Gospodarstvo

Bo sporni pravilnik popravljen?

Ljubljana, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov pravilnik o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu, ki je začel veljati 19. oktobra in se uporablja za vse imetnike transakcijskih računov, je po mnenju Obrtne zbornice Slovenije (OZS) vsebinsko pomanjkljiv. Zato od ministrstva za finance zahtevajo popravke.

Bo pravilnik res popravljen v enem tednu?
Bo pravilnik res popravljen v enem tednu? FOTO:

Del, ki govori o gotovinskem poslovanju, pa je po mnenju OZS tudi nejasen. Vodstvo zbornice se je zato včeraj ponovno sestalo z ministrom za finance Antonom Ropom in sodelavci, ki so se obvezali, da bodo v tednu dni pripravili ustrezne predloge sprememb spornega pravilnika, do takrat pa morajo obrtniki poslovati po določilih veljavnega pravilnika, so sporočili iz OZS.

Vodstvo OZS je odgovorne na ministrstvu ponovno opozorilo na probleme, ki jih imajo z novim pravilnikom zlasti manjši obrtniki. Pravilnik namreč določa, da mora biti gotovina položena na transakcijski račun še isti dan oz. najkasneje naslednji dan. Nekateri manjši obrtniki so od bank oddaljeni tudi po 50 kilometrov, na dan pa včasih zaslužijo tako malo, da je pot na banko povsem nesmiselna, predvsem pa zelo podraži njihovo poslovanje. Na OZS ocenjujejo, da okoli 10.000 samostojnih podjetnikov transakcijskega računa sploh nima in ga brez tega predpisa tudi niso nameravali odpreti.

Finančni minister se je obvezal v enem tednu popraviti sporni pravilnik
Finančni minister se je obvezal v enem tednu popraviti sporni pravilnik FOTO: POP TV

Predstavniki finančnega ministrstva so zagotovili, da bodo vsa nesoglasja odpravili, do takrat pa morajo obrtniki poslovati po določilih veljavnega pravilnika. To pomeni, da samostojni podjetnik še naprej lahko dviguje gotovino s transakcijskega računa za namene gospodinjstva, obvezno pa mora polagati gotovino od iztrženega na svoj transakcijski račun. Ob tem so povedali, da lahko podjetnik banki, kjer ima odprt transakcijski račun, dostavi le dokumentacijo, ne da bi denar tudi fizično prinašal v banko, kar pa je možno le, če z banko poslujejo elektronsko. Sankcije za neupoštevanje predpisov znašajo od 50.000 do 600.000 tolarjev.

Od ministrstva so na zbornici med drugim zahtevali tudi izenačitev zneska za posamično izplačilo pravnim in fizičnim osebam. V pravilniku je pravnim osebam namreč dovoljeno plačevanje z gotovino do višine 100.000 tolarjev za posamično izplačilo, za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, pa je ta znesek še vedno 25.000 tolarjev.