Gospodarstvo

Boeing pripravil posodobitev domnevno sporne programske opreme

Washington, 27. 03. 2019 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / D.F.
Komentarji
5

Ameriški proizvajalec letal Boeing je sporočil, da je pripravil posodobitev programske opreme za nadzor leta pri letalih 737 max, zaradi katere naj bi prišlo do dveh hudih nesreč. Pilotom, tehničnim strokovnjakom regulatorjem jo bo predstavil na posebnem dogodku v Seattlu. Regulatorji nadgradnje še niso potrdili.

Preiskava lanske nesreče Lion Air, v kateri je umrlo 189 ljudi, je pokazala, da sta se pilota borila z lastnim letalom, ki je več kot 20-krat spustilo nos proti zemlji, pilota pa sta ga popravila nazaj in vmes brskala po priročniku letenja z 737 max 8, ker nista vedela, kaj se dogaja. Preiskava nesreče Ethiopian Airlines, v kateri je 10. marca umrlo 157 ljudi, še poteka, vendar vse kaže na podobno težavo kot pri Lion Air.

Poseben program v letalu je dobival napačne informacije od senzorja o tem, kam je usmerjen prednji del letala. Računalnik je dobil informacijo, da letijo s previsokim vpadnim kotom, ter ocenil, da lahko pride do prevlečenega leta in strmoglavljenja, zato je nos letala nemudoma obrnil navzdol. Pilota sta ga medtem skušala obrniti navzgor.

Pilotska kabina letala boeing 737 max
Pilotska kabina letala boeing 737 max FOTO: AP

Pri Boeingu so kmalu po drugi nesreči napovedali posodobitev programske opreme, ki naj bi odpravila težave. Že pred tem so izvedli izredna usposabljanja za pilote, kjer so jim pokazali, kako lahko domnevno sporno tehnologijo ročno izklopijo.

Kakšni so vzroki za nesrečo v Indoneziji?

Kmalu po oktobrski nesreči v Indoneziji so se pojavila ugibanja, da naj bi k nesreči pripomogla nova programska oprema (MCAS), ki lahko avtomatsko prestavlja višinsko krmilo letala oziroma sistem za trimanje.

Trimanje pomeni stalno vzdrževanje uravnoteženega kota krmila v letu, tako da pilotu ni treba krmila držati pod stalnih pritiskom, da lahko na primer letalo vzdržuje horizontalni let.

Piloti naj bi to z drugim stikalom lahko izključili, a se to očitno pri ponesrečenem letalu ni zgodilo. Preiskovalci še niso končali preiskave nesreče boeinga 737 MAX 8, so pa na Lion Air priznali, da je isto letalo še pred usodnim letom imelo težavo s senzorji in da je bil senzor, ki nadzoruje vpadni kot (angle of attack - AOA), zamenjan. Tudi ameriška agencija, ki preiskuje letalske nesreče, sumi ravno programsko pomanjkljivost v tem sistemu, ki računalniku na letalu sporoča, ali leti normalno ali v prevlečenem letu.

Boeing je v poročilu glede težave s sistemom za preprečevanje prevlečenega leta napisal, da "je sistem tako agresiven, da lahko povzroči praktično vertikalni padec letala oziroma nesrečo. To se lahko zgodi tudi, če piloti letijo manualno in ne pričakujejo, da se bo sistem nenadoma vklopil."  V osnovi deluje tako, da želi zmanjšati vpadni kot s trimanjem letala.

V primeru nesreče Lion Air je letalo samo trimalo naprej, ker je mislilo, da se približujejo oziroma so že v prevlečenem letu. Pilot se v tem primeru spopada z vse večjim pritiskom krmila, da lahko zadržuje želeni vpadni kot. V določenem trenutku se lahko zgodi, da postane pritisk prevelik in letalo je v tem primeru, zaradi trim sistema, nastavljeno tako, kot da bi pilot krmilo potisnil agresivno naprej. Boeing je pozneje izdal opozorilo vsem uporabnikom 737 MAX, kjer je opozarjal na to programsko pomanjkljivost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pop greznica
28. 03. 2019 09.32
To posodobitev se pa verjetno tudi drago doplača
detect
28. 03. 2019 08.27
in potem se bo spet slišalo,pull up,pull up ,aaaaa....
ChampionsLeague17
27. 03. 2019 21.58
-2
ko bo tipko pritisnil v pentagonu naj strmoglavi bo program v avionu sam poskrbel da bo avion strmoglavil .. potem bodo objavili lažno novico na CNN in ostale tv .. in naši mediji bodo ..copy-paste .. njihovo laz nam pesek v oci metali .. spomnite se napada na NY WTC dvojčka .. in vprašajte se zakaj so zgradili po vietnamski vojni ta dvojčka in si ga 2001 sami porušili .. ?? zato ker je bil to prašiček šparovček ki so v njega vsi celi svet metali denar in ko so prašiček šparovček razbili so imeli veliko denarja za napad na države okoli irana .. in če bo premagan iran potem bodo napadli tudi ostale države ali zakuhali 3. sv.vojno .. pentagon ce pogledas z vrha vidiš simbol satanizma ..
brkomir
28. 03. 2019 08.26
+2
Zmaga Ukrajini ..
27. 03. 2019 21.51
+11
Boeing že zdavnaj ni več to, kar je včasih bil. Postali so grozljivo šlampasti.