Gospodarstvo

Minister: Minimalno plačo bi morali zviševati postopno in v več fazah

Brdo pri Kranju, 28. 11. 2018 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
136

Minimalno plačo bi bilo treba zviševati postopno in v več fazah, torej ne bi smeli izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati, je dejal minister Počivalšek. Če gospodarstvo ne ustvarja, ni denarja za nič, je poudaril. Gospodarska zbornica Slovenije pa vlado poziva, naj zakona ne podpre in začne razpravo o prihodnji ureditvi minimalne plače v okviru ESS.

Rast minimalne in povprečne plače v zadnjih letih ni sledila rasti bruto domačega proizvoda (BDP), je na vrhu gospodarstva dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo za svoje delo," je dejal, je pa treba pri tem pretehtati, kaj je mogoče in kaj je dolgoročno vzdržno za vse.

'Če gospodarstvo ne ustvarja, ni denarja za nič - ne za šole, ne za ceste, ...'

"Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah. To pomeni, da ne moremo izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati," je poudaril. Uspešno gospodarstvo je po njegovih besedah temelj socialne države. "Če to ne ustvarja, ni denarja za nič - ne za šole, ne za ceste, ne za plače, ne za zdravila," je povedal.

"Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah," je dejal gospodarski minister Počivalšek.
"Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah," je dejal gospodarski minister Počivalšek. FOTO: Damjan Žibert

Gospodarstvo zna preživeti in se prilagoditi, največ, kar lahko za gospodarstvo naredi država, pa je to, da omogoči predvidljivo, konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Zato je za ohranjanje zdravega gospodarstvo pomembno, da so spremembe, npr. glede obdavčitve dela, kapitala, dobičkov ali davčne olajšave, napovedane in izpeljane previdno.

"Iskreno verjamem, da je v novi vladni ekipi dovolj zdravega razuma in posluha za gospodarstvo, da bomo zastavljene ukrepe izvedli v prid vseh nas," je dejal Počivalšek.

Vlada o stališču do predlaganih sprememb odloča danes na dopisni seji, je v izjavi ob robu vrha slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju še povedal minister. Kot je ocenil, več ministrskih kolegov deli njegovo stališče, da ne bi bilo dobro, da bi do sprememb prišlo že z januarjem in da bi iz minimalne plače izločili vse dodatke. Izražena podpora koalicijskih poslancev predlogu zakona po njegovih besedah ne pomeni, da se zakona ne da "izboljšati" z dopolnili.

Sonja Šmuc: Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje

Spremembe pri minimalni plači, kot jih predvideva zakonski predlog, ki je v DZ, bodo pomembno vplivale na vrsto podjetij in delovnih mest ter na konkurenčnost poslovnega okolja, pa opozarja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Vlado zato poziva, naj zakona ne podpre in začne razpravo o prihodnji ureditvi minimalne plače v okviru ESS.

"Potrebna je tako strokovna razprava kot socialni dialog o vprašanju minimalne plače in plačne politike v Sloveniji. Za to pa je potreben čas. Posledice nepremišljenega političnega določanja minimalne plače bodo pomembno vplivale na obstoj cele vrste podjetij in delovnih mest ter na konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja," je opozorila izvršna direktorica GZS Sonja Šmuc.

"Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja," je poudarila.

GZS poudarja, da država ne more administrativno zagotoviti višje minimalne plače, ne da bi s tem tvegala izgubo delovnih mest. Višjo minimalno plačo je mogoče zagotoviti le z zvišanjem dodane vrednosti, produktivnosti in izvoza, je dejala Šmučeva.

"Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja," je poudarila Sonja Šmuc.
"Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja," je poudarila Sonja Šmuc. FOTO: POP TV

"Rast minimalne plače tako ni pod vprašanjem. Ne more pa o minimalni plači, mimo socialnega partnerstva, odločati samo politika. In to celo tako, da podpira novosti, ki povsem spremenijo osnovne postulate, kot je definicija plače. Takih tektonskih premikov se ne dela brez usklajevanja in se jih ne dela v mesecu ali dveh," je poudarila izvršna direktorica GZS.

Od 2009 se je minimalna plača zvišala za 43 odstotkov, cene pa za 11

Predlog zakona, ki ga je v DZ vložila Levica, podprle pa so ga tudi poslanske skupine koalicije, po njenem mnenju ne upošteva dejstev, da minimalna plača raste hitreje od inflacije. Od januarja 2009 se je povprečna bruto plača zvišala za 17 odstotkov, minimalna plača za 43 odstotkov, cene pa so se zvišale za 11 odstotkov.

Poleg tega ima Slovenija že sedaj med državami EU najmanjšo razliko med minimalno in povprečno plačo - v EU je povprečna višina minimalne plače pri 43 odstotkih povprečne plače, v Sloveniji pa nad 52 odstotkov povprečne plače.

Produktivnost dela se je že sedaj povečevala pol počasneje od minimalne plače, nadalje opozarja GZS. Poleg tega je v Sloveniji trenutno v podjetjih, ki imajo povprečno dodano vrednost na zaposlenega nižjo kot 18.000 evrov, več kot 50.000 zaposlenih. "Mnogi od teh delajo za javne naročnike, ki zasledujejo načelo najugodnejšega ponudnika z najnižjo ceno," je povedala Šmučeva.

Proti je tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Predlaganim zakonskim spremembam nasprotujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer se zavzemajo za razbremenitev stroškov dela in posledično višje neto plače. "Če bi si država vzela manj, bi delavcem ostalo več," so zapisali v sporočilu.

Glede načrtovanega izvzetja dodatkov iz minimalne plače opozarjajo, da dodatek za delovno dobo po zakonu pripada vsakemu delavcu, zato bo največje povišanje plač ravno na račun tega dodatka. "Iz tega izhaja, da bodo spet negativno diskriminirani starejši delavci, ki imajo višji dodatek za delovno dobo. Zaradi tega bodo še težje dobili zaposlitev, saj bodo stroški dela za delodajalca višji," so poudarili.

Ob tem so znova opozorili na pomanjkanje socialnega dialoga pri obravnavi tako pomembnih vprašanj, kot je višina minimalne plače.

Na vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju tudi o  gospodarski rasti

Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je spomnil, da so v zbornici pripravili analizo slovenskega poslovnega okolja, pri čemer so uporabili nekatere znane globalne analize - na primer lestvici globalne konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma ter Mednarodnega inštituta za menedžment.Na podlagi analize bodo gospodarstveniki danes razpravljali o ukrepih na makroekonomskem področju, pri učinkovitosti poslovnega okolja, učinkovitosti trga dela, razvitosti finančnega trga, inovativnosti in kakovosti upravljanja podjetij.

Slovensko gospodarstvo že več let beleži rast, precej višjo od povprečja EU. A uspeh nas ne sme uspavati, je na vrhu gospodarstva opozoril predsednik GZS Boštjan Gorjup in pozval k oblikovanju ukrepov za zmanjšanje zaostanka. 

Gorjup je v uvodnem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad pozitivnimi rezultati slovenskega gospodarstva. Zvišujeta se izvoz in dodana vrednost, Slovenija je končno privlačna tudi za mednarodne vlagatelje. Na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti je država v zadnjih letih napredovala, ponekod je v samem vrhu.

"So pa še področja, kjer močno zaostajamo," je opozoril Gorjup. Zato se je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na letošnjem vrhu gospodarstva v ospredje postavila iskanje rešitev in ukrepov na področjih, kjer najbolj zaostajamo za uspešnimi.

Bergmann: Slovenija dobro okrevala po krizi

Direktor generalnega direktorata za ekonomske in finančne zadeve Evropske komisije Manfred Bergmann, pristojen za Slovenijo, je medtem ocenil, da je Slovenija v zadnjih letih dobro okrevala po krizi, tudi zaradi "ostrih in bolečih gospodarskih reform ter prekinitve začaranega kroga med podjetji v državni lasti in bančnim sektorjem".

Svoje so prispevali tudi socialni partnerji in sistem socialnega varstva, tako z zategovanjem pasu kot reformami. "In danes prevladuje percepcija, da je čas za povračilo," je izpostavil Bergmann. To je po njegovem res, a ne gre spregledati, da povračilo niso le višje plače in dobički, pač pa tudi višja rast in nova delovna mesta.

Slovenija po Bergmannovih besedah za EU zaostaja pri vključevanju nekvalificiranih ter starejših delavcev na trg dela, prav tako pri produktivnosti. Pozval je tudi h krepitvi javnih financ. "Primanjkljaji v slabih časih so bili veliko previsoki, presežki v dobrih časih pa so občutno prenizki. To ni dobra priprava na naslednjo recesijo, ki bo v bližnji prihodnosti za vogalom," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bavbav
29. 11. 2018 20.42
Minister: Minimalno plačo bi morali zviševati postopno in v več fazah...tako, da se ohranja revščina.
01xxy
29. 11. 2018 13.27
+4
Bosta za slovenske delavce glavna delodajalca Rdeči križ in Karitas? Kaj menita, Šmucova ali Horvat?
Šiva
29. 11. 2018 11.02
+6
Dragi ministri in poslanci pa še kdo vašega kova začnite pri sebi zniževat plače za 20%in jih razdelit vsem z minimalno pa bomo imeli vsi zadosti aja in tajkunom vstran pobrat.V prvi vrsti poskrbite za invalide katerim se je največ pokradlo
mastablasta
29. 11. 2018 09.01
+3
imamo polno "direktorjev" v firmi. veliko jih dobi raznorazne velike bonuse. delavci pa vedno isto. sploh tisti na minimalcu. če bi bile firme normalne potem bi takrat ko gre poslu dobro vsem dvignili plače. ne pa samo nekaterim, drugi pa naj živijo v revščini. na nek način država mora poseči v to. ne vem če je najbolje z to minimalno plačo. ampak to je verjetno najlažje.
01xxy
29. 11. 2018 07.23
+5
Počivavšek naj se zavzema za preusmeritev podjetij, ki ne morejo plačevati delavcev. Nikakor pa naj ne posluša neke Šmucove, ki se na hrbtih slovenskih delavcev bori za svojo smrdečo zadnjo plat.
Tomvojo
29. 11. 2018 07.14
+4
Dodatke bodo vzel v enem šusu plače pa po kaplcah poviševal. Marsikerga dodatki držijo nad vodo in so višji kot bo pa ta miloščina ki jo mislijo dat kao povišico. Kdo se zdej tuki norca dela iz delovne raje?
M_teorija
28. 11. 2018 22.59
+3
GZS je proti ker trdi, da je rzmerje med minimalno in povprečno plačo v Sloveniji glede na EU, najmanjše. A se sekirajo za povprečne plače, al se pa ne upajo primerjati z elitnimi plačami!?
mastablasta
29. 11. 2018 08.58
torej je povprečno plačo potrebno dvignit.
nikhrast
28. 11. 2018 22.56
+1
Minimalna plača more biti postavka na uro, potem se pa zmeniš z delodajalcem koliko več za nadure, vikende, praznike. Pa nekajte s tem regresom, prevozom, malco... Malo gospodarstvo dela dokler je posel, kot zidar dela po 12 ur v lepem vremenu, pozimi pa kakšne dni sploh ne dela. Pa polno prekarnih delovnih mest, nekaj ur tu, nekaj ur tam, po dve službe..., pa šštudeti, penzionisti, mamice... delajo po nekaj ur na teden. Ej, biznis potrebuje fleksibilnost, zato pa toliko prekarnih delovnih mest.
Frane Šajn
29. 11. 2018 11.46
+2
Tako ste vi tam v Canadi v tej državici v sklopu bivše Yuge se je dokazalo , da se da tudi drugače in pa v severni sosedi Avstriji in v vsej socialno neobremenjeni EU tudi. Tem našim grabežljivcem naj se ponudi Avstrijski model v celoti od davkov , do zaščite zaposlenih, plačah nadurah, regresih otroških dodatkih, božičnicah, da ne bo zopet to nekakšna post komunistična pogruntavščina . Vse kakor pa ne nekakšen Kanadsko Ameriški šlamparaj lepo te prosim bog vari ljudi teh manir kot jih imajo tam čez lužo. Skoraj 9o ooo ooo miljonov revežev totalnih brez zaposlitve brez bivanja. In dodtanih 100 000 000 milionov na rodbu revščine brez perspektive hvala Nikec Hrastov to imajo za eldorado samo še begunci iz raznih Južno Amariških vrtičkov raznih Pinočetov , ki jim je držal štango Ameriški kapitalizem. Hvala za tvoio učno uro kapitalizama. Imamo pač nesposobno kapitalistično elito ne vso amapk v večini, ki bi rada bogatela ne revežih in gradila uspešno državo na novodobnih sužnjih. Ne hvala! Ljudje, ki ste zaposleni za minimalca ,in vam tudi 50 € povišice ne zmorejo, ustavite delo in si izborite človeka vredno plačilo in vse kar vam iz tega pripada. Vprašajte se kolikšna bo vaša pokojnina po veljavnem izračunu, če jo sploh dočakate ali prej umrete od lakote. Ponujajo vam dodatne stebre ne povedo pa kako jih plačat in kdo je garant za njihov obstoj do takrat. Če ta kvazi elita ne zmore človeka plačat vsaj 900 €netto, naj zaprejo dejavnost ali naj si delajo kar sami. Ne vem od kje so pa bogati vsako leto še bolj bogati njihovi sužnji pa vsako leto bolj v primežu strškov in odvisni od kreditov , ki so jih prisiljeni jemati"če jih sploh kje dobijo!"razen v oderuških posojilnicah. Znimivo med največjimi bogataši so tudi firme ki jih bom imenoval sužnjelastniki , ki vas prodajajo za enega černega in par beličev. Kredita pri teh plačah ki vam jih vsiljujejo v pametnih bankah ne dobite. Država pa naj se vpraša od kje ji potem denar za vse drugo vojsko policijo solštvo administracijo in socialo ta ki jih najprej dobi po grbi tudi od Šarčeve vlede, da ne omenjamo pokojnin sramota v nebo vpijoča, tu je pa totalni kolaps sllovenske pokojnine mislim. Dajatve in davki!? Bogatim jih ne znajo pobrati ta elita , jih drži celo v primežu in izsiljuje z grožnjo preselitve. O kar, vi kar ven, vrnejo naj vse vloženo s strani države in vse poskrite davke, ki ležijo v bankah banana republik to se vse ve , in s čistimi računi naj zapustijo to zemljico, ki jim je že od 1991 do danes le sredstvo za molžo in izkoriščanje. Pametni ekonomisti se bojijo , da se nam ponovno bliža leto 2008 torej kriza , a bo to državico zopet našla v razsulu pa ne po zaslugi nečloveških plačic , ki jo je pripravljen ta razred izkoriščevalcev plačevati. Oni le bogatijo na račun revežev in slepih državnih aparatov. In kdo bo zopet vlekel najkrajšo se vprašajte ,kljub poštenemu zastonjkarskemu delu. Delovni ljudje!! ustavite te krvosesalce sami se ne bodo. Ne se bat in nasedat tem obljubam ,bojte se samo umiranja na obroke kljub poštenemu delu in imejte pred očmi otroke vnuke kaj jim boste zapustili.! Torej ja upor vse Slovenski upor i generalna stavka samo ta vam ostane .S pogovori in pregovarjanji s pravnimi potmi boste vlekli še krajšo. Poglejte se v ogledalo in se vprašajte koliko življenj sploh imam , da bi ga tako poceni prodajal!!! Predvsem ne se bat vas je mnogo tega se zavedajte.
M_teorija
28. 11. 2018 22.53
+5
A pol Počivalšek predlaga bogatenje revežev postopno in v več fazah!? Tokarjev Igor je temu rekel umiranje na obroke!?
Frane Šajn
29. 11. 2018 11.59
+1
Koliko dajatev davkov od provizij, ki so padle v Kanadi od Magne je izplačal državi. In kdo bo moral obnoviti očišćevalne naprave pri izpustih Magne na ornicah najčistejše med čistuni seveda za tepčke Slovence. Leo Kremžar župan jih je obelodanil nedavno nazaj ob komentarju na TV. A bodo to plačali v Magni ali zopet vi revčki z davki kot po navadi kljub skoraj 30 milionom zgonskih sredstev Magni. Potrkajte se po glavi ljudje. Direktor te bande ki je bdela nad papirji za Magno in ji dajali garancije Magni mislim zagotovo ne, Na Magni so jim že dali vedeti . Njega kralja provizij pa žal že ni več. In za Cimos naj položijo računi ta gospod ki so ministrovali na gospodarstvu v prejšnji vladi!!!!!
Chuck iz Veleja
28. 11. 2018 22.42
+9
Sonja šmuc odstopi iz vseh položajev v Sloveniji, z delavcev se noben ne dela norca, vsak poklic je vreden spoštovanja....spelji se..
TOX6
28. 11. 2018 22.10
+5
80.000 prezracevalcev prostorov poslat domov in bo 4 Miljarde€ viška v blagajni,tako bo dovolj za vse ki pošeno delajo!!!!
mikpiki191
28. 11. 2018 21.43
+11
Javna uprava dobi place povisane takoj za par 100 evrov(zdravstvo,solstvo),a tisti ki zivotarijo z minimalci pa bi se jim naj postopopoma dvignila,PRIVAT sektor je gonilna sila kaj se denara tice
PanterTheBlack
28. 11. 2018 21.20
+14
Zanimivo, da se za javni sektor vedno najde denar
samres
28. 11. 2018 21.14
+14
poslance na minimalce......pa da potem vidmo kako postopoma bo šlo gor....
Karantanija
28. 11. 2018 21.13
+6
Ja, in zato, ker je že dolgo niso zvišali, naj jo zdaj malo več!
vrtnicax5
28. 11. 2018 21.11
+11
Jaz imam idejo ministrom znižati vsaj za 30% , saj tako ali so samo samo lutke. Naštejtemi ministra da bi se brigal za najniži rang prebivalca
srecnii
28. 11. 2018 21.01
+4
Krivi so pa delavci, ker sprejmejo tako delo ko niti min.plače ne dobijo
Chuck iz Veleja
28. 11. 2018 22.48
vicente
28. 11. 2018 21.00
+2
ne razumem samo nekaj oz zakaj želi država dvigniti minimalno plač,preverjeno če nekomu očetu ali materi dvigneš minimalno plačo za 100€ je možno da izgubi za 300€ socialnih transferjev ,otroške dodatke ipd to pomeni da pri takem človeku nimamo več človeka na minimalcu in država prihrani 300€ oz obremeni delodajalca z cca 150€ in na koncu je račun za državo 450€ plusa po osebi????
Hasan
28. 11. 2018 20.59
+5
Ja,tale gospod iz EU-ja pravi nekako takole-v času krize se mora zategniti pas,v času izobilja pa je potrebno imeti pas še kar zategnjen,ker prihaja nova kriza.Bravo!!!
borec91
28. 11. 2018 20.58
+2
Majo pa ti preplacani ministri in gospodarstveniki sreco da je v firmah z minimalcem mesana raja taki ki zivijo od place in taki ki kmetujejo ali se kaj zravem susmarijo in te zelo tesko sindikalist pripravi da bi strajkali inpol cakajo da drugi nastavijo hrbet ce pa sindikatu kaj rata to dobijo tudi oni znacilnost teh je da so verni in desni