Gospodarstvo

Na Brniku objavili zimski vozni red: leti na 14 destinacij v 12 državah

Ljubljana, 14. 10. 2021 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ljubljanskem letališču se veselijo prometno pestrega konca oktobra. Med krompirjevimi počitnicami se bo mogoče s čarterskimi leti s štirimi prevozniki odpraviti na Rodos in Kreto v Grčiji, v Hurgado v Egiptu in v Antalijo v Turčiji. Pred vrati pa je tudi že zimski vozni red. Kljub še vedno strogim potovalnim omejitvam zaradi pandemije se ponudba letov povečuje, zadovoljno ugotavljajo na Brniku. Z Letališča Jožeta Pučnika bo tako v prihodnjih mesecih s 13 rednimi letalskimi prevozniki mogoče potovati na 14 destinacij v 12 državah.

Med najnovejšimi pridobitvami je povezava v Dubajem.
Med najnovejšimi pridobitvami je povezava v Dubajem. FOTO: Damjan Žibert

V septembru so na osrednjem slovenskem letališču našteli 65.133 potnikov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Ob prometno uspešnih zadnjih mesecih bodo tako že oktobra presegli skupno lansko število potnikov, ko je epidemija covida-19 letalskemu prometu zadala hud udarec.

V zimskem voznem redu, ki bo v veljavi od 31. oktobra 2021 do 26. marca 2022, se ponudba letov v primerjavi z lansko zimsko sezono občutno povečuje. Čeprav je prehajanje meja v evropskem prostoru še vedno omejeno s številnimi ukrepi, povpraševanje po potovanjih narašča in temu se prilagajajo tudi prevozniki, sporočajo iz Fraporta Slovenija, ki upravlja brniško letališče.

Povzetek zimskega voznega reda

Lete z Letališča Jožeta Pučnika je za zimsko sezono napovedalo 13 letalskih prevoznikov, in sicer na 14 destinacij v 12 državah.  

V Amsterdam bo do pet letov tedensko ponujal nizkocenovnik Transavia. Air Serbia bo Ljubljano povezovala z Beogradom, kamor bo letela vsak dan v tednu. Lete v Bruselj bo Brussels Airlines sprva ponujal štirikrat tedensko, z decembrom pa bo prešel na šest poletov tedensko. Povezavo z belgijsko prestolnico bo ponujal tudi nizkocenovnik Wizz Air, na letališče Charleroi bo letel dvakrat tedensko. Prevoznik flydubai, ki je novo povezavo v Združene arabske emirate ponudil konec septembra, bo v Dubaj letel trikrat na teden.

Letalski prevozniki krepijo povezave s Slovenijo.
Letalski prevozniki krepijo povezave s Slovenijo. FOTO: Miro Majcen

Največje število tedenskih letov z ljubljanskega letališča bo ponujala Lufthansa  – v Frankfurt bo letela dvakrat dnevno in bo ponujala tudi zgodnje jutranje lete. Prevoznik Turkish Airlines bo v Istanbul ponujal pet letov na teden. Lete v London bosta ponujala dva nizkocenovnika – EasyJet na Gatwick do štirikrat na teden, od sredine decembra pa tudi Wizz Air, ki bo trikrat na teden letel na Luton.

Prevoznik Aeroflot bo Ljubljano in Moskvo povezoval trikrat tedensko. Dnevne lete v Pariz bo ponujal prevoznik Air France, trikrat tedensko bodo njegovi poleti na voljo tudi zgodaj zjutraj.  

S prevoznikom Air Montenegro bo mogoče dvakrat tedensko leteti v Podgorico. V Varšavo bo lete šestkrat na teden ponujal LOT Polish Airlines, v Zürich pa štirikrat tedensko Swiss Air Lines.

Kazanje znakov okrevanja

"Letalski promet zdaj že nekaj mesecev kaže znake okrevanja. Čeprav bi si želeli, da bi panoga okrevala hitreje, se zavedamo, da tega zdravstvene razmere po svetu večinoma še ne dopuščajo. Napovedi letenja za zimsko sezono, pa tudi za naslednje poletje jasno kažejo, da je slovenski trg privlačen za letalski promet. Na našem letališču smo lahko tako znova pozdravili vse prevoznike, ki so v zimskem voznem redu 2020 prenehali leteti zaradi epidemije, veselili pa smo se tudi dobrodošlih novosti – prvič sta lete ponudila Iberia in flydubai. Poleg tega prevozniki nenehno optimizirajo vozne rede in jih krepijo z dodatnimi frekvencami," je pred nastopom zimskega voznega reda napovedi letenja ocenila Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, v katerem verjamejo, da se bo ob izboljševanju epidemioloških razmer mreža letov z ljubljanskega letališča krepila.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blaow
14. 10. 2021 14.21
+1
Sm letos junija koristil tale čarterski polet. 499€ za povratni let v Egipt. Sicer je res da je blizina letalisca ampak so cene z italije tolk ugodnejše da se tole res bl mal splača.
bohinj je zakon
14. 10. 2021 12.04
+0
Beograd vsak dan. Ah ta ljubezen.
santamaura
14. 10. 2021 11.50
+6
Žalostno - Imamo Letališče Jožeta Pučnika in eno letalo Boruta Pahorja - To je vse kar je ostalo nekdanjega ponosa Slovenije in okna v svet - Brnika in Adrie - Je pa res, da danes lepo služijo okoliški kmetje, ki so prodali krave in v hlevih naredili parkirišča -garažne hiše Berem, da se bo podražilo meso in mleko - Le kako je to mogoče
pager
14. 10. 2021 12.05
+0
Kras21
14. 10. 2021 12.30
+1
Prejšna vlada je zafurala pokrala adrio...✈✈😡😡😡
borec91
14. 10. 2021 11.48
+0
bol vesel bi bil novice ce bi blo tega nepotrevnega in skodlivega letanja najvecjih onasnazevalcev manj
Potouceni kramoh
14. 10. 2021 10.55
+1
Peške u Bruselj z Brnika na glavi pa kapetansko kapo Adrie na zepu obleke pa zataknjen crn zalni trak.
omega32
14. 10. 2021 10.44
+12
Gospa Babett Stapel je pozabila omeniti, da je letališče Ljubljana na vsega 19% prometa glede na leto 2019. Ljubljansko letališče ima največji upad potnikov med vsemi daleč naokoli. Samo za primerjavo, Beograjsko letališče je sedaj na 51% prometa glede na leto 2019 in to kljub temu, da je za Srbe mnogo bolj oteženo potovanje kot pa Slovencem. Katastrofa, ki ji ni primerjave! Bravo Slovenija!
Kukulkan
14. 10. 2021 10.33
-2
Tiho, sredini in petkovi bodo še Brnik zavzeli kk bi radi brez PCTa letel v drugo državo
Toooomi
14. 10. 2021 10.45
+2