Gospodarstvo

'Rebalans potreben, ker je prejšnja vlada delila bonbonjere'

Ljubljana, 24. 09. 2022 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za finance obravnava predlog rebalansa državnega proračuna, s katerim se poraba povečuje za približno 600 milijonov evrov. Prejšnja vlada je po potrditvi proračuna sprejela še vrsto dodatnih obveznosti, je pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič. "Vlada je pred volitvami delila vrsto volilnih bonbonjer," je dodal.

Veljavni proračun za leto 2022 je DZ sprejel novembra lani v negotovih razmerah jesenskega vala epidemije. Ko je Klemen Boštjančič junija letos prevzel položaj ministra, mu je njegov predhodnik zatrdil, da mu javne finance pušča v dobrem stanju. "Pozabil pa je omeniti, da so bili po sprejemu proračuna sprejeti številni predpisi z visokimi finančnimi posledicami," je danes na obravnavi predloga dejal Boštjančič.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič FOTO: POP TV

Med njimi je izpostavil zadnji interventni Zakon za blažitev posledic covida-19 iz konca lanskega decembra, katerega finančne posledice so bile ocenjene na okoli 280 milijonov evrov, v resnici pa bodo verjetno znašale blizu 400 milijonov evrov. Poleg tega je prejšnja vlada podaljševala ukrepe, povezane z obvladovanjem epidemije, npr. veljavnost turističnih bonov. "Vlada je pred volitvami delila vrsto volilnih bonbonjer v obliki dodatkov in zdaj že legendarnih digitalnih bonov," je dejal.

Naštel je še pocenjena vplačila v proračun EU, novo obveznost dodatnega zagotavljanja sredstev za izvajanje Zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti ter sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi brez finančnega vira. "Poleg tega je bila tik pred volitvami sprejeta novela Zakona o dohodnini, vlada je hitela tudi z zaposlovanjem, kar se je vse odrazilo na odhodkovni strani proračuna," je dejal.

Dodatno se je vlada letos soočila z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, ki izhajajo iz vojne v Ukrajini in posledic na energetskih trgih, ter visoko inflacijo. Sprejela je številne ukrepe za naslavljanje draginje, je spomnil Boštjančič in dejal, da obravnavani rebalans pomeni prilagoditev aktualnim gospodarskim in geopolitičnim razmeram ter dejanskim potrebam.

Predlog: v proračun za milijardo evrov več prihodkov

Po novem so letošnji proračunski odhodki načrtovani v višini 14,6 milijarde evrov, prihodkov pa naj bi se v proračun steklo 12,5 milijarde evrov oz. približno milijardo evrov več, kot je predvideno zdaj. Predlog rebalansa vključuje vse ukrepe, ki niso imeli zadostnega kritja na postavkah in v proračunski rezervi, kot tudi ukrepe, ki so do konca leta načrtovani za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo, je zagotovil minister.

Predlog rebalansa spremlja predlog sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za tekoče triletno obdobje v delu, ki se nanaša na leto 2022. Ta določa, da se zgornja meja izdatkov vseh štirih blagajn javnega financiranja za leto 2022 poveča za 1,3 milijarde evrov na 27,4 milijarde evrov, višji bodo lahko tudi odhodki državnega proračuna, zdravstvene in pokojninske blagajne ter občin.

Milan Jakopovič (Levica) je predlog rebalansa podprl. Ob tem se mu zdi ključno, da se vladi "ob koncu leta pušča dovolj širok manevrski prostor za uvedbo obsežnejših ukrepov za pomoč prebivalcem in gospodarstvu".

Rebalans ne pomeni, da se bodo investicije zmanjšale, je pa narejen z majhno rezervo, saj ne vemo, kakšna kriza prihaja, pa je povedala Monika Pekošak iz Svobode.  "Tudi v gospodinjstvu, ko je kriza, ne menjamo prizidka," je ponazorila.

Poslanski skupini SDS in NSi sta k predlogu rebalansa vložili 11 dopolnil, od katerih člani odbora niso podprli nobenega.
Poslanski skupini SDS in NSi sta k predlogu rebalansa vložili 11 dopolnil, od katerih člani odbora niso podprli nobenega. FOTO: Thinkstock

Fiskalnemu svetu se zdijo ti načrti nerealistični. Proračunski primanjkljaj bo verjetno manjši od predvidenega, je dejal predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun in menil, da to odpira vrata tveganju za prekomerno porabo v prihodnjih letih, kar pa bi pomenilo strukturno poslabšanje stanja javnih financ. Boštjančič je sicer potrdil, da bodo proračunski odhodki morda nižji od načrtovanih, toda treba je upoštevati vse obveznosti.

Opozicija: Hirate to državo in zategujete ročno zavoro gospodarstvu

V opoziciji pa so jasni, da takšnim načrtom odrekajo podporo. Suzana Lep Šimenko iz stranke SDS je spomnila, da se je konec avgusta primanjkljaj oblikoval pri 342 milijonov evrov, zdaj pa naj bi se do konca decembra povzpel prek dveh milijard evrov. "Ubrali boste najlažjo pot - bistveno boste dvignili davke," je menila ter ministra opozorila, da dvig davkov ne pomeni tudi več davčnih prilivov. "Zavedajte se, da imamo 11-odstotno inflacijo in državljani s strahom čakajo zimo," je zahtevala.

Janez Magyar, prav tako iz SDS v predlogu rebalansa pogreša razvojne usmeritve in ga vidi kot "udar na proračun, ki ima višje prilive". Ta trend bi morali nadaljevati, da bi gospodarstvo ohranili v dokaj dobri kondiciji, je menil. 

Tudi Jožef Lenart (SDS) se je zbal, da se bo z rebalansom "močno zategnila ročna zavora gospodarstvu". Če se bodo investicije zmanjšale, potem državni proračun ne bo več beležil tako visokih prilivov kot doslej, je opozoril.

Boštjančič je zmanjšanje obsega sredstev za investicije pojasnil z besedami, da so v veljavnem proračunu precenjene, z rebalansom pa bodo določene v višini, ki so jih proračunski porabniki sami ocenili glede na zmožnosti porabe do konca leta.

"Hirate to državo," je predlogu nasprotoval tudi Aleksander Reberšek (NSi). Vladi je očital, da zmanjšuje sredstva za razvoj in znanost, ljudem pa znižuje plače ter zvišuje davke. "Ljudje bodo zaradi vas dobili nižje plače, že doslej se je vsako leto izselilo več kot 10.000 mladih na leto, zdaj se jih bo še več," je dejal.

Poslanski skupini SDS in NSi sta k predlogu rebalansa vložili 11 dopolnil, od katerih člani odbora niso podprli nobenega. V nadaljevanju seje obravnavajo še predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S tem bodo proračunski dokumenti pripravljeni za potrditev na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sar 80
10. 10. 2022 17.23
-1
Popolnoma isti vzorec vsakič, ko Janša odide z oblasti. Za seboj vedno pusti negativno bilanco , minus v državni blagajni in še večjo zadolžitev. S tem se mora nova vlada ukvarjati vedno vsaj 2 dve leti, da nekako postavi stvari na svoje mesto in začne na novo. Ko vlada nekako začne prispevati presežek v državno blagajno in imeti nekaj denarja za hude čase se že nekako Janša in njegovi kompanjoni prebijejo na oblast. Za tak manever smo vedno krivi mi volilci, ker ne gremo na volitve. Upam, da nas je pamet zdaj srečala in da razumemo kaj pomeni biti na volišču ter obkrožiti ZA spremembe. Res ne potrebujemo v naši deželi takih voditeljev oz predstavnikov kot so Janša, Grims, Hojs, Mahnič; Jeraj, Godec, Tonin itd, ki je čudovita, najlepša na svetu, bogata z čudovitimi ljudmi, polna naravnega bogastva....lahko naštevam do jutri.
abcč
10. 10. 2022 15.28
+1
Če vprašaš turistični sektor, so bili boni rešitev.
gebo 1
30. 09. 2022 18.40
+4
Koliko firm je že ta kao neki minister spravu v stečaj poleg adrie
inside1
27. 09. 2022 13.33
+5
niso bile bonbonjere, vse je imelo svoj namen. vzpodbujali so potrošnjo, saj je važno da se denar vrti....saj to tak v obliki davkov nazaj poverejo.....samo ministru še malo manjkajo kake osnove..., on bo pa vse prisilil, da varčevanje in ustavljanje vsega, kar je bila napaka v prejšnji krizi. eni se pač nikol ne bodo nič naučili....
toti mišek
26. 09. 2022 12.59
+1
Kr veselo plešite!
gasper111
26. 09. 2022 12.01
-2
Tisti, ki je mislil, da so se narodu delili boni kar tako, da se bodo ljudje imeli malo fajn se je samo fajn zmotil. Vse je treba enkrat vrniti in ta enkrat je sedaj prišel. Nič na tem svetu ni zastonj in nihče ti ne bo nekaj kar tako dal, ampak bo vedno pričakoval nekaj v zameno. Je pa najbolj elegantno, če lahko na ta račun tik pred volitvam namamiš ljudi, ker te to neposredno nič ne stane, pufe bodo pa itak vračal ljudje katerim so boni namenjeni. In če potem ob volitvah dobiš od teh ljudi še glasove je tvoj namen dosežen. Hvala bogu se ni tako izšlo, ampak pufi so pa ostal. In sedaj smo kjer smo.
bonkintos
25. 09. 2022 18.43
+7
Pri njegovem direktorjevanju Adrie je Adria oropadla...AJA NI RES KRIV JE PREJŠNI DIREKTOR.
bonkintos
25. 09. 2022 18.44
+4
zibertmi
25. 09. 2022 16.00
+4
pa še kako je res
Cool8
25. 09. 2022 14.24
+2
Vsi po vrsti pa pozabljajo v sedanji vladi na upokojence, še žal jim bo zato, glede na draginjo upokojenci in to vsi , ne samo ogroženi nimajo več dosti časa, vendar bomo vztrajali do naslednjih volitev, da odstranimo te, ki pozabljajo, da so upokojenci izgradili to državo !
frenk707
25. 09. 2022 12.21
-2
Ta vlada in njen finančni minister imata težko delo, urediti finance in državo po pacientovem lomastenju in razgradnji države na vseh področjih.
Koseznik
26. 09. 2022 11.01
+0
Še en fejk profil, ki vladi povampirjeno vlado...
ROMELS
25. 09. 2022 10.47
+5
Če je prejšnja vlada delila bombonjere jih bo ta vlada zahtevala nazaj in to dvakratno, da nasiti svoje, že nakazane, apetite.
Pro75
25. 09. 2022 08.14
+2
Levičarji, manj kra.ite, pa bo dovolj denarja za vse.
zibertmi
25. 09. 2022 16.01
-4
če bi prestavili par brzin višje v desetletjih ne moreš toliko kot sds
Maki3322
05. 12. 2022 13.52
+0
SDS in N.Si naj povedo kam je izginilo 3,5 miljarde Eur v Korupciji. Vlada Janeza Janše sploh ni iskala kam denar izginja, ker so bili vključeni v korupcijo.
natmat
24. 09. 2022 21.55
+4
Iz prazne malhe ni kaj ven vzeti...Dvakrat nam je pustil prazno malho ravno JJ!!!Njegove neumnosti pa drugi rešujejo!!
abcč
10. 10. 2022 15.27
+1
To pa ne bo držalo. Poduči se malo iz objektivnih medijev. Leve stranke ne zanima Slovenija kot država ali Slovenci kot narod. Zato tolikšna podpora migracijam, ki še povečajo volilno bazo (spomni se Jankoviča). Dejstvo je, da so bila največja naša podjetja prodana v času levih vlad (preberi o Cerarju). Dejstvo je, da se je gospodarstvo pod levimi vladami vedno izčrpavalo. Dejstvo je, da leve vlade nikoli niso imele sposobnih ministrov za gospodarstvo vključno z aktualno.
txoxnxy
24. 09. 2022 21.47
+0
Tipičen komentar nesposobnega ministra , za vse kar je narobe pri meni je kriva prejšnja vlada .
Bulek10
24. 09. 2022 21.43
+4
Prejšna vlada mi je vsaj nekaj dala.... Ta mi vsak dan grozi da mi bo nekaj vzela.
ZDENKO 1
24. 09. 2022 21.41
+0
Zginite golobnjak.
Stanko Kodri?
24. 09. 2022 21.27
+5
Prejšnja vlada je pustila za sabo uravnotežen proračun, pa od EU izpogajala NEPOVRATNA sredstva v višini skoraj 9 miljard€. Rebalans je potreben ker je tale vlada skoraj v nič vrgla v 4.mesecih 3 miljarde€, od katerih ne bo nobenega učinka in ker so toliko že obljubili na vse strani, brez pomisleka da državni proračun ni tiskarna denarja ! Pa ne še vedno izgovarjati na prejšnjo vlado, ker kar je zdaj, ste čisto sami zakuhali. Da nebi o tem, koliko je bilo v tem mandatu že pokradenega !
za naše
24. 09. 2022 21.20
+3
To bo še hec , ko vas bodo vaši opranoglavi volilci sami spokali iz vaših lukenj 🤣🤣🤣🤣
Delavec_Slo
24. 09. 2022 19.51
+3
Nesposobneži za trak v gorenje zaminimalca- tolk ste sposobni!
Jožajoža
24. 09. 2022 20.08
-1
janšiste misliš. smo jih že poslali za trak, 1. milion slovencev je to strorilo 24. aprila.. do jeseni nočemo nobenega janšista več na funkciji.
za naše
24. 09. 2022 21.18
+2
Kakšni slovenci daj no gozdni, to so v večini fužinci in opranoglavi kekci ,kot si ti pepček tepček 🤣🤣🤣
Stanko Kodri?
24. 09. 2022 21.29
+0
Miljon, no, tudi levaki še vedno ne znate šteti!! Revčki! Kar glej, kako se vam bo vse skupaj sesulo ! Kmalu !
Delavec_Slo
24. 09. 2022 19.50
+6
Ne mi omenjat gospodarstva, ker ŠE NOBENA VLADA DO SEDAJ NI NAREDILA NIČ ZA GOSPODARSTVO, IN TUDI TA NE BO!