Gospodarstvo

Leben: Ustavljanje projekta škodi, Kovačič: Če bo treba, bom razveljavil še drugi referendum

Ljubljana, 11. 05. 2018 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Organizatorji referendumske kampanje pred ponovljenim glasovanjem o zakonu o drugem tiru imajo imajo še do polnoči čas, da volivce prepričajo, zakaj bi morali zakon podpreti oziroma ga zavrniti. V treh dneh predčasnega glasovanja je svojo voljo sicer izkazalo le 12.633 ljudi. Predsednik stranke Miro Cerar je volivce pozval, naj zakonu še enkrat prižgejo zeleno luč.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Jure Leben in Vili Kovačič o ponovitvi referenduma
    00:55
    Iz SVETA: Jure Leben in Vili Kovačič o ponovitvi referenduma
  • Iz 24UR: Referendum o 2. tiru
    02:20
    Iz 24UR: Referendum o 2. tiru

Po podatkih Državne volilne komisije se je predčasnega glasovanja na ponovnem glasovanja na referendumu o ZIUGDT v treh dneh udeležilo 12.633 volivk in volivcev oziroma 0,74 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Na prvotnem glasovanju o ZIUGDT se je predčasnega glasovanja udeležilo 14.2011 volivk in volivcev (0,83 odstotkov vseh volilnih upravičencev).

Referendumska kampanja pred nedeljskim glasovanjem ima enako kot prva 32 organizatorjev. Podobno mirna je bila tudi njena vsebina, v okviru katere se je zvrstilo nekaj okroglih miz in drugih pogovorov, povezanih z drugim tirom.

Miro Cerar je ponovil, da je zakon pomemben, ker drugi tir nujno potrebujemo. "Potrebuje ga Luka Koper, potrebujejo ga Slovenske železnice, potrebuje ga slovensko gospodarstvo," je izpostavil ob obisku Zdravstvenega doma Adolfa Drolca v Mariboru.

Prvak največje parlamentarne stranke je poudaril, da bomo z drugim tirom več tovora premaknili iz cest na vlake, kar bo okoljevarstveno bolje in bomo "imeli še bolj zeleno Slovenijo". Cerar je opozoril, da nas bodo transportni tokovi zaobšli, če ne bomo začeli graditi sedaj. To bi po njegovih besedah pomenilo zaton Luke Koper in našega večjega transporta. "To ni tisto, kar bi si smeli želeti za prihodnje generacije," je dodal.

Prva sta javnost ob začetku kampanje nagovorila pobudnik referenduma Vili Kovačič in predsednik SMC Miro Cerar, ki sta pri že znanih stališčih ostala ves čas kampanje. Kovačič je opozoril, da je mogoče drugi tir zgraditi ceneje, hitreje in z manj škode za okolje, Cerar pa je izpostavil, da je projekt zaradi zakona bolj transparenten in da je treba tir začeti graditi čim prej, da Slovenija ne izpade iz transportnega zemljevida.

Leben: Ustavljanje projekta drugi tir škodi Sloveniji

Smo na točki, ko lahko začnemo s pripravljalnimi deli za drugi tir med Divačo in Koprom, je ob zaključku referendumske kampanje poudaril član izvršnega odbora SMC Jure Leben. Vsa nagajanja in ustavljanje projekta ne škodijo stranki, ampak Sloveniji in razvoju Luke Koper, država pa izgublja tudi kredibilnost pred evropskimi institucijami, je dodal.

Jure Leben napovedi pobudnika referenduma o razveljavitvi referenduma ocenjuje za zelo škodljive.
Jure Leben napovedi pobudnika referenduma o razveljavitvi referenduma ocenjuje za zelo škodljive. FOTO: Miro Majcen

Stranka SMC je po Lebnovih besedah za projekt naredila več kot katerakoli stranka prej v 20 letih. "Mi smo zdaj na točki, da lahko začnemo s pripravljalnimi deli in ravno to je kamen spotike za Kovačiča in neposredno SDS, ki je pomagal zbirati podpise, da se na vse kriplje trudijo, da s projektom ne začnemo," je bil kritičen.

Leben napovedi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, da bo spet razveljavil referendum, če bo to treba, ocenjuje kot zelo škodljive. "Vemo, da nam je komisija že zamrznila 109 milijonov evrov. V SMC računamo, da bo v nedeljo rezultat referenduma pozitiven, da bomo lahko šli s projektom naprej in naslednji teden nadaljevali pogovore v Bruslju," je pojasnil.

Zavrnil je tudi očitke nasprotnikov zakona, ki v podjetju 2TDK vidijo pralnico denarja. Poudaril je, da so bili na t.i. blending razpisu, na katerem je Slovenija za drugi tir pridobila omenjenih 109 milijonov evrov, najbolje ocenjeni projekti, ki so jih na razpis prijavila projektna podjetja.

"Gre za nov pristop financiranja, ki ga uveljavlja Evropa, da lahko z mešanjem finančnih virov razbremenimo državni proračun," je pojasnil. Nova vlada lahko po njegovih besedah obremeni proračun, ampak takrat, bomo morali zmanjšati vlaganja v ostale infrastrukturne in tudi druge projekte, je dodal.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič
Pobudnik referenduma Vili Kovačič FOTO: Kanal A

Kovačič: Če bo treba, bom razveljavil še drugi referendum

Vili Kovačič je še zadnjič pred nastopom volilnega molka volivce pozval, naj v nedeljo zavrnejo zakon o drugem tiru. Če potreben kvorum ne bo dosežen, sicer ne bo razočaran, saj je referendum po njegovi oceni postal neželena institucija. "Enega sem že razveljavil, če bo treba, bom še drugega," je dodal.

Kovačič je na novinarski konferenci opozoril na "absurdno" prelaganje pristojnosti sodišč glede odločanja o njegovih pritožbah. Na vrhovnem sodišču je namreč zahteval ničnost sklepa o določitvi datuma ponovljenega glasovanja, saj ga je, kot zatrjuje Kovačič, izdal nezakonito pooblaščen organ – Državna volilna komisija.

"Vrhovno sodišče je pristojnost za odločanje o moji pritožbi preneslo na ustavno, čeprav so ustavni sodniki januarja rekli, da je za to pristojno vrhovno. S pravnimi sredstvi se borim v nepravni državi. To je absurd," je bil kritičen Kovačič.

Zavrnil je še očitke, da je zapravil šest milijonov evrov in spomnil, da se je zavzemal za izvedbo referenduma skupaj z državnozborskimi volitvami. "Za malo se mi zdi, da mi očitajo, da sem porabil šest milijonov, ko sem pozival k združitvi datumov, pa so me ignorirali," je bil jasen.

Upa, da bo prihodnja vlada bolj pametna. "Mi bomo zagovarjali, kar je prav, ne glede na to, katera vlada bo," je poudaril in zavrnil namigovanja, da dela v interesu "druge vlade". Podporniki zakona Kovačiča povezujejo z največjo opozicijsko stranko SDS.

Kovačič je izpostavil, da ljudje ne vedo, da bodo na referendumu odločali o zakonu, in ne o samem drugem tiru. Podobno je opozoril tudi organizator kampanje Damir Josipovič, ki ga je vlada v četrtek s sklepom kot člana civilne družbe imenovala v projektni svet za civilni nadzor projekta.

"Nasprotnikov gradnje drugega tira ni," je prepričan Josipovič. Ob tem je poudaril, da se je treba zavedati, da zakon za gradnjo ni potreben. Josipovič je ponovil, da trasa, po kateri je drugi tir predviden, ni primerna. Med drugim je izpostavil, da je tunelov na vladni trasi preveč, obstaja tveganje preboja vodnih jam, trasa pa bi tudi nepopravljivo posegla v Naturo 2000, je med drugim naštel.

Kovačič je izrazil upanje, da bo udeležba v nedeljo pokazala, da ljudem ni vseeno.

Referendumska kampanja pred nedeljskim glasovanjem ima enako kot prva 32 organizatorjev.
Referendumska kampanja pred nedeljskim glasovanjem ima enako kot prva 32 organizatorjev. FOTO: Aljoša Kravanja

Septembra lani na referendumu 20,55 odstotka volilnih upravičencev, kako bo tokrat?

Stališča o drugem tiru so nekateri organizatorji soočili na edinem televizijskem soočenju, ki ga je v četrtek organizirala TV Slovenija. Soočenje ni postreglo s presenečenji. Nasprotniki so izpostavili, da je zakon pripravljen slabo in da zagotavlja gradnjo enotirne proge, medtem ko je po njihovi oceni nujno treba graditi dva tira hkrati.

Podporniki so po drugi strani opozarjali na časovno zamudo, ki bi jo prineslo iskanje nove trase. V ospredju je bil pomen drugega tira za razvoj koprskega pristanišča, logistike in gospodarstva.

Volivci so sicer o zakonu na referendumu že odločali, a je septembrski izid zaradi nedopustne vladne kampanje razveljavilo vrhovno sodišče.

Referenduma se je 24. septembra lani udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, od teh jih je zakon podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali. Proti jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum tako ni uspel zaradi prenizke udeležbe in tudi zaradi rezultata samega.

Prvič bomo na referendumu o istem zakonu odločali dvakrat

Za zavrnitev zakona se mora na referendumu izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni okrog 340.000 volivcev.

Na nedeljskem referendumu bodo volivci prvič v zgodovini o istem zakonu odločali dvakrat. Zakon o drugem tiru, o katerem so volivci prvič odločali septembra, je razkril mnoge pomanjkljivosti slovenske referendumske zakonodaje. Kovačič je namreč uspel z izpodbijanjem rezultata, saj so mu vrhovni sodniki prikimali v stališču, da je vlada vodila nedopustno enostransko kampanjo.

Da to ni dopustno, so v začetku leta zapisali ustavni sodniki. Vlada po njihovem mnenju za referendumsko kampanjo ne sme koristiti proračunskih sredstev oziroma jih lahko le v primeru, če v kampanji v svojih informacijah predstavlja tako prednosti kot tudi tveganja zakona.

V Sloveniji smo imeli doslej 18 zakonodajnih referendumov. Zakonodaja vladnim službam omogoča sodelovanje v referendumski kampanji od leta 2011. Od takrat jih je bilo izvedenih osem, vladni urad za komuniciranje se je v kampanjo kot organizator vključil pri šestih. Sredstva pa je vlada namenila za pet referendumskih kampanj, največ za referenduma o pokojninah leta 2011, in sicer 105.000 evrov. Za referendum o zakonu o drugem tiru je vlada porabila nekaj manj kot 97.000 evrov.

Vlada je najmanj, 5000 evrov namenila referendumu o arhivih, ki je beležil tudi najmanjšo udeležbo. Volilna udeležba je bila 11,74-odstotna. Najvišja udeležba pa je bila na zakonodajnem referendumu o uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic leta 2007, in sicer 57,98-odstotna.

Referendumsko vprašanje na glasovnici se sicer glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?" Volivci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti.

Nedeljsko glasovanje bo tako že 19. in četrto, ki bo potekalo po spremembi ustave leta 2013, ki zagotavlja strožje pogoje za zavrnitev zakona. Junija 2014 pobudnikom referenduma zaradi prenizke udeležbe ni uspelo zavrniti novele zakona o arhivih, so pa volivci na referendumu decembra 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Prvič se bo zgodilo tudi, da bodo vsa volišča dostopna invalidom

To nedeljo bodo prvič vsa volišča v državi dostopna invalidom. Nekatera volišča so morali zato združiti oziroma ukiniti, kar pomeni, da bo moralo dobrih 26.000 volivcev glas oddati drugje kot doslej.

Po mirni referendumski kampanji večina njenih organizatorjev rezultatov ne bo pričakala v štabih. Za slednja so se odločili v SMC in Kovačič. Prvak SMC Miro Cerar bo s podpredsednikoma Milanom Brglezom in Liljano Kozlovič razplet glasovanja spremljal na sedežu stranke, Kovačič pa v piceriji Etna v Podutiku.

Kovačič bo sicer svoj glas oddal okoli 9.30 na volišču v gasilskem domu v Podutiku, Cerar pa bo glasoval ob 13.30 v Gasilskem domu Trnovo-Ljubljana. Predsednik DZ Milan Brglez bo svoj glas oddal ob 8.30 na volišču v Osnovni šoli 8 talcev Logatec, predsednik republike Borut Pahor pa je tokrat glas oddal na predčasnem glasovanju.

Pahor je bil tako eden od 12.633 volivcev oziroma 0,74 odstotka vseh volilnih upravičencev, ki so glasovali predčasno. To je nekaj manj kot na prvotnem glasovanju pred septembrskim referendumom, ko se je predčasnega glasovanja skupno udeležilo 0,83 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Zakon o drugem tiru podeljuje koncesijo projektnemu podjetju 2TDK, hkrati pa v projekt vključuje tujega partnerja (to naj bi bila Madžarska), opredeljuje finančno konstrukcijo in financiranje samega projekta, ki je ocenjen na 961 milijonov evrov.

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eva007
13. 05. 2018 21.16
kar razveljavite ga g.kovačič vendar naslednji referendum plačajte sami ne zapravljajte mojega denarja porabimo ga rajši za otroško kirurgijo bi bilo bolj smotrno a ne g.kovačič
nevica
13. 05. 2018 14.29
+2
Uapam, da bo naslednja vlada pogledala kaj se v resnici dogaja s tem tirom, ker sedaj je preveč vsega in jaz ne bom prevzemala odgovornosti za ta projekt.
?AKAL
13. 05. 2018 13.45
+8
Kaj je ta Vili do sedaj sploh naredil za Slovenijo in kje je do sedaj živel ne more nam en ne bodi ga treba zapravljati naš denar naj ga država takoj zaustavi pa demokracija gor ali dol ne smemo več dopuščati tega vemo kdo je tisti ki ga poriva v to zmedo pa tudi to mu nebo pomagalo na volitvah ampak ga bodo nekateri še bolj sovražili
muci007
13. 05. 2018 18.34
-4
Vili je razkril skrivne namene vlade. Vlada se je bala dati 1.referendum na isti dan kot volitve.
felix58
12. 05. 2018 09.39
+10
Tega Viljema je pod nujno treba zapret na psihiatrijo....kaj se bo on igral, in razpolagal naš denar za referendume....v prejšnjem sistemu bi že prenašal kamenje na golem otočcu
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.42
+10
Malo za šalo, malo za res, o različnih pogledih na izgradnjo drugega tira. Cerar in Leben se sprehajata po predoru T8. Cerar je pesimist in vidi le črno luknjo. Leben je optimist in vidi luč na koncu predora. Strojevodja pa vidi le dva bedaka, ki jih bo zdaj zdaj povozil......
nevica
13. 05. 2018 14.29
+3
janmar1234
11. 05. 2018 19.12
+25
Leben, vsi smo za drugi tir, samo da taki ljudje kot si ti, ne smejo biti niti na kilometer blizu temu projektu. Nimaš popolnoma nobenih izkušenj, zato te prosim SPOKAJ, da ne slišimo več za tebe!
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.15
+14
Pričakovati kredibilnost, pokončnost in poštenost od osebka, ki še sam ni vedel ali je magister, je misija nemogoče... Enako je bilo v primeru Bratuškove, ki je magisterij opravila kar pod dolgim mostom.....
M_teorija
11. 05. 2018 18.56
-2
Zadnje raziskave kažejo, da referendum ne bo uspel zaradi nedosegljiva kvoruma. Super, tud brez udeležbe bomo zmagal!?
janmar1234
11. 05. 2018 19.14
+10
Pride naslednja vlada in zakon razveljavi, tako pač delujejo zadeve pri nas.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.21
+8
Zadnje raziskave so kazale tudi, da smo štiri leta imeli 5% letno gospodarsko rast, pa se je vodja paštetarske loalicije, pod mizo pogajal z Orbanom okoli financiranja izgradnje drugega tira.....
muci007
13. 05. 2018 18.35
Opazujemvas
11. 05. 2018 18.28
-11
Sedaj sem odločil, drugi tir definitivno bo zgrajen, no malo bo dražji, kot sem predvideval, to pa iz preprostega razloga, ker moram nekaj denarja v merkator vrečko dat, da mi bo sestrična lahko plačevala položnice, ker ga bo pa kar dosti bo namesto denarnice kar merkator vrečka prava, gre več notri. Tudi bolj kulsko zgleda, ko prideš z vrečko na banko plačevati položnice.
Krta?a 21
11. 05. 2018 18.08
-15
V nedeljo glasujemo ali bo vlak za Slovenijo pripeljal ali odpeljal - mišljeno dobesedno.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.13
+15
Vaš vlak je že zdavnaj odpeljal... Enih 40 milijard davkoplačevalskega denarja.....
Opazujemvas
11. 05. 2018 18.18
-13
Krtača 17, ne se sekirat, vse je že odločeno, seveda bo drugi tir in tudi vlak bo pripeljal. Vilija ne jemlji resno, ta človek več ni opravilno sposoben, ti ni še sedaj jasno, da ne ve kaj dela. No hvala Bogu, da bo poplačal referendum s svojo penzijo, človek na koncu vedno plača račun.
janmar1234
11. 05. 2018 19.15
+4
Diškor
11. 05. 2018 18.04
+10
Referendum je uvertura pred volitvami, za to se ga udeležimo vsi in obkrožimo proti korupcijskemu zakonu, ki bi na veliko kradel iz naših žepov, čas je, da rečemo STOP LEWAKOM, za Slovenijo gre.
Brakedirt
11. 05. 2018 18.06
-13
referendum vam bo pokazal,kam boste odsli po volitvah.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.03
+14
Barabe iz Bruslja so nas spet prinesl okoli. Glih takrat ko so se paštetarji spomnili obiskati svoj NLB - strankarski bankomat, so se barabe Bruseljske spomnile poostriti nadzor nad bankirji, ki so prali milijarde umazanega denarja kar za Miki Miško. Rešitev? Orban! Na glas govorijo da gre za fašistoidnega subjekta, a se vseeno pogajajo z njim v največji tajnosti. Bratuškova, ki štiri leta igra damo iz opozicije, v resnici pa nikoli ni odšla iz LDS, si bo spet kupila novo razkošno hišo. Trikrat lahko ugibate kako bo prišla do denarja. Vašega denarja. Ona je v bistvu glavna pogajalka z Orbanom. Pa ne nasedajte več tisti njeni izjavi: "Vi nid no mani! Vi nid tajm!", ker tako njej kot tudi Cerarju zmanjkuje časa.
Opazujemvas
11. 05. 2018 18.07
-9
Ja angleščina ji res ne gre , Bratovškovi misli, samo se pa spominjam tudi nekega elitnega politika, samo za 4 ljudi, ki je bil tudi na visokem položaju pa je se slabše jecljal angleški jezik.
Brakedirt
11. 05. 2018 18.08
-12
janmar1234
11. 05. 2018 19.17
+7
Opazujemvas
11. 05. 2018 18.03
-9
Kaj pa ko je Janez Janša dobil dediščino od brata Rajkota od hiše, ki sta jo podedovala?...... Janez je pozabil pa je povedati, da hiša ni bila legalizirana, jo pa je potem, ko sta si dediščino že razdelila potem naknadno Rajko legaliziral, če se ne motim v času Janezove vladavine. No samo zanima me , kako lahko oceniš in deduješ neko zadevo, ki ne obstaja? Samo vprašam, čisto tako iz zanimanja, kaj porečete na to poštenost???
Brakedirt
11. 05. 2018 18.05
-18
to hiso so jima podtaknili, tako kot so jima podtaknili dediscino.
Opazujemvas
11. 05. 2018 18.13
-13
Ja jasno škratje iz Murgelj in palček Smuk, kako lahko sploh pomislim na to , da bi Janez Janša namakal roke v marmelado, on je poosebljena poštenost, torej je jasno , Kučan in udba sta mu to podtaknila.Isto se mu je zgodilo, ob neki obsodbi, ki je potem zastarala, ko je hotel izločiti dokaze, ki jih ni bilo. Ma čudno je vse skupaj, ko vidiš bele miši itd.
felix58
11. 05. 2018 22.59
Kaj ta murgelska elita nočejo Hanzija za soseda...ker se mora revček po hostah skrivati
tona Iteb
13. 05. 2018 20.30
+1
Je černač takrat kot minister to zadevo pošlihtal tako se spodobi
staridida
11. 05. 2018 17.37
+22
Saj tut mreže je vlada kupila dvakrat toliko, kot jo je potrebovala-za migrante...
Uporabnik113089
11. 05. 2018 17.41
+23
Mrežo nam je prodal kar bratranec državnega sekretarja...... Paštetarji zelo pomagajo svojim družinam v stiski. Z našim denarjem, seveda.....
Brakedirt
11. 05. 2018 17.41
-12
drugi del mreze je za vas sveckarje,da ne boste vec skakali v zelje slovencem.
Krta?a 21
11. 05. 2018 17.42
-19
Od tebe jo bolj težko kupijo, če je nimaš.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 17.45
+24
Brakedirt
11. 05. 2018 17.47
-16
zakaj se sveckarji niste lotili gradnje med svojo diktaturo? nesposobni?
staridida
11. 05. 2018 17.48
+24
Uporabnik113089
11. 05. 2018 17.51
+14
To bo ja. Janez ni hotel po nepotrebno zapufati državo za prihodnjih 45 let.. Ti je že kapnilo zakaj se Cerar in Dragonja pogajata z Madžarji, kar pod mizo? Kje pa so rezultati vaše vsakoletne 5% gospodarske rasti? Popapcala Zemljarič in Kučan? Zdaj vam bo pa usrano paštetarsko rit reševal, kar Orban?
Brakedirt
11. 05. 2018 17.55
-8
ni hotel po nepotrebno zapufati.... hahahahahaha, zapufal se je pa ,ko si je kupoval socijalni mir. lopovi nesposobni.
Brakedirt
11. 05. 2018 17.57
-12
kaksni laznjivci, danes kokodakate ,da je drugi tir potreben, po drugi strani se pa ni hotel zapufati. sami izgovori. niste bili sposobni zgraditi tega tira,kot niste bili sposobni sprejeti ene same reforme.
Brakedirt
11. 05. 2018 18.01
-16
neskladni majketi sveckar spet govori o vase,vam... katerim nam? nam pri csu? kaj imamo mi pri vasem drugem tiru?
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.06
+15
Leskovački ljubitelj čevapov, ki se izdaja za slovenskega zdomca. O kakšnem našem drugem tiru pa sanjaš? Kaj imaš za vtikati svoj smrdljivi gobec v zadevi, ki se "tvoje" CSU sploh ne tiče?
Brakedirt
11. 05. 2018 18.10
-12
o kaksnem zdomcu ti nakladas? ti si bosanski zdomec v sloveniji. vtikam se v kradljivo pokvarjeno SĐS, za drugi tir me ne briga.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.16
+14
Čevapćićar. Kdo pa že pet let opleta po portalu da je član nemške CSU!?
Brakedirt
11. 05. 2018 18.34
-7
Brakedirt
11. 05. 2018 18.39
-6
se sprasujem, ce nisi ti uredil jovanu tistega kredita, glede na to da si od tam?
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.39
+8
Prebrali smo te že zdavnaj, srbijanček, ki se izdaja za člana nemške CSU. Boš zanikal tudi to, da si na tem portalu napisal da kot član CSU plačuješ 65 eur. na mesec?
Brakedirt
11. 05. 2018 18.45
-4
67€. spet lazes. a znate bosanski zdomci sploh se kaj drugega kot lagati? izgleda ,da ti gre v nos ker sem clan nemske stranke, kot nemski drzavljan. ne pa kot ti ,ki se vedno podpiras jugoslovanske komuniste.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.46
+6
Hahaha! Slovenski "zdomec" na delu v Nemčiji, ki v vsakem stavku uporablja "besedno zvezo": "majketi"!? Uboga je tista država, ki jo takšni imbecili predstavljajo v Nemčiji....
Brakedirt
11. 05. 2018 18.49
-3
jaz ne podpiram jovana. drugace pa spet lazes. majketi sveckarji je beseda,ki jo uporabljam. a res ne znas drugega kot lagati in podtikati, majketi sveckar?
Uporabnik113089
11. 05. 2018 18.57
+5
Hahaha! Na pol pismeni traktoristekov sin, gospod "majketi" je vidni član nemške CSU!? Ko sem te zadnjič vprašal kaj je po poklicu predsednik stranke CSU in navedel njegovo ime in priimek, si kar poniknil. Res je da se kot tujec z bivalnim dovoljenjem, ki ti ga je izdala Republika Slovenija, lahko giblješ tudi v območju ostalih držav EU. To je pa tudi vse. Je pa čisto možno da si "član" stranke CSU. Nemci so nori na Leskovačke specialitete in ti kot mojster peke na žaru si najbrž osebni čevapčičar g. Horsta Seehofferja, ki je že 10 let predsednik bavarskega oddelka CSU.
Brakedirt
11. 05. 2018 18.57
-4
sedaj pa res ne vem,ali se samo delas,ali si pa res tako za bit.katero drzavo pa predstavljam v nemciji kot nemski drzavljan? nimas pojma,majketi sveckar, bosanski zdomec na zacasnem nedelu v sloveniji.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.02
+5
Ti nemški državljan!? Še napisati ne znaš besede državljanstvo v nemščini....
Brakedirt
11. 05. 2018 19.06
-4
spet lazes majketi sveckar. seehofer je nemski notranji minister in ni vec predsednik stranke,ne pa bavarskega oddelka csu. samo za info, csu je bavarska stranka in nima poslovalnic po celi nemciji.. se vidi da nimas pojma,zato je bolje da se pokrijes z usesi cez oci. tako bi jaz lahko rekel da je tvoj komunisticni jovan predsednik slovenskega oddelka SĐS.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.11
+4
Nisi se ujel...Si pa potreboval debelih 10 minut za pogooglati in poschmooglati...
Brakedirt
11. 05. 2018 19.13
-4
ti si se ujel laznjivec. pri nas v stranki vsaj nimamo komunistov,kot jih imate vi majketi sveckarji.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.18
+4
Hahaha! Pri "vas v stranki"!!!! To se ti mora dogajati.....
Brakedirt
11. 05. 2018 19.20
-4
daj placanec, skoci se malo na druge portale,pa obelodani vrhovnega.
Uporabnik113089
11. 05. 2018 19.23
+3
Pisanje besede državljanstvo v nemščini pa ti še zmeraj ne gre od rok?
sodelujem
11. 05. 2018 17.36
+16
Nekaterim delovna doba na tem tiru že teče.......
Uporabnik113089
11. 05. 2018 17.35
+12
Lebnu še niso povedali da je projekt precej bolj kompliciran kot je bil propadli projekt nakupa njegovega magistrskega naziva. Vili bo spet razveljavil neustavni referendum in spet nascal dohtarja ustavnega prava. Državo vodi človek ki se ima za super duper pravnika, čeprav ga je stresel skoz´rokav, upokojenec ki je le dvakrat v življenju šel mimo stavbe pravne fakultete Univerzitete Edvarda Kardelja. Jurij Leben pa ni imel sreče, da bi bila njegova mama vrhovna komunistična državna tožilka. Paštetarji še niso odgovorili svojim volivcem na sila enostavno vprašanje: ali je Leben magister, ali je Leben lažnivi kljukec?
Opazujemvas
11. 05. 2018 17.38
-8
Ti samo sanjaj, Vili ne bo več nič razveljavil, prvič mu je uspelo, drugič pa ne bo tega dočakal.
caspera1
11. 05. 2018 17.40
-14
Pa ti odgovori, tebi sigurno vsi vse povedo.
dreka?1
11. 05. 2018 18.09
-7
Ko vidim kdo se vse "muva"okrog tega starega bedaka se takoj primem za zadnji žep kjer imam denarnico😎
Krta?a 21
11. 05. 2018 17.33
-1
Predlagam še cenejšo finančno konstrukcijo iz vrst desnih strank: s pomočjo đuđić, se najame kredit, da bo davek manjši ga opere snežić, vse skup pokasira sđs, delavci so pa tko iz bosne in jih itak desni ne rabijo plačat. Sam en keč je kle - zastonj pohod v jajce odpade....
mentorhercul
11. 05. 2018 17.31
+9
Določeni si bodo polnili žepe, če bo zakon sprejet ali pa ne, bodo že našli načine. Tako bi imeli vsaj drugi tir in nekateri polne žepe, sedaj pa ni nič od nič, zapravljajo denar za mešanje megle........
Uporabnik113089
11. 05. 2018 17.27
+2
Cerarju se bo paštetkica imenovana Dragonjin tir kar močno zataknila.....
Opazujemvas
11. 05. 2018 17.34
-6
Dragonja je rekel, da bo gradil drugi tir in tudi bo, Cerar mora samo prikimat, kocka je padla, kaj ti ni jasno?
barjan?ek1
11. 05. 2018 17.23
+11
Kje so časi ko so udarniško gradili progo Brčko Banoviči za praktično par burekov in nekaj krompirja na dan. pa še hitro je bila narejena. Te naše sralce pa ne morem več ne gledati ne poslušati. Ne enih ne drugih. Kovačič namesto da bi iskal parcelo na Žalah zapravlja davkoplačevalski denar in bremza res nujen projekt za našo malo deželo.
Krta?a 21
11. 05. 2018 17.27
+0
Ko bo šel na oni svet, pričakuj ustavno pritožbo. Sigurn bo odobrena, tko da bo pogreb dvakrat, če ne trikrat....
staridida
11. 05. 2018 17.30
+10
Koliko davkoplačevalskega denarja nas je že stala zokotova familija-to te pa ne skrbi..., pa sodišča itd...
mega357949
11. 05. 2018 17.46
+7
barjanček1, Kovačič samo poizkuša dopovedati ljudem, da če se potrdi zakon, bomo zadevo spet preplačali, ne pa da bi bil proti!!! To trobite agitatorji, tipa levo in pa opranoglavci, ki ne mislijo s svojo glavo!!! Tudi, če jim projekt ni všeč, morajo popljuvati tudi tiste, ki se borijo za nekaj dobrega!!! To ste kavčarji!!!!
Borec21
11. 05. 2018 17.21
+7