Gospodarstvo

Bogomir Kovač: To je zadnji opomin

Ljubljana, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Z./B.L.
Komentarji
0

O najnovejših finančnih težavah, v katerih se je znašla vlada, smo se pogovarjali z dr. Bogomirjem Kovačem, ekonomistom in članom strateškega sveta pri predsedniku vlade.

Zadnje dni smo slišali kar nekaj črnih scenarijev glede javnih financ. Smo res v javno finančni krizi?

Dr. Bogomir Kovač
Dr. Bogomir Kovač FOTO: POP TV

To bi sicer težko imenovali kriza, gre pa za zelo resno opozorilo. Na eni strani je prav, da je vlada na to opozorila, bi pa bilo bolje, če bi vlada že prej pripravila več scenarijev, izmed katerih bi lahko eden bil tudi ta, pred katerim se je znašla sedaj.

O tem, kaj je vzrok za inflacijo obstajajo različna mnenja. O odgovornosti za previsoko inflacijo se je vnela celo polemika med ministrico Petrinovo in guvernerjem Gasparijem. Kaj menite, kdo je odgovoren za inflacijo?

Odgovornost za inflacijo v bistvu nosita oba temeljna nosilca ekonomske politike, tako Banka Slovenije kot vlada v celoti. Predvsem gre za medsebojno komunikacijo. Ni države na svetu, ki bi uspela znižati inflacijo, še posebej pod deset odstotkov, brez dobre usklajenosti med vsemi nosilci ekonomske politike. Te usklajenost do sedaj žal še ni. Ta opomin za bolj usklajeno delovanje, ki je prišel sedaj, tako z vidika ocene inflacije kot proračunskega primanjkljaja je v bistvu zadnji.

Kaj menite o novih, popravljenih napovedih za višino letošnje inflacije. Nekateri menijo, da so še vedno preveč optimistične.

Celotna ocena, ki je povzročila tako sedanje popravke proračunskega primanjkljaja kakor samo oceno inflacije je odvisna od tega, kakšna bo bodoča gospodarska rast, ta pa je seveda odvisna od tega, kaj se bo zgodilo z evropsko oziroma svetovno recesijo. V ZDA se sicer v zadnjih mesecih kažejo resni znaki, da se država poslavlja od recesije, Evropa običajno zamuja, mi pa bomo lahko stanje ocenili šele jeseni. Če bo recesija tudi v prihodnje relativno močna, potem se lahko sedanje vztrajanje vlade na omejevanju proračunskega primanjkljaja sporno.

Ste član strateškega sveta pri premieru Drnovšku. Kaj boste v zvezi z inflacijo predlagali na prihodnji seji?

To je odvisno od analiz, ki jih bo v prihodnje predložila vlada. Upam, da to ne bo le finale, ampak šele začetek poglobljene strokovne razprave, ki jo vlada potrebuje, da bi našla idealno ekonomsko – politično rešitev za te razmere. Vsi se nenazadnje nahajamo na istem čolnu in škoda bi bilo, da doživimo kak predevropski brodolom.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA