Gospodarstvo

Bodo Belorusi zmrzovali?

Moskva, 26. 12. 2006 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rusko naftno podjetje Gazprom Belorusiji grozi, da jim bodo, podobno kot lani Ukrajini, prekinili dobavo plina.

Gazrpom grozi, da bo zaprl pipo
Gazrpom grozi, da bo zaprl pipo FOTO: Reuters

Rusko naftno podjetje Gazprom hoče pred novim letom dvigniti ceno zemeljskega plina, ki ga prodaja v Belorusijo, poleg tega pa od Belorusov zahtevajo, naj jim prepustijo nadzor nad plinovodi čez državo. Tam na to ne pristanejo, zato je Gazprom že zagrozil s prekinitvijo dobave. Minsku so dali do novega leta čas, da pristane na njihove zahteve ali pa se bodo Belorusi soočili z isto težavo kot Ukrajinci januarja letos - zmrzovanjem. Dosedanja pogajanja so propadla.

V primeru Ukrajine je Rusija trdila, da gre le za posel in da politika ne igra nikakršne vloge. Kljub temu je spor močno skrbel svetovne voditelje, ki so se bali, da bo Kremelj svoj nadzor nad energijskimi viri izkoriščal kot politično orožje. Za Ukrajino so podoben pritisk začeli izvajati na Gruzijo, zdaj pa je na vrsti Belorusija.

Spomnimo, 1. januarja je Gazprom zaradi spora o ceni zemeljskega plina ustavil njegovo dobavo Ukrajini. Rusko podjetje je namreč načrtovalo kar štirikratno povišanje cene, s čimer se v Kijevu niso strinjali. Ker preko Ukrajine Evropska unija dobiva kar četrtino te surovine iz Rusije, se je kriza razširila tudi na Zahod.

Rusi letos obljubljajo, da Evropa posledic ne bo čutila, ne glede na to, da tudi preko Belorusije predvsem na Poljsko in v Nemčijo pritekajo pomembne količine zemeljskega plina. Gazprom je namreč v Nemčiji in Avstriji že začel skladiščiti to surovino, tako da bodo lahko pokrivali potrebe EU, tudi če se bodo odločili za najostrejši pritisk na Belorusijo.

Uslužbenec Gazproma
Uslužbenec Gazproma FOTO: Reuters


  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezgorenc@email.si
26. 12. 2006 14.49
Jaz pa sem nekako mislil, da ker sta g. Lukašenko in g. Putin taka prijatelja, da se to ne bo zgodilo. Očitno pri denarju brat brata ne pozna. Še dobro, da imam rezervno peč, ki gre na drva.