Gospodarstvo

Boeing predstavil novo letalo

Seattle, 09. 07. 2007 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Boeing je svetovni javnosti v nedeljo svečano predstavilo prvo novo potniško letalo 787 'dreamliner'.

Letalo 787 je prvi povsem novi model od leta 1995, ko je podjetje Boeing dalo v promet model 777
Letalo 787 je prvi povsem novi model od leta 1995, ko je podjetje Boeing dalo v promet model 777 FOTO:

Najnovejše letalo so sestavili v tovarni blizu Seattlea v zvezni državi Washington. Predstavitev letala si je na kraju samem ogledalo 15.000 ljudi, prireditev pa si je bilo mogoče ogledati tudi na internetu in satelitski televiziji v devetih jezikih v 45 državah sveta. Od konkurenčnega Airbusa je celo prišlo pismo s čestitkami za uspeh.

Boeing si je doslej nabral že 677 naročil za letala 787, ki stanejo po 162 milijonov dolarjev, prvi pa naj bi šel v promet maja prihodnje leto, in sicer pri japonskem prevozniku All Nippon Airways. Boeing obljublja, da bodo nova letala 787 bolj varčna in udobna za potnike, prav tako pa bo cenejše njihovo vzdrževanje. Zgrajena so iz posebnega materiala na bazi ogljikovih vlaken, ki je bolj odporen na korozijo kot aluminij in celo lažji.

Nova letala 787 bodo bolj varčna in udobnejša za potnike
Nova letala 787 bodo bolj varčna in udobnejša za potnike FOTO:

Slovesno odkritje prvega sestavljenega potniškega letala 787 je vodil upokojeni voditelj televizije NBC Tom Brokaw, poleg rdeče preproge, pa je bilo veliko glasbe in stevardes letalskih družb, ki so letala že naročile.

Povsem nov model

Evropski Airbus bo svoj podoben model srednje velikega potniškega letala za daljše proge A 350 XWB začel proizvajati šele leta 2015, do takrat pa ima Boeing zagotovljeno delo s svojim 787. Generalni direktor Airbusa Louis Gallois je kolegu pri Boeingu Jamesu McNerneyju poslal pismo s čestitkami, v katerem pravi, da gre za velik dan v zgodovini letalstva.

Boeing si je doslej nabral že 677 naročil za letala 787, ki stanejo po 162 milijonov dolarjev, prvi pa naj bi šel v promet maja prihodnje leto, in sicer pri japonskem prevozniku All Nippon Airways.

Slovesnosti za dobavitelje in naročnike so potekale po različnih delih sveta, za delavce in upokojence pa je podjetje najelo stadion ekipe Seattle Seahawks. Letalo 787 je prvi povsem novi model od leta 1995, ko je podjetje Boeing dalo v promet model 777.

Končno sestavljanje prvega modela 787, ki so ga predstavili v nedeljo, se je začelo maja, ko so iz različnih delov sveta prispeli sestavni deli. Predstavljeno letalo je prvo od devetih, ki bodo služila kot testna letala, prvič pa naj bi letalo poletelo med avgustom in septembrom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.