Gospodarstvo

Bo zaradi strmega vzpona 'neobank' propadla desetina tradicionalnih bank?

London, 21. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Digitalne banke ali tudi neobanke, ki se vse hitreje prebijajo na evropskem finančnem trgu, bi lahko do leta 2023 dosegle 85 milijonov uporabnikov v Evropi. Analitiki so prepričani, da lahko njihov vzpon povzroči zaprtje desetine tradicionalnih bank, ki se ne bodo znale prilagoditi novi 'realnosti'. Ricky Knox, direktor neobanke Tandem, pravi, da bo bančništvo postalo veliko bolj osebno.

Neobanke so izključno digitalne spletne banke, ki se prebijajo na trg, in sploh mlajše komitente že kradejo tradicionalnim bankam.

Od leta 2011, ko so se neobanke začele pojavljati na trgu, so v Evropi pridobile več kot 15 milijonov uporabnikov, po projekcijah svetovalne družbe A. T. Kearney pa bo leta 2023 v Evropi produkte neobank uporabljalo že 85 milijonov uporabnikov oziroma kar 20 odstotkov starejših od 14 let.

Bančništvo se bo glede na napovedi analitikov v prihodnjih letih srečalo s tektonskimi spremembami, ki bodo zahtevali spremembe poslovnih modelov.
Bančništvo se bo glede na napovedi analitikov v prihodnjih letih srečalo s tektonskimi spremembami, ki bodo zahtevali spremembe poslovnih modelov. FOTO: Shutterstock
Raziskavalci opozarjajo na trend preoblikovanja tradicionalnih bank, ki svojo ponudbo razširjajo tudi na druga področja, s katerimi lahko zadovoljijo vse dnevne potrebe strank – od nakupovanja, zabave do organizacije potovanj. Vse skupaj združujejo tudi z družbenimi omrežji.

Od vzpona neobank so tradicionalne banke izgubile dva milijona uporabnikov. Neobanke pridobivajo stranke predvsem na račun enostavnosti, izključno digitalnega delovanja, nizkih stroškov in mobilnega poslovanja. Tradicionalne banke se bodo tako morale strateško preoblikovati, če bodo želele preprečiti večji upad števila komitentov. Kot so v študiji bančni radar navedli pri A. T. Kearney, so letos zaznali množično zapiranje poslovalnic, kar pa za tradicionalne banke ne bo dovolj, če se bodo želele prilagoditi novim razmeram.

Raziskava je pokazala še, da kar polovica Evropejcev nima težav z deljenjem svojih osebnih podatkov z bankami. Od uveljavitve evropske direktive o plačilnih storitvah (PSD 2) na začetku lanskega leta se je pretok informacij med komitentom, banko in tretjo stranko precej povečal.

'Neobanke bodo spodbudile tradicionalne banke, da prilagodijo svoje poslovne modele'

O glavnem razlogu za uspešen vstop novih finančnotehnoloških storitev na nekoč precej rigidno bančno področje smo se pogovarjali z Rickyjem Knoxom, direktorjem ene izmed neobank Tandem, ki ima v Veliki Britaniji nekaj čez 700.000 komitentov.

"V prihodnosti bo bančništvo postalo veliko bolj osebno," napoveduje direktor neobanke Tandem Ricky Knox.
"V prihodnosti bo bančništvo postalo veliko bolj osebno," napoveduje direktor neobanke Tandem Ricky Knox. FOTO: Shutterstock
Pojem fintech ali finančnotehnološki pomeni ponujanje finančnih storitev z uporabo programske opreme in sodobnih tehnologij.

Knox se zaveda, da imajo mobilne banke velik globalni potencial, zato v Tandemu načrtujejo širjenje po Evropi in Aziji. "Čeprav je Tandem britanska digitalna banka, razmišljamo globalno. Zelo zanimiv trg za širitev se nam zdi azijski, zato smo lani sklenili dogovor s hongkonškim podjetjem Convoy Global Holdings. Hkrati se ves čas oziramo tudi k možnostim širitve po Evropi, razmišljamo tudi o ZDA," je za našo spletno stran pojasnil prvi mož Tandema, ki načrtuje tudi vstop na slovenski trg.

Disruptivne storitve in izdelki so kot novi poslovni modeli nastali s tehnološko preobrazbo in s svojim pojavom do temeljev pretresli panoge, v katerih so se pojavile. Primer je Uber na področju taksi prevozov.

Knox sicer tržnega boja med tradicionalnimi in mobilnimi bankami ne vidi kot rivalstvo, čeprav so prve od vzpona neobank izgubile že vsaj dva milijona uporabnikov. "Mislim, da med digitalnimi bankami in tradicionalnimi ni rivalstva. Oboje imajo enak končni cilj: zagotoviti storitve svojim komitentom. Digitalne banke so nujno potrebne, ker so sposobne zadovoljiti potrebe novih strank, in če kaj, bodo spodbudile tradicionalne banke, da prilagodijo svoje poslovne modele novim razmeram."

Direktor neobanke Tandem: Priročnost je ključna

Knox prihodnost bančništva vidi v personalizaciji in razširitvi bančnih storitev tudi na druga področja življenja: "V prihodnosti bo bančništvo postalo veliko bolj osebno. Stranke bodo imele koristi od svojih bank, ker bodo te prilagojene njihovim potrebam in bodo lažje reševale njihove težave. Da bodo tradicionalne banke lahko obdržale vlogo ključnih igralcev v finančni industriji, bodo morale prilagoditi svojo 'igro' in personalizirati svoje storitve."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moderni finančnotehnološki modeli se vse bolj uveljavljajo, kar se pozna predvsem pri mlajši generaciji, ki šele vstopa na bančni trg in je vajena digitaliziranih storitev.

Seveda podrobno spremljamo izstopna pogajanja v tem negotovem obdobju, kar je razumljivo. Neumni bi bili, če pri načrtih za prihodnost ne bi upoštevali brexita. Kakorkoli, že zdaj vemo, da v Evropi obstaja apetit po finančnotehnoloških storitvah, ki bodo imele koristi od naših novih, disruptivnih izdelkov in storitev. Ricky Knox, direktor Tandem Bank

Vse več prestopov pa se dogaja tudi med obstoječimi uporabniki: "V Veliki Britaniji smo priča množičnemu prehodu na finančnotehnološke storitve – od pet do 15 odstotkov. Primarno gonilo fintech storitev je zasnova, ki se osredotoča na človeka. Temu rad rečem 'uberizacija' bančništva, identificiranje potreb in nudenje rešitev na najenostavnejši  način. Priročnost je ključna," zatrjuje Knox.

Večina mobilnih bank v Evropi prihaja iz Velike Britanije in največja med njimi –Revolut, z nekaj več kot petimi milijoni uporabnikov, je na začetku leta, ko je v zraku visel še marčevski brexit brez dogovora, napovedala selitev v Litvo, podobno naj bi načrtovale tudi druge.

A po Knoxovih besedah je brexit le začasna ovira pri njihovi širitvi po Evropi, ob tem pa dodaja, da ga vendarle obravnavajo z vso resnostjo.

Čedalje več uporabnikov se odloča za poslovanje prek izključno mobilnih bank.
Čedalje več uporabnikov se odloča za poslovanje prek izključno mobilnih bank. FOTO: Shutterstock

"Brexit lahko nekoliko upočasni proces naše širitve po Evropi. Gre za začasni izziv, ki ga lahko in ga bomo prešli. Brexit ali ne, še vedno bomo nadaljevali naše načrte za širitev po celini," trdi prvi mož Tandema.

Ameriški kritiki neobanke primerjajo z vzponom in padcem spletnih bank v času 'pikakom balona'

Do novih finančnotehnoloških storitev pa so mnogo bolj kritični nekateri kritiki čez lužo, kamor cilja večina mladih evropskih finančnotehnoloških podjetij. Trdijo namreč, da gre pri vzponu evropskih zagonskih bank za podoben vzorec kot pri ameriških izključno spletnih bankah, ki so se pojavile konec prejšnjega stoletja v času 'pikakom balona' in klavrno propadle.

Izraz 'pikakom balon' se nanaša na špekulativni investicijski balon, ki je nastal z vzponom pikakom podjetij konec 90. let prejšnjega stoletja. Hitro naraščajoča vrednost spletnih zagonskih podjetij je vlagatelje spodbudila, da so plačevali visoke vložke v vsako podjetje, ki se je v poslovnem načrtu reklamiralo z domeno .com. Na začetku leta 2000 je borzni balon pikakom podjetij tudi uradno počil.

"Mislim, da bo tako kot konec devetdesetih," je pred časom za CNN dejal analitik Joseph Dickerson. "To je samo ponovitev zadnjega filma."

Po Dickersonovem mnenju spletne banke komitentom ne morejo ponuditi enako kakovostnih storitev kot posojilodajalci, ki jim lahko nudijo tako telefonsko kot osebno svetovanje v svojih prostorih. "Mlajši komitenti od bank z leti zahtevajo vedno več," je prepričan.

Dickerson še pravi, da ima več kot polovica milenijcev pri večjih finančnih odločitvah raje osebni stik, in to je po njegovem največja pomanjkljivost digitalnih bank.

Še večje tveganje za neobanke bi lahko predstavljala konkurenca uveljavljenih medsebojnih (peer-to-peer) plačilnih storitev, kot je  Venmo. V smer plačilnih storitev pa se v zadnjem času širijo tudi Apple, Google in Facebook, še piše CNN.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
22. 09. 2019 14.33
+2
Upam v cimprejsnji popad nlb in nkbm.
Brabus
21. 09. 2019 20.57
+0
Mater,nas bombardirajo tako z leve kot z desne. Vsi bi radi naš denar, druge ni. Zakaj bi se nekdo trudil kar tako za ljudi, ki jih ne pozna. Plačo v kuverti in to je to.
Janko Pesjak
21. 09. 2019 20.27
+5
propadle bodo zaradi pohlepnosti in nesposobnosti direktorjev (pri nas pa še lahkomnih politkov). Poglejte si NLB, Abanka, že prodana NKBM..
flojdi
21. 09. 2019 19.07
+6
.meni bi bilo najbolj všeč , če bi ne bilo nikakršnih Bank. ne starih ne novih. ker vse se, po mojem mnenju pač samo, enako kot borze , zavarovalnice , x %ni trg ovci , samo pasejo"" in igrajo"" z denarjem , ki so ga zaslužili Drugi ; ne Oni sami
nikhrast
23. 09. 2019 13.02
-2
V redu če si Slovenec, kaj pa drugje po svetu. Saj imamo skoraj vsi investicije na borzah za naš penzion, bi sploh našel sindikat ki nima svoj pokojninski sklad. Samo v bankah se pa zdaj ne splača investirati za penzion, vse kar ti pa da država je pa samo nekaj ekstra.
Sarmx
21. 09. 2019 18.38
+5
Super, zelo zadovoljen Treba da se zaprejo nič ne pomagajo prebivalcem, samo tajkunom
User1035444
21. 09. 2019 17.23
+5
Po vseh teh komentarjih, kjer se govori o storitvah brez stroškov, me zanima, kdo vam bo prinesel še zastonj zelenjavo, meso, mleko itd. Vse se plača, tako ali drugače.
Uporabnik113189
21. 09. 2019 17.35
+1
Ko bodo imeli ti mednarodni tajkuni dovolj podatkov, se bo tem komintetom začelo "dogajati" in bodo plačali vse za naprej in nazaj..
Uporabnik113189
21. 09. 2019 17.46
-1
Da ne bo kdo presenečen, če bo preko teh bank izvajal transakcije večjih zneskov in imel moča finančni tok, če bo "spoznal" nove prijatelje zaradi katerih nič več ni mirnega spanca, celo anonimne telefonske klice. To da vaš tisočak nič ne pomeni je navadna laž, če prevaraš milijardo ljudi za 1 evro, si milijarder.
MihaK77
21. 09. 2019 18.26
-1
Oh ja a res. Kaj pa to ko banke uporabljajo nas denar in sluzijo z njim? In mi naj bi jim sedaj se placevali, da oni sluzijo z nasim denarjem? K sreci obstajajo tudi servisi, kjer lahko sami posojamo denar in z njim sluzimo in to brez bank.
User1035444
21. 09. 2019 17.20
+4
Moja stara mama je rekla, da zastonj ni nič.
nikhrast
21. 09. 2019 14.35
+0
Malo pretiravate, tradicionalne banke, cash…, vse to ne izginilo čez noč. Poglej starejše, še dolgo bodo uporabljali tradicionalen način financiranja. Pa kako bi se starejši zapomnili vse te PIN številke, pa gesla...
Rudolf Strah
21. 09. 2019 11.51
-9
to pa je zato ker je vecina ze takih lenuhov ki poznajo eamo kavc in racunalnik in sploh ne vedo kje so banke potem jih bo pa kap od lenobe pa naj jih saj si druga ne zasluzijo
pljuvamnakarbid
21. 09. 2019 12.22
+8
Nismo lenuhi, ampak praktični. Že nekaj časa sploh nimam slovenske banke, ampak N26. Vse brez stroškov, vse preko mobilnika in takoj. Šokiran sem bil pred kratkim, ko se mi je doma nabralo nekaj gotovine in sem jo hotel položiti na ženine račun, nakar ugotovim, da moram celo za polog gotovine plačati provizijo. Absurd, najprej plačam, da jim dam, potem pa služijo z obračanjem mojega denarja. Da ne govorim o tem, da sem pooblaščen na ženinem računu in torej lahko upravljam z njenim računom, ampak SAMO določene operacije, nekaterih stvari pa brez njene prisotnosti na banki ne morem opraviti. Npr. brez njene prisotnosti nisem mogel dobiti mobilni banke še za mene. Torej, lahko dvigujem in polagam, ne morem pa delati drugih stvari. Imam nekaj zelo slabih izkušenj z našimi bankami in to predvsem, ker so zaplankani, nečloveški in nefleksibilni, imajo pa srečo, da so tudi takšni, kot moja žena. Ko sem ji rekel naj si za firmo, ki jo praktično vodim jaz, uredi N26, je bil komentar, ja kaj pa če se tebi kaj zgodi, jaz ne bom hodila po tujini...Hvala lepa in zbogom, naše banke.
Uporabnik113189
21. 09. 2019 17.32
+4
Tradicionalne banke imajo svoje prednosti. Sam imam zelo slabe izkušnje z bančnimi praksami z otoka. Če ste opazili, vsake toliko časa se pojavi opozorilo, da imamo slovenci v bankah toliko in toliko milijard. Točno zaradi prihrankov smo kot narod in država odporni na razne stresne dogodke, če bi bili prisiljeni v kredite, bi videli svojega vraga. Žal pa se bližajo težave, s FIAT valuto, iskati bo potrebno druge načine ohranjanja vrednsoti, ki pač niso v bankah, skratka potrebno se bo prilagoditi novim razmeram. Naša zakonodaja tudi zagotavlja varnost in v primeru propada zagotavlja povračilo izgubljenega ( do določene višine), ampak samo v bankah, ne pa tudi spletnih in v davčnih oazah. Pri denarju je pametno biti zelo konzervativen in en padati na neke novosti, ki se na koncu izkažejo za norosti. Prepričan sem, da se mnogim cedijo slina po privarčevanem kapitalu slovencev in zato kupujejo naše banke, da se s temi prihranki lahko igrajo. Posledice teh igračkanj pa so lahko katastrofalne za našo državo, žal o tem naša oblast bolj malo razmišlja oziroma sploh ne.. Neodgovorni kot so bodo potem zopet presenečeni..
RamzesII
21. 09. 2019 11.45
+12
Ena gre gor, druge padejo, na koncu bo ostala ena, globalna, to je vendar cilj elite.
Uporabnik458403
21. 09. 2019 11.11
+15
Na nasi firmi imajo vsi soferji N26 kartice...... Ce je kaksenkoli problem ima sofer z par kliki denar na svoji kartici...... IN TO BREZ KAKSNEGA KOLI STROSKA..... Da ne omenjam, koliko casa smo nekoc potrebovali, da smo soferju denar dostavili.. Preko Western union je bilo nahjitreje samo so si cez 20 eur vzeli.....
Uporabnik458403
21. 09. 2019 11.20
+11
Imamo cez 30 N26 kartic in to vec kot 2 leti......... Nismo imeli pa se niti centa stroskov......Kartice so vecina na soferje vpisane in so njihova last
RamzesII
21. 09. 2019 12.11
-5
Volga Malek
21. 09. 2019 10.48
-9
Tradicionalnih bank po Evropi in svetu tele muhe enodnevnice Neobanke pa res ne bodo preslepile se manj ljudi. To je utecen sistem skozi zgodovino in ne neka muha enodnevnica konca 10.let 21.stoletja.
spam1
21. 09. 2019 11.03
+22
Motiš se. Ljudi zanima le, kje bodo prišparali nekaj centov. Brezplačno plačevanje položnic je že dovolj, da ljudje množično zapirajo klasične račune nesejo ves svoj denar k novopečenim tujim spletnim bankam ...
Uporabnik458403
21. 09. 2019 11.15
+12
Volga......... Po kateri logiki je to zate muha enodnevnica............ N26 bo nase banke povozila v par letih...... Deluje cisto isto kot nase banke, samo, da poslovalnic ne potrebujejo, ker gre vse preko interneta.
CestniKolesar370Wattov
21. 09. 2019 10.21
+13
Pravilno, če banke jutri propadejo, bo že pozno.
Darko32
21. 09. 2019 10.20
+16
Zelo dober članek za razmišljanje in za odločitev v prihodnosti. Namreč kdor vsaj malo pogleda razvoj v svetu vidi, da smo mi zaostali za najmnaj za 20 let v razvoju. Prejšnji teden smo debatirali, da bodo obračunali stroške, če boš varčeval v banki. Posledično pomeni, da tudi z takšnim razmišljanjem bodo banke propadle. Če se vrnemo na digitalizacijo in modernizacijo je drugo poglavje, kjer naše gospodarstvo sploh ni pripravljeno na to. Če bo vse poslovanje preko neta in tudi delovanje prodaje ljudem bo v potrebno priloagoditi tudi to poslovanje. Zato je poslovanje preko NET-a vredu, če imamo na drugi strani poštenjaka in ne tako, da di podtikajo škart robo ali pa te preslepijo. Zato se ne bom čudil, če bo prišlo do propada določenih bank tudi v Sloveniji, katere nebodo šle v korak z časom. Žal se pri nas dogaja, da določene banke obirajo ljudi z raznimi stroški, katere v tem primeru odpadejo. Zato bodo se upirali razvoju in bodo naredili vse, da zavirajo razvoj.
Jure Strle
21. 09. 2019 10.15
+20
Normalno da vam kradejo stranke, ker oni ne mislijo zaračunavati ležarnine. Takoj ko moja baka začne to delat ker ven. Tako kot sm NLB zamenjal zaradi njihovih paketov
Jon Bacek
21. 09. 2019 09.45
+26
Med propadlimi bi znala biti tudi NLB. A kaj ko jo bo politika, kot vedno dosedaj, reševala z davkoplačevalskim denarjem.
Laki je malo nervozan
21. 09. 2019 09.44
+11
Vse gre v smeri, da bomo postali roboti brez vsakršne interakcije med ljudmi.Vse bomo urejali digitalno, družbena omrežja so že spremenila odnose med ljudmi.Jaz sem z svojo banko zadovoljen, osebni račun me stane 3€ na mesec, vse plačujem preko trajnikov ali ebanke.Nisem nazadnjaški, tudi sam uporabljam kar je le mogoče digitalno, ampak ravno včeraj sem moral osebno na banko, tam ti uredijo, malo se pomeniš z uslužbenci, ker se poznamo kot dolgoletni komintent in greš z nekim dobrim občutkom domov.Da pa bom prihranil 3€ na mesec in šel na digitalno banko, hvala lepa.Pa ne mislit, tisto nima slabosti, ena izmed teh je, da v primeru težav praktično nimaš z kom kontaktirat, če pa že, pa je to v tujem jeziku, kar za marsikoga predstavlja problem.
kita1234
21. 09. 2019 10.11
+9
aha, pa trajnike placujes, pa pri nekaterih bankah placilo poloznic placujes, pa vsako potrdilo, ki ga potrebujes, tudi placas, pa se bi lahko nasteval.
MihaK77
21. 09. 2019 16.04
+1
Ce potrebujes pogovor, gres lahko tudi k psihologu.
HorstWiesel
21. 09. 2019 09.43
+47
Lahko bi uvedli tudi, da lahko delodajalec izplača plačo delovcu v gotovini in da delavec posluje samo s "kešom" brez trr, bank,...
Darko32
21. 09. 2019 10.24
+20
To bo prinesla ideja bank, katere hoečjo zaračunavati ležarnino.
RamzesII
21. 09. 2019 11.50
-5
Ležarnino česa, če tam uradno ničesar ni (ampak s tem poslujejo), ali pa imajo poličke ali predale s številkami računov, kjer potem 'leži' naš denar, se pravi lahko to reč potem vidimo.
Qualisvirtalisoratio
21. 09. 2019 09.34
+15
Razmišljam, da bi šel na N26 ali Revolut. Veliko dobrih izkušenj sem slišal s strani uporabnikov N26. Kakšne izkušnje z Revolutom oz. pros in cons?
SmoothOperator
21. 09. 2019 10.35
+9
Na n26 sem že dolgo. Zelo v redu. Nimam nobenega slovenskega trr več. Kar opogumi se.
Die einemaister
21. 09. 2019 10.57
+14
Ja, samo prijaviti moraš FURSU, če boš fasal kazen, ker Nemci pridno poročajo SLo. FURSU.
Uporabnik458403
21. 09. 2019 11.05
+0
Dieeinemaister............ Saj pa je pri N26 vse enako kot prinas pri NLB ali NkMb............. Razlika je samo, da so N26 precej naprednejsi in vse delas preko interneta
antilevi?ar
21. 09. 2019 11.17
+8
Revolut dvig do 200 evrov zastonj potem pa 2% od zneska dviga. Blokiranje kartice glede na tvojo lokacijo (nadzor-napačno prikazovanje lokacije,.naprimer dviguješ denar v kopru, lokacijo ti pokaže izola in banka ti avtomatično blokira kartico,.nimaš se s kom pomeniti o težavi, govoriš z glupim avtomatom, ki te pol ure zadržuje na telefonu brez rešitve problema,.delo z kriptovalutami upoštevajo samo 5 trenutno najbolj uveljavljenih od možnih preko 2000,.osnovna kartica je nič, potrebuješ vsaj premium ki te stane min 8 evrov mesečno, ta omogoča tudi višji 400 evrski limit zastonj potem pa spet 2% letalske in zavarovalniške usluge so brez veze,.vsaj večini, dostava na dom brez veze,.revolut je bolj za nekoga, ki stalno po svetu neki skače,.primer moja banka mi za vodenje računa, dvige in ostale stroške zaračuna 4.99 mesečno, položnice so 40 centov, z mobilno banko sken položnice s QR kodo zastonj. Danes sem pri drugi banki potreboval potrdilo moje banke o prilivih,.banka mi ga je izdala zastonj, nesel na drugo banko in uredil ideal kartico,.kako bi lahko z revolut naredil, nemogoče? Poleg tega ta je v angliji, kjer ni rožnata situacija,.N"& je pa nemška, sama procedura z registracijo pa osebni podatki pa slikanje, pa videokonferenca,..prijava računa na FURS,..pa veste kam vsi ti podatki gredo? A je zaradi par evrov to vredno?
Uporabnik458403
21. 09. 2019 11.47
+2
Antilevicar........ Revolut ne poznam podrobneje. N26 pa poznam zelo dobro.......... Nase kartice so avtomaticno posredovane FURSU... Tako, da N26 ni nic na slabsem, prej na boljsem......... Kar se tice stroski banke pa ni tako zanemarljivo, tudi je malo odvisno zakaj jo potrebujes.......... Nase banke ti vzamejo letno 100eur pa samo dobivas placo gol in par placil naredis mesecno..........
RamzesII
21. 09. 2019 11.51
-1
RamzesII
21. 09. 2019 11.51
+0
Die einemaister
21. 09. 2019 12.35
+1
svetice, kaj?? NKBM ali NLB, zaračunavajo vodenje računa, banka net 4 € na mesec, sedaj ležernine bodo, use na N 26 imaš zastonj, za Revolut ne vem.
Uporabnik458403
21. 09. 2019 12.42
+3
Dieeinemaister......... Moj komentar je sel v primerjavi za Furs, da je vse isto kot pri Nlb, nkbm......... in ne glede stroskov........
Die einemaister
21. 09. 2019 14.32
+3
Aha, ne jaz sem hotel povedat, da moraš sam javiti FURSU, ker Nemška davčna letno pošlje podatke o evropskih ne rezidentih, ki imajo pri njih bančne račune, vem, da če ti samoiniciativno ne javiš našemu FURSU in oni dobijo tvoje podatke, da imaš račun na N26 te denarno kaznujejo. Tako da Nemci pošljejo našim kot "varovalko" da to ti narediš.
antilevi?ar
21. 09. 2019 20.54
+2
Saj tudi N26 ti vzame vsaj 96 evrov na leto (12x8 evrov) 2% od vsakega dviga nad 400 evrov. Moj strošek (4.99x12 evrov,.dvigi zastonj, položnice zastonj-SB,) banko vidim morda enkrat ali dvakrat letno,.drugih potreb biti tam nimam,.torej revolut in N26 se mi ne izplača,.kripto imam pa itak posebej platformo in vse nalagam na debit kartico,.ne vidim težav. Delam za podjetje kjer izključno mora biti SLO banka (pravijo, da slabe izkušnje s temi čira čara bankami). Je pa prijatelj se hotel registrirat na N26 malo morje težav, pa skeni, pa pasaport, pa maili, pa na banki povezovanje njegovega računa z N26 pa na durs pošiljat spremembo,.korispondenca nemščina,.skratka za mnoge too much,..
Die einemaister
23. 09. 2019 15.26
+1
In kaj si hotel povedat, da si od kripto nalagaš na debetno kartico?? Po tvoje kaj ne obstaja tista banka??? Je nekje v vesolju???
muceli
21. 09. 2019 09.15
+23
Meni osebno je na prvem mestu poslovanje z gotovino. Ampak glede na to, da se govori o zaračunavanju ležarin na TRR (obresti si tako ali tako skoraj nične) in da ne razmišljamo v smeri Avstrijcev o vpisu pravice do poslovanja z gotovino v ustavo ... ležarin iz principa ne mislim plačevat. V tem primeru bom izbral spletno banko, pri kateri bo možen dvig denarja na bankomatih. Še vedno pa bom plačeval z gotovino.
Darko32
21. 09. 2019 10.23
+22
To, kar si napisal glede ležarin je ideja res bolanih ljudi, da bi zaračunavali ležarnino. Posledično dobimo enako mislečih, kot si ti, da nebodo hoteli plačevati ležarnino ampak bodo denar takoj pobrali in bo poslovanje z gotovino. Nisi edini, ki tako razmišlja, kar smo videli v tistem članku na to temo.