Gospodarstvo

Brez pogodb bodo v Gorenju ostali 104 delavci

Velenje, 06. 06. 2019 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
67

Sindikat SKEI Gorenje je od uprave družbe prejel predlog programa razreševanja presežnih delavcev. Na seznamu je 1481 presežnih delavcev, od katerih bo nove pogodbe o zaposlitvi prejelo 1377 delavcev, preostalim 104 presežnim delavcem pa novih pogodb ne bodo ponudili, so sporočili iz SKEI Gorenje. Sprva je bilo govora o številki 270.

Sindikat je vse svoje člane pozval, da se v primeru kakršnih koli vprašanj obrnejo na sindikalne zaupnike. Skrbi pa jih, da je to šele prvi korak in da se obetajo dodatna odpuščanja, kar je popolnoma v nasprotju z optimističnimi napovedmi o dodatnem zaposlovanju in širitvi proizvodnje.

Znano je sicer, da v Gorenju ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah, prav tako naj ne bi odpuščali zaposlenih v podpornih službah.
Znano je sicer, da v Gorenju ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah, prav tako naj ne bi odpuščali zaposlenih v podpornih službah. FOTO: iStock

Najprej so namreč v vodstvu velenjske družbe, ki je od lani v lasti kitajske skupine Hisense, predvidevali, da bo ob poslovnem preoblikovanju družbe v program presežnih delavcev vključenih 270 delavcev iz matične družbe.

"Kljub temu da smo v preteklosti predstavniki zaposlenih tako v nadzornem svetu in svetu delavcev kot sindikatu opozarjali na nepravilnosti, se nas je premalo upoštevalo ali pa se nas sploh ni. Tudi zaradi tega se trenutno novi lastnik sooča s težavami, ki jih bodo v kratkem zaposlenim predstavili tudi na zborih delavcev," so sporočili iz sindikata.

Predstavnike sidikatov naj bi opozorili, 'naj pazijo, kaj čvekajo v medijih'

Sindikat obenem še vedno vztraja pri zahtevi o ugotavljanju odgovornosti tistih, ki so v preteklosti sprejemali napačne odločitve, zaradi katerih ima podjetje še danes težave. Zaradi tega opaža, da postaja način izvajanja socialnega dialoga v podjetju zaskrbljujoč.

To so opazili tudi pri pogajanjih o višini letošnjega regresa za letni dopust. Višino je na koncu delodajalec enostransko določil brez podpisanega dogovora s sindikatom, čeprav sklenitev takšnega dogovora določa podjetniška kolektivna pogodba.

Novi lastnik zaradi nekaterih potez, na katere imajo vpliv predvsem domači svetovalci, tvega izgubo velike naklonjenosti zaposlenih, ki jo je imel ob prevzemu, so opozorili v sindikatu.

Sindikat obenem še vedno vztraja pri zahtevi o ugotavljanju odgovornosti tistih, ki so v preteklosti sprejemali napačne odločitve, zaradi katerih ima podjetje še danes težave. Zaradi tega opaža, da postaja način izvajanja socialnega dialoga v podjetju zaskrbljujoč.
Sindikat obenem še vedno vztraja pri zahtevi o ugotavljanju odgovornosti tistih, ki so v preteklosti sprejemali napačne odločitve, zaradi katerih ima podjetje še danes težave. Zaradi tega opaža, da postaja način izvajanja socialnega dialoga v podjetju zaskrbljujoč. FOTO: gorenje

Prav tako sindikat izpostavlja, da so nekateri njegovi predstavniki že prejeli anonimne grožnje, da naj "pazijo, kaj čvekajo v medijih".

"Ob napovedanem odpuščanju večjega števila zaposlenih in nižjem regresu od lanskega so optimistične obljube poslovodstva do zaposlenih vedno bolj vprašljive. Sindikat si bo zaradi vsega navedenega za pravice zaposlenih prizadeval z vsemi sredstvi," so še navedli v sindikatu.

Gorenje: Upoštevali smo nekatere pripombe sindikata

V Gorenju medtem zatrjujejo, da je predlog nove pogodbe pregledal tudi sindikat ter da so na podlagi usklajevalnega sestanka v pogodbi upoštevali tudi nekatere pripombe in predloge sindikata.

Tistim delavcem, ki se jim v okviru nove organizacije spreminjajo samo naziv, opis in/ali pogoji za zasedbo delovnega mesta, pa je Gorenje začelo prenovljene pogodbe vročati s ponedeljkom. Postopek bo po napovedih družbe potekal ves junij. "Zaposleni lahko po prejemu novih pogodb te preučijo in jih po zakonsko določenem roku podpisane vrnejo v kadrovsko službo," so še zapisali v Gorenju, kjer so delavce o tem že obvestili.

Tistim, ki nove pogodbe o zaposlitvi ne bo sklenili sporazumno, mora delodajalec v skladu z zakonom o delovnih razmerjih podati redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo. Če ustreznega dela zaposleni tudi takrat ne sprejme, velja odpoved, pri tem pa delavec ni upravičen do odpravnine in nadomestila za brezposelnost na zavodu za zaposlovanje, so med drugim v sporočilu zaposlenim še zapisali v Gorenju.

Znano je sicer, da v Gorenju ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah, prav tako naj ne bi odpuščali zaposlenih v podpornih službah. V družbi poudarjajo, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, temveč bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe in poslovne enote v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
08. 06. 2019 08.35
+4
Nimate vi pojma,da pišete kako bodo zdaj kar Gorenje zaprli,ko so ga komaj Kitajci kupili to ni res naredili bodo red,poplačali bodo dolgove nekaj so jih že in odpustili presežene v režimu v proizvodnjah pa ne,ker se potrebujejo na linijah.Lp
the kop
08. 06. 2019 10.51
+1
Andrej Bergant 1
06. 06. 2019 21.22
+0
Od Kitajcev ne boš dobil kaj prida niso karitas in nikoli ne bodo. Pripravite se na zapiranje to v Mariboru že poznamo malo povprašajte Henklove (nekoč Zlatorog) delavke kako kaj gre in to je ena redkih tovarn ki še delajo. Od starih sta ostali še TSN in Primat ostalo so vse zaprli in jih ne bom našteval je predolg seznam
joeel
07. 06. 2019 18.31
+5
MISLIM,DA NISO KRIVI KITAJČKI,AMPAK TISTIH 200 DIREKTORČKOV,KI SO Z SVOJIMI NAZIVI VLEKLI MASTNE DENARCE,TISTI PA KI SO TRDO DELALI,PA SO ITAK BLI SRAMOTNO PLAČANI.ONI SO VSI IMELI SLUŽBENA VOZILA,SLUŽBENE KARTICE,TAJNICE IN PEVOVODJA BOBINAC JE TO HLADNO GLEDAL IN PODPIRAL.KJE SI BIL SINDIKAT VSA TA LETA IN TEGA NISI VIDEL OZ.SMEL VIDET.SEVEDA STE ŠLI SINDIKALISTI RAJE MALO V RABAC SPOČIT ŽIVCE NA RAČUN SINDIKALNE ČLANARINE,ZDAJ PA BOSTE MALO DOSEGLI S POGOVORI S TEMI KITAJČKI.VAM SVETUJEM DA PRVO SKINETE VSAJ 90 PROCENTOV TEH TAKOIMENOVANIH DIREKTORČKOV,KI VAM ŠE VEDNOODNAŠA LEP KUP DOBIČKOV,BOBINAC PA NAJ KAZENSKO ODGOVARJA ZA NASTALO SITUACIJO,NE PA DA SE JE POTUHNU KOT NJEGOVA PESEM-BABICA JE Z....... VSE
Supervillain
08. 06. 2019 08.29
+1
Nimaš ti pojma Kitajci niso kupili v celoti Gorenja zato,da ga bodo zaprli ampak,da se bo delalo in služilo pa Kitajci znajo voditi podjetja.Lp
bojer
06. 06. 2019 20.26
+6
Kaj sploh lahko pričakujemo? Leta nazaj so vsi "rinl" na Kitajsko. Zaradi tega je tudi propadlo večina slovenskih podjetij in seveda tudi zaradi namernega slabega vodenja družb. Danes pa slišimo izjave, da slovenski delavci ne bodo delali za kitajske plače. Pri nas zavoziš firmo in si podjetnik leta, kaj bi potem še radi.
TistoPravo
06. 06. 2019 19.42
+2
Po 5 letih garancije ne bo ostalo nič..od gorenja..,kot vedno
sodelujem
06. 06. 2019 18.48
+2
A finte ne gredo več v promet?
lahunin
06. 06. 2019 18.18
+4
SE MED SVETNIKE IN DRZAVNI ZBOR NAJ POGLEDAJO
Geniusslo
06. 06. 2019 18.09
+7
Ste resno mislili da bo kitajc plačeval delavce v proizvodnji???
Geniusslo
06. 06. 2019 18.10
+4
Placevali bodo sestavljalce... Toliko da produkt dobi Made in EU...
User416781
06. 06. 2019 16.47
+30
Ne vem kaj tukaj ni jasnega. Dejstvo je, da je Gorenje dinozaver še iz časov nekdanje skupne države in da organizacijska, kadrovska in poslovna prilagoditev nikoli ni bila popolnoma dokončana. Zato pa je podjetje dihalo na škrge že lep čas. Seveda pa ob tem ne zagovarjam vodstva. Navadno se izkaže, da ko se firma proda in ko se zamenja vodstvo, da so kar naenkrat možni fantastični rezultati. Problem slovenskih direktorjev je, da najprej gledajo nase, potem na svoje botre oz. tiste, ki so prisesani na podjetje in na koncu šele na podjetje z zaposlenimi. In ta mentaliteta ubija vsa slovenska, nekdaj med njimi tudi določena uspešna podjetja. Lep primer za to je nekdanja Kolinska. Naši direktorji nikakor niso uspeli vnovčiti blagovnih znamk in kvalitete, pride en Hrvat in so paštete Argeta svetovni hit.
Nabru3
06. 06. 2019 16.47
+16
Kitajci so kupili Gorenje, da imajo odprt EU trg, brez carin. Seveda potrebujejo ljudi za delo. Res pa bodo odpustili ološ (25% vseh, upam, med njimi komplet middle management, ker ga ne potrebujejo). Zaposlili bodo nove ljudi, ki bodo delali. Toliko nesnage in sindikalnih zaupnikov kot ima Gorenje še JS ne bi preživela. Kitajci so lastniki firm tudi v ZDA, pa ne delajo ljudje za pest riža. Kdo tukaj sploh pljuva? Levi ali poklicni "gorenjski" kofetkarji? Saj veš, tisti, ko pijejo vodo in zraven gledajo reklame za kafe.
mastablasta
07. 06. 2019 08.21
+1
ko bi jih le. ampak kot kaže bodo te druge, ki delajo. pa mlade z energijo in novimi svežimi idejami. in vse to za malenkosten prihranek nekaj miljonov v milijradi letnih stroškov. to je vse brez pomena. morali bi stran dati tiste, ki dlje časa res slabo delajo, ki so začeli ob 8:00 in so že utrujeni ob 12:00. takšni, ki so prišli noter kot sinčki raznoraznih nadzornikov in podobno in za katere nihče ne ve kaj pravzaprav delajo, saj večinoma niso v pisarni ("they keep a low profile"). seveda teh zdaj ne bodo stran dali. ti bodo dobili najvišje ocene za preteklo delo. "fasali" bojo kakšni skladiščniki in operativci, ki trdo delajo vsak dan da zadeva tekoče "laufa".
flojdi
06. 06. 2019 16.40
-3
.itak. naj gredo na kitajsko ali v bosno. kajneda
lakala28
06. 06. 2019 16.32
+18
Take finte, kot se jih grejo trenutno Kitajci v Gorenju, se je šla državna uprava pred 15 leti. Ukinjali so delovna mesta ( ne odpuščali, ha,ha,ha) in ustvarjali nova (seveda nižje plačana). Vsak z ukinjenim delovnim mestom je imel možnost vzeti manj plačano delovno mesto ali oditi. Znan scenarij torej. Tudi v Radenski ni dosti boljše oz. drugače. Skratka niso le Kitajci grdobe, tudi mi smo. Celo sebi.
pogan
06. 06. 2019 16.39
+12
Ali pa so naši naučili kitajce? ker nasi so mojstri tega.
MasteRbee
06. 06. 2019 16.24
+2
Kako predvidljivo izginjajo še zadnje firme socialističnih voditeljev.
lakala28
06. 06. 2019 16.30
+18
Bobinac socialistični voditelj? Ti to resno? Ta niti kapitalist ni, kvečjemu prekupčevalec s kapitalom. In to najslabše vrste. Če ne, ne bi prodal take firme, kot je Gorenje. Sploh pa ne Kitajcem.
MasteRbee
06. 06. 2019 16.37
+2
...ljudi, ki so verjeli, da bodo z menjavo sistema avtomatsko postali kapitalisti.
brabusednet
06. 06. 2019 16.16
+16
Tudi Kitajci niso socjalistični ampak kapitalistični,ko je denar v igri.
Popcorn
06. 06. 2019 16.13
+4
Se zmirej so jih na kariernem sejmu z bosne pripeljali 17000 tako da za 104 delavce se bo najdlo kaj..
igy02
06. 06. 2019 16.12
+26
Forum 21 je zadja leta vodil Gorenje. In vse je bilo v redu. Bobinac je dobival več nagrade, kot je Gorenje imelo dobička. Kao dobička. In so pričli poševnooki in izračunali 120 milijonov izgube. Pozdrav Milanu v Murgle. Da bi vsaj slabo spal.
Borec21
06. 06. 2019 16.11
+10
A bo Bobi tud oszal btez?
gogi_
06. 06. 2019 16.02
+21
Bravo franjo ,a si ponosen?
Komendator
06. 06. 2019 15.37
+32
Brez Kitajcev bilo čez leto ali dve v Gorenju realno za pičakovtibrez službe za vseh 11.000 zaposlenih!
Komendator
06. 06. 2019 15.40
+35
Mene sploh ne moti kdo je lastnik, v zadnjem letu sem kupil dva njihova gospodinjska aparata izključno zato, da pomagam njihovim delavcem in ne njihovim lastnikom!
flojdi
06. 06. 2019 16.43
+0
.hihi, kot da bi lastniki že kje delili dobiček na vse zaslužne, ne le sebi
Skunk Works
06. 06. 2019 15.30
+43
Hehe, v titovem Velenju imajo tečaj, ki se mu reče: hitri tečaj pravega učinkovitega, globalno uspešnega in konkurenčnega kapitalizma za telebane,......In gorenje, zadremana zagnojena državna firma skozi desetletja, je zrcalna slika naše države oziroma isto tako zagnojenega in zarejenega JS,....Kje si Hisens, da poštimaš še malo JS, da bo država živela in zdržala kaj dlje brez bankrota, kot pa bivša juga......JA, Slovenija bi lahko bila v svetovni špici, Slovenci smo tega sposobni, kar kažemo na nekaterih področjih...samo s takšnim ustrojem države nikoli....
mackintosh
06. 06. 2019 16.29
-7
spet ti brezhrbteničar pamet soliš? neverjetno kako ti uspeva živeti popolnoma brez hrbtenice.
User416781
06. 06. 2019 16.52
+6
Na žalost slovenci tega nismo sposobni iz več razlogov - en je, da vsak gleda samo na svojo korist, ko tako razmišlja vodstvo podjetja, to pomeni umiranje na obroke. Drugi pa, da ne prenesemo in spoštujemo uspeha posameznikov, zato večina tistih, ki bi lahko nekaj naredili raje spokajo kufre, če jih ne že prej prežveči in izpljune sistem, ki vlada v Sloveniji. V Sloveniji recimo ni ultra bogatih podjetnikov - ta podatek že nekaj pove.
dr.Megla
06. 06. 2019 15.29
+57
Veleumi iz sindikata naj odprejo tako podjetje kot je Gorenje in zaposlijo par 1000 ljudi, pa da vidimo kakšne bodo plače, regresi, 13 plača, božičnica..... Pa vso srečo sindikalnim inžinirjem