Gospodarstvo

Cene plina poskočile, ministri EU dosegli dogovor o zmanjšanju porabe

Bruselj, 26. 07. 2022 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, D.L., U.Z.
Komentarji
230

Ministri za energetiko držav članic EU so na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023, je sporočilo češko predsedstvo Svetu EU. Uredba vključuje tudi možnost uvedbe obveznega zmanjšanja porabe. Medtem je cena megavatne ure plina prvič po marcu presegla 190 evrov.

"Ni bila misija nemogoče! Ministri so dosegli politični dogovor o zmanjšanju porabe plina pred prihajajočo zimo," je na Twitterju zapisalo češko predsedstvo Svetu Evropske unije.

"EU je enotna in solidarna. Današnja odločitev je jasno pokazala, da se bodo države članice odločno zoperstavile vsakršnemu poskusu Rusije, da bi z uporabo dobave energije kot orožja razdelila EU," pa je ob tem povedal češki minister za industrijo Jozef Sikela. Sprejetje predloga za zmanjšanje porabe plina bo po njegovih besedah nedvomno okrepilo skupno energetsko varnost. "Varčevanje s plinom zdaj bo izboljšalo pripravljenost. Zima bo precej cenejša in lažja za državljane EU in industrijo," je še povedal.

EU želi zmanjšati odvisnost od ruskega plina.
EU želi zmanjšati odvisnost od ruskega plina. FOTO: Shutterstock

Uredba, o kateri so se dogovorili ministri, predvideva določitev cilja, da bi članice EU med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih. Uredba vključuje tudi možnost sprožitve opozorila na ravni EU glede varnosti dobav plina, kar bi pomenilo, da bi 15-odstotno znižanje postalo obvezno.

Evropska komisija bo lahko sprožitev opozorila Svetu EU predlagala na lastno pobudo, in sicer v primeru visokega tveganja za hudo pomanjkanje plina ali pa izjemno visokega povpraševanja po njem. Poleg tega bo lahko pet članic od komisije zahtevalo, naj poda predlog za sprožitev opozorila.

V vsakem primeru bodo morale države to potrditi s kvalificirano večino, kar pomeni najmanj 15 članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov prebivalcev EU.

Pri obveznem zmanjšanju porabe plina bodo možne različne izjeme, med drugim za države, ki niso povezane s plinskimi omrežji drugih članic, saj ne bodo mogle sprostiti zadostnih zalog plina za druge države, je sporočilo češko predsedstvo. Izjema bo poleg tega veljala za države, katerih električna omrežja niso sinhronizirana z evropskim električnim sistemom in so močno odvisne od plina za proizvodnjo elektrike. Članice bodo lahko izjemo zahtevale tudi, če so že presegle cilje glede polnjenja skladišč s plinom, če so močno odvisne od plina za kritično infrastrukturo ali pa če se je poraba plina v zadnjem letu povečala za najmanj osem odstotkov glede na povprečje zadnjih petih let.

'Odločilen korak'

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dogovor pozdravila. To je po njenih besedah odločilen korak pri soočanju z grožnjo, da bi Putin povsem ustavil dobavo plina. "Danes je EU naredila odločilen korak pri soočanju z grožnjo, da bi ruski predsednik povsem ustavil dobavo plina. Močno pozdravljam podporo Sveta EU uredbi o usklajenih ukrepih za zmanjšanje porabe plina," je dejala. 

Slovenija podpira rešitev

Ministri za energetiko, med njimi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so se strinjali, da bodo pri ukrepih za zmanjšanje porabe plina dali prednost tistim, ki ne bodo prizadeli zaščitenih odjemalcev. Med temi so gospodinjstva ter ključne storitve za delovanje družbe, kot sta zdravstvo in obramba. Med možnimi ukrepi so zmanjšanje porabe plina v sektorju električne energije, spodbujanje zamenjave plina z drugimi energenti v industriji, kampanje osveščanja ter omejitve glede ogrevanja in hlajenja prostorov.

"Mi podpiramo to uredbo, ker je treba pokazati napor, da skupaj rešimo in naslovimo neodvisnost od ruskega plina. Če bomo vse države članice ravnale usklajeno in skupaj, potem bo skupen problem, ki ga bomo naslovili, veliko manjši, kot pa če bi ga vsaka država članica reševala sama," je dejal Kumer.

Izpostavil je, da je Slovenija morda še bolj zainteresirana za skupno evropsko rešitev od drugih članic, saj nima lastne proizvodnje plina niti zmogljivosti za njegovo skladiščenje. "Zato absolutno podpiramo solidarnost, na kateri temelji EU, še posebej na energetskem področju," je povedal.

Članice bodo morale zdaj uredbo potrditi še uradno v pisnem postopku, ki se bo po navedbah češkega predsedstva zaključil v prihodnjih dneh. Uredba bo veljala eno leto z možnostjo podaljšanja. Predlog za podaljšanje bo lahko podala komisija po preučitvi razmer na področju dobav plina EU.

Države članice EU so tako potrdile predlog Evropske komisije, ki so ga precej spremenile. Dodale so več izjem in pristojnost sprožitve opozorila na ravni unije prenesle na Svet EU. Potem ko je prvotnemu predlogu nasprotovalo več držav, je bila danes proti zgolj še Madžarska, so potrdili viri pri EU.

"Bruselj je naredil nov korak k vojnemu gospodarstvu," se je, kot je na Twitterju objavil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, na dogovor o zmanjšanju porabe plina odzval madžarski premier Viktor Orban. Dodal je, da bo madžarska shema, po kateri gospodinjstva plačujejo nižje položnice za elektriko, plin in daljinsko ogrevanje, zagotovo ostala v veljavi.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je, kot je prav tako na Twitterju objavil Kovacs, dejal, da je odločitev o zmanjšanju porabe plina "popolnoma nesprejemljiva" in da "njena implementacija ne pride v poštev". "V celoti ignorira interese Madžarske, poleg tega pa bo bolj boleča za druge državljane EU, kot za tiste, proti katerim je namenjena," je dodal Szijjarto.

Cene plina po Gazpromovi napovedi danes znatno navzgor

Po novi Gazpromovi napovedi o zmanjšanem obsegu dobave ruskega plina v Nemčijo skozi plinovod Severni tok 1 so cene plina na svetovnih trgih danes občutneje poskočile. Plin z nizozemskega vozlišča TTF, ki je referenčna točka za Evropo, se je od jutra podražil za več kot devet odstotkov.

Okoli 11.30 je bilo treba za megavatno uro plina z dobavo v avgustu odšteti okoli 193 evrov, potem ko je bilo za megavatno uro zjutraj ob odprtju borze treba odšteti okoli 178 evrov. Cene so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP 190 evrov presegle prvič po marcu, ko so bile cena plina na rekordnih ravneh.

Ruski Gazprom je v ponedeljek napovedal, da bo zmogljivost dobave plina skozi plinovod Severni tok 1 v sredo znižal na 20 odstotkov. Kot razlog je navedel popravilo še ene turbine. Gazprom je že junija dobavo zmanjšal za 60 odstotkov, razlog pa prav tako pripisal pokvarjeni turbini. Iz Berlina so sporočili, da sami nimajo informacij o kakšnih tehničnih težavah, v Evropski komisiji pa so ocenili, da poteza potrjuje njihova pričakovanja in da so zato prejšnji teden predlagali znižanje porabe plina za 15 odstotkov do pomladi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belatrix
17. 08. 2022 12.00
Ključne storitve za delovanje družbe so v članku navedli obramba (beri denar za vojsko), kar je neumnost in posmeh pismenemu narodu.
marre
26. 07. 2022 19.35
-5
Glede na to, da Rusija pod trenutnim rezimom v Kremlju, predstavlja najvecjo groznjo miru in stabilnosti v Evropi, po koncu hladne vojne, je to zelo majhna cena, ki jo bo potrebno placati.. S tem si tudi Rusija zapira denarno pipico, do konca lepa pa se popolna zapora nafte iz Rusije.. To bo se financno najbolj bolelo zlocinski rezim v Kremlju.. Za vse putofile in ostale rusofile, ki zganjajo nepotrebno histerijo in paniko, nobeno gospodinjstvo ne bo ostalo brez ogrevanja, eventualno bodo morali doloceni gospodarski subjekti zmanjsati oz uvesti redukcije porabe plina.. Vse se da ce se hoce... Nekak tak casovni okvir normalizacije kot pri covidu cca 2-3 leta...
Zmaga Ukrajini
26. 07. 2022 21.12
-1
Seveda. Vendar pa je rusofilom tako luštno tule zganjat paniko in histerijo, in zraven tekmovat v temu kdo bo spesnil bolj blodnjav post, da se temu zlepa ne bodo odpovedali. Pa čeprav je zdaj že vsakemu z vsaj 30 "pikami" jasno, da EU ne bo popustila. Njen namen - odklopit se od ruskih energentov je povsem jasen, nedvoumen in dokončen. In ravno tu leži ta lepota - puto na to definitivno NI računal.
nelika123
26. 07. 2022 17.45
+4
Slovenija podpira predlog?To je zausnica ljudem...Pustimo solidarnost,lepo prosim.Solidarnost za koga ali kaj?Ce politiki nimajo hrbtenice,naj spakirajo.Nekoc,v Yu,so nekateri slo politiki imeli hrbtenico in so sli proti zeljam ljudi...
B zovc
26. 07. 2022 17.36
+0
Pa v severnem toku 2 ga je neomejeno. A je strupen ali bo prepoceni.
WATCH-MAN
26. 07. 2022 17.01
+7
Kira laž prov norca se delajo posvod dovolj plina, ko so preklopili na ruskega še vedeli nismo..Delajo paniko koker za hrano in vodo.
WATCH-MAN
26. 07. 2022 16.51
+8
Ko je Slovenija dobivala plin Alžirije je bil cenejši to je dejstvo!
MTM AUDI
26. 07. 2022 16.21
+1
Živela carska Russia🇷🇺🇷🇺🇷🇺
WATCH-MAN
26. 07. 2022 16.49
+5
mijavci
26. 07. 2022 16.12
+9
Prvi ki bodo rekli dost je bodo Nemci ne politika ampak narod, boste vidli, tale Ursula se bo še hudičevo skrivala pred ljudmi, počakte do pomladi.
Brakedirt
26. 07. 2022 16.22
+7
Ricketts
26. 07. 2022 16.33
+6
Pa vendarle se bo nekaj pač moralo zgoditi. Ali splošna vojna ali pa zamenjava vodilnih politikov EU.
MTM AUDI
26. 07. 2022 16.11
+5
Kje so sankcije??? Poklicat fondr line Urško naj reši problem ki bo nastal ze pred zimo… Kako prisparat ce gazprom misli cisto ukiniti plin.. vse kontra info dobimo od nasih dragih novinarjev sploh pa 24h so zakon 🇷🇺🇷🇺🇷🇺
DR. RNR
26. 07. 2022 16.09
+6
Ti isti so si dvignili place,ker dobro delajo. Znanstveno dokazano. Gdor razume tako znanost,vsaka cast...
Bolfenk2
26. 07. 2022 16.06
+8
Sit sem Zelenskega in njegove vojne. Kaj bomo sedaj v EU zaradi njega pozimi v mrzlih stanovanjih? Dajte mu prenehat pošiljati orožje, da se bo končno pripravljen pogovarjati o miru.
Brakedirt
26. 07. 2022 16.24
+4
torej po tvoje bi morala slovenija predati orozje jla da bi se potem lahko pogovarjali o miru?
Hanna74
26. 07. 2022 19.34
-1
ali se bodo borili do konca izguba moške populacije. 2 ali predajo sporno območje rusiji in bo mir..pa ne mi z takimi da bodo rusi zahtevali ,kasneje celo ukrajino ,pa vse do španije..Primerjava TO vs JLA ni noben argument ,da delajo ukrajinci padajo še naprej za korumpirane politike.. rusi majo ljudstva še dovolj v glavnem več.. borcev iz tujine pa vedno manj..tisti ki pa msilite da so bodo pobegli ukrajinci ,ki se skrivajo po EU ,zda ,,borili za zelenskega, pa niti pod razno ne bodo!!
Wilde Hilde
26. 07. 2022 16.06
-1
😂😂😂nemski Fokus Gasprom je prepolovil dobavo plina s 30 na 15%…ja saj 15% itak prisparamo😂
zelo star kavkaški ov?ar
26. 07. 2022 16.06
+5
Slovenija spet poslusno caplja v brezno, ki ga kopljejo podlupljeni eu birokrati z ga. Pfizer na celu.
Ricketts
26. 07. 2022 16.30
+3
V brezno sicer ne, a v slabše in bistveno slabše življenje pa vsekakor, če ne bomo bistveno bolj pametnih ljudi dobili na čelu Evropske skupnosti kot jih imamo sedaj. To kar imamo ni vredno NIČ in to od Ursule fon Leyen do "našega stratega" Lenarčiča.
Hanna74
26. 07. 2022 19.38
-1
jap to smo mi..brez kohones ,kot da nimamo pravice prvo pomislit na svoj narod..prej smo Beogradu odgovarjal zdej pa Bruslju.Z tem da imamo zdej pravico poskrbet za svoj narod kot delajo Madžarska politika..A jih bo kdo vrgu iz EU noben ,ker ne deljao nič drugega kot skrbijo za svoj narod in tako je prav.Prej so se zda mešale v vse konflikte zdej pa EU počne ravno to kar je prej obsojala vsaj nekoliko..
zelo star kavkaški ov?ar
26. 07. 2022 15.54
+2
V EU bo v roku pol
WATCH-MAN
26. 07. 2022 15.52
+8
Ta vojna bo trajala vsaj 10 let tako, da bo še zanimivo...Na vsak način bojo rabli iz nikje drugje napelati.
JEB. MOD.
26. 07. 2022 16.01
+4
iz kje ??že zdavnaj bi se odrekli ruskemu plinu če bi se lahko !!
WATCH-MAN
26. 07. 2022 16.51
+4
WATCH-MAN
26. 07. 2022 16.51
+3
JEB. MOD.
26. 07. 2022 15.49
+12
zahodno od urala vse do kamčatke sploh ne vedo kaj se dogaja in jim je tudi vseeno !!oni pač živijo s tempom ki so ga vajeni že tisoče let !!
Ricketts
26. 07. 2022 15.44
+9
Sem Putinov sovražnik, zagret protirusist, a nekaj moramo vedeti. Rusi so navajeni skromno, slabo živeti, zahodna Evropa pač ne. Zahodna Evropa dobavlja Ukrajini orožje - težko in lahko. A v EU mislimo, da nam bodo v zahvali Rusi še dobavljali plin in to poceni plin.
Ricketts
26. 07. 2022 15.49
+12
Ta EU fon Leyen Ursula je zelo samovšečna a zelo neumna tako kot ostali okoli nje. Žalostno zelo žalostno, trpela bo pa vsa Evropa, njen živelj.
Hanna74
26. 07. 2022 19.41
-1
treba razmišljat pragmatično in gledat da lasten narod preživi.ja obsodiš zadevo ..amapk nekam se rinit da bomo trpeli vsi..uni k majo keš ne bodo tršpeli nič nas 99% bomo pa čutili vse.Zase so razni Von der lajni poslrbeli in bunkerje v primeru vemo česa za nas so garaže bunker...
enkve
26. 07. 2022 15.41
+10
Slovenska vlada se je očitno odločila za zelo ideološki in nerazumen pristop ne samo pri analizi korenin vojne v Ukrajini, pač pa tudi pri reševanju praktičnih problemov, povezanih s posledicami neučinkovitih sankcij Evropske unije proti Rusiji. Slovenija podpira predlog, ki škodi številnim članicam EU, ostalim pa ne prinaša nobenih koristi. Če bo treba uvesti obvezno zmanjševanja porabe plina, bo namreč Slovenija zagovarjala enotno zmanjšanje za 15 odstotkov v vseh državah Evropske unije in se strinja z osnovno strukturo predloga Evropske komisije, je sporočilo infrastrukturno ministrstvo. Tu se lepo vidi, kako slovenska politika zgolj caplja za odločitvami, ki jih sprejemajo v Bruslju. Brez nekega strateškega razmisleka. Seveda pa niso vsi za zmanjšanje porabe.Temu predlogu zato že nasprotujejo pristojni ministri Poljske, Italije, Portugalske, Španije, Madžarske, Cipra in Grčije. In mi? kot vedno nič od nič, slepo sledimo in ubogamo ukaze iz Bruslja, ki pa je hujši od Beograda, zakajže?
Jon Bacek
26. 07. 2022 16.00
+9
Slovenski politiki veljajo v EU manj, kot so nekoč v Jugoslaviji. Slovenski hlapci, ne glede na usmerjenost.
Wilde Hilde
26. 07. 2022 15.39
+8
Pozabili so ti modeli da jih je ljudstvo nastavilo in jih ima tudi pravico odstavit razen tista nelegitimna komisija nacelu s Ursolo se je sama nastavila
MiskoPol
26. 07. 2022 15.38
+9
Ruse je kar panika zagrabila, ko so slišali za ta sklep.
Wilde Hilde
26. 07. 2022 15.40
+6
Zmaga Ukrajini
26. 07. 2022 16.09
+0
Misko,... če že rusi niso panični,... kakšna panika rusofilov je šele tule🤣🤣🤣