Gospodarstvo

Bo pet milijonov evrov dovolj za privabitev tujih letalskih prevoznikov?

Ljubljana, 27. 10. 2020 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
58

Pet milijonov evrov državne pomoči je na voljo tujim letalskim prevoznikom, ki bodo v prihodnji poletni sezoni vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajali redne potniške linije na eno izmed mednarodnih letališč v Sloveniji. Z razpisom želi vlada izboljšati letalsko povezljivost Slovenije z evropskimi in tretjimi državami, saj je za razvoj slovenskega gospodarstva velikega pomena prav mednarodni letalski promet.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni razpis, katerega namen je izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije z evropskimi in tretjimi državami. Kot opozarjajo na ministrstvu, je pandemija najbolj prizadela prav turistično in transportno panogo, hkrati pa je za razvoj slovenskega gospodarstva velikega pomena prav mednarodni letalski promet in mednarodna povezljivost slovenskega gospodarstva z Evropo in ostalim svetom. Trenutno z našega osrednjega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana leti le še šest tujih prevoznikov. 

Ohranitev sedanjih in vzpostavitev novih rednih linij

Letalski prevozniki, ki izvajajo samo čarterske polete na letališča v Sloveniji, niso upravičeni do prijave na javni razpis.

Cilj razpisa je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije in spodbuditi vzpostavitev novih rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije prenehali leteti v Slovenijo. Z razpisom bo država sofinancirala stroške, ki jih imajo letalski prevozniki s tem, da zagotovijo lete in pripeljejo potnike v Slovenijo. Za sofinanciranje bo na voljo pet milijonov evrov pomoči, pri razdeljevanju sredstev pa se bo upoštevalo število letalskih linij in število pripeljanih potnikov v Slovenijo.

Na razpis se lahko prijavijo letalski prevozniki, ki že izvajajo ali bodo izvajali letalske operacije (redne linije) na eno ali več letališč v Sloveniji (Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož). Prvi rok za oddajo vlog je 9. november 2020, temu pa bosta sledila še 10. junij 2021 in 11. oktober 2021.

Na Letališče Jožeta Pušnika v oktobru leti le še šest tujih letalskih prevoznikov.
Na Letališče Jožeta Pušnika v oktobru leti le še šest tujih letalskih prevoznikov. FOTO: Miro Majcen

Epidemija strmoglavila letalski potniški promet

17. marca letos je država sprejela odlok, s katerim je ukinila letalski potniški promet. Ta je veljal do 12. maja. Epidemija covida-19 in ukrepi za preprečitev njenega širjenja so močno prizadeli tudi letalski promet povsod v Evropi in po svetu. Letalski prevozniki, ki izvajajo lete v Slovenijo, so se v maju in juniju postopoma vračali na mednarodno letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, a so bili zaradi upada turističnih tokov število in frekvence letov bistveno manjši kot v letu 2019. Trenutno stanje letalskega potniškega prometa v Sloveniji je skrb vzbujajoče.

Če je v začetku leta 2020, po jesensko-zimskem voznem redu, poleg čarterskih poletov, v Slovenijo redno letelo 12 tujih letalskih prevoznikov, jih je v septembru letelo le še devet, v oktobru pa le še šest. V letu 2019 je letelo v Slovenijo 17 tujih prevoznikov, nekateri tudi na več različnih linijah, večkrat na teden. 

Podatki za osrednje mednarodno letališče kažejo, da so v letu 2019 prepeljali 1.727.136 potnikov, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2018. Premikov letal je bilo 31.489 oz. 11,3 odstotka manj. Navedeni padec letalskega prometa gre na račun stečaja domačega letalskega prevoznika Adria Airways, s čimer je naša država v letalskem potniškem prometu postala povsem odvisna od tujih letalskih prevoznikov. 

Leta 2019 je stečaj razglasil nacionalni letalski prevoznik Adria Airways, ki je prepeljal približno polovico vseh potnikov na ljubljanskem letališču.
Leta 2019 je stečaj razglasil nacionalni letalski prevoznik Adria Airways, ki je prepeljal približno polovico vseh potnikov na ljubljanskem letališču. FOTO: Miro Majcen

Marca 2020 se je število letalskih potnikov v primerjavi z istim mesecem lani zmanjšalo za več kot 60 odstotkov, aprila in maja pa potnikov praktično ni bilo. Število premikov letal se je aprila zmanjšalo za 79,8 odstotka in za 77,6 odstotka v maju (primerjava z istim obdobjem lani). Trend se je nadaljeval junija, ko se je število potnikov in število premikov letal kljub odpravi omejitev potovanj v primerjavi z istim mesecem lani zmanjšalo za 97,2 odstotka oziroma 72,3 odstotka. Tudi julija in avgusta se stanje ni bistveno izboljšalo. 

Letalski prevozi ključni za okrevanje in razvoj gospodarstva

Letalski prevozi povezujejo Slovenijo z mednarodnim poslovnim okoljem in omogočajo turistični pretok potnikov predvsem iz evropskih in drugih oddaljenih trgov. Zato je za Slovenijo vitalnega gospodarskega pomena, da Slovenija obdrži redne letalske linije do najpomembnejših evropskih središč in do strateških tujih trgov, kot so Nemčija, Francija, Benelux, Švica, Velika Britanija in Rusija, ter jugovzhodni del Balkana, poleg teh pa tudi do drugih tujih trgov. Povezavo z navedenimi destinacijami trenutno omogočajo le tuji letalski prevozniki, ki pa zaradi močnega upada letalskega potniškega prometa nimajo interesa za dvig frekvenc letov.

Slovenski turizem je v pretežni meri odvisen od potovanj tujih turistov, ki ustvarijo kar 75 odstotkov vseh turističnih prihodov in 72 odstotkov prenočitev v Sloveniji. V Slovenijo prispe z letalom v glavni (poletni) sezoni skoraj ena četrtina vseh tujih gostov, zato je dostopnost Slovenije z letalskimi prevozi ključna za nadaljnji zagon in krepitev turistične panoge. 

Kdo je upravičen do pomoči?

Na prvi rok se lahko prijavijo le tisti, ki so izvajali letalske operacije v potniškem prometu (redne linije) na letališčih v Sloveniji kadar koli v obdobju od 1. marca do vključno 30. septembra letos. Na drugi rok tisti, ki so izvajali lete kadar koli v obdobju od 1. oktobra letos do vključno 31. maja prihodnje leto, in na tretji rok tisti, ki so izvajali lete kadar koli v obdobju od 1. junija do vključno 30. septembra 2021.

Te obveznosti ne bodo veljale v primeru izjemnih okoliščin, ki so povezane z zelo slabo covid-19 epidemiološko sliko v državi, iz katere leti posamezni letalski prevoznik, ali v Sloveniji, ter to bistveno vpliva na možnost izvedbe pogodbene zaveze.

Prijavitelji na 1. in 2. rok za oddajo vlog bodo morali vsaj dva meseca 2-krat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji v obdobju od 28. marca do 30. oktobra 2021 (v času poletne letalske sezone). Prijavitelji na 3. rok za oddajo vlog bodo morali 2-krat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji v obdobju od 31. oktobra do 31. decembra 2021.

Letos na voljo 1,5 milijona evrov

Na voljo je okvirno pet milijonov evrov sredstev. V letošnjem letu je iz proračunske postavke spodbujanja letalske povezljivosti Slovenije (covid-19) na voljo 1,5 milijona evrov, prihodnje leto pa 3,5 milijona evrov. Dodeljena sredstva morajo biti porabljena do konca 2021.

Za zdaj še ni točno znano, v katero kvoto bo upravičencem šteta dodeljena državna pomoč. Ali bo to v kvoto COVID državne pomoči po točki 3.1 Začasnega okvira, sicer pa v kvoto de minimis pomoči. V prvem primeru skupni znesek pomoči, dodeljen enotnemu podjetju, ne sme presegati 800.000 evrov, v drugem pa 200.000 evrov v katerem koli obdobju treh poslovnih let. 

Air Serbia je eden od tujih letalskih prevoznikov, ki se je maja letos med prvimi vrnil na brniško letališče.
Air Serbia je eden od tujih letalskih prevoznikov, ki se je maja letos med prvimi vrnil na brniško letališče. FOTO: Miro Majcen

In kako bodo izračunali višino pomoči?

Za vsakega prijavitelja se izračuna delež, ki ga predstavlja njegov prispevek v skupnem številu opravljenih letov, kot tudi pripeljanih potnikov vseh prijaviteljev, ki izpolnjujejo pogoje za izbor, v upravičenem obdobju, določenem za posamezno odpiranje. 

Seštevek deleža glede na skupno število opravljenih letih in deleža glede na skupno število pripeljanih potnikov za posameznega prijavitelja, je podlaga za izračun višine sofinanciranja.

Seštevek obeh deležev za vsakega prijavitelja, pomnožen z razpoložljivimi sredstvi, predstavlja vrednost sofinanciranja, ki jo prejme posamezni prijavitelj ob omejitvi sofinanciranja do največ 30 evrov po pripeljanem potniku na upravičenca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blaow
28. 10. 2020 19.59
Kašnih 5 milijonov a ste normalni
dante
28. 10. 2020 11.40
s 5 miljoni si boeing še riti ne more obrisat
Lumpx
27. 10. 2020 18.58
+1
Pod levimi direktorji bi imela Adria tole za sendvice ... a sam za leve vodstvene kadre za osebje bi ze zmanjkalo.
Domendo
27. 10. 2020 16.13
+0
HAHAHAHA Janša je taprav pajac. Druge je zmerjal z prestitutkami zdaj pa se njegova vlada sama ponuja in še pripravljena je plačati, da nekdo pristane v Sloveniji. Celih 5 miljonov. Tem ljudem se vse vrti okrog denarja taka je njihova mentaliteta. Podkupi in gremo naprej. Pa jasno je že da so Podopnika k sebi vzeli ki je dokazano prejemal podkupnine haqhahahaSTRANKA KRIMINALCEV IZ CERKVE HAHAHAHA BANDA sramoto delate sloveniji.
Lumpx
27. 10. 2020 18.58
+1
Demenca je huda stvar. Vlece na levo levo levo ...
Trgo_mk3
27. 10. 2020 14.40
+1
Tujci se umaknejo, ko opazijo mentaliteto, ki prevladuje v našem ekonomskem in političnem prostoru, nočejo imeti nobenega opravka s tem. Vidijo, da vse smrdi po sistemski korupciji in mutnih poslih. Po vsem tem, pa jim naši ponujajo milijone, da pridejo nazaj, tako obupana je situacija. Pač porazno, že od samih osnov naprej. Tako se ne dela posel.
Ost1234
27. 10. 2020 14.17
+1
Ma kakšni trapci ... Adrio pustimo crknit, tujce pa folamo z miljoni !!
Maxx365
27. 10. 2020 12.16
+4
"Kupec" bo pobasal milijone, nato pa nas nategnil kot so nas kitajci z mariborskim letališčem.
Lumpx
27. 10. 2020 18.59
+1
Nategnila nas je Alencica... Kitajski rdeci prijateljiso lepo pokasirali nas davkoplacevalski denar.
Xx.XX.xX
27. 10. 2020 19.04
Haha niso kitajci nč krivi da nas tožijo, je kr alenka ker ni sposobna uredit papirjev
Roninax
27. 10. 2020 12.05
-4
mi to ne potrebujemo! adijo
Xx.XX.xX
27. 10. 2020 12.19
+3
Haha nimaš pojma o gospodarstvu in letalstvu :)
Xx.XX.xX
27. 10. 2020 11.53
+2
Če že bodo ustanovili novo družbo za tistih 70mil €, lahk bi tudi z maribora letel in bo letališče končno zaživelo
omega32
27. 10. 2020 12.20
+2
Malo verjetno ampak vseeno bi bilo dobro videti, da bi MB letališče zaživelo. Teh 70 M naj bi bilo EU sredstev, ostalo sredstva zasebnikov..go Air Slovenia!
nostalgik
27. 10. 2020 11.50
+7
JASNO JE ,DA SE JE ZAČELO RAZPRODAJATI DRŽAVNO PREMOŽENJE, KATERO SE JE USTVARILO V ČASU JUGOSLAVIJE, LETA 92 KO SO NASTOPILI VELEUMI IN UNIČEVALCI, KOT SO JANEZ JANŠA, BAVČAR IN OSTALI , DOVOLIL JE TO RABOTO DRNOVŠEK, IN TO SE NADALJUJE TUDI DANES. REŠITEV JE DERATIZACIJA VSEH VLADNIH LJUDI, PREVZETI MORAJO VLADO MLADI KI ŠE NISO OKUŽENI Z KRIMINALOM
Maxx365
27. 10. 2020 12.15
+1
omega32
27. 10. 2020 12.24
+5
Največja težava pri mladih je, da kljukci kot so Mesec, Kordiš niso v življenju zaslužili za 1 sendvič, sedaj bi jim pa dal v roke milijarde državnega premoženja. Dobijo takoj moj glas, ko se dokažejo kot sposobni ljudje in ne samo pri lepem govoričenju...
Maxx365
27. 10. 2020 13.34
Kordiša si povezal z "lepim" govoričenjem, no ja...
Jon Bacek
27. 10. 2020 16.59
+1
Vse vlade do sedaj so sodelovale v slabem gospodarjenju. Mesec in Kordiš naj se učita upravljanja denarja na lastnih sredstvih in ne državnih.
EkonomskaSvoboda
27. 10. 2020 11.31
+1
Predno karkoli komentirate, CERAR je prodal Adrijo. CERAR. A je prav?
GAYPROPAGANDA
27. 10. 2020 11.35
-3
Adria je bila zadolžena za 100 milijonov! A boš ti to plačal!
omega32
27. 10. 2020 11.41
+10
90% tega dolga je nastalo po tem, ko jih je prevzel 4k. Do takrat je Adria poslovala podobno, kot večina letalskih družb na svetu in njihov dolg se ni meril v več desetinah mio €. Boš ti plačal vso izgubo, ki jo doživljamo zaradi slabe povezanosti naše države?
olimpija007
27. 10. 2020 11.30
+0
EkonomskaSvoboda
27. 10. 2020 11.28
+0
Vsak evro vložen v to, da k nam pride nov turist je odlično naložen denar, ki se 5x povrne.
Aven
27. 10. 2020 11.25
+7
Vlada Alenke Bratušek Vlada Alenke Bratušek (od 20. marca 2013 do 18. septembra 2014) je pripravila seznam podjetij, ki naj bi jih SDH prodal. Na seznam so uvrstili Adrio Airways, Aero, Elan, Fotono, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adrio Airways Tehniko, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarno Celje, Gospodarsko razstavišče, Palomo, Terme Olimia, Unior in Žito. Cerarjeva vlada je pa nadaljevala.
Aven
27. 10. 2020 11.26
+8
Z Alenko Bratušek se je začela prodaja državnik podjetij. Cerarjeva je prodala ADRIO.
Jon Bacek
27. 10. 2020 17.01
Za super uspešno podjetje Fotona je vlada Mirota Cerarja iztržila nekaj preko 20 mio.€, ki jih je podarila, kot nepovratna sredstva Magni, za odprtje tovarne.
martinov
27. 10. 2020 11.17
+1
Nič pomoči letališču, ampak vodstvo na minimalno plačo. Hitro bodo začeli delati !
Aven
27. 10. 2020 11.18
+3
EkonomskaSvoboda
27. 10. 2020 11.29
+0
Letališču ne bo nobene pomoči. Gre se za subvencije letalskih družbam, da sploh letijo v Ljubljano. Ki je majhno letališče. A štekaš?
Aven
27. 10. 2020 11.15
+4
Cerarjeva vlada je prodala ADRIO nemškemu skladu. Šarčeva vlada ni ponudila pomoči, čeprav se je sklad želel rešiti Adrije. Je pa sklad vse skupaj zavozil.
discover007
27. 10. 2020 11.09
+2
Rezultat je znan!
Xx.XX.xX
27. 10. 2020 11.08
+5
Če imajo lahk črna gora, albanija in moldavija svoje letalske družbe, nevem zakaj je tudi slovenija neb mogla imet
EkonomskaSvoboda
27. 10. 2020 11.29
+6
Ker levičarji preveč kradejo. In so jo spravili na kant.
Matiias
27. 10. 2020 11.05
+6
Je pa res da je Brnik dalec najdrazji zato moramo leteti z sosednjih drzav, zdaj bodo pa tujcem placevali da nas bodo lahko lupili!! V tej drzavi res ne razumem te logike
murkecc
27. 10. 2020 11.03
+4
Naredte in legalizirajte red light in coffe shope, pa ne bo treba nobenih miljonov državne pomoči. Milijoni bodo prihajali k nam.
omega32
27. 10. 2020 11.07
+3
Kako bodo pa tujci prišli? Prvo potrebuješ povezave...