Gospodarstvo

Cenejša bencin in kurilno olje

Ljubljana, 13. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opolnoči se bo na vseh bencinskih servisih po državi najbolj prodajani, neosvinčeni 95-oktanski bencin pocenil za 2,1 tolarja na 184,9 tolarja za liter, neosvinčeni 98-oktanski bencin pa bo cenejši za natanko dva tolarja in bo stal 193,2 tolarja.

Pocenilo se bo tudi ekstra lahko kurilno olje, in sicer za 0,9 tolarja na 87 tolarjev za liter, medtem ko se bo dizelsko gorivo s torkom podražilo za 20 stotinov na 154,8 tolarja za liter.

Bencinska črpalka
Bencinska črpalka FOTO: Dare Čekeliš

Nižje svetovne cene motornih bencinov so že drugič zapored vplivale na padec cen tega pogonskega goriva tudi v Sloveniji. Svetovne cene motornih bencinov, ki vplivajo na prodajne cene v Sloveniji, so v primerjavi s predhodnim obdobjem padle za pet dolarjev pri toni, cene dizelskega goriva so se za prav toliko zvišale, medtem ko so cene kurilnega olja za ogrevanje ostale nespremenjene. K nižjim novim slovenskim prodajnim cenam je prispevalo tudi padanje vrednosti ameriškega dolarja.

V prihodnje po oceni analitikov koprskega OMV Istrabenza najverjetneje ne bo prišlo do večjih sprememb svetovnih cen naftnih derivatov. Zaradi bližajoče se poletne sezone se lahko nekoliko povečajo cene pogonskih goriv (bencinov in dizelskega goriva), vendar bi nadaljnje slabenje ameriškega dolarja morebitno povečanje prodajnih cen ublažilo.

Izraelsko-palestinskemu sporu, kljub optimizmu prejšnji teden, tako ni videti konca in mnogi se bojijo, da bi lahko prišlo do resnih izpadov pri dobavah nafte s tega območja, ki načrpa približno tretjino vse svetovne nafte, so dogajanja na svetovnih naftnih trgih v minulem tednu opisali analitiki Petrola. V skladu z napovedmi je Irak odpravil izvozni embargo in je zopet odprl svoje terminale za tankerje. Pravi učinki protestnega embarga, ki ga je Irak uvedel v podporo Palestincem, naj bi se pokazali v tem mesecu, saj nafta potuje do obale ZDA približno mesec dni, vendar pa OPEC zagotavlja, da bistvenih negativnih učinkov ne bo zaznati. Slišati pa je tudi novice, da so Irak in predstavniki Združenih narodov obnovili pogajanja o vrnitvi inšpektorjev ZN v Irak. Ker se novo zasedanje OPEC (junija 2002) počasi bliža, je vse več komentarjev s strani nečlanic OPEC (predvsem Norveška) o tem, da ne bodo podprle podaljšanje proizvodnih kvot v naslednjem četrtletju, razen če ne bo to nujno potrebno.

V skladu z vladnim modelom oblikovanja cen motornih bencinov, po katerem domači naftni trgovci cene tega pogonskega goriva vsakih 14 dni oblikujejo predvsem glede na svetovne cene in tečaj dolarja, je to letos druga zaporedna pocenitev bencinov. Sicer pa je v treh predhodnih zaporednih zvišanjih slovenskih prodajnih cen, ki so bila posledica rasti svetovnih cen, cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina porasla skupno za kar 18,7 tolarja na liter ali 10,9 odstotka, cena dizelskega goriva za 10,5 tolarja ali 7,2 odstotka in cena kurilnega olja za ogrevanje za 11,1 tolarja ali 14 odstotkov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni