Gospodarstvo

Bo Volkswagen zaprl tovarno v Bruslju?

Bruselj/Berlin, 11. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vokswagen, ki ga pretresa afera s podkupninami, naj bi zaprl tovarno v Bruslju.

Tovarna VW v Bruslju
Tovarna VW v Bruslju FOTO: Reuters

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen bi v okviru obširnega programa prestrukturiranja lahko zaprl bruseljsko tovarno, poroča Financial Times Deutschland, sklicujoč se na vire blizu podjetja. Največji evropski proizvajalec avtomobilov v Bruslju, kjer izdelujejo model golf, zaposluje približno 5700 ljudi.

V Volkswagnu, ki ga pretresa afera s podkupninami in goljufijami, navedb sicer niso želeli komentirati, je pa član Volkswagnove uprave Wolfgang Bernhard v intervjuju za zadnjo izdajo tednika Der Spiegel dejal, da bodo preučili vse, kar je potrebno za uspeh skupine, vključno z odpuščanji in zapiranjem tovarn.

Proizvodnja avtomobilov v bruseljski tovarni VW (Foto: Reuters)
Proizvodnja avtomobilov v bruseljski tovarni VW (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Analitiki so sicer pogosto špekulirali o možnem zaprtju Volkswagnove tovarne v Bruslju. To se pogosto označuje za eno izmed šibkih točk avtomobilske skupine, ki se že tri leta sooča s težavami.

V torek odstopu Hartza

Peter Hartz
Peter Hartz FOTO: Reuters

V torek naj bi se sestal Volkswagnov nadzorni svet in razpravljal o odstopni izjavi kadrovskega direktorja koncerna Petra Hartza. Njegov odhod - odstop je Hartz ponudil minuli petek - naj bi podpirala večina članov nadzornega sveta.

Hartz se je za odstop odločil potem, ko je minuli mesec odstopil že kadrovski direktor Volkswagnovega hčerinskega podjetja Škoda Helmut Schuster, za njim pa se prvi mož Volkswagnovega podjetniškega sveta Klaus Volkert.

Glavna znamka koncerna naj bi preteklo leto zabeležila izgubo v višini približno 250 milijonov evrov. Po napovedih analitikov pa naj bi koncern, ki po vsem svetu zaposluje približno 343.000 ljudi, v želji po doseganju konkurenčnosti odpustil 30.000 delavcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou