Gospodarstvo

'Čakajo nas trdo delo in še vedno veliko negotovosti'

Ljubljana, 27. 09. 2020 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan turizma, a letos precej manj slavnostno. Panoga je namreč v največji krizi v svoji zgodovini, saj jo je pandemija covida-19 spravila na kolena. Tako v svetu kot v Sloveniji kljub katastrofalnim številkam deležniki izpostavljajo optimizem in se ozirajo v čas, ko bodo potovanja spet stekla.

Novi koronavirus je močno prizadel turizem.
Novi koronavirus je močno prizadel turizem. FOTO: Shutterstock

"Letošnji svetovni dan turizma obeležujemo z mešanimi občutki, s kančkom negotovosti in pričakovanj, a z veliko pozitivne energije in odločnosti, da bomo kos tudi izzivu, ki ga je pred nas postavila pandemija in z njo turistični mrk, kot ga ne pomnimo," je v poslanici ta teden podčrtal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Razmere, v katerih se turizem trenutno nahaja, deležnikom ne smejo vzeti poguma, je nadaljeval. Prihodnost bo namreč odločno na strani tistih, ki so se zapisali zdravemu, trajnostnemu in vsestransko odgovornemu načinu delovanja in poslovanja. "Slovenski turizem to zagotovo je," je dodal.

Prva naloga bo sicer zagotoviti, da bodo turistična podjetja krizo sploh preživela, nato pa, da bodo vračanje turistov dočakala v kar se da dobri kondiciji. Vlada je tako v petem protikoronskem paketu že predlagala podaljšanje ukrepa čakanja na delo za turistično panogo in ponovno uvedbo temeljnega dohodka za samozaposlene. Deležniki v slovenskem turizmu pa so staknili glave pri pripravi akcijskega načrta okrevanja po koronavirusni krizi, katerega osnutek naj bi bil pripravljen oktobra, sprejeli pa bi ga do konca leta.

Turisti se bodo vračali počasi

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je v reviji Turizem opozorila, da je pred nami jesen, ki "prinaša nove izzive in šele odkriva pravo globino te krize". Spomnila je, da kriza ni prizadela vseh enako. "Med najbolj prizadetimi segmenti so poslovna srečanja in dogodki, agencije, močne znamenitosti, pa tudi od tujih obiskovalcev močno odvisne destinacije. Na robu preživetja so se znašli številni s turizmom neposredno in posredno povezani: podjetja, posamezniki, vodniki, ustvarjalci..." je naštela.

Tudi Pakova se strinja, da ima Slovenija za okrevanje dobro osnovo, saj se je v zadnjih letih intenzivno razvijala in umeščala kot varna, zaupanja vredna, zelena in butična destinacija. Toda gosti "bodo prihajali počasi, postopoma, glede na situacijo, ki jo bodo pogojevali virus in ukrepi za njegovo zajezitev", je spomnila. "Čaka nas trdo delo in še vedno veliko negotovosti."

Na drugi strani pa je po besedah direktorice STO sedaj čas, ko je treba na pravi način sprejemati prave korake za okrepitev odpornosti za boljši turizem v prihodnosti, tudi morda popraviti kakšne pretekle napake, ko se je zaradi velikih rasti ponekod že porušilo ravnovesje med obiskovalci in prebivalci. "Zdaj je čas, da se s premišljenimi koraki v teh okoljih ne vračamo v stare tire, temveč ponovno rast postavimo na še bolj trajnostne temelje in dosegamo več z manj," je pozvala.

Slovenija želi biti tudi kulinarična destinacija.
Slovenija želi biti tudi kulinarična destinacija. FOTO: Dreamstime

Slovenija bo stavila tudi na kulinariko

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je sicer letošnji svetovni dan turizma posvetila temi podeželja oz. vlogi turizma v ruralnih okoljih. Počivalšek je prepričan, da je ta tema Sloveniji pisana na kožo, saj prav slovensko podeželje gosti številna privlačna kulinarična, aktivna in pristna doživetja.

Da bo slovenski turizem tudi v prihodnje temeljil predvsem na domačih gostih, priljubljene destinacije pa bodo bolj na podeželju, kjer bo v ospredju aktivni oddih, je poudaril tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka. Predsednik Turistične gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo je dodal, da bo Sloveniji v prihodnje zelo v pomoč že dobro uveljavljena zelena shema slovenskega turizma. "Trajnostne, nemnožične in zdrave vsebine bodo namreč vedno pomembnejši motiv turističnega obiska," je dejal.

Slovenija bo lahko v prihodnjem letu stavila tudi na kulinariko, pa je spomnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Pozitivno izhodišče predstavljajo letos prvič podeljene Michelinove zvezdice, prihodnje leto pa bo Slovenija še Evropska gastronomska regija. Gostinci bodo sicer, kot je spomnil, morali staviti na slovenske prednosti, kot so lokalno pridelane surovine, država pa bo morala k temu pripomoči še z odpravo nekaterih birokratskih ovir.

Glede na enako obdobje lani se je število prenočitev najbolj zmanjšalo v Občini Ljubljana, za 75 odstotkov.
Glede na enako obdobje lani se je število prenočitev najbolj zmanjšalo v Občini Ljubljana, za 75 odstotkov. FOTO: Shutterstock

V osmih letošnjih mesecih za skoraj polovico manj prihodov turistov 

V osmih mesecih letos je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj manj kot 2,4 milijona prihodov turistov oz. 47 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Nočitev je bilo za skoraj 7,1 milijona ali 40 odstotkov manj. Po spomladanskem popolnem izpadu je bil v poletni sezoni, predvsem zahvaljujoč domačim turistom, medletni padec nočitev 16-odstoten.

Več kot dve tretjini vseh prenočitev so ustvarili domači turisti. Število prenočitev domačih turistov je bilo v primerjavi z lansko poletno sezono višje za 159 odstotkov, število prenočitev tujih turistov pa za 65 odstotkov nižje.

Samo v avgustu so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili 804.367 prihodov turistov ali 25 odstotkov manj kot v avgustu 2019, od tega je bilo prihodov domačih turistov 512.323 oz. 172 odstotkov več kot avgusta lani, prihodov tujih turistov pa 292.044 ali 67 odstotkov manj kot tem času lani.

Domači in tuji turisti skupaj so v avgustu 2020 ustvarili nekaj več kot 2,5 milijona prenočitev ali 14 odstotkov manj kot avgusta lani. Od tega so jih domači turisti ustvarili malo manj kot 1,7 milijona ali 164 odstotkov več kot v lanskem avgustu, tuji pa 819.433 ali 64 odstotkov manj kot lani v tem času.

Od tujih turistov so tudi letos v juliju in avgustu največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije, vendar vseeno za 22 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Precej nižje je bilo medletno število nočitev turistov z drugih ključnih turističnih trgov: iz Nizozemske za 67 odstotkov, iz Avstrije za 42 odstotkov, iz Italije za 67 odstotkov in iz Madžarske za 49 odstotkov.

Za več kot 95 odstotkov manj prenočitev kot lani v tem času so ustvarili turisti iz Avstralije, Južne Koreje, Švedske, Nove Zelandije, Malte in Izraela. Izraelci so npr. v lanski poletni sezoni v Sloveniji ustvarili okoli 128.000 nočitev, letos pa manj kot 600.

Na ravni skupin občin je bilo v juliju in avgustu največ nočitev v gorskih občinah (okoli 1,6 milijona), sledile so obmorske občine (približno 1,2 milijona) in zdraviliške občine (okoli 929.00).

Glede na enako obdobje lani se je število prenočitev najbolj zmanjšalo v Občini Ljubljana, za 75 odstotkov, in v drugih mestnih občinah, za 45 odstotkov. O dobrem poletju medtem poročajo iz zdraviliških in obmorskih občin. V prvih se je število nočitev povečalo za devet odstotkov, v drugih pa za štiri odstotke. Na ravni posameznih občin je bilo največ prenočitev in hkrati za en odstotek več kot lani v tem obdobju ustvarjenih v Občini Piran, okoli 686.000.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaz Knif
14. 10. 2020 12.38
Vsakdo v vladi si naj za 15%zmanjša prihodek, vsem, ki so pokradli Slovenijo, od zidarja, preko Jankovićev, šrotov in bavčarjev in se ogromno drugih naj z sodno odločbo vlada pobere miljarde pa bomo imeli vsi Slovenci dovolj denarja, da prebrodimo to krizo. Toliko v vedenje .
Jaz Knif
14. 10. 2020 12.27
aloalo
28. 09. 2020 21.19
trdo kar vi delajte jaz n mislim, minimalno bo čist dost.
vlahov
28. 09. 2020 11.39
+2
Turistov v Lj. je 95% manj ! To me veseli , ker bodo morali spustiti cene za pivo , kosilo, čiščenje avta , v trgovinah ... In me veseli , da ni v mestu brezveznih turistov in po večini brezvezne vsebine prireditev ...Prireditev šteje tista , ki nas postavi na svetovno lestvico prireditev in nič manj !
setisfekšn
27. 09. 2020 20.34
-1
To je vaša stvar kaj vas čaka!!
nikhrast
27. 09. 2020 17.27
-4
Videli bomo kaj bo prinesel ameriški Thanksgiving konec novenbra, se bo letalski promet postavil na noge. Vse laufa domov na puranovo večerjo, okoli 50 milijonov folka v zraku takrat, bo letos ravno tako?
Common_sense
27. 09. 2020 15.58
+4
Turizem ima velik multiplikator na ostale panoge. Ni slučaj, da neposredno in posredno ustvari okoli 12% BDP. Zato se ga izplača obdržati pri življenju. Pa ne samo zato. Uigrane ekipe, ko jih enkrat razpustiš, si naredil veliko škodo. Ko enkrat hotel oz. večji turistični obrat zapreš, so veliki stroški, da ga spet odpreš. Če ga odpreš. Ko enkrat ekipa ne dela 2-3 mesece ali bog ne daj celo več, je štala. Ljudje se "polenijo" (pane mislim ničesar slabega, taki smo vsi), če sedijo doma, četudi dobivajo 80% plačo. Padejo ven iz delovnega ritma, rutinska dela, ki so bila prej opravljana dobro, niso več. Če pa podjetje celo pade v stečaj in propade, je pa to dolgoročna škoda za to podjetje, za zaposlene in (pozor!) vse dobavitelje. Podre se celotna veriga. Skratka, splača se iskati inštrumente kako pomagati turističnim podjetjem. Ne z nepovratnimi sredstvi, ampak z ugodnimi krediti, morda garancijami države za kredite....karkoli. Ker enkrat bo posijalo sonce in takrat bodo zmagovalci tiste države, ki so pričakale konec krize kolikor toliko pripravljeni in si prevetrile slabe čase brez radikalnih posegov.
zavdenis
27. 09. 2020 14.48
+7
Slovenija bi se morala fokusirat na znižanje cen v turističnih destinacija ne da ti npr. pivo na obali zaračunajo več kot na Triglavu kamor ga vozijo po zraku......
antilevi?ar
27. 09. 2020 14.46
+0
Ma kakšna pandemija, ja dajte že enkrat mir.
Periot222
27. 09. 2020 14.26
+12
Turizem je fuc bo treba zacet masovno s kmetijstvom da bomo imeli kaj jest!!!!!!
Teofil
27. 09. 2020 14.49
+13
Točno tako,odvisni smo od uvoza hrane,v kmetistvu so ogromne možnosti zaposlitve,samo delati je treba,kar pa seveda nikomur ne diši
nikhrast
27. 09. 2020 17.23
-5
Slovenija je premanjhna da bi pridelala vse, cajit kislega zelja in krompirja so pa minili, ćešnje za novo leto ni nič nenavadnega.
Periot222
27. 09. 2020 14.25
-5
Kaj je to kruh potica?
marjeticaas
27. 09. 2020 13.45
+9
poslušam zgodbe, da so tisti, ki so bivali na bone imeli ločen in bolj skromen zajtrk od tistih, ki so bivali na denar, pfuj sramota, in vi bi se šli nek turizem, hahahahahjajajajaa
main
27. 09. 2020 12.16
+2
Izi keš je bil to. Dal si na Booking oglas in se je denar nabiral. Tole okrevanje bo trajalo vec kot 10 let. Dokler se 80% prebivalstva ne prekuži.
bavbav
27. 09. 2020 12.14
-2
Batagelj je sposoben...on bo vse rešo.
batom@pinkponk.com
27. 09. 2020 13.11
+0
Der.meister
27. 09. 2020 14.18
+3
Ja je sposoben, ko mu ne gre dajat zaposlene na pleča države, super podjetnik ni kaj
antilevi?ar
27. 09. 2020 14.47
+2
Je rešil ja, lasten žep. Takšni podjetniki kot je on je lahko vsak. KRALJ sesalcev,..
NLKP
27. 09. 2020 12.06
+11
Slovenski turizem, ja za Nemške goste, za nas domačine žal ne, ne znate se iti in pika.
mačo123
27. 09. 2020 11.54
+25
Nič bat .Uvozno podjetje Fajon import -export bo uvozilo turiste iz Kosova in Sirije.Zapolnili bodo vse kapacitete.
Lillija123
27. 09. 2020 12.09
+11
daiči
27. 09. 2020 12.17
-6
pop greznica
27. 09. 2020 14.12
+1
Jožko, monopol nad uvozom kosovarjev imajo na trstenjakovi
antilevi?ar
27. 09. 2020 14.48
+3
Potem tudi ne boš mogel do referenduma, kot ubogi švicarji.
Jožajoža
27. 09. 2020 11.40
+8
pod to janšistično vlado pa res ne more biti boljše. radelili so vaučarje in so dobro vedeli, komu so pisani na kožo.parim tujim družbam so omogočili milione dobičkov seveda za veliko provizijo. ljudi pa naredili še revnejše .200 evrov spanje 500 evrov dodatnih stroškov za 3 dni. dobra računica te janšistične včlade,ki slovence mrzi in zaničuje.
bavbav
27. 09. 2020 12.15
-1
Dark Knight
27. 09. 2020 13.23
+1
Dej Joža ne bodi levak in ne nabijaj v tri krasne.
Common_sense
27. 09. 2020 15.46
+1
Satoshi Nakamoto
27. 09. 2020 11.39
+19
Kriza se še začela ni ;) To bo cirkus kakšnega še niste videli.
Putler
27. 09. 2020 11.28
+16
pkl. bud@le, se par tednov nazaj pa ste se hvalili, kako super vam gre, proti pricakovanjem... NIC VAM NI ZA VERJET, trobila!!!
sovrazimbelcke
27. 09. 2020 11.23
+6
Poletna turistična sezona traja od velike noči do konca septembra.Tako lahko četrtino dobička uložiš nazaj v objekt(da je za naslednjo sezono objekt pripravljen za sprejem gostov) ostalo so plače,prispevki davki provizije.....in od VELIKEGA kupa ostane minimalno za lastnika.Če traja sezona 60 dni pozabmo na ulaganja in posodobitve In če bo ta norija trajala še eno ali dve sezone bomo imeli objekte Ž kategorije.
Common_sense
27. 09. 2020 15.47
+2
Oz. v stečaju in jih bodo zasegle banke ali bodo zaprte samevale in čakale na boljše čase.