Gospodarstvo

Cinkarna Celje kmalu z novim lastnikom?

Celje, 04. 06. 2018 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group je ob finančni podpori investicijske družbe KKR objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Cinkarne Celje. Za delnico namerava ponuditi 246,52 evra.

O prevzemni nameri je ponudnik obvestil agencijo za trg vrednostnih papirjev, agencijo za varstvo konkurence, poslovodstvo Cinkarne in predstavnike delavcev. Prevzemnik bo ponudbo za nakup objavil najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh, je navedla družba Anatol.

Za Cinkarno Celje je sicer rekordno uspešno poslovno leto, saj so močno presegli načrtovane prihodke od prodaje, na prihodnji skupščini pa bodo potrjevali izplačilo več kot 21 milijonov evrov dividend.

Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je po podatkih za konec leta 2017 Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) s 14,48 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 11,41 odstotka. Delež v Cinkarni imata tudi Abanka (1,72 odstotka) in NLB skladi (0,84 odstotka). Država tako posredno obvladuje skoraj polovico družbe, ostalo lastništvo pa je precej razpršeno.

Glede namere o prevzemu so največji lastniki Cinkarne zaenkrat redkobesedni. V Modri zavarovalnici namere ne komentirajo, medtem ko v DUTB in SDH pravijo, da bodo namero preučili. 

Dosedanji poskusi prodaje

Cinkarna Celje je bila leta 2013 uvrščena na seznam 15 podjetij za privatizacijo, ki ga je potrdil DZ. Oktobra 2014 je prodajni konzorcij večjih delničarjev in zastavnih upnikov Cinkarne Celje sprožilo prodajo skoraj 71 odstotkov družbe, a je ta avgusta 2015 zaradi odprtih okoljskih vprašanj propadla. Takrat naj bi se po neuradnih informacijah nekaterih časnikov za Cinkarno zanimali avstrijski Treibacher Industrie, poljski Grupo Azoty in ameriška investicijska družba The Gores Group.

Manjši konzorcij na čelu z DUTB je lani znova začel prodajo okoli 25-odstotnega deleža, a je prodaja spet padla v vodo.

Vmes se je v bitko za Cinkarno vključil tudi Tomaž Lovše, nekdanji lastnik slovenskega Dinersa, ki je iskal kupca za 33,5-odstotni delež Cinkarne, a tudi on ni bil uspešen.

Tečaj delnice pridobil več kot osem odstotkov

Kapital Cinkarne Celje je razdeljen na 814.626 delnic. Tržna kapitalizacija podjetja po petkovem tečaju 239 evrov za delnico znaša skoraj 194 milijonov evrov. Če bi prevzemniki pridobili 100 odstotkov Cinkarne Celje, bi po ponujeni ceni v višini 246,52 evra zanjo odšteli okoli 200 milijonov evrov. Tečaj delnice je sicer danes po objavi prevzemne namere pridobil več kot osem odstotkov in končal pri 259 evrih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
06. 06. 2018 13.06
-1
Zdej bo pa šel Cele v totalni ku.ac, Cinkarna je edina gospodarska družba, ki je bil uspešna v knežjem mestu in kaj bo ostalo, JS in trgovski centri na Mariborski.
Firnk
04. 06. 2018 18.51
+4
pobje ne ga srat