Gospodarstvo

Cene vseh pogonskih goriv sproščene, trgovci jih določajo sami

Ljubljana, 01. 10. 2020 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, Tina Švajger, STA
Komentarji
222

Od polnoči so v državi sproščene cene vseh pogonskih goriv - trgovci jih lahko odslej določajo sami. Ob tem pa se pojavljajo številni pomisleki in vprašanja, ali bo račun na bencinskih servisih za potrošnika zdaj višji. Po popolni liberalizaciji cene sicer zaenkrat vztrajajo ob izhodišču. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek medtem zagotavlja, da bo v primeru neustrezne korekcije cen navzgor država lahko ukrepala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prosti trg goriv
    02:30
    Iz 24UR: Prosti trg goriv
  • Iz SVETA: Se bo cena goriva dvignila?
    03:09
    Iz SVETA: Se bo cena goriva dvignila?
  • Iz SVETA: Sprostitev cen pogonskih goriv
    02:06
    Iz SVETA: Sprostitev cen pogonskih goriv
Cene vseh pogonskih goriv, ki so od danes sproščene, vztrajajo ob izhodišču in se po podatkih portala goriva.si niso spremenile.  Ob avtocestah liter dizla stane nekaj nad 1,03 evra, liter bencina pa nekaj nad 1,04 evra.
Cene vseh pogonskih goriv, ki so od danes sproščene, vztrajajo ob izhodišču in se po podatkih portala goriva.si niso spremenile. Ob avtocestah liter dizla stane nekaj nad 1,03 evra, liter bencina pa nekaj nad 1,04 evra. FOTO: Dreamstime

Z iztekom veljavnosti uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je veljala do konca septembra, so zdaj v državi sproščene cene vseh pogonskih goriv, tudi 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, ki ju je do zdaj regulirala vlada. Naftni trgovci bodo odslej tako lahko cene določali sami.

Trgovci bodo zdaj lahko sami določali cene, ki jih je mogoče spremljati na portalu goriva.si, že nekaj časa pa to omogoča tudi aplikacija AMZS.

Cene se zaenkrat niso bistveno spremenile

Doslej pri večini bencinskih servisih po državi nismo opazili bistvenih sprememb cen, ki tako (zaenkrat še) vztrajajo ob izhodišču. Cene goriv v prodajalnah ob regionalnih cestah tako niso višje od enega evra, nekoliko so poskočile le na bencinskih servisih ob meji. Najnižja cena dizelskega goriva na servisih po državi tako trenutno znaša 0,970 evra za liter, najvišja pa nekaj nad 1,03 evra za liter (ob avtocestah). Najnižja cena bencina je medtem prav tako 0,970 evra za liter, najvišja pa nekaj nad 1,04 evra za liter.

Bralci so nas sicer opozorili na visok dvig, skoraj 30 centov, na bencinskem servisu v Radljah ob Dravi, kar sicer kaže tudi aplikacija, a so tam pojasnili, da gre za napako in da je cena 95-oktanskega bencina na njihovi črpalki še vedno en evro. Cene goriv lahko spremljate na spletni strani goriva.si, vendar ne za območje celotne države naenkrat (le do 50 kilometrov od lokacije, ki jo vpišete).

Cene vseh pogonskih goriv so odslej sproščene.
Cene vseh pogonskih goriv so odslej sproščene. FOTO: Shutterstock

Račun višji? Vlada: liberalizacija cen bo odprla trg tudi za druge ponudnike in s tem ustvarila konkurenčnost

Ker vlada cen goriva ne bo več regulirala, pa zdaj lahko pričakujemo, da bo račun na bencinskih servisih po novem višji, medtem opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Cene goriv se bodo tako lahko spreminjale tudi dnevno. Za zdaj omejitve, kolikokrat na dan se cena goriva lahko spremeni, namreč še ni. V istem kraju se vam bo lahko zgodilo tudi, da se bodo cene goriva razlikovale celo od črpalke do črpalke, čeprav gre za istega trgovca.

Vlada se je pred dnevi odločila, da ne bo podaljšala uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati. Bojazen o dvigu rasti cen je sicer vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep kontrole cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.

Vlada sicer verjame, da se cene goriva ne bodo pretirano zviševale in razlikovale, za liberalizacijo pa se je odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov.

Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko v naslednjih 10 letih vstopili noviI diskontni ponudniki goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov.

Zaradi prehoda na tako imenovane zelene tehnologije in posledično znižanja porabe naftnih derivatov pa vlada pričakuje, da bi v naslednjih 10 letih prišlo do povišanja stroškov poslovanja distributerjev, kar bo najverjetneje povzročilo dvig marže s strani naftnih distributerjev.

Odzivi na liberalizacijo so sicer mešani, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen.

Med ključnimi argumenti za prenehanje nadziranja cen še preostalih naftnih derivatov je vlada navedla omogočanje večje konkurence na trgu, ki naj bi najprej povečala ponudbo bencinskih servisov diskontnih trgovcev, nato pa na trg privabila tudi nove ponudnike. Ravno zato naj ne bi bilo dodatnega dviga marž naftnih trgovcev in s tem bistvenega dviga cen naftnih derivatov. Vlada pa po mnenju ZPS ni upoštevala posebnosti trga, na katerem imata dva ponudnika močno prevladujoč tržni delež, na nekaterih območjih pa konkurence praktično ni, so opozorili.

OMV Slovenija in Petrol, vodilna prodajalca naftnih derivatov v Sloveniji, sta popolno deregulacijo cen pozdravila. V obeh so poudarili, da gre za normalizacijo razmer, s katero bodo potrošniki dobili večjo možnost izbire. Sedaj je omogočena možnost diverzifikacije cen in prilagoditev ponudbe vključno z gorivi višje kakovosti. Hkrati pa prinaša možnost agilnejšega odzivanja na cene goriva v sosednjih državah, so ocenili.

Odločitev je pozdravila tudi Trgovinska zbornica Slovenije, ki je menila, da odločitev prihaja ob pravem času, ko so cene naftnih derivatov na mednarodnih trgih nizke. Naftne družbe bodo sedaj dobile priložnosti, da se prilagodijo tržnim razmeram in se odzovejo na cene v sosednjih državah, so ocenili.

To pa skrbi tudi prevoznike, združene v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Logistika je ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti. "Je 17 odstotkov BDP, in to avtomatsko pomeni podražitev vsega. Če gre nafta gor, gre prevoz gor, gredo vse osnovne potrebščine gor. Upam in si želim, da se to ne bo zgodilo," je povedal Peter Pišek iz zbornice. Prevozniki so ob tem sicer izrazili pričakovanje, da bo liberalizacija vodila v nižje cene. V nasprotnem primeru bodo skupaj s sekcijo za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) usklajeno od vlade zahtevali, da poseže v cene, kot ji to omogoča zakon, in prepreči rast.

Na GZS pa medtem dvomijo, da bo liberalizacija cen prispevala h konkurenčnosti. Tudi na ZPS so skeptični, da bodo zaradi liberalizacije goriv na trg prišli novi, konkurenčni ponudniki, kot to napoveduje vlada. Prav tako je ustvarjanje nove konkurenčnosti pri dveh velikih trgovcih, ki zasedata več kot 80 odstotkov trga in pokrivata najbolj strateške lokacije, precej težka. Potrošniki si od sprostitve cen naftnih derivatov na vseh bencinskih servisih po njihovi oceni lahko obetajo le višje cene, so kritični.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa od marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Cene teh dveh goriv zunaj avtocest in hitrih cest je določala vlada; od 7. aprila ju je držala pri enem evru na liter.

Vlada bo po Počivalškovih zagotovilih ukrepala, če bo treba

V primeru neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor pa bi država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je že več let pozival k liberalizaciji cen, je zagotovil, da bo vlada ukrepala, če bo treba.

Ponudniki naftnih derivatov v Sloveniji v skladu s korporativno politiko in pravili varstva konkurence ne morejo komentirati podrobnosti cenovne politike podjetja. A njihovi modeli so naravnani na 14-dnevno spreminjanje cen, pri čemer je vlada sporočala višino trošarine.

Nazadnje sta bili ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva regulirani 22. septembra, ko sta obstali pri enem evru za liter, tako da bi bilo na opaznejše odmike treba počakati na torek, 6. oktobra. Takrat bi lahko bilo razvidno, kakšno cenovno politiko nameravajo ubrali trgovci.

Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016.

Vlada se je odločila za popolno liberalizacijo cen teh naftnih derivatov z današnjim dnem, potem ko je to za neosvinčen 98-oktanski bencin in kurilno olje storila že leta 2016. Cene naftnih derivatov je sicer regulirala od leta 2000.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štumbamfirer
08. 10. 2020 10.00
+1
mislim da trgovci ne bodo toliko požrešni kot naša vlada pa bo malo bolje glede cen,ker bo konkurenca delala svoje,jaz bom tankal tam kjer je cenejše ,če so črpalke imele redne stranke jih zdaj zagotovo ne bodo imeli
Uporabnik419925
02. 10. 2020 10.53
+1
Po Evropi potujem že tretji teden. Včeraj zvečer v Nemčiji v mestu Osnabrück dotankal AD 51,05 l plačal 51€. Razlika v ceni goriva na avtocesti ali izven avtoceste je velika tudi 35 centov po litru ali več. Prav tako sem b Bremerhavenu našel benzinsko postajo z ceno goriva 0,99€. Ko sem potoval skozi Belgijo ter Nizozemsko v tranzitu iz Francije je bila najnižja cena goriva izven AC 1,15€. Francija cene goriv izven AC od 1.16 do 1,26€ sem plačeval ja so bili tudi BS servisi izven AC z ceno 1.46€ za liter dizla. Tudi v Italiji sem našel benzinske z ceno 1.26€ po litru ampak se je cens največkrat gibala od 1.36 do 1.46 €. Luxsemburg: 0.91€ po litru. Razmišljam zakaj tako visoke cene v Sloveniji če smo pa po kupni moči slabši v primerjavi z temi državami vsaj za faktor 1.5. Zeljenjavo in meso imajo v večini teh držav dražjo kot pri nam. NUTELA minimalno 2€ cenejša. Dejansko sem si kupil 6 nutel XD za domov. Kafe mnogo cenejši in še mnogo drugih reči. Marže , ki jih nabijajo v naših prodajnih centrih so bolano visoke. Pa gledam koliko več zaposlenih je v trgovinah v tujini. Pa še večje plače imajo kot naši prodajalci. Včeraj se pozno zvečer ustavim na parkirišču nakupovalnega centra, da se pes sprehodi pa, da mal noge pretegnem. Ura 21:45h nakupovalni center odprt do 22:00h in to izven mesta nekje na periferiji. Tujci se znajo iti. Pri nas pa.... Samo malo še manjka pa bom vsak mesec nabasal vsw kante za gorivo v avto šel malo globle v avstrijo 2X mesečno pa tam zapravljal denar za gospodinstvo za nakupe fasunge pa goriva pa bom vsak meses na ta račun privarčeval vsaj 40€.Ni veliko na mesec na letni ravni bo pa zneslo nekaj.
RdecaZvezda
03. 10. 2020 09.13
+1
Primer,v Avstriji softy krema 3e pri nas 33% dražja,ZAKAJ.
štumbamfirer
08. 10. 2020 10.04
V Avstriji ni ovc kot so tle,pa seveda požrešnih trgovcev, ki v naprej vse potrošijo in ceno navijajo dokler se da, pol pa se ne da prodat pa čez rok itd, je pa prodajlec kriv
slucajni
12. 10. 2020 17.31
Luxemburg ima že vsaj 15 let nejcenejše gorivo v Evropi, tudi na edini bencinski na avtocesti, kjer se ac razcepi. Tam je vrsta vsak dan po nekaj ur.
Damienne
02. 10. 2020 08.08
+1
Zakaj so to naredili? Resno sprašujem, je toliko pro in kontra mnenj, da mi ni jasno.
undertaker123
03. 10. 2020 16.17
+1
Sosed Sosedov
01. 10. 2020 19.26
+6
Ti kolk so šele v Italiji sproščene. Prav wellness sproščene. Včeraj tankal za 1,86 liter🤭
felix59 drugič
01. 10. 2020 19.04
+6
Da si nebi kdo drznil dvigniti cene pogonskih goriv !!!
boslo
01. 10. 2020 19.30
Vpiješ na anonimnem portalu? 🤣🤣🤣🤣
disorderliness
01. 10. 2020 18.53
+5
O, jest še pomnim, ko smo v 90-ih letih hodili po kurilca na Hrvaško. 200 litrov se je smelo pripeljati na glavo. Si vzel kombi pa dva pijančka za zraven, pa je bilo 600 litrov. Kdo še to pomni?
RdecaZvezda
03. 10. 2020 09.14
Mladen Mladen
01. 10. 2020 18.26
+2
Zopet luknja v zakoni narobe zakon,ker je nekdo dovolil sprejeti zakon da se lahko cene spreminjajo? Ker bi rad nekdo zaslužil seveda da 30 centov več človek pa nima drugam iti po gorivo,ker mu je predaleč MB in potem na podlagi tega zvišuje cene.Slovenija je enotna država,če imate več bencinskih servisov je lepo samo izhodna cena nafte in bencina bi mora bit enaka po celi SLOVENIJI.NEKDO BO LETEL Z VLADE ČE NE BO CENA ENAKA PO CELI SLO.
alenka.NN
01. 10. 2020 19.04
+4
Katastrofa, pa ne zaradi trenutnih cen, ampak zaradi možnosti, ki so skrite v drobnem tisku, to pa je - odpira se trg za tuje BS, ki se bodo začeli pojavljati predvsem na severo-vzhodu države, beri orbanizacija slov.trga.....mislim, da bo pa tole dovolj za resen začetek konca vlade !
amedeo
01. 10. 2020 18.01
+5
spet je Janez nategnil ubogo rajo...čez mesec dva bo bencin 1,4-1,5 eur/l...
boslo
01. 10. 2020 19.31
User416781
01. 10. 2020 17.23
-6
Korak v normalnost. Država se mora umakniti od tam kjer ji ni mesto. V kateri normalni državi pa regulira cene goriv država.
disorderliness
01. 10. 2020 18.48
+5
slucajni
12. 10. 2020 17.34
Ne bo nikoli. Država bo vedno tam, kjer je na najlažji način možno velik zaslužit. Gorivo ji prinese več ko naši ostali davki.
Ajjdemipopushi
01. 10. 2020 17.07
+6
Sinoči sem bi na petrolovi črpalki in mi je njihov šef izmene rekel,da bi mogli met že zdavnaj gorivo pod evro pa jim vlada ni pustila z trošarinami.
User416781
01. 10. 2020 17.24
+1
V kateri državi pa je cena goriv nižja, če smo že pri tem?
slucajni
12. 10. 2020 17.35
Ravno napisal da že 15 let bencinska shell v Luxemburgu, edina na ac
fv1
01. 10. 2020 17.06
+3
Iz principa bom tankal v avstriji
fv1
01. 10. 2020 17.04
+9
Me zanima kolko jih bo šlo pod 1€
amedeo
01. 10. 2020 18.02
+4
Kartelno se bodo dogovorili, da bo 1,25 eur...
OneManBand.
01. 10. 2020 18.30
+4
Pri nas je bila cena že 1,26€. In prav imaš, tu nekje okoli 1,20€ se bo vrtela. Prodajalec bo imel dobiček in prav tako bo v proračunu več €.
disorderliness
01. 10. 2020 18.49
boslo
01. 10. 2020 19.32
bojer
01. 10. 2020 16.58
+4
Predlagatelji poudarjajo, da bi liberalizacija pomenila večjo konkurenčnost. Ja, kdo bi prišel na naš trg, če so vsi ključni "punkti" zasedeni z dvema distributerjema. Vlada si to pot verjetno želi malo umiti roke pred javnostjo, ker bo podražitve naprtila prodajalcem, v ozadju pa prejemala sredstva iz naslova prodaje goriva.
janez Kovač 1
01. 10. 2020 16.52
+4
Dokler trgovci ne bodo imeli konkurence nam bodo nabijali cene,mi pa lahko gremo tankat v Avstrijo,kjer imajo konkurenco!
slucajni
12. 10. 2020 17.38
Ekonomsko trgovska logika je, da več konkurence nastavlja ceno. Pri nas avanti pri hofer najcenejši, ampak petrol gorivo
Gregi82
01. 10. 2020 16.23
+3
Chrome
01. 10. 2020 16.14
+3
Nekaj resnično ne razumem. Zakaj nas primerjate z austrijo, nemčijo, švico....? Nismo to in nikoli ne bomo. Smo balkan in na balkanu imamo najcenejše gorivo in najvišji standard. Basta, sanjati o nečem kar je XX let pred nami je brez veze. Hočete švico a delate po balkansko....
Supervillain
01. 10. 2020 16.14
+3
Zdaj bo pa nenormalna cena na liter od 1,50 do 2,50eur.
optimist70
01. 10. 2020 16.02
-2
Kaj če bi za nekaj časa prekinili z brezpredmetnim kreganjem in obkladanjem z žaljivkami in si pogledali na TV SLO2 teniški dvoboj v Roland Garrosu med Kajo Juvan in C.Burel!
Emtisunce
01. 10. 2020 15.52
+5
Grem se zadnjič tankat za 1EUR.
Cisto na hitro
01. 10. 2020 15.26
+7
Ne verjamem da.bo Petrol poceni. Petrol je korito SD komunistov. In to so pozresni ko svije.
Amasakul
01. 10. 2020 15.34
+4
Če je SD korito K. zakaj določeni iz sedajšnje vlade vlagajo pol v P. ne gre skupaj ?
zibertmi
01. 10. 2020 15.40
+2
tako kot je sž korito sds pa dars v petrolu sedi izvršni direktor sds.likvidator rth in zdajšnji menda direktor sdh vse v isti osebi