10°C

Na Brniku objavili zimski vozni red: leti na 14 destinacij v 12 državah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
T.H. /
KOMENTARJI
10
Na ljubljanskem letališču se veselijo prometno pestrega konca oktobra. Med krompirjevimi počitnicami se bo mogoče s čarterskimi leti s štirimi prevozniki odpraviti na Rodos in Kreto v Grčiji, v Hurgado v Egiptu in v Antalijo v Turčiji. Pred vrati pa je tudi že zimski vozni red. Kljub še vedno strogim potovalnim omejitvam zaradi pandemije se ponudba letov povečuje, zadovoljno ugotavljajo na Brniku. Z Letališča Jožeta Pučnika bo tako v prihodnjih mesecih s 13 rednimi letalskimi prevozniki mogoče potovati na 14 destinacij v 12 državah.

Med najnovejšimi pridobitvami je povezava v Dubajem.
Med najnovejšimi pridobitvami je povezava v Dubajem.FOTO: Damjan Žibert

V septembru so na osrednjem slovenskem letališču našteli 65.133 potnikov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Ob prometno uspešnih zadnjih mesecih bodo tako že oktobra presegli skupno lansko število potnikov, ko je epidemija covida-19 letalskemu prometu zadala hud udarec.

V zimskem voznem redu, ki bo v veljavi od 31. oktobra 2021 do 26. marca 2022, se ponudba letov v primerjavi z lansko zimsko sezono občutno povečuje. Čeprav je prehajanje meja v evropskem prostoru še vedno omejeno s številnimi ukrepi, povpraševanje po potovanjih narašča in temu se prilagajajo tudi prevozniki, sporočajo iz Fraporta Slovenija, ki upravlja brniško letališče.

PREBERI ŠE
Ob odprtju novega letališkega terminala izpostavili njegov pomen za Slovenijo

Povzetek zimskega voznega reda

Lete z Letališča Jožeta Pučnika je za zimsko sezono napovedalo 13 letalskih prevoznikov, in sicer na 14 destinacij v 12 državah.  

V Amsterdam bo do pet letov tedensko ponujal nizkocenovnik Transavia. Air Serbia bo Ljubljano povezovala z Beogradom, kamor bo letela vsak dan v tednu. Lete v Bruselj bo Brussels Airlines sprva ponujal štirikrat tedensko, z decembrom pa bo prešel na šest poletov tedensko. Povezavo z belgijsko prestolnico bo ponujal tudi nizkocenovnik Wizz Air, na letališče Charleroi bo letel dvakrat tedensko. Prevoznik flydubai, ki je novo povezavo v Združene arabske emirate ponudil konec septembra, bo v Dubaj letel trikrat na teden.

Letalski prevozniki krepijo povezave s Slovenijo.
Letalski prevozniki krepijo povezave s Slovenijo.FOTO: Miro Majcen

Največje število tedenskih letov z ljubljanskega letališča bo ponujala Lufthansa  – v Frankfurt bo letela dvakrat dnevno in bo ponujala tudi zgodnje jutranje lete. Prevoznik Turkish Airlines bo v Istanbul ponujal pet letov na teden. Lete v London bosta ponujala dva nizkocenovnika – EasyJet na Gatwick do štirikrat na teden, od sredine decembra pa tudi Wizz Air, ki bo trikrat na teden letel na Luton.

Prevoznik Aeroflot bo Ljubljano in Moskvo povezoval trikrat tedensko. Dnevne lete v Pariz bo ponujal prevoznik Air France, trikrat tedensko bodo njegovi poleti na voljo tudi zgodaj zjutraj.  

S prevoznikom Air Montenegro bo mogoče dvakrat tedensko leteti v Podgorico. V Varšavo bo lete šestkrat na teden ponujal LOT Polish Airlines, v Zürich pa štirikrat tedensko Swiss Air Lines.

PREBERI ŠE
Kako (zelo) Ryanairova zagrebška baza ogroža nacionalnega prevoznika, morda tudi Brnik?

Kazanje znakov okrevanja

"Letalski promet zdaj že nekaj mesecev kaže znake okrevanja. Čeprav bi si želeli, da bi panoga okrevala hitreje, se zavedamo, da tega zdravstvene razmere po svetu večinoma še ne dopuščajo. Napovedi letenja za zimsko sezono, pa tudi za naslednje poletje jasno kažejo, da je slovenski trg privlačen za letalski promet. Na našem letališču smo lahko tako znova pozdravili vse prevoznike, ki so v zimskem voznem redu 2020 prenehali leteti zaradi epidemije, veselili pa smo se tudi dobrodošlih novosti – prvič sta lete ponudila Iberia in flydubai. Poleg tega prevozniki nenehno optimizirajo vozne rede in jih krepijo z dodatnimi frekvencami," je pred nastopom zimskega voznega reda napovedi letenja ocenila Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, v katerem verjamejo, da se bo ob izboljševanju epidemioloških razmer mreža letov z ljubljanskega letališča krepila.