GOSPODARSTVO

Bruselj v primeru izjemno visokih cen plina predlaga omejitev pri 275 evrih

Bruselj, 22.11.2022, 16:28 | Posodobljeno pred 11 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Evropska komisija nadaljuje svoj odziv na trenutno energetsko krizo s predlogom mehanizma za korekcijo trga za zaščito podjetij in gospodinjstev v EU. Predlagajo mehanizem, v skladu s katerim bi zgornjo mejo na TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih. Namen novega mehanizma je zmanjšati nestanovitnost na evropskih plinskih trgih, hkrati pa zaščititi zanesljivost oskrbe s plinom.

Komisija predlaga, da bi uvedli zgornjo omejitev cen terminskih pogodb za mesec naprej na vozlišču TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko trgovalno platformo. Postavili bi jo pri 275 evrih na megavatno uro, je ob predstavitvi predloga pojasnila evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.

Mehanizem s to omejitvijo bi se sprožil ob izpolnitvi dveh pogojev, je dejala. Prvi pogoj je, da bi morala cena terminskih pogodb zemeljskega plina za mesec naprej na TTF dva tedna presegati 275 evrov na megavatno uro.

Evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.
Evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.FOTO: Shutterstock

Drugi pogoj, ki je povezan s prvim in je dinamičen, pa bi bil izpolnjen, če bi razlika med ceno zemeljskega plina na TTF in referenčno ceno utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na globalnih trgih deset trgovalnih dni zapored znašala 58 evrov ali več, je še povedala komisarka.

"Drugi pogoj zagotavlja, da bo prišlo do posredovanja, ko cene plina na TTF nič več ne bodo odražale dogajanja na trgu," je poudarila.

"Ko bosta oba pogoja izpolnjena, bo mehanizem sprožen samodejno," je še dodala komisarka Simsonova in pojasnila, da ne bodo potrebni dodatni postopki.

Sprožen bo z objavo Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) v uradnem listu EU. Ko pogoj o razliki med ceno na TTF in globalnimi cenami LNG ne bo več izpolnjen, pa bo mehanizem samodejno končan, prav tako z objavo v uradnem listu.

PREBERI ŠE
Bruselj pripravlja predlog omejitve cene na trgovalnem vozlišču TTF

Evropska komisija bo lahko mehanizem ustavila tudi kadar koli, če bo na primer ogrožena varnost dobav plina v EU ali pa bo izvajanje mehanizma privedlo do povečanja porabe plina.

"Ne gre za regulacijo, s katero bi določili cene na plinskem trgu na umetno nizki ravni, ampak za skrajni ukrep, da bi preprečili izjemno visoke cene plina, ki niso v skladu z dogajanjem na globalnih trgih," je še poudarila. Komisija želi preprečiti predvsem izjemne skoke cen plina, kakršen se je zgodil avgusta letos.

Dobava plina
Dobava plinaFOTO: Shutterstock

Na podlagi avgustovskega dogajanja na plinskih trgih so tudi pripravili vrednosti omejitve in pogojev v današnjem predlogu uredbe, je pojasnila komisarka. Povedala je, da je cena na TTF tedaj poskočila z 220 na skoraj 320 evrov na megavatno uro, medtem ko so bile globalne cene LNG precej nižje. Od tedaj so cene močno padle in trenutno znaša okoli 116 evrov, je povedala.

Pravno podlago za mehanizem, ki je opredeljen v uredbi, bodo v četrtek obravnavali ministri EU, pristojni za energetiko. Na dnevnem redu imajo tudi oktobrski predlog uredbe, ki vključuje začasni mehanizem za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne ter ukrepe na področjih skupnega naročanja plina in solidarnosti med članicami.

Plin v Evropi
Plin v EvropiFOTO: Shutterstock

Osnutek je komisija pripravila po številnih pozivih držav članic, naj pripravi konkreten predlog mehanizma za omejevanje cen plina. Predlog uredbe, ki ga je Bruselj predstavil sredi oktobra, je namreč vključeval zgolj načela, na katerih bi temeljil ta mehanizem.

Po ruski invaziji na Ukrajino in krhanju oskrbe z energijo so cene zemeljskega plina po vsej EU dosegle najvišje cene brez primere in v drugi polovici avgusta letos dosegle najvišje vrednosti vseh časov. Ekstremni skok cen v skoraj dveh tednih v avgustu je bil zelo škodljiv za evropsko gospodarstvo, saj je povzročil širjenje cen električne energije in zvišanje splošne inflacije. Komisija predlaga preprečitev ponavljanja takšnih dogodkov z začasnim in dobro usmerjenim instrumentom za samodejno posredovanje na trgih plina v primeru ekstremnih povišanj cen plina.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.