Gospodarstvo

Bruselj odobril slovensko shemo pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje

Bruselj, 16. 03. 2023 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je odobrila 650 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo podjetjem, ki se soočajo z višjimi stroški energije zaradi ruske vojne proti Ukrajini. Komisija je ugotovila, da je shema skladna s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči, so sporočili iz Bruslja.

Evri
Evri FOTO: Shutterstock

"Danes odobrena shema v višini 650 milijonov evrov bo Sloveniji omogočila ublažiti vpliv sedanje krize na podjetja, ki se soočajo z višjimi stroški energije, hkrati pa bo omejila morebitno izkrivljanje konkurence na enotnem trgu," je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Shema je bila odobrena v skladu z začasnim okvirom za krizne razmere in prehod na področju državne pomoči, ki ga je komisija sprejela 9. marca letos za podporo ukrepom v sektorjih, ki so ključni za pospešitev zelenega prehoda in zmanjšanje odvisnosti od goriva, so v sporočilu za javnost pojasnili v Evropski komisiji.

Začasni ukrep pomoči za področje gospodarstva, ki bo upravičencem omogočal subvencioniranje povišanih stroškov za energente v tem letu, je prinesel decembra lani sprejeti zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Konec januarja je DZ sprejel tudi novelo, po kateri do pomoči niso več upravičeni tisti subjekti iz vrst mikro, malih in srednjih podjetij, ki imajo od 1. januarja regulirane cene elektrike.

Ukrep pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje predvideva pet vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji višini subvencije na upravičenca. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov.

Gospodarske družbe in samostojni podjetniki, gospodarska interesna združenja, zadruge, gospodarske zbornice, sindikati, zasebna društva in zasebni zavodi, ki so bili registrirani za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021, bodo ob izpolnjevanju pogojev lahko prejeli subvencijo za stroške nakupa električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare.

Upravičenci so lahko vloge za subvencioniranje visokih cen energentov od 21. do 28. februarja oddali v spletno aplikacijo javne agencije Spirit Slovenija. Agencija je prejela 1980 vlog, njihova skupna vrednost je 399,5 milijona evrov.

Po časovnici, predvideni v zakonu, bo prvo izplačilo izvedeno do vključno 31. marca za prvo letošnje četrtletje, naslednja izplačila za obdobje od aprila do decembra pa se bodo izvajala mesečno do 30. v mesecu za tekoči mesec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
17. 03. 2023 11.54
+2
katerim podjetjem bo pripadala poimoč???? vsem kar tako povprek??? tisto podjetje ki rabi energijo za proizvodnjo ali tudi tisto podjetje ki rabi elektriko za gretje pisarn na 27 in več stopinj da se uslužbenci počutijo sredi zime kot na karaibi plaži????!!!! podjetje ki zaradi energije ima nižjo produktivnost ali ponovno vsepovprek tudi podjetja ki se ubajajo samo z nabavo in prodajo in materiala ne vidijo niti od daleć???!!! in služijo na veliko
pekoči paradižnik
16. 03. 2023 19.11
-1
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma.