+7
Kje pa ti tukaj vidiš logiko?? Imaš ženo in 4 otroke pa ti 200 kvadratnih metrov ni nič preveč!! Otroci zrastejo in grejo po svoja boš morebiti šel takrat in podrl 80 kvadratov??
Tomvojo
23. 10. 2018 20.41
+9
Naši bodo iznašli neki tazka kot pri cenah goriv.
fairplayy
23. 10. 2018 22.01
+2
Ne prodal bom mlafi druzini in sel v manjso hisko ali stanovanje ker ne mislim vzdrzevati ogromne kvadrature
severnik
23. 10. 2018 22.43
+15
Res super...kot da se ti da...IN TO samo zato, ker se država spomni nekega davka. Davek za 200m2 je bil že plačan ob nakupu.
fairplayy
24. 10. 2018 08.11
+0
kaj bos z 200m2 dva cloveka ali sam kolk jih tako zivotari ko se oklepajo starih sten namesto bi sli v nekaj manjšega skromnejšega bliže mestu ..
Podkrinko
23. 10. 2018 18.56
+1
Kaj vam ni jasno uporaba zemljisca se spremeni v davek vse ostane isto fasal bodo le tisti ki so se temu dosedaj izognili
omega _v6
23. 10. 2018 20.41
+6
Pa ti verjameš,da se davku ne bodo izognili??
Tomvojo
23. 10. 2018 20.42
+6
Podkrinko
23. 10. 2018 21.16
-2