Gospodarstvo

Odbor za gospodarstvo dal zeleno luč zaprtju trgovin ob nedeljah in potrdil dodatne izjeme

Ljubljana, 15. 07. 2020 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
718

Odbor DZ za gospodarstvo je podprl predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh z nekaj izjemami. Še pred tem so javnost znova nagovorili tud predstavniki zaposlenih, ki poudarjajo – zaprtje trgovin je nujno, ker smo izčrpani, borno finančno nadomestilo pa ne odtehta manj kakovostnega življenja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaprtje trgovin ob nedeljah
    02:27
    Iz 24UR: Zaprtje trgovin ob nedeljah
  • Iz 24UR ZVEČER: gost Ladislav Rožič
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: gost Ladislav Rožič

 

Odbor je sprejel tudi dopolnilo Levice, po katerem bodo lahko ob nedeljah poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah, kar je predvidel osnovni predlog, odprte tudi prodajalne v pristaniščih in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

"Z amandmajem smo našli rešitev, ki je dobra za obe strani," je dejal predstavnik predlagateljev novele Luka Mesec iz Levice.  In sicer bodo lahko delavci ob nedeljah prosti, obratovale pa bodo lahko manjše trgovine, v katerih bodo delali nosilci dejavnosti oz. zastopniki pravnih oseb sami. Hkrati rešitev ni ustavno sporna, je zatrdil, saj da ni neustavnih razlikovanj med trgovci.

V LMŠ so zadovoljni z usklajenim dopolnilom, je dejal Edvard Paulič, saj da rešuje dileme glede obstoja majhnih trgovcev in oskrbe v turističnih krajih. Ocenil je, da so potrošniki sprejeli dejstvo, da so trgovine trenutno ob nedeljah zaprte in da se bo potrošnja razporedila v ostale dni v tednu.

Meira Hot iz SD je izrazila zadovoljstvo, da se bo po 17 letih uresničila referendumska volja. Bistvo je zagotoviti delavcem pravico do nedeljskega počitka, je poudarila in dodala, da so z dopolnilom našli ravnotežje med to pravico delavcev ter uresničevanjem svobodne gospodarske pobude in zagotavljanjem ponudbe v turističnih krajih.

Tudi Franc Kramar iz SAB je poudaril, da so majhne trgovine pomembna ponudba kraja, mnoge ponujajo lokalne izdelke, zato je zadovoljen, da so se dogovorili za dopolnilo. Vlado je tudi pozval, naj odpravi odlok, ki trenutno prepoveduje odprtje večine trgovin ob nedeljah.

Sekretar: Delovna mesta so ohranjali protikoronski ukrepi

Vlada predloga novele ne podpira. Kot je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, je sedaj ključen zagon gospodarstva. Pozivi zaposlenih v trgovini so po njegovem mnenju razumljivi in upravičeni, je pa vprašanje, ali je zakon primerno mesto za reševanje problematike delovnega časa. Opozoril je tudi, da se sedanje zaprtje trgovin ob nedeljah (kot ukrep ob epidemiji) ni odrazilo v zmanjšanju števila zaposlenih tudi zaradi protikoronskih ukrepov, ki ohranjajo delovna mesta.

V SMC so proti predlogu novele. Ne drži, je dejal Gregor Perič, da ne bo posledic za proračun, kot trdijo vlagatelji. Pričakovati je namreč zmanjšanje števila delovnih mest, manj bi lahko bilo prilivov od prispevkov ter davka na dodano vrednost. Glede nakupovalnih navad je ocenil, da se bodo ljudje odločali za nakupovanje v sosednjih državah. Ocenil je, da bi bilo bolje, da bi se glede obratovalnega časa delodajalci in sidnikati dogovorili sami v okviru socialnega dialoga.

Branislav Rajić iz SMC je tudi spomnil, da je bila referendumska volja, da so trgovine odprte do 10 nedelj v letu, vprašal se je med drugim tudi, kako bo z delom študentov, ki so si z nedeljskim delom v trgovinah zagotavljali dohodke.

Franc Rosec iz SDS pa je dejal, da so za spoštovanje volje volilcev, so pa hkrati pričakovali, da bodo delodajalci in sindikati našli rešitev v socialnem dialogu. V SDS so skupaj s SMC vložili predlog dopolnila, po katerem bi bile med izjemami vse prodajalne do 200 kvadratnih metrov, in to brez omejitev glede tega, kdo lahko dela ob nedeljah. Odbor je predlog zavrnil in glede izjem, kot omenjeno, sprejel predlog Levice, LM, SD, SAB in Roberta Polnarja (DeSUS). SDS in SMC tudi nista bili uspešni s predlogom, da bi se zakon začel uporabljati s 1. januarjem 2021.

Polnar je pozdravil dejstvo, da se s predlagano novelo odmikajo od prakse, da se pri nas dela "na petek in svetek", in to ne le nujne dejavnosti. Pri tem je izpostavil tudi neustreznost plač v trgovini. Glede tehtanja argumentov je dejal, da je treba pogledati, kako organizacije, ki pogajajo svoja stališča, same poslujejo - izpostavil je Gospodarsko zbornico Slovenije, ki da je v devetih letih zabeležila skupno 7,9 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki - in se vprašal o njihovi verodostojnosti.

NSi spremembe podpira

Bodo pa zakon podprli v NSi. Mihael Prevc je dejal, da je skrajni čas, da uresničijo referendumsko voljo in da se trgovine ob nedeljah zapre. Strinjajo se tudi z amandmajem glede izjem, saj bo omogočil odprte trgovine v pristaniških terminalih in na mejnih prehodih, hkrati pa podpira podjetnike in rešuje zagato oskrbe v turističnih krajih. Žal jim je sicer, da v socialnem dialogu ni bilo dogovora.

DZ bo o noveli odločal jutri na izredni seji, računajo pa na podporo več kot 46 poslancev.

Ladislav Rožič upa, da bo prevladala "zdrava pamet" in bodo trgovine ob nedeljah končno zaprle vrata.
Ladislav Rožič upa, da bo prevladala "zdrava pamet" in bodo trgovine ob nedeljah končno zaprle vrata. FOTO: 24ur.com

Sindikati: Naj prevlada zdrava pamet

Še pred dogajanjem na pristojnem odboru pa so o tematiki spregovorili predstavniki Sindikata trgovine Slovenije. 

Kot je dejal generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič, se strinjajo, da se po 17 letih le uveljavi referendumska volja in se trgovine ob nedeljah zaprejo. "Prepričani smo, da bo prevladala zdrava kmečka pamet in se bodo trgovine ob nedeljah zaprle. Slovenci smo dokazali, da lahko živimo brez odprtih trgovin ob nedeljah." Dodal je, da upa, da se bo to zgodilo brez odpuščanj. 

Teja Korbar iz Mercatorjevega sindikata je dejala, da "prosti dnevi med tednom niso enaki prosti nedelji" in da si zaposleni želijo kakovostnega življenja. "Nismo v službi varovanja življenja in lastnine, zato nam ni treba biti ves čas na razpolago," je poudarila in dodala, da "v zadnjih treh mesecih ni nihče naokoli hodil lačen ali gol"

Barbara Kranjc iz Lesnine je dodala, da "večina zaposlenih dela za dva ali tri" in "nedelja je edini dan", ki bi ga lahko preživeli z družinami. "Potrebujemo počitek, ne moremo več."

Marko Primožič iz Montecrista pa je poudaril, da so zaposleni v trgovini prosti, ko niso prosti njihovi partnerji ali otroci. Ko pa že imajo proste vikende, pa tega časa zaradi preutrujenosti ne morejo preživeti kakovostno. 

Tudi predstavnica zaposlenih v Lidlu Tjaša Kozole je dejala, da so argumenti trgovinske zbornice, ki nedeljskemu zaprtju nasprotuje, "na majavih tleh". In dodala, da so zaposleni tako izčrpani, da jim je prosti čas pomembnejši od denarnega dodatka. 

Predstavnica zaposlenih v Sparu Damjana Ajd je sicer dejala, da se ta dodatek pozna le malo. "Tudi če ponudite več denarja za nedelje, ne bomo popustili, zaslužimo si večjo kakovost življenja. Zaprtje ob nedeljah je le začetek." 

Slab trenutek?

Da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren, pa opozarja Trgovinska zbornica Slovenije. 

Predsednica TZS Mariča Lah ocenjuje, da bi se bilo treba zdaj usmeriti v zagon gospodarstva. Meni, da bi morali obratovalni čas opredeliti v bipartitnem dialogu, v kolektivni pogodbi dejavnosti, ne v zakonu. Strinjala se je s predstavniki zaposlenih, da je delo v trgovini težko, je pa pri tem dodala, da lahko vsak svobodno izbira, v katerem poklicu bo delal. Glede kadrov je navedla, da je na zavodu za zaposlovanje največ brezposelnih ravno trgovcev.

V TZS še pravijo, da bo ob upadu prihodkov – po njihovih izračunih v primerjavi z lani za približno 10 odstotkov –  prišlo tudi do presežnih delavcev.

Trgovci so prepričani, da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren.
Trgovci so prepričani, da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren. FOTO: Aljoša Kravanja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (718)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 07. 2020 16.07
-4
Ljuba teta, vedno več kupujemo online, pa dostava imajo zdaj skoraj vsi supermarketi, restavracije, lekarne...., pa saj ni treba da se lokal odpre. Poglej pizzarije, lekarne..., še svoje avtomobile imajo z napisi gor.
RdecaZvezda
16. 07. 2020 17.57
+4
Velike trgovske hiše zapret ob nedeljah in praznikih,obenem pa odpret domače trgovine v katerih bodo delali sami lastniki,oživimo domačo trgovino in prodajajmo in kupujmo domače,odkod mislite da izhaja toliko nepredvidenih bolezni,največ z uvozom hrane,ki nas na daljši rok zastruplja.
nikhrast
17. 07. 2020 16.01
-4
Vedno kupujem domače, pogledam če so banane res iz Kopra.
maček 1
16. 07. 2020 16.34
-2
Potem pa še bolnice zaprimo ob nedeljah.....
Lumpe?ka
16. 07. 2020 13.33
Pa dol enem komentatorju... Če bi jaz bila lastnik trgovine z nekaj zaposlenimi in če bi vidla, da je nekdo priden in se trudi, bi ga nagradila... Ja tisti, ki pa ne ja tiste bi pa poslala nazaj na zavod...
Lumpe?ka
16. 07. 2020 13.21
+3
Mariča Lah, ker vam je verjetno z rožicam postlano in verjetno ob nedeljah nimate se kam dat in hodite po trgovinah in zapravljate svojo lepo plačo in bezerirate trgovce in trgovke in seveda vsi ostali, ki tukaj komentirate proti zaprtju ob nedeljah.
nudisco
15. 07. 2020 19.55
+9
zelo znano trg. podjetje , 3 eur bruto redna ura, nedeljska 6 eur bruto, nedeljskih 6 ur po 6 eur bruto, delaš dve nedelji pa se vprašaj , če se splača
BogiEmil
15. 07. 2020 19.25
+11
Enostavno nisem pogrešal trgovin v nedeljo pa še pršparu sm, drgač me baba zvlekla kam u BTC in pol sm tm kavice pa sokce pil k sm jo čaku k je norela po štacunah ... prov fletn je ...
Kr_one
15. 07. 2020 18.41
-27
Bedarija ,da ni vecje!!! Vse nej bo odprto vsak,ko je sel delat v trgovino ne vedel kako se dela zdj se pa jamra kk so bogi. Komu ne pase nej zamenja sluzbo!!!!
medeeaa
15. 07. 2020 18.56
+23
Tisti , ki ste ali so radi v nedeljo v trgovini -odprite si svojo - seveda do 200 kvadratov in uživajte vse nedelje in praznike v njej, mogoče celo zaslužite malo več kot za malico .
Lumpe?ka
16. 07. 2020 13.16
+5
nikhrast
15. 07. 2020 16.26
-25
V turističnih krajih more biti za praznike in vikende vse odprto, na Hrvaškem še ne veš če je nedelja, praznik ali navaden dan, vse odprto, delajo trgovci, gostinci, policaji, smetarji...
RdecaZvezda
16. 07. 2020 18.02
+0
medeeaa
15. 07. 2020 15.47
+30
Odbor je sprejel dopolnilo, po katerem bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah (kar predvideva že osnovni predlog zakona) odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah . Torej , tisti , ki ste radi v nedeljo v trgovini -odprite si svojo - seveda do 200 kvadratov in uživajte vse nedelje in praznike v njej.
Novi uporabnik
15. 07. 2020 15.29
+21
Dragi sodržavljani. Apeliram na solidarnost. Tudi če niste delavec v trgovini vas prosim za solidarnost z ljudmi ki delajo nedelje in žrtvujejo dragocen čas z bližnjimi za mizerno nizko plačo.
RdecaZvezda
16. 07. 2020 18.04
Gutenberg
15. 07. 2020 14.40
+31
Jaz pa predlagam, da tudi naj bodo tudi na bencinskih servisih ob nedeljah prodajalne zaprte - samo točenje goriva. Ker se postaviš v vrsto za točenje goriva, tip pred tabo pa gre not in še pol ure špecerijo in loto nabavlja. Za pop... Ali pa naj uvedejo eno špuro in eno blagajno samo za gorivo.
medeeaa
15. 07. 2020 14.39
+24
Glede na nekatere komentarje so nekateri resnično v neizmernem strahu , da bi njihov otrok spoznal kako zgleda v živo tista kravica iz milka čokolade , ki so jo do sedaj videli le na slikah po nakupovalnih centrih in marketih 😃
zalala
15. 07. 2020 14.37
+19
se popolnoma strinja. Tudi trgovci so ljudje. Naj si vsak nakupi dan prej ali pa izbere nakup kot v času korone 1x tedensko.
poserjemsenavas
15. 07. 2020 14.23
+30
Naj najprej trgovci plače izplačujejo brez pomoči države, ne pa da mora država doplačati do mimimalke. Pa kje ste to še videli?
LedenaGora
15. 07. 2020 14.31
-19
ne skrbi zdej jih bojo še odpuščali trgovci delajo 7ur na dan in sedaj jih bo ratalo preveč ker do zdej so dodajal z sobotam in nedeljam da so dosogli poln delovni čas
LedenaGora
15. 07. 2020 14.32
-19
dve opciji sta dalše sobote al pa odpuščanje
medeeaa
15. 07. 2020 15.50
+17
Le nadur mogoče več ne bo toliko kot dosedaj , plačane , če so bile pa itak mizerno -tako kot plača
Lumpe?ka
16. 07. 2020 13.23
+2
NPCL
15. 07. 2020 14.21
+7
Si ne predstavljam da bi bile trgovine 1 teden zaprte......... konc sveta
NPCL
15. 07. 2020 14.17
-5
Trgovina niso JS kjer te zalagajo z dnarjem z vseh koncev
medeeaa
15. 07. 2020 14.12
+27
Če se dobro prebere članek, piše med drugim "prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah" , torej , če želi delati lahko dela lastnik sam . Tako je najbolj pravično in pošteno , da se neha izkoriščati zaposlene večinoma na minimalki - z delovnim tednom , ki je včasih trajal tudi 12 zaporednih dni ali več . Nedeljsko petkanje po nakupovalnih centrih pa naj nadomesti kakšen prijeten družinski in prijateljski izlet ali piknik v naravi. Verjemite , otroci , partnerji , sorodniki in prijatelji vam bodo neimerno hvaležni za ta prijetno izkoriščen dan, pa še sami boste zadovoljni in polni energije za nov sdelovni teden !
Novi uporabnik
15. 07. 2020 14.54
+18
se strinjam. Lahko lastnik hoferja sam pride malo filat police v nedeljo.
lotkolba
15. 07. 2020 14.08
-20
Totalno izcrpani zaradi filanja polic in potiskanja izdelkov cez skener. Naj jih dajo nekam na stiri izmene al pa 12ur na gradbisce, da vidijo komu bi bilo treba najprej nuditi ugodnosti.
Mali medo
15. 07. 2020 14.12
+6
Bukovlist
15. 07. 2020 14.20
+12
lotkolba
15. 07. 2020 14.54
-5
Ne rabim dvigovat, je od mask ostalo se za kar nekaj casa
medeeaa
15. 07. 2020 15.54
+12
Pozabljate , da so še druga dela v trgovini , si vse , nalagalec , blagajnik , čistilka , prevzemnik blaga , svetovalec in obvezno obvladanje sociologije , psihologije , psihiatrije , ob nedeljah pa še navadno duhovnih -spovednih dejavnosti , za tiste , ki se niso imeli kam drugam dat :)
Defragment
15. 07. 2020 14.00
+8
Kaj pa če bi v corona eri trgovine delovale non stop? Koncentracija kupcev bi bila zagotovo manjša. Sedaj bo pa nakupovalna histerija in strah pred lakoto v petkih popoldan in sobotah dopoldan natrpala štacune. 😉😉😉😉😂😂😂😂😂