Gospodarstvo

'Prvi korak proti čudnim prevzemom'

Ljubljana, 05. 01. 2008 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo sta stopili noveli zakona o prevzemih ter zakona o bančništvu, ki ju je DZ sprejel lanskega decembra.

Državni zbor je proti koncu lanskega decembra sprejel noveli zakona o prevzemih ter zakona o bančništvu, ki sta danes stopili v veljavo. Z novelami naj bi uredili področje prevzemov in preprečili, da bi prevzemnik, ki ne razpolaga s svojim lastnim kapitalom ali vrednostnimi papirji, izvedel prevzem, plačevanje dolga pa prevalil na ciljno družbo.

Noveli zakonov o prevzemih in o bančništvu sta prvi korak na poti, da se slovensko prevzemno zakonodajo ter zakonodajo, ki ureja poslovanje gospodarskih družb, prilagodi "določenim aktualnim trendom, po katerih se zlorabljajo in iščejo luknje v zakonodaji, in ki povzročajo razmeroma čudne prevzeme", je ob obravnavi predlogov obeh zakonov v DZ povedal gospodarski minister Andrej Vizjak.

Vizjak je prepričan, da bodo tem spremembam sledile tudi druge
Vizjak je prepričan, da bodo tem spremembam sledile tudi druge FOTO: Kanal A

Spremenjen člen

V zakonu o prevzemih se tako spreminja člen, ki določa, pod katerimi pogoji Agencija za trg vrednostnih papirjev dovoli prevzem. Prevzemnik bo moral po novem tudi dokazati, da za plačilo vrednostnih papirjev, na katere se nanaša prevzemna ponudba, ne bo uporabil delnic ali drugega premoženja ciljne družbe, ki jih še nima v lasti.

Podoben namen ima novela zakona o bančništvu. Ta določa, da se stvarno kreditno zavarovanje, katerega predmet so delnice gospodarske družbe, ki jih bo z bančnim posojilom kupil prevzemnik, ne šteje za primerno za zmanjšanje kreditnega tveganja banke. Banka, ki bi torej sprejela zavarovanje danega kredita z delnicami ciljne družbe, takega zavarovanja ne bo mogla upoštevati pri prilagajanju zneskov izpostavljenosti in pričakovanih izgub.

Tem spremembam pa bodo po napovedih ministra Vizjaka sledile še druge. Vlada je tako na zadnji decembrski seji že pripravila predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki poleg uskladitve z evropskim pravnim redom vpeljuje dodatne varovalke, ki so zelo povezane s prevzemno zakonodajo. Z njimi naj bi med drugim preprečili združevanje prevzemnika in prevzete družbe ob nesoglasju upnikov in delavcev. Januarja pa namerava ministrstvo za gospodarstvo vladi predlagati tudi nove spremembe prevzemne zakonodaje, ki bo razširila veljavnost prevzemnega zakona.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
06. 01. 2008 15.45
Bol licemerne, hinavske in predvsem butaste vlade Slovenija ne bi mogla zbrati skupaj. Očitno je važno samo , da je prave farbe in prepričanja, da zna krast in lagat pa dovolj butast mora bit. JJ pametnih ne mara se jih s svojo izobrazbo in predvsem prirojeno inteligenco boji in sovraži, zato ima tak zbor genijev ob sebi, so pa sposobni hlapci RKC inteligence kar je res je res, kapo dol. LP
ivo55
06. 01. 2008 14.33
Po toči zvoniti je prepozno, javna prodaja delnic Triglava pa pesek v oči - saj si večina ne bo mogla kupiti niti 1. delnice ki bo stala preko 500 evrov, pa čeprav bi bila ta večina do te delnice po neki logiki upravičena zastonj. Sledi še podobna prodaja Vzajemne ?!
doki007@email.si
06. 01. 2008 12.18
ha ha ha ,..takom tajkunom kot je bavčar ne bodo več nič oduzeli ,.....so mal zamudili ,...!!!! -----je pa čudno kako niso to prej naredil ,....!!! kajti tajkun bavčar zelo pozna ZGODOVINO janeza ivana janše ....!!!
minnaema@yahoo.com
05. 01. 2008 23.01
kaj govorite insinuacije o tajkinih, saj veste da je denar sveta vladar in ko se denar smeji se pravica joka!
fmunih@email.si
05. 01. 2008 16.56
TAJKUNOM, KI SO S KREDITI BANK PREVZELI PODJETJA, JE POTREBNO TA PODJETJA ODVZETI.
Dejan Keuc
05. 01. 2008 16.38
Narejen je prvi korak.. hehe... v 39.mesecu mandata.. res so pohiteli.. prav očitno nabiranje predvolilnih političnih točk.. pa nekateri bodo še temu nasedli...
endimion@email.si
05. 01. 2008 13.58
prvi korak proti najbolj temačni recesiji v sloveniji je narejen... cerkev tudi pripravlja duhovno sprejemljiv televizijski program... Obvezni verouk ni več daleč, prav tak ne cerkveni davek (za cerkvene storitve v korist naroda)...