Gospodarstvo

Bruselj hrvaškemu poslovnežu Vujnovcu odobril prevzem Fortenove

Zagreb, 12. 06. 2024 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je hrvaškemu poslovnežu Pavlu Vujnovcu odobrila prevzem Fortenova grupe, ki je med drugim lastnica slovenskega trgovca Mercatorja. Ko bo posel dokončan, Fortenova grupa v svoji lastniški strukturi ne bo imela več sankcioniranih lastnikov – ruskih bank VTB in Sberbank.

Transakcijo v vrednosti 600 milijonov evrov so nesankcionirani imetniki potrdil o lastništvu hrvaške Fortenova grupe potrdili na skupščini decembra lani. Po predlogu bo Fortenovo grupo prevzela družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pavla Vujnovca in ima trenutno v njej 27-odstotni delež.

Pavao Vujovac
Pavao Vujovac FOTO: Bobo Pixsell

"V lastniški strukturi Fortenova grupe ne bo več sankcioniranih delničarjev, ki bodo prejeli odškodnino za svoje deleže," so takrat sporočili iz Fortenove. Trenutno imata VTB in Sberbank v Fortenovi 49,9-odstotni delež, kupnino pa jima naj bi nakazali na poseben račun, do katerega bosta lahko dostopali, ko bodo sankcijski predpisi EU, ZDA in Združenega kraljestva to dopuščali.

Nesankcionirani lastniki bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, povečali svoj solastniški delež s prostovoljno možnostjo dodatnega vlaganja ali izbrali možnost poplačila oz. izstopa iz lastniške strukture.

Open Pass je koncentracijo priglasil Evropski komisiji konec letošnjega februarja. Kot je zapisal v vlogi, namerava pridobiti izključni nadzor nad skupino. Koncentracija se bo izvedla z nakupom delnic.

V Bruslju so odločitev objavili danes. Kot so zapisali, je priglašena transakcija skladna s pravili konkurence na trgih, kjer so Fortenovine družbe dejavne.

Posel se nanaša predvsem na kmetijski sektor, pa tudi na proizvodnjo hrane in dobavo potrošnih dobrin na Hrvaškem, v Sloveniji in v različnih državah na Balkanu, ki niso članice EU, so dodali v Bruslju. Fortenova je sicer trgovska veriga in proizvajalec hrane v kategorijah pijač, proizvodnje olja, proizvodnje in predelave mesa ter kmetijske proizvodnje v petih državah v regiji.

Predlagana lastniška konsolidacija Fortenova grupe je po besedah glavnega izvršnega direktorja Fortenova grupe Fabrisa Peruška v interesu vseh deležnikov. "Brez sankcioniranih delničarjev v solastništvu bo družba lahko še naprej uspešno poslovala in dosegala dobre rezultate ter povečevala vrednost, ki jo dosega za vse deležnike," je dejal po decembrski skupščini.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schrodingerScat
12. 06. 2024 21.08
+2
Pavao Vujovac je v rodilniku Pavla Vujnovca? Vsak dan se na tem portalu česa naučim.
Brusnjak Franc
12. 06. 2024 19.51
+4
Da osvežimo spomin,Merkator je l.2007 država prodala,kdo je vodil Vlado se pa tako ve,ane
patogen
12. 06. 2024 19.59
+1
Še danes ne moreš obrostiti, da jZoki ni lastninil Mercatorja. Imam raje te kot njega kot lastnika.
Nace Štremljasti
12. 06. 2024 20.27
+3
vlado je boril Janez jashari zago je pa to naredil ampak grimsko,tomčeva o tem ne vedo nič kjer je tako rekel dosmrtni vodja sekte sds
patogen
12. 06. 2024 19.36
+7
Slovesnki Levičarji so se šli ideološke teme v zadnjih 35 let, na oblasti 29 let, na 45 podlage. Hrvatje pa enotni, pa se širijo...
mr.poper
12. 06. 2024 19.16
+6
Počasi a zagotovo proti dnu.
Aijn Prenn
12. 06. 2024 20.46
Ko prebereš na kakšen način je tale Pavao obogatel, vsaj meni najprej pride na misel rek "Kakor pridobljeno, tako izgubljeno".
nekodnas
13. 06. 2024 08.33
aijn prenn/ mislim, da je ta rek že zdavnaj izgubil veljavo .Dober je samo za "samotolažbo". število milijonarjev na svetu raste iz dneva v dan, istotako število tisočih revežev.